fbpixel

Search icon
Search
Beauty products και καφεΐνη: Εξηγούμε γιατί ωφελούν όταν συνδυάζονται
FACE & BODY

Beauty products και καφεΐνη: Εξηγούμε γιατί ωφελούν όταν συνδυάζονται

Γνωρίστε όλα όσα θα σας βοηθήσουν


Κρυφά συστατικά, ενεργή χημεία, λαμπερό δέρμα και υπέροχη υφή είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που αν τα συνδυάσουμε θα οδηγηθούμε στο ιδανικό αποτέλεσμα για την επιδερμίδα μας. Τα τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει δεκάδες διαφορετικές εναλλακτικές των αγαπημένων μας beauty products να μπαίνουν στα ράφια των φαρμακείων και δεν είναι λίγες οι φορές που το "one-oh-one" που διαβάζαμε δεν είναι αρκετό. Για αυτό με λίγες παραπάνω επιστημονικές γνώσεις συγκεντρώσαμε για εσάς όλα όσα οφείλετε να γνωρίζετε για το συστατικό που λατρεύετε να έχετε κάθε πρωί στο φλιτζάνι σας. Που δεν είναι άλλο από την καφεΐνη. 

Τι είναι τόσο υπέροχο με την καφεΐνη; Έχει αποτελέσματα όταν εφαρμόζεται τοπικά; Αυτές και πολλές άλλες πληροφορίες που θέλετε να ανακαλύψετε, βρίσκονται παρακάτω. 
coffee-skincare-1.jpg

Όλα αφορούν την κυκλοφορία και το πρήξιμο

Όταν ξυπνήσετε με ένα αίσθημα κόπωσης και ελαττωμένης ενέργειας, η καφεΐνη είναι ο απόλυτος σύμμαχος σας -και όχι μόνο με τη μορφή διπλού εσπρέσο. Το συστατικό αυτό λειτουργεί εξαιρετικά στη φροντίδα του δέρματος και μειώνει το πρήξιμο ενώ παράλληλα βελτιώσει την κυκλοφορία. Αν και οι περισσότεροι το επιλέγετε για τα οφέλη της στις σακούλες κάτω από τα μάτια, στην πραγματικότητα οι θετικές επιδράσεις της πηγαίνουν πολύ βαθύτερα.

Έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιγηραντικές ιδιότητες, επειδή η καφεΐνη παρέχει αντιοξειδωτικά για προστασία από τις βλάβες από το υπεριώδες φως. Μάλιστα, η βελτιωμένη κυκλοφορία που προκαλεί η καφεΐνη μπορεί να δώσει στο δέρμα σας μια ωραία λάμψη λόγω της επίδρασης στα αιμοφόρα αγγεία. Μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην απολέπιση, κάνοντας μια ελαφριά απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος. Άλλωστε, ξεμπλοκάροντας του πόρους επανέρχεται η υγιής λάμψη. 

9-skincare.jpg

Αν δεν σας φτάνουν αυτά, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε πως έχει επίσης τη δυνατότητα να βοηθήσει τα μαλλιά σας. Ειδικά τώρα που το αυξημένο άγχος συμβάλει προσθετικά στην αραίωση, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που αποδεικνύουν ότι η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει στη γενετική αραίωση των μαλλιών, διότι μπορεί να διεισδύσει στα θυλάκια των τριχών και να τονώσει ή να προωθήσει την ανάπτυξη τους.

Ήταν εδώ για χρόνια

Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι η καφεΐνη σταδιακά εμφανίζεται όλο και περισσότερο αλλά αυτό που, μάλλον, αγνοούσατε είναι πως για χρόνια υπήρχε σε κάποια προϊόντα. Οι ιδιότητες της έχουν μελετηθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Παρόλα αυτά στο παρελθόν, οι άνθρωποι δεν ήταν απαραίτητα τόσο επικεντρωμένοι στις ετικέτες, σε αντίθεση με σήμερα, όπου οι καταναλωτές είναι πιο επικεντρωμένοι από ποτέ σε αυτές. Ένα έξυπνο trick είναι να αναζητάτε και άλλα συστατικά που έχουν δράση καφεΐνης όπως το πράσινο ή το μαύρο τσάι. 

skincare-video.jpg

Λειτουργικότητα εσωτερικά και εξωτερικά

Αν και η καφεΐνη έχει πολλά οφέλη για το δέρμα σας, δεν είναι μια θαυματουργή θεραπεία. Μην ξεχνάτε πως κανένα συστατικό από μόνο του δε μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Η καφεΐνη είναι αποτελεσματική, αλλά έχει περιορισμούς. Για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πρηξίματος στην περιοχή κάτω από τα μάτια, αλλά δεν θα απαλλάξει απαραιτήτως ολόκληρο το πρόσωπο σας ή δε θα βοηθήσει με το φούσκωμα του σώματος. Υπάρχουν, ακόμη, ορισμένες ενδείξεις που συνιστούν πως μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της εμφάνισης της κυτταρίτιδας στο σώμα, λόγω της ικανότητας της να αποτρέπει την υπερβολική αποθήκευση και συσσώρευση υγρών. 

Ωστόσο, εάν θέλετε να δείτε τα πραγματικά της οφέλη, θα πρέπει να εστιάστε στο πρόσωπό σας. Ο λόγος είναι απλός, το δέρμα είναι λεπτότερο, οπότε η απορρόφηση είναι καλύτερη. Δεδομένου ότι είναι εξίσου υδατοδιαλυτή και λιποδιαλυτή, θα μπορέσει να αποδοθεί ιδανικά στην επιδερμίδα σας τόσο σε μορφή ορού όσο και σε μορφή κρέμας. 

skincare3.jpg

Προφυλάξεις και αντενδείξεις

Εάν είστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη, προχωρήστε με προσοχή. Προφανώς, μια μικρή ποσότητα σε ένα serum δεν συγκρίνεται με ένα ποτήρι γαλλικό καφέ, αλλά είναι καλή ιδέα το να εισάγετε προσεκτικά αυτό το προϊόν στη ρουτίνα σας αν έχετε ενοχλήσεις. Αυτό, καθώς υπάρχει μικρή πιθανότητα συστηματικής απορρόφησης. Είναι δύσκολο να εντοπίσετε πόση ποσότητα θα απορροφήσετε εφαρμόζοντας μια κρέμα σε όλο το πρόσωπο σας καθώς κάθε φόρμουλα είναι διαφορετική. Να είστε προσεκτικοί καθώς -όπως σε κάθε περίπτωση, έτσι και εδώ- ορισμένα δραστικά σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε ευαισθησία του δέρματος. Συνίσταται να απλώστε μόνο ένα λεπτό στρώμα του προϊόντος σε μια μικρή περιοχή του δέρματος για να το δοκιμάσετε πρώτα και να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε αντιδράσεις.