fbpixel

Search icon
Search
Joie de Vivre: Η αρχιτέκτονας Στέλλα Δημητριάδου μάς υποδέχεται στο σπίτι της στη Βουλιαγμένη και μιλάει για το νέο της project Synama
INTERIORS

Joie de Vivre: Η αρχιτέκτονας Στέλλα Δημητριάδου μάς υποδέχεται στο σπίτι της στη Βουλιαγμένη και μιλάει για το νέο της project Synama

Πρόκειται για μια πλατφόρμα βασισμένη στη σχεδίαση, η οποία περιλαμβάνει χώρους, μ’ επικέντρωση στην αισθητική, τον εσωτερικό σχεδιασμό και την Αρχιτεκτονική


Ένα παλιό εγκαταλελειμμένο σπίτι στη Βουλιαγμένη -τμήμα ενός οικιστικού συγκροτήματος, που χτίστηκε το 1983-, το οποίο χρησιμοποιούνταν ως θερινό κατάλυμα μέχρι πρόσφατα, ανακαινίστηκε από το μηδέν για να μετατραπεί σε μία σύγχρονη κατοικία. Η κύρια ιδέα και σκοπός του εγχειρήματος ήταν ο επανασχεδιασμός των χώρων διαβίωσης για την επίτευξη καλύτερης οπτικής επαφής με τη θάλασσα και τον περιβάλλοντα χώρο πρασίνου. Η αρχιτέκτονας Στέλλα Δημητριάδου το επέλεξε λόγω της εγγύτητάς του με τη θάλασσα, που είναι για την ίδια καθημερινή πηγή ενέργειας, ενώ παράλληλα της δίνεται η δυνατότητα να κολυμπάει - μια συνήθεια που αγαπάει. «Η κύρια αλλαγή που έγινε ήταν η ενοποίηση των χώρων και η δημιουργία μεγάλων ανοιγμάτων, για να υπάρχει άμεση σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο».

img-3896-L5NQF.jpg

Το σπίτι για την ίδια είναι πολλά πράγματα! Είναι το μέρος όπου μπορείς να νιώσεις άνετα, που το φτιάχνεις όπως σ’ εκφράζει, τοποθετώντας μέσα ό,τι επιλέγεις. Είναι ο χώρος που μπορείς να τον έχεις μόνο για σένα ή να τον μοιράζεσαι και να καλείς τους αγαπημένους σου. Επιπλέον, μπορεί να είναι μια καλή επένδυση, αν είναι δικό σου, ή μπορεί απλά να σε κάνει να νιώθεις πως είναι δικό σου, έστω και για μικρότερο διάστημα. Μπορεί να είναι ανοιχτό ή κλειστό, μοντέρνο ή κλασικό, καλοκαιρινό ή χειμερινό ή και πολλά μαζί συνάμα. Αν θα έπρεπε να επιλέξει την αγαπημένη της γωνιά σε αυτό, θα ήταν, χωρίς δεύτερη σκέψη, η κουζίνα. «Εκεί περνάμε τον περισσότερο χρόνο, γι’ αυτό έγινε ένας ενιαίος χώρος μαζί με το σαλόνι, με πολύ φως, μεγάλα ανοίγματα και θέα που συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Πάντα δίνω βάρος και προσοχή στον σχεδιασμό της κουζίνας, σε όλα τα σπίτια που αναλαμβάνω και μου αρέσει να είναι ενοποιημένη με το καθιστικό».

A IS FOR ARCHITECTURE

img-d4249.jpg

Από τότε που θυμάται τον εαυτό της ήθελε ν’ ασχοληθεί με την Αρχιτεκτονική και την κατασκευή. O παππούς και ο πατέρας της ήταν πολιτικοί μηχανικοί, οπότε στην περίπτωσή της το μήλο δεν έπεσε μακριά. Μετά τις σπουδές της, εργάστηκε ως αρχιτέκτονας στη Ζυρίχη και στο Ζερμάτ της Ελβετίας. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, συνέχισε την ίδια πορεία, αλλά πρόσθεσε στην αρχική ιδιότητά της και το «σύμβουλος ακινήτων». «To πιο ιδιαίτερο στοιχείο που έχουν τα δημιουργικά επαγγέλματα είναι η στιγμή που το σχέδιο γίνεται ύλη και δημιουργεί τον χώρο ή το αντικείμενο. Ωστόσο, για μένα θα έλεγα πως το σημαντικότερο είναι η ικανοποίηση που παίρνει ο άνθρωπος που εντέλει το χαίρεται και το ζει. Η Αρχιτεκτονική είναι ένα επάγγελμα προσφοράς, τουλάχιστον έτσι το αισθάνομαι. Με τις ανακαινίσεις μού αρέσει πολύ πώς ο ήδη υπάρχων χώρος μετατρέπεται σε κάτι νέο και συνήθως εντελώς διαφορετικό από τον αρχικό, πώς αλλάζει με τις νέες υφές και τα χρώματα».

NEW PROJECT

img-sd4003.jpg

Σήμερα, η νέα χρονιά τη βρίσκει μ’ ένα ολοκαίνουριο project, το Synama -μια αγαπημένη λέξη που χρησιμοποιεί πολύ συχνά. Πρόκειται για μια online πλατφόρμα αφιερωμένη σε χώρους καλαίσθητους και με χαρακτήρα, μια συλλογή κατοικιών με μοναδικά χαρακτηριστικά την κομψότητα και την υψηλή αισθητική. Η ίδια ήθελε να παντρέψει την εμπειρία της στον τομέα της Αρχιτεκτονικής, της ακίνητης περιουσίας, του σχεδιασμού, των δημοσίων σχέσεων και του κοινωνικού δικτύου της, για να δημιουργήσει ένα καινοτόμο ψηφιακό περιβάλλον για χώρους και μέρη που αξίζουν. Ως αρχιτέκτονας είναι σε θέση ν’ αναλάβει μια νέα κατασκευή ή την ανακαίνιση ενός ακινήτου. Η δουλειά της είναι να βοηθάει τους πελάτες να δημιουργούν νέους χώρους ή να βελτιώνουν τους ήδη υπάρχοντες για την καλύτερη δυνατή χρήση.

Αγαπάει να δουλεύει με άλλους. Φέρνει κοντά τους σωστούς ανθρώπους και συνεργάζεται μαζί τους με αυτοπεποίθηση και δείχνοντάς τους εμπιστοσύνη, προκειμένου να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό κάθε έργου. «Θέλω να βλέπω την ιδέα του Synama να μεγαλώνει και να ωριμάζει, προβάλλοντας σπίτια με χαρακτήρα και ιδιαίτερη αισθητική, που να μπορεί ο κόσμος να τ’ ανακαλύπτει και να τ’ αξιοποιεί σε κάθε μέρος της Ελλάδας».

ALL ABOUT ME

Ποιο είναι το σπίτι των ονείρων σου; Ένα πέτρινο κελί στην Καρδιανή στην Τήνο, ένα παλιό αρχοντικό στον Αρτεμώνα στη Σίφνο, ένα σπιτάκι στο Μικρό Πάπιγκο ή ένα διαμέρισμα στην Παλιά Παραλία της Θεσσαλονίκης.

Ποια είναι τα διακοσμητικά που αγαπάς; Προϊόντα της Alessi και τα κεριά Diptyque - αγαπημένο μου το Mimosa.

Από το σημερινό lifestyle, όπως διαμορφώνεται, ποια τάση ξεχωρίζεις και υιοθετείς; Τη ζωή μέσα στο σπίτι, την εργασία μέσα σε αυτό, τη γυμναστική, τη μαγειρική, την κηπουρική. Είναι πράγματα που δεν τα έκανα πριν. Ήμουν παιδί του έξω.

Τι σημαίνει για σένα στιλ; Σημαίνει τρόπος έκφρασης ζωής και προσωπικότητας.

Ποια είναι η αγαπημένη σου πόλη του κόσμου και γιατί την έχεις αγαπήσει; Δύσκολο να διαλέξω μία. Θα πω τη Ρώμη, απ’ όπου έχω τις πιο πολλές και όμορφες αναμνήσεις ως επισκέπτρια. Πριν από 10 χρόνια θα έλεγα την Κωνσταντινούπολη. Για να ζήσει κανείς, θα έλεγα τη Μαδρίτη και τη Ζυρίχη.

Τι είναι για σένα ευτυχία; Δύσκολη ερώτηση. Νομίζω είναι εκείνες οι λίγες στιγμές που προκύπτουν μεταξύ της πραγματοποίησης μιας επιθυμίας και της δημιουργίας μιας επόμενης. Εκείνη η στιγμή που ζεις το «εδώ και τώρα».

Τι θεωρείς καλή αισθητική; Οτιδήποτε διεγείρει ευχάριστα αρχικά την όραση και στην πορεία και τις υπόλοιπες αισθήσεις.

Ποιο είναι το motto σου; Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Ποιο είναι το mantra σου για να αντιμετωπίσεις μια δύσκολη μέρα; Όλα θα πάνε καλά!

Πηγές έμπνευσης; Τα ταξίδια, τα βιβλία, και τα περιοδικά, όπως το Μonocle, το Wallpaper και το Desired Landscapes.

My favorites

  • FASHION HOUSE Zeus+Δione. Γενικά, μου αρέσει το αρχαιοελληνικό στη μόδα και το design.
  • FASHION DESIGNER Sophia Κokosalaki και Mary Katrantzou.
  • ARCHITECT Μινάς Κοσμίδης.
  • ARTIST Φίλιππος Θεοδωρίδης και Γιάννης Μόραλης.
  • PERFUME Γιασεμί. Αν και δεν φοράω αρώματα, μου αρέσει πολύ να μυρίζω την Prada, γι’ αυτό και την έχω σε body lotion.
  • ACCESSORIES Η mini tote από Callista Crafts. Επίσης, Aelia Crafts, Fey Papanikou, Bord de L’eau.
  • BOOK Το «4 3 2 1» του Paul Auster.
  • BEAUTY ITEM Το lipcare Black Currant της Apivita.
  • ΗΟΜΕ DETAILS Tα χειροποίητα, κεραμικά αντικείμενα.
  • COLOR Το μπλε και το άσπρο.
  • GADGET Ένα μέτρο και το κινητό.
  • FETISH Τα εποχιακά λουλούδια.
  • HOTEL «Αυραγόνιο» στο Πάπιγκο
  • MUSEUM - GALLERY Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και η Νitra Gallery
  • CITY Ρώμη
  • INSTAGRAM ACCOUNTS @yolojournal

My Choices

  • Κεραμικό βάζο του Φίλιππου Θεοδωρίδη
  • Το βιβλίο «4 3 2 1» του Paul Auster
  • To lipcare Black Currant της Apivita
  • Mini tote bag Callista Crafts, Kalogirou
  • Αρωματικό κερί, Zeus+Δione
Ανακαλύψτε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες της θεσπέσιας κατοικίας!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΙΩΑΝΝΑ ΡΟΥΦΟΠΟΥΛΟΥ