fbpixel

Search icon
Search
Janet Yang: Η πρώτη γυναίκα Ασιατικής καταγωγής που γίνεται πρόεδρος στην Αμερικάνικη Ακαδημία Κινηματογράφου
PEOPLE & MOMENTS

Janet Yang: Η πρώτη γυναίκα Ασιατικής καταγωγής που γίνεται πρόεδρος στην Αμερικάνικη Ακαδημία Κινηματογράφου

Μια προσωπικότητα που «λάμπει» με το έργο της


Μια πολύ σημαντική εξέλιξη γνώρισε η πετυχημένη παραγωγός ταινιών, Janet Yang, η οποία εξελέγη πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών. Πρόκειται, για μια επαγγελματική τιμητική οργάνωση, η οποία αφιερώνεται στην πρόοδο του συγκεκριμένου κλάδου και μάλιστα την γνωρίζουν όλοι παγκοσμίως μέσω της φανταχτερής διοργάνωσης των Oscars, που λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο.

janet-yang-HzraL.jpg

Μετά από τη Fay Kanin (1979-1983), τη Cheryl Boone Isaacs (2013-2017) και την Bette Davis (1941) αποτελεί την 4η φορά που τα ηνία της διοργάνωσης τα αναλαμβάνει γυναίκα, αλλά είναι η πρώτη φορά που ηγείται Αμερικανίδα Ασιάτισσα. Παρόλο, που διανύουμε το 2022 και πρωταρχικός σκοπός είναι η εξέλιξη της κοινωνίας, εξακολουθούν να κυριαρχούν στερεότυπα γύρω από τη ζωή του κάθε ανθρώπου. Διαχωρίζοντας τα φύλα, τις κοινωνικές τάξεις και τις καταγωγές και συμπεριλαμβάνοντας πολλαπλά είδη προτύπων, πραγματοποιείται μια βασική αρχή για ένα καλύτερο αύριο.

Η Janet Yang, εκλέχθηκε από το συμβούλιο των 54 μελών και διαδέχεται τον Πρόεδρο David Rubin, βετεράνο casting director, ο οποίος αποχωρεί μετά από 3 χρόνια. Η ίδια είχε υπηρετήσει προηγουμένως ως «Γενικός Κυβερνήτης» από το 2019 και μάλιστα κατά την περίοδο του σκανδάλου #OscarsSoWhite που ξέσπασε για την έλλειψη της συμπεριληπτικότητας στα βραβεία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ψήφισε επίσης τα στελέχη, εκλέγοντας:

• Teri E. Dorman, Αντιπρόεδρος (πρόεδρος, Επιτροπή Μελών)

• Donna Gigliotti, Αντιπρόεδρος/Γραμματέας (πρόεδρος, Επιτροπή Διακυβέρνησης)

• Lynette Howell Taylor, Αντιπρόεδρος (πρόεδρος, Επιτροπή Βραβείων)

• Larry Karaszewski, Αντιπρόεδρος (πρόεδρος, Επιτροπή Ιστορίας και Συντήρησης)

• David Linde, Αντιπρόεδρος/Ταμίας (πρόεδρος, Οικονομική Επιτροπή)

• Isis Mussenden, Αντιπρόεδρος (πρόεδρος, Επιτροπή Μουσείου)

• Kim Taylor-Coleman, Αντιπρόεδρος (πρόεδρος, Equity and Inclusion Committee)

• Wynn P. Thomas, Αντιπρόεδρος (πρόεδρος, επιτροπή εκπαίδευσης και προσέγγισης)

Δεδομένου ότι η θέση του προέδρου της Ακαδημίας δεν προσφέρει μια πλήρης απασχόληση, συγκριτικά με αυτήν του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ακαδημίας, την οποία κάλυψε πρόσφατα ο Bill Kramer, η Yang θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται ενεργά στις παραγωγές. Ο κύριος στόχος της μέσω αυτού του τίτλου αφορά την διατήρηση της επιτυχίας και της σταθερότητας των βραβείων, αλλά φυσικά να βοηθήσει την Ακαδημία να εδραιώνεται στα πλαίσια του κινηματογράφου όλο και περισσότερο.

janet-yang-8tReH.jpg

Ο Bill Kramer την καλωσόρισε, δηλώνοντας πως: «Η Janet είναι μια εξαιρετικά αφοσιωμένη ηγέτης που έχει ένα απίστευτο ιστορικό υπηρεσιών στην Ακαδημία. Είμαι ενθουσιασμένος που αναλαμβάνει τον αξιόλογο ρόλο της Προέδρου και ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά μαζί της για το κοινό μας όραμα, για να υπηρετήσουμε τα μέλη μας, να γιορτάσουμε τις τέχνες και τις επιστήμες του κινηματογράφου και να εμπνεύσουμε την επόμενη γενιά κινηματογραφιστών».

Σύμφωνα με τους νόμους που ισχύουν στην Ακαδημία, οι πρόεδροι προορίζονται για θητεία ενός έτους και δεν είναι εφικτή η εκλογή τους για περισσότερες από τέσσερις συνεχόμενες χρονιές.

Η πορεία της Janet Yang

janet-yang-VGV5X.jpg

Η 66χρονη παραγωγός ταινιών Hollywood έχει ξεχωρίσει στο χώρο της, πραγματοποιώντας σημαντικές συνεργασίες, όπως αυτή με τον Όλιβερ Στόουν και την Κάθριν Μπίγκελοου. Αναπτύσσει έργα οθόνης με ασιατικά θέματα, τα οποία έχουν κατακτήσει σπουδαίες απονομές. Ειδικότερα, οι βραβευμένοι κινηματογραφικοί και τηλεοπτικοί τίτλοι της Yang είναι: The Joy Luck Club, The People vs. Larry Flynt, Dark Matter, Indictment: The McMartin Trial, Zero Effect, Shanghai Calling, High Crimes. Επιπλέον, το κινούμενο σχέδιο «Over The Moon» ήταν υποψήφιο για Oscar το 2021, ενώ προηγούμενες δουλειές της έχουν συμπεριληφθεί και στη Χρυσή Σφαίρα και Emmy.

Οι ικανότητές της, όμως, δεν σταματούν εκεί. Αποτελεί μέλος της «Επιτροπής των 100», μιας οργάνωσης Κινεζοαμερικανών, του συμβουλίου της «Asia Society Southern California», την Εθνική Επιτροπή Σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας και μέλος του συμβουλίου του «CAPE» και είναι συνιδρύτρια του «Gold House». Παράλληλα, μετέδιδε τις γνώσεις του αντικειμένου της στο Sundance Institute και στο Independent Feature Project και απασχολείται ενεργά με ποικίλους καλλιτεχνικούς, πολιτικούς οργανισμούς.