fbpixel

Search icon
Search
Iris Apfel: Γιορτάζοντας 100 χρόνια exceptional στιλ αποδεικνύει γιατί παραμένει το απόλυτο fashion icon
LIFE & CAREER

Iris Apfel: Γιορτάζοντας 100 χρόνια exceptional στιλ αποδεικνύει γιατί παραμένει το απόλυτο fashion icon

Η μόδα είναι στο DNA της


«Ένα κολιέ ποτέ δεν είναι αρκετό. Θα πρέπει να επιλέγετε τουλάχιστον πέντε -και αυτά θα πρέπει να είναι τόσο τολμηρά ώστε να τραβούν την προσοχή! Επίσης, ένα και μόνο βραχιόλι είναι βαρετό. Φορέστε 10 κάθε φορά και σε κάθε χέρι. Και θυμηθείτε τα γυαλιά σας να είναι πάντα εντυπωσιακά, σαν στολίδι του προσώπου σας». 

Τα κοσμήματα της Iris Apfel «κουδουνίζουν» κάθε φορά που κινείται και τα υπερμεγέθη στρογγυλά γυαλιά της έχουν γίνει το σήμα-κατατεθέν της. Το style icon, σχεδιάστρια μόδας και master του interior design έκλεισε τα 100 χρόνια ζωής και συνεχίζει να αποτελεί μια πραγματική πηγή έμπνευσης όχι μόνο για τον κόσμο της μόδας, αλλά και για όλες τις γυναίκες που ζουν κι εκφράζονται μέσα από αυτήν. Η ίδια αγαπάει τα υπερβολικά ρούχα, τα statement αξεσουάρ και το έντονο make up. Τραβάει τα βλέμματα, ενώ διατηρεί για χρόνια τα μαλλιά της σε ένα φυσικό γκρι χρώμα, που ταιριάζει μοναδικά με το κόκκινο κραγιόν της που συχνά στολίζει τα χείλη της. 

Έχει χαρακτηριστεί ως η «γηραιότερη έφηβη στον κόσμο» και ο λογαριασμός της στο Instagram έχει περισσότερους από 1,7 εκατομμύρια ακολούθους. Η φιλοσοφία της έχει επίσης αποθεωθεί: «Δεν έχω κανόνες, γιατί θα τους παραβίαζα μόνο, οπότε τους θεωρώ μονάχα χάσιμο χρόνου...»

Αυτή ήταν η συνταγή της επιτυχίας της από την αρχή. 

It's all a matter of accessories

1-OyClg.jpg

Γεννημένη στη Νέα Υόρκη το 1921, η Apfel μεγάλωσε κατά τη διάρκεια της Great Depression. Η μητέρα της τη συμβούλεψε να αγοράσει ένα κλασικό μαύρο φόρεμα-με αυτόν τον τρόπο θα είχε πάντα κάτι να φορέσει, και να είναι εξίσου περιποιημένη ώστε να παρευρεθεί σε κάθε περιβάλλον. Όλα εξαρτώνται από τα αξεσουάρ που θα προσέθετε. Η νεαρή Iris δεν ξέχασε ποτέ τη συμβουλή της μητέρας της. Σε ηλικία 11 ετών, ανακάλυψε μια μοναδική καρφίτσα σε ένα υπόγειο κατάστημα στο Greenwich Village, μια γειτονιά στη Νέα Υόρκη. Της κόστισε 0,65 δολάρια και διέθεσε κάθε οικονομία που είχε για να την αγοράσει. Αυτή αποτέλεσε και την πρώτη εμπειρία της στον κόσμο του shopping, ενώ κάπως έτσι ξεκίνησε μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συλλογές κοσμημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Curiosity and a sense of humor

2-Xfb5X.jpeg

Μέχρι και σήμερα, η Apfel εξακολουθεί να κυνηγά τα σωστά αξεσουάρ σε boutiques, παζάρια, υπαίθρια markets και παλαιοπωλεία. Συνδυάζει αντικείμενα που κανείς άλλος δεν θα σκεφτόταν να αναμείξει, και ενώνει την υψηλή ραπτική με την casual street style τάση, καθώς και prints και σχέδια που πολλοί θα ισχυριζόντουσαν ότι φαινομενικά δεν ταιριάζουν. Όταν όμως τα συνδυάζει η Apfel, καταλήγουν να εναρμονίζονται πλήρως. Αυτό είναι το μεγάλο της ταλέντο. Απλώς τολμά και δεν ακολουθεί καμία τάση. Αντ' αυτού, τις ορίζει η ίδια.

Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι νέοι σχεδιαστές μόδας «συρρέουν» γύρω της όπου και αν εμφανιστεί, είτε σε εγκαίνια μιας gallery είτε σε κάποια επίδειξη μόδας. Η Apfel παρουσιάζει τις δικές της συλλογές με πολύ χιούμορ αλλά και σχολαστικότητα. Συχνά θα προσθέσει την τελευταία πινελιά στην εμφάνιση ενός μοντέλου -ίσως ένα επιπλέον κολιέ- πριν βγει στην πασαρέλα.

Το απροσδόκητο μάλιστα είναι ότι η Iris μόλις πρόσφατα άρχισε να εργάζεται ως fashion designer. Για δεκαετίες, αποτελούσε μια επιτυχημένη σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων, την οποία εμπιστεύονταν οι A-listers των ΗΠΑ. Οι υφασμάτινες δημιουργίες της ήταν μοναδικές. Μαζί με τον εκλιπόντα σύζυγό της, Karl, με τον οποίο ήταν παντρεμένη για 68 χρόνια, η ίδια ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο αναζητώντας έμπνευση. Συνεργάστηκε με διάφορους επαγγελματίες του είδους προκειμένου να πραγματοποιήσει τις πολύ συγκεκριμένες ιδέες της κι ειδικεύτηκε στην ανάδειξη «ξεχασμένων» υφασμάτων από τους περασμένους αιώνες. Η φήμη της την έφερε ακόμη και στον Λευκό Οίκο, όπου εργάστηκε για εννέα προέδρους των ΗΠΑ. Παρόλο που δεν αποκάλυψε ποτέ λεπτομέρειες σχετικά με τη συνεργασία μαζί τους, άφησε να εννοηθεί το γεγονός ότι η πρώην πρώτη κυρία Jackie Kennedy ήταν μια αρκετά περίπλοκη προσωπικότητα.

How everything changed 

3-iWktA.jpg

Η εξέλιξη της Apfel σε fashion star θα μπορούσε κανείς να πει πως έγινε χάρη σε μια έκθεση του 2005 στο Ινστιτούτο Κοστουμιών του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης. Ο Harold Koda, επιμελητής του μουσείου της Νέας Υόρκης τότε, είχε ακούσει για τη συλλογή κοσμημάτων και ενδυμάτων της. Εκείνη έχει αφιερώσει αρκετό χώρο στο διαμέρισμά της στην Park Avenue σε δημιουργίες των Dior, Lagerfeld, Saint Laurent, Galanos και Ungaro. Κάπως έτσι, ο Koda προχώρησε στην ανάδειξη της συλλογής της Apfel και τελικά μετέφερε περίπου 300 κομμάτια και αρκετές εκατοντάδες αξεσουάρ στο μουσείο. Η έκθεση αποτέλεσε τεράστια επιτυχία, μετατρέποντάς της σε pop icon της νέας εποχής. Πλέον, κυκλοφορούν μέχρι και emojis της ίδιας.

Young at heart

4-Gb50Z.jpg

Mετά τον θάνατο του συζύγου της το 2015, λίγο πριν από τα 101α γενέθλιά του, η Apfel δεν αποσύρθηκε αλλά ξεκίνησε νέα έργα. Μεταξύ άλλων, σχεδίασε κοσμήματα για ηλικιωμένους με ενσωματωμένη τεχνολογία που ελέγχει την υγεία του χρήστη και ειδοποιεί ασθενοφόρο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Είναι μάλιστα εκνευρισμένη από το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι έχουν ξεχαστεί σε μεγάλο βαθμό από τους σχεδιαστές και έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι μια γυναίκα δεν μπορεί να ταυτιστεί με μοντέλα 15 ετών. Κι έτσι κατέληξε να υπογράψει το πρώτο της συμβόλαιο ως μοντέλο σε ηλικία 97 ετών.

Ακόμα και στα 100 της χρόνια, η Iris δεν σκέφτεται να αποχωρήσει από την ενεργό επαγγελματική ζωή. Συνεχίζει να εργάζεται ως σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων κι επιμελείται μια συλλογή σχεδίων για τη Lowe's. Τέλος, σχεδιάζει νέα, τολμηρά και κομψά designs για τη συλλογή γυαλιών της, η οποία, φυσικά, περιλαμβάνει γυαλιά πρεσβυωπίας. Γιατί, όπως επισημαίνει η ίδια: «Τα περισσότερα είναι όλο και πιο βαρετά».