fbpixel

Search icon
Search
Interior design experts: Πώς σχεδιάζουν το living room τους
INTERIORS

Interior design experts: Πώς σχεδιάζουν το living room τους

Ακολουθήστε τις συμβουλές τους κι εμπνευστείτε από αυτές


Συχνά αποτελεί το κέντρο ενός σπιτιού και παράλληλα εξυπηρετεί πολλαπλούς σκοπούς. Το καθιστικό είναι ένας από τους πιο σημαντικούς χώρους μιας κατοικίας, αφού εκεί περνάμε τις περισσότερες ώρες, μαζευόμαστε με την οικογένεια και τα αγαπημένα μας πρόσωπα ή απλώς αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας. Οπότε, όπως είναι λογικό, το living room μας θέλουμε πάντα να είναι περιποιημένο και επιμελώς διακοσμημένο. Πώς όμως διακοσμούν το καθιστικό τους οι πιο διάσημοι design experts; Ανακαλύψτε παρακάτω!

A focus point

22-8fOdu.jpg

«Πρέπει να ξεκινήσετε λαμβάνοντας υπόψη τη χρήση του δωματίου», λέει η Charlotte Rey από το studio σχεδιασμού Campbell-Rey. «Τι έχει νόημα για τον χώρο και αυτούς που μένουν εκεί; Τι εξυπηρετεί; Στη συνέχεια, σκεφτείτε πώς θα το κάνετε αυτό όμορφο.»

Η Lisa Jones και η Ruby Kean, ιδρύτριες του studio εσωτερικού σχεδιασμού Atelier LK του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης, συμφωνούν ότι ο προσδιορισμός ενός κεντρικού σημείου στην εσωτερική διακόσμηση είναι το «κλειδί». «Υπάρχει τζάκι και, αν ναι, μπορεί να στηθεί ένα καθιστικό γύρω από αυτό; Μερικές φορές τα τζάκια μπορεί να είναι εκτός κέντρου, ειδικά σε σπίτια πόλης και brownstones, οπότε δημιουργήστε το δικό σας εστιακό σημείο χρησιμοποιώντας statement έργα τέχνης και ένα εντυπωσιακό coffee table. Ή, χρησιμοποιήστε τον χώρο γύρω από τα παράθυρα για να δημιουργήσετε ένα σημείο από το οποίο μπορεί να επικεντρωθεί όλη η διακόσμηση.»  

«Αισθητικά, υπάρχει συχνά ένα σημείο εκκίνησης που θα βοηθήσει να καθορίσει το υπόλοιπο σχέδιο», προσθέτει η Sarah Peake από το studio Peake. «Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα ελκυστικό πρωτότυπο χαρακτηριστικό, κάτι που διαθέτετε ήδη, ή ένα υπέροχο έργο τέχνης, για παράδειγμα.» 

Mix it up

3.jpg

«Τα καλύτερα σαλόνια σε περιβάλλουν και σε τραβούν μέσα τους», λένε οι Jones και Kean. «Συχνά το επιτυγχάνουμε αυτό με μια αισθητηριακή εξερεύνηση της υφής και των υλικών. Είναι σημαντικό να εξετάζουμε την ισορροπία των υλικών, τη δροσιά του γυαλιού, του αλουμινίου και του μαρμάρου σε συνδυασμό με πλούσια υφάσματα και τονικά ξύλα. Η δημιουργία αυτής της ισορροπίας είναι απαραίτητη και συχνά ξεκινά με ένα εντυπωσιακό κομμάτι που δίνει τον τόνο για τον ρυθμό της παλέτας υλικών. Ένας τέλεια σχεδιασμένος χώρος πρέπει να σας κάνει να μην θέλετε ποτέ να φύγετε.»

Για τον Peake, ένα καθιστικό πρέπει να αντιπροσωπεύει τη ζωή του ιδιοκτήτη του. «Θα πρέπει να είναι μοναδικό και προσαρμοσμένο στα μέτρα τους», λέει. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναμειγνύει το παλιό με το καινούριο. Για παράδειγμα, τοποθετώντας ένα vintage γραφείο που κληρονομήσατε σε ένα πιο σύγχρονο πλαίσιο. Κάθε δωμάτιο πρέπει να είναι τολμηρό, κομψό και διαχρονικό».

Sculptural seating

2.jpg

«Αγαπούμε ένα σαλόνι που έχει ευέλικτα καθίσματα, τα οποία δημιουργούν μια αίσθηση πληρότητας και συλλογικότητας - μια συλλογή από ξύλινα καθίσματα, ένα οθωμανικό σκαμπό και μαξιλάρια καθισμάτων παραθύρου είναι στοιχεία που μας αρέσει να συμπεριλαμβάνουμε στο παιχνίδι της διακόσμησης, διατηρώντας ως κύριο κομμάτι τον καναπέ και τη διάταξη καθισμάτων-καρεκλών», αποκαλύπτουν οι Jones και Kean. «Μας αρέσει να φιλοξενούμε τους πάντες, αλλά ακόμη και όταν το σαλόνι δεν είναι γεμάτο με ανθρώπους που κάθονται, αυτά τα κομμάτια χρησιμεύουν ως «γλυπτά αντικείμενα» και μοιάζουν σαν διακοσμητικά χώρου.

Ηome comforts

1-lSkSf.jpg

«Η άνεση είναι πολύ σημαντική για ένα χώρο διαβίωσης», λέει ο Rey. «Σκεφτείτε τις λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένης της επιμέλειας όμορφων πραγμάτων σε έξυπνα σημεία, όπως ένα τραπεζάκι δίπλα στην πολυθρόνα σας, ώστε να μπορείτε να αφήσετε ένα ποτήρι για παράδειγμα.»

«Για μένα, το πιο σημαντικό πράγμα είναι αυτή η αίσθηση της θαλπωρής», προσθέτει η Peake. «Ένα σαλόνι είναι ένα καταφύγιο, ένα μέρος για να χαλαρώσετε, ένα μέρος για να "ζήσετε". Είτε ο σχεδιασμός είναι σύγχρονος είτε πιο παραδοσιακός, μου αρέσει γενικά να χρησιμοποιώ ζεστούς τόνους και πολυεπίπεδες υφές, υλικά και, κυρίως, φωτισμό για να δημιουργήσω έναν φιλόξενο, χαλαρωτικό χώρο. Πρέπει να λειτουργεί και πρακτικά για να προκαλεί θαλπωρή - υπάρχουν, για παράδειγμα, κομοδίνα στα σωστά σημεία;». Ο ιδανικός της χώρος διαβίωσης θα ενσωμάτωνε ένα «τζάκι, ένα άνετο σημείο για να κουλουριαστώ με ένα βιβλίο και ένα μέρος για το ποτό μου.», καταλήγει. 

Πηγή: net-a-porter.com