Η προετοιμασία του πρωινού γεύματος μπορεί μερικές φορές να γίνει μια πολύωρη ή και βαρετή διαδικασία. Όταν όμως, βρίσκεστε σε δίλημμα ή δε γνωρίζετε καν τι πρόκειται να ετοιμάστε το επόμενο πρωί, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα. Ενώ, αν είστε από τους φανατικούς instagramers που θέλουν πάντα να ενημερώνουν τους followers του για τα ευφάνταστα breakfast tables που ετοιμάζουν, χρειάζεστε ευφάνταστες ιδέες για όμορφα και λαχταριστά posts στο feed σας. Οι παρακάτω συνταγές από το food blog Ate02, διαθέτουν υπέροχη εμφάνιση, είναι εύκολες στην παρασκευή τους, plus είναι gluten-free και vegan. Με λίγα λόγια, είναι ιδανικές για όλους -ακόμα και για τους πιο απαιτητικούς!
Banana bread με ταχίνι
Υλικά:
Για το banana bread:
- 3 μπανάνες
- 1 κούπα αλεύρι χωρίς γλουτένη
- 1/4 κούπας λάδι καρύδας
- 1/4 κούπας ταχίνι
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- μία πρέζα αλάτι
- 1/4 κ.γ. baking powder
- 2 κ.σ. γάλα αμυγδάλου
- σπόροι chia
Για το topping:
- 1/4 κούπας φυτικό βούτυρο ή λάδι καρύδας
- 1/3 κούπας βρώμη
- 1 κ.σ. σιρόπι σφένδαμου
- 1/4 κούπας αλεύρι
Εκτέλεση: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Αρχικά, αναμιγνύετε τα υγρά υλικά και μετά προσθέτετε ένα-ένα τα στερεά. Μόλις είναι έτοιμο το μείγμα, ρίξτε το σ' ένα ταψί για κέικ. Έπειτα, ετοιμάστε το topping ανακατεύοντας σε ένα μπολ όλα τα υλικά και ρίξτε το πάνω από το μείγμα του banana bread. Ψήστε για 35-40 λεπτά. Κάπως έτσι είναι έτοιμο το υγιεινό γλύκισμά σας, τέλειο για το πρωί! Εάν θέλετε να το κάνετε ακόμη πιο λαχταριστό, κόψτε μία λεπτή φέτα, ρίξτε από πάνω λίγο γιαούρτι χωρίς λακτόζη, raspberries και chia seeds και απολαύστε χωρίς ενοχές.
Avocado toast
Υλικά:
- Μία φέτα ψωμί, κατά προτίμηση με σουσάμι
- 1 αβοκάντο
- Χυμός από 1/4 λεμονιού
- Μία πρέζα αλάτι και πιπέρι
- Σκόνη σκόρδου (προαιρετικά)
Toppings:
- 1 αυγό βραστό
- Κόκκινο και λευκό λάχανο
- Ντοματίνια
- Μαύρο και λευκό σουσάμι
Εκτέλεση: Λιώστε με ένα πιρούνι σε ένα μπολ το αβοκάντο. Φροντίστε να είναι αρκετά ώριμο, ώστε να μη δυσκολευτείτε στη διαδικασία. Προσθέστε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε πολύ καλά. Απλώστε ομοιόμορφα το μείγμα με ένα μαχαίρι πάνω στη φέτα του ψωμιού και ολοκληρώστε με τα toppings της αρεσκείας σας. Το αυγό είναι ένα safe και basic συνοδευτικό και ταιριάζει τόσο πολύ με το αβοκάντο που μοιάζουν σαν να φτιάχτηκαν το ένα για το άλλο! Φυσικά, εάν θέλετε ένα χορταστικό και άκρως δυναμωτικό πρωινό, για να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενέργεια, χρησιμοποιήστε όλα τα toppings που προτείνει η συνταγή, καθώς συνθέτουν το ιδανικό daily boost. Plus, οι φωτογραφίες σας για το Instagram θα είναι σκέτο όνειρο!
Μίνι υγιεινή μηλόπιτα
Υλικά:
Για το topping:
- 1/4 κούπας αλεύρι αμυγδάλου
- 1/4 κούπας βρώμη
- 1/4 κούπας ζάχαρη καρύδας ή καστανή
- 1/4 κούπας ανάλατοι ξηροί καρποί της αρεσκείας σας
- 1/4 κ. σ. κανέλα
Ζύμη:
- 1 μήλο σε κομμάτια
- 1 κ.σ. αλεύρι καρύδας
- 1 κ.γ. χυμός λεμονιού
- 3 κ.σ. γάλα αμυγδάλου
- 3 κ.σ. maple syrup
- 2 κ.σ. λάδι καρύδας
- 1/2 κ. γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1/2 κ. γ. κανέλα
Εκτέλεση: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου και ρίξτε σ' ένα ταψί λίγο λάδι καρύδας. Ξεκινήστε φτιάχνοντας το topping, καθώς θα πρέπει να μπει αμέσως στο ψυγείο για να είναι έτοιμο για το γλυκό. Αναμείξτε λοιπόν όλα τα υλικά και αφήστε στην άκρη το μείγμα. Στο μεταξύ, ανακατέψτε σε ένα μπολ τα υλικά για τη ζύμη και ρίξτε το mix στο ταψί που ψεκάσατε με λάδι στην αρχή. Ρίξτε από πάνω το topping και ψήστε για περίπου μισή ώρα. Για να το σερβίρετε, κόψτε ένα μήλο σε συμμετρικές ροδέλες, βάλτε τες από πάνω και πασπαλίστε λίγη κανέλα για το άρωμα. Ready!