fbpixel

Search icon
Search
Ιλεάνα Μακρή: Το κόσμημα είναι η επιτομή της ομορφιάς
FASHION

Ιλεάνα Μακρή: Το κόσμημα είναι η επιτομή της ομορφιάς

Η διεθνώς αναγνωρισμένη σχεδιάστρια σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη


Έχει ζήσει στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου και κυρίως στη Νέα Υόρκη, όπου απέκτησε εμπειρίες πολύτιμες και αξέχαστες που –ως έναν βαθμό- τη βοήθησαν στην αρχή της δημιουργικής πορείας της. Έχει βρεθεί στα ίδια στέκια με κορυφαίες προσωπικότητες του παγκόσμιου στερεώματος, σύστησε το πρώτο concept store στην αθηναϊκή αγορά και πλέον, θεωρείται αυθεντία και παράδειγμα προς μίμηση για τους νεότερους designers. Η Ιλεάνα Μακρή μίλησε στο Glow.gr για όλα αυτά που διαμόρφωσαν τη σχεδιαστική φιλοσοφία της, τη γνωριμία της με τον Andy Warhol και αυτά που ελπίζει να της φέρει το μέλλον.

Μετράτε περισσότερα από 20 χρόνια διεθνούς αναγνωρισμένης πορείας στο design, κατά τα οποία έχετε καταφέρει να διατηρήσετε μια σταθερά δυναμική παρουσία. Ποια είναι η πολυτιμότερη συμβουλή που έχετε να δώσετε στους νέους δημιουργούς;

Το τοπίο του κοσμήματος έχει αλλάξει πολύ από τότε που ξεκίνησα εγώ. Σήμερα στον χώρο έχουν μπει άνθρωποι που δεν έχουν μεγάλη σχέση με τον σχεδιασμό κοσμήματος. Ο ένας απλά κοπιάρει τον άλλο. Η αγορά, όμως, επίσης έχει αλλάξει τελείως τους όρους κάτω από τους οποίους συνεργάζεται με τους δημιουργούς, ενώ τα ηλεκτρονικά καταστήματα κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος. Επειδή, λοιπόν, η καθημερινότητα είναι ρευστή και απρόβλεπτη, θα πρότεινα μικρά βήματα, σταθερά και υπομονή!

Στην ιστοσελίδα σας διαβάζουμε, ότι εμπνέεστε περισσότερο από σύγχρονα, θρησκευτικά και μυθολογικά σύμβολα, ιδιαίτερα από το «μάτι». Τι σας ελκύει σε αυτά;

Τα σύμβολα είναι μια παγκόσμια γλώσσα που υπερβαίνει τη γλώσσα του κάθε τόπου και ενώνει ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες. Στα σχέδια μου ξεχωρίζουν ιδιαίτερα τo μάτι και τα φίδια, σύμβολα που απηχούν διαφορετικές έννοιες σε διαφορετικούς πολιτισμούς. Το μάτι αναπαριστά την πνευματική όραση κι έχει μια συμβολική σύνδεση με το φως, τον ήλιο και το πνεύμα. Το συναντάμε σε όλους σχεδόν τους λαούς της Μεσογείου, όπου παραπέμπει στη βασκανία και την προστασία από αρνητική ενέργεια. Εκτός από τον συμβολισμό του, όμως, το μάτι μου άρεσε πάντα και σαν σχήμα. Βάσει της γεωμετρίας και λόγω του οβάλ σχήματός του, θεωρείται ότι περικλείει θεϊκή σοφία. Μεταφέρει τον έξω κόσμο στον εσωτερικό. Μου αρέσει να το αλλάζω, να του προσθέτω χρώμα με τη χρήση διαφορετικών πετρών και να μην περιορίζομαι στο μπλε, που είναι η πιο συνηθισμένη εκδοχή του.

Το φίδι είναι επίσης ένα σύμβολο που του αποδίδουμε διαφορετικές έννοιες, σε διάφορες κουλτούρες. Είναι σύμβολο αναγέννησης λόγω της αλλαγής του δέρματος του ενώ έχει συνδυαστεί με τον κάτω κόσμο, καθώς έρχεται σε επαφή με σκοτεινές δυνάμεις. Το συναντάμε, επίσης, στην ιατρική και το ραβδί του Ασκληπιού σαν σύμβολο ίασης και μακροζωίας. Όλες αυτές οι διαφορετικές πτυχές του ίδιου στοιχείου με ώθησαν να σχεδιάσω και να ασχοληθώ με ένα ζώο που αρχικά απεχθανόμουν, αλλά σιγά σιγά αγάπησα και ανέπτυξα σχεδιαστικά.

jewels.jpg

makri.jpg

Από τις συνεργασίες σας με σπουδαίους οίκους και σχεδιαστές, όπως The Row και Marios Schwab, ποια ξεχωρίζετε;

Όλες οι συνεργασίες με δημιουργικούς ανθρώπους οδηγούν σε μία έξαρση δημιουργικής διάθεσης, γιατί ο ένας εμπνέει και παρασύρει τον άλλον σε άλματα, τα οποία ο καθένας μόνος του, ίσως θα δίσταζε να κάνει. Δε θα ξεχώριζα κάποιον, γιατί κάθε συνεργασία είναι ένα ταξίδι από μόνη της.

Ποια χαρακτηριστικά συνθέτουν τη γυναίκα για την οποία σχεδιάζετε;

Είναι αυτάρκης, κινείται μέσα στην αγορά εργασίας, παίρνει αποφάσεις για τον εαυτό της και είναι δυναμική. Διατηρεί, ωστόσο, τη θηλυκότητα και την ευαισθησία της. Χαρακτηριστικό των κοσμημάτων μου είναι, ότι απευθύνεται σε ανθρώπους που τους τρέφει η ομορφιά, δεν τους αρέσει να προκαλούν και σίγουρα δεν εμπίπτουν στην κατηγορία αυτών, που η στάση ζωής τους δηλώνει με δύο λέξεις «Δοξάστε με».

ileana-makri-store-by-kois-associated-architects-2.jpg
Το νέο κατάστημα της Ιλεάνας Μακρή, σχεδιασμένο από το γραφείο Kois Associated Architects

Ακολουθείτε τις τάσεις στα σχέδιά σας; Τι προτείνετε για τη νέα σεζόν;

Η αλήθεια είναι, ότι δεν ακολουθώ τάσεις, χωρίς αυτό να είναι πάντα εμπορικά καλό. Ακολουθώ μια εσωτερική παρόρμηση, στην οποία δύσκολα αντιστέκομαι. Αυτό που προτείνω είναι κλασικά σχέδια με έναν πιο ανάλαφρο και σύγχρονο σχεδιασμό, γιατί πιστεύω, ότι τα κοσμήματα είναι διαχρονικά κομμάτια που δεν αλλάζουν σεζόν, όπως τα ρούχα.

Πώς ορίζετε την έννοια του κοσμήματος; Ποιες προδιαγραφές πρέπει να έχει ένα σχέδιο, για να θεωρείται άψογο;

Το κόσμημα είναι η επιτομή της ομορφιάς αφού, όταν θέλουμε να δηλώσουμε, ότι κάτι είναι όμορφο, λέμε χαρακτηριστικά, ότι είναι κόσμημα! Αρχικά, πρέπει να είναι άψογο κατασκευαστικά. Το κόσμημα είναι μικρογλυπτική. Πρέπει να μην ενοχλεί τη γυναίκα που το φοράει, να μην της καταστρέφει τα ρούχα και να μην την εμποδίζει στην καθημερινότητα της. Τα πιο βραδινά κοσμήματα μπορούν να είναι πιο περίπλοκα στον σχεδιασμό τους, πρέπει όμως και αυτά να είναι φιλικά προς το σώμα και να μην εμποδίζουν κάποιον να περάσει μια βραδιά χαλαρά και ευχάριστα.

ileana-makri-store-by-kois-associated-architects-9.jpg
Η ιδιαίτερη έκθεση των κοσμημάτων της διάσημης σχεδιάστριας στο Ileana Makri Store, στην Πατριάρχου Ιωακείμ

Έχετε ζήσει σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις και στη μητρόπολη της Νέας Υόρκης. Τι νοσταλγείτε περισσότερο από εκείνη την εποχή;

Έχω ζήσει στο Λονδίνο, στο Παρίσι και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη Νέα Υόρκη, όπου γεννήθηκαν και οι δύο μου κόρες. Από εκείνη την εποχή νοσταλγώ τις ανθρώπινες σχέσεις που ήταν πιο ειλικρινείς και ανέμελες. Την έξαρση της δημιουργικότητας σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς της τέχνης και την επαφή με ξεχωριστούς ανθρώπους που έχουν γράψει ιστορία.

Με ποιον τρόπο η ζωή σας στο εξωτερικό σας βοήθησε να «χτίσετε» το εμπορικό και δημιουργικό πνεύμα που χρειαζόσασταν για να δημιουργήσετε ένα πετυχημένο brand; 

Η Νέα Υόρκη, την εποχή που εγώ ζούσα εκεί, πρωτοστατούσε σε όλους ανεξαρτήτως τους τομείς. Τα εμπορικά καταστήματα άλλαζαν μορφή και άρχισαν να "ξεπετάγονται" τα λεγόμενα concept stores, μαγαζιά όπου συνδυάζονταν διαφορετικά μεταξύ τους είδη, με έναν κοινό αισθητικό παρανομαστή και κοινό lifestyle. Αυτό με οδήγησε επιστρέφοντας στην Ελλάδα να ανοίξω τη "Μαγεία", το πρώτο μικρό concept store στην Αθήνα που στην αρχή ξένισε κάποιους, αλλά μετά αγαπήθηκε από πολλούς. Τελικά, απέκτησε ένα πιστό κοινό που το στήριξε μέχρι και φέτος, που έκλεισε μετά από 30 χρόνια δημιουργικής πορείας. Φυσικά, άφησε χώρο για το καινούργιο κατάστημά μας στην Πατριάρχου Ιωακείμ.

Έχετε γνωρίσει θρυλικές προσωπικότητες, όπως τη Liza Minelli και τον Andy Warhol. Ποιο είναι το πρόσωπο που σας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση;

Ο Andy Warhol περισσότερο απ' όλους έχει αφήσει τη σφραγίδα του, γιατί ήταν ένας άνθρωπος λιγομίλητος, που προσπαθούσε να περνάει απαρατήρητος. Πάντα στεκόταν στο περιθώριο και κατέγραφε τη ζωή.

Τι ελπίζετε να σας φέρει το μέλλον;

Περιμένω με τον καινούργιο χρόνο δύο ακόμα εγγόνια και ελπίζω να μου φέρουν τόση χαρά, όση μου δίνει η μικρή μου εγγονή. Να έχω την τύχη να τα δω να μεγαλώνουν και να πραγματοποιήσουν όλα τους τα όνειρα.

adv

GLOW LOVES

Έξυπνα tips για να επιλέγετε το τέλειο foundation για τον χειμώνα
VIDEO

Έξυπνα tips για να επιλέγετε το τέλειο foundation για τον χειμώνα