Eάν σκέφτεστε να ικανοποιήσετε τους μικρούς σας αγαπημένους με ιδιαίτερες και γευστικές συνταγές, τότε σας έχουμε τις τέλειες προτάσεις. Κρατήστε το μενού τους υγιεινό και φροντίστε να απολαύσουν θρεπτικά γεύματα που όμως ικανοποιήσουν τον ουρανίσκο τους. Παρακάτω εμπνευστείτε από δημιουργικές συνταγές που μπορεί να απολαύσει όλη η οικογένεια.
Super Tasty!
Κεφτεδάκια από φακές και πλιγούρι
Υλικά
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 2 σκ. σκόρδο
- 1/4 ματσάκι μαϊντανό
- 150 γρ. φακές, βρασμένες
- 150 γρ. πλιγούρι, βρασμένο
- 1 αβγό, μέτριο
- 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
- 2 κ.σ. παρμεζάνα, τριμμένη
- 90 γρ. ψωμί, τριμμένο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2 λεπτά, και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό. Προσθέτουμε στο μπολ τον μαϊντανό, τις φακές, το πλιγούρι, το αβγό, τον πελτέ ντομάτας, την παρμεζάνα, το ψωμί, αλάτι και πιπέρι. Πλάθουμε το μείγμα σε κεφτεδάκια 30 γρ. το καθένα. Θα δημιουργήσουμε περίπου 17 κεφτεδάκια. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ακόμα λίγο τριμμένο ψωμί στο μείγμα και ανακατεύουμε με τα χέρια μας. Μεταφέρουμε τα κεφτεδάκια σε ένα ταψί το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και τα ψήνουμε στον φούρνο για 15-20 λεπτά. Αναποδογυρίζουμε τα κεφτεδάκια στα μισά του χρόνου ώστε να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά. Αφαιρούμε τα κεφτεδάκια από τον φούρνο. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Ταρτάκια με κρέμα και λαχανικά
Υλικά
Για την κρέμα
- 500 ml ζωμό κότας ή λαχανικών, ζεστό
- 60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 60 γρ. αγελαδινό βούτυρο
- 100 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
- 100 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
- 100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα ταρτάκια
- 2 φύλλα σφολιάτας
- 50 γρ. αγελαδινό βούτυρο
- 1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 1 μικρό κολοκύθι, σε χοντρά, μισά φετάκια
- 1 μικρή μελιτζάνα, σε χοντρά, μισά φετάκια
- 100 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 150 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα στη μέση ή στα 4 αν είναι μεγάλα
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
- 1 κουτ. γλυκού κάρι
- Φύλλα από 3-4 κλαδάκια θυμάρι
- 2 κουτ. σούπας σουσάμι, καβουρδισμένο
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Για την κρέμα: Σε μια κατσαρολίτσα βάζω το βούτυρο να ζεσταθεί. Ρίχνω πασπαλιστά το αλεύρι και ανακατεύω με το σύρμα για 3-4 λεπτά μέχρι να καβουρδιστεί. Προσθέτω το ζωμό και δουλεύω με το σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα (περίπου 10 λεπτά). Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το αυγό. Δουλεύω με γρήγορες κινήσεις μέχρι να ενωθεί στην κρέμα και αλατοπιπερώνω. Αφήνω την κρέμα στο πλάι μέχρι να ετοιμάσω τα λαχανικά. Για τα λαχανικά: Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζω το βούτυρο να ζεσταθεί καλά. Προσθέτω πασπαλιστά την πάπρικα και το κάρι και σοτάρω για 30 δευτερόλεπτα. Ρίχνω πρώτα την μελιτζάνα, το κολοκύθι και το κρεμμύδι και σοτάρω ανακατεύοντας με 6-7 λεπτά. Θέλω να ροδίσουν αλλά όχι να λιώσουν. Προσθέτω τα μανιτάρια και συνεχίζω το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά ακόμη. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω τα ντοματίνια, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Για τα ταρτάκια: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Βουτυρώνω καλά μια μαφινιέρα. Απλώνω τα 2 φύλλα σφολιάτας και τα κόβω σε 6 τετράγωνα κομμάτια το καθένα. Τοποθετώ τα φύλλα σφολιάτας μέσα στις θηκούλες αφήνοντας να εξέχουν λίγο από τις άκρες. Ανακατεύω τα τυριά με την κρέμα και την μοιράζω στα σφολιατάκια. Μοιράζω τα σοταρισμένα λαχανικά, πιέζοντάς τα λίγο για να μισοβυθιστούν. Πασπαλίζω με το σουσάμι και ψήνω στο φούρνο για 30-35 λεπτά.
Συνταγή: Ντίνα Νικολάου
Mac and cheese
Υλικά
Για την κρούστα
- 2 φέτες ψωμί του τοστ
- 1 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
Για τα ζυμαρικά
- λίγο αλάτι
- 300 γραμ. κοφτό μακαρονάκι
Για τη σάλτσα 4 τυριά
- 2 κ.σ. βούτυρο και λίγο επιπλέον για το ταψί
- 1/2 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 2 ½ κουταλιες αλεύρι
- 3 φλ. γάλα
- 1 φλ νερό
- 1 φλ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- 1 φλ γραβιέρα τριμμένη
- 1 φλ κασέρι
- 1 φλ. κεφαλοτύρι
- αλάτι
- πιπέρι
- λίγο μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Βουτυρώνουμε μικρό πυρίμαχο σκεύος (τετράγωνο ή οβάλ μικρό πυρέξ). Τρίβουμε το ψωμί σε ψίχουλα στο μπλέντερ. Το βάζουμε σε μπολ. Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε να βραχούν τα ψίχουλα. Για τη σάλτσα 4 τυριά: Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά να γίνει διάφανο. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ψήνουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το γάλα και το νερό και ανακατεύουμε. Μόλις πάρει βράση βράζουμε για 4-5 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Αποσύρουμε από την φωτιά. Κρατάμε 2 κουταλιές από το κάθε τυρί και ρίχνουμε τα υπόλοιπα τυριά στην κρεμά. Ανακατεύουμε, τρίβουμε μοσχοκάρυδο κι αλατίζουμε αν χρειάζεται. Για τα ζυμαρικά: Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό 2 λεπτά λιγότερο από ό,τι αναγράφει η συσκευασία. Στραγγίζουμε καλά για τα μακαρόνια φούρνου και τα ρίχνουμε στη σάλτσα τυριών. Ανακατεύουμε. Τα βάζουμε στο βουτυρωμένο ταψί. Πασπαλίζουμε τα τυριά που κρατήσαμε. Πασπαλίζουμε με τα ψίχουλα. Ψήνουμε το mac and cheese σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για περίπου 25 λεπτά να λιώσουν τα τυριά και να ροδίσει η κρούστα.
Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου