fbpixel

Search icon
Search
Η Βαλέρια Τάραντο, διευθύνουσα σύμβουλος των πολυκαταστημάτων notos, μας ξεναγεί στο προσωπικό της καταφύγιο
MAGAZINE

Η Βαλέρια Τάραντο, διευθύνουσα σύμβουλος των πολυκαταστημάτων notos, μας ξεναγεί στο προσωπικό της καταφύγιο

Στιλ, υψηλή αισθητική, δυναμισμός, οι τρεις λέξεις που τη χαρακτηρίζουν


H ενασχόλησή της με τον χώρο της μόδας ξεκίνησε καθαρά από ένα κοριτσίστικο ενδιαφέρον. Σπούδαζε Χρηματοοικονομικά στο LSE και, όταν ήρθε η στιγμή να γράψει την πτυχιακή της, σκέφτηκε: «Αφού πρέπει να γράψω 50.000 λέξεις, καλύτερα να είναι πάνω σ’ ένα industry που με ενδιαφέρει. Κι έτσι επέλεξα να κάνω έρευνα για αγορές και συγχωνεύσεις εταιριών μόδας στην Ιταλία». Στη διάρκεια της έως τώρα επαγγελματικής καριέρας της βρέθηκε στους Alexander McQueen και Gucci Group, ενώ ύστερα από 10 χρόνια στο Λονδίνο επέλεξε την επιστροφή της στην Ελλάδα. Ο κόσμος των πολυκαταστημάτων μπήκε στη ζωή της έπειτα από μια παύση τριών ετών από έναν άκρως δημιουργικό τομέα. Έτσι, βρέθηκε ξανά να είναι μέρος ενός super συναρπαστικού project: τη συνεργασία με τα notos από τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου. «Τα πολυκαταστήματα notos είναι ιστορική αλυσίδα, με τα οποία ο έλληνας καταναλωτής είναι πολύ συνδεδεμένος, γνώριμα και οικεία, που πάνω από όλα εμπνέουν εμπιστοσύνη. Αυτήν τη στιγμή δουλεύουμε στο να τα επαναπροσδιορίσουμε, παραμένοντας πιστοί στις βασικές μας αξίες. Σκοπός μας είναι να τα εκσυγχρονίσουμε με την παρουσία νέων brands που αντιπροσωπεύουν τα καινούρια trends. Όταν αναφερόμαστε σε νέες τάσεις, εννοούμε φυσικά τις στιλιστικές, αλλά και όσες αφορούν στο πώς βλέπουμε πλέον τη μόδα και τη ζωή μας, και συγκεκριμένα τη βιωσιμότητα, το inclusivity κ.λπ. Αυτό που έχω αποκομίσει από τα τόσα χρόνια παρουσίας στη μόδα είναι ότι, ενώ φαντάζει στον κόσμο ένα απλό industry, ευχάριστο, όπου απλά κοιτάμε ρούχα, είναι ένα από τα πιο δύσκολα και πολύπλοκα, με τεράστιο αντίκτυπο στην κοινωνία, τον πλανήτη και τον τρόπο που βλέπουμε τους εαυτούς μας».

Home sweet home

3t3a9194.jpg

Το σπίτι για εσένα είναι... Το μικρό μου κάστρο. Το επέλεξα για το φως και την ενέργειά του. Το έψαχνα αρκετό καιρό και με το που μπήκα σ’ αυτό, ένιωσα ότι ήταν δικό μου! Έχει πολύ μεγάλη βεράντα και παράθυρα, που «λούζουν» με φυσικό φως τον χώρο, ακόμη και τις πιο συννεφιασμένες μέρες.

Το story πίσω από τη δημιουργία του... Δε μου αρέσουν οι πολύ στιλιζαρισμένοι χώροι, οπότε η γενική ιδέα είναι ένα mix & match από design πράγματα και αντικείμενα συναισθηματικής αξίας διαφόρων «εποχών», σχεδιαστών και στιλ. Το σπίτι μού αρέσει να φαίνεται ότι το ζεις και να μην είναι «κρύο», οπότε όλα τα συστατικά, όπως βιβλία και περιοδικά, είναι σημαντικά. Πίνακες ελλήνων καλλιτεχνών που έχω από την οικογένειά μου, αλλά και φωτογραφίες μόδας από καμπάνιες που έχω δουλέψει, κυριαρχούν στους χώρους του.

Woman on top

3t3a9853.jpg

Πώς βλέπεις τις γυναίκες σήμερα σε θέσεις ευθύνης;

Καταρχάς, χαίρομαι που βλέπω όλο και πιο πολλές σε τέτοια πόστα! Τις θεωρώ μαχήτριες, γιατί, παρότι έφτασαν στις θέσεις που έχουν, δεν ξεκίνησαν με τις ίδιες προϋποθέσεις και χρειάστηκαν συνήθως τη διπλή προσπάθεια για να πετύχουν, πλάνα κι αλλαγές.

Τελικά, τι χρειάζεται για ν’ αλλάξουν τα κοινωνικά δεδομένα όσον αφορά στον ρόλο και τη θέση της γυναίκας στην εργασία;

Η παιδεία παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο και ελπίζω ότι, επειδή τα σημερινά παιδιά ακούν πολύ παραπάνω για τη θέση της γυναίκας, τα πράγματα θα είναι κάπως πιο εξελιγμένα στο μέλλον. Επίσης, η νομοθεσία μπορεί να βοηθήσει σε κάποια θέματα, όπως τη μισθολογική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών που βρίσκονται στην ίδια επαγγελματική θέση.

Ποια θεωρείς ότι είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να διαθέτει κάποιος, ώστε να είναι αποτελεσματικός σε μια ηγετική θέση; 

Σφαιρική σκέψη, ενημέρωση, να «ακούει», γιατί ποτέ δεν ξέρεις από πού θα έρθει η επόμενη καλή ιδέα! Επίσης, πρέπει, πέραν των δυσκολιών, να μη χάνει το focus του, το πού θέλει να οδηγήσει την ομάδα και την εταιρία. Και τέλος, πιστεύω αρκετά στο leading by example.

Fashion & style

3t3a0190.jpg

Η μόδα για σένα είναι... Ένας τρόπος έκφρασης. Μπορείς να πεις πολλά για τον άνθρωπο από τον τρόπο που ντύνεται και πώς παρουσιάζεται. Επίσης, μπορείς να πεις πολλά και για τον άνθρωπο που σχεδίασε.

Το στιλ για σένα είναι... Πάντα κάτι προσωπικό που σε εκφράζει.

Τι ρόλο παίζει η αισθητική στη ζωή σου; Πολύ μεγάλο και η αλήθεια είναι πως είχα πολλά ερεθίσματα από μικρή. Και οι δύο γονείς μου, αλλά και η ευρύτερη οικογένειά μου, έδιναν πάντα πολύ μεγάλη έμφαση στην αισθητική. Για παράδειγμα, από απλά πράγματα, όπως ένα όμορφα στημένο τραπέζι για να πάρεις το πρωινό σου. Κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται με ανεπτυγμένη αισθητική, παρ’ όλα αυτά, αυτή καλλιεργείται κιόλας. Όσο πιο πολύ περιτριγυρίζεσαι από όμορφα πράγματα και όσο πιο πολλά ερεθίσματα έχεις από ταξίδια, τόσο σημαντικό είναι στο τι εικόνες θα διαμορφώσουν την αισθητική σου. 

3t3a9214.jpg

Το γραφείο είναι ο χώρος τον οποίο λατρεύει στο σπίτι -έχει άλλωστε και μπλε χρώμα, που είναι το αγαπημένο της-, ενώ ξεχωρίζει η ιδιαίτερη βιβλιοθήκη σε σχέδιο του Franco Albini.

Μικρά design objects, που έχουν μια ιστορία να πουν ή βγάζουν κάποιο συναίσθημα, πρωταγωνιστούν στο καθιστικό.

1. To βιβλίο “Alexander McQueen Savage Beauty”

2. Δαχτυλίδι από χρυσό και οξειδωμένο ασήμι με πολύτιμους λίθους Ileana Makri

3. Terracotta The Bronzing Powder της Guerlain, notos

4. Δερμάτινα loafers, Gucci

Her Favorites

FASHION DESIGNER: Alexander McQueen for ever

ARCHITECT: Gio Ponti και Pierre Koenig για το Stahl House στο LA και Βαλσαμάκης από Έλληνες

INTERIOR DESIGNER: François Catroux και Jacques Garcia

ARTIST: Miro και Παρθένης

PERFUME: Escentric Molecules, το φοράω 15 χρόνια!

ACCESSORIES: Gucci loafers για το πρωί, και glitter ballet flats της Miu Miu ή Aquazzura γόβες για το βράδυ.

Ανακαλύψτε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες! 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ