fbpixel

Search icon
Search
Η συλλογή κυκλαδικής τέχνης του Leonard Norman Stern θα παρουσιαστεί στο MET
ARTS & CULTURE

Η συλλογή κυκλαδικής τέχνης του Leonard Norman Stern θα παρουσιαστεί στο MET

Oι New York Times έκαναν τη μεγάλη αποκάλυψη


Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης (ΜΕΤ) αναμένεται να φιλοξενήσει μία από τις πιο σπουδαίες ιδιωτικές συλλογές κυκλαδικών αρχαιοτήτων. Η αποκάλυψη έγινε από τους New York Times, που -ουσιαστικά- προανήγγειλαν την πολυαναμενόμενη έκθεση, που θα μαγνητίσει τα βλέμματα και θα αποτελέσει πόλο έλξης στο ΜΕΤ. Η συλλογή αποτελείται από 161 κυρίως μαρμάρινα αγαλματίδια και αγγεία, που φιλοτεχνήθηκαν χιλιάδες χρόνια πριν στις Κυκλάδες κι όπως εξήγησε ο ίδιος ο Leonard Norman Stern πρόκειται για σπάνια κομμάτια, με τεράστια αξία.

Τα βλέμματα στρέφονται στο ΜΕΤ!

Η έκθεση

met-4pRwo.jpg

«Μία από τις πιο σπουδαίες ιδιωτικές συλλογές κυκλαδικών αρχαιοτήτων θα εκτεθούν στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης (ΜΕΤ), στο πλαίσιο της καινοτόμου συμφωνίας που περιλαμβάνει την αναγνώριση πως οι αρχαιότητες ανήκουν στην Ελλάδα», αναφέρουν στο δημοσίευμά τους οι New York Times και 161 ξεχωριστά κομμάτια, επαναπατρίζονται χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου, όπως έγινε γνωστό. 15 από τα πιο αξιόλογα αντικείμενα, μετά από επιλογή του Stern, θα εκτεθούν στις αρχές Νοεμβρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης της Αθήνας (1 έως τις 31 Οκτωβρίου 2023), ενώ τα υπόλοιπα, θα εκτεθούν στο ΜΕΤ με τη σήμανση «Hellenic Republic – Ministry of Culture and Sports». Πρόκειται για κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά και σίγουρα, αυτό έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία.

Όπως υποστηρίζουν οι Times, σχεδόν όλα τα αντικείμενα της συλλογής παραδόθηκαν στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και φυλάσσονται σε ειδικά ξύλινα κουτιά, ενώ τον Νοέμβρη, 15 από αυτά θα φτάσουν στην Ελλάδα και στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Εκεί θα παραμείνουν για ένα χρόνο περίπου και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στο ΜΕΤ, προκειμένου να ταξιδέψουν στη χώρα μας, άλλα αντικείμενα της συλλογής Stern. Πρόκειται για μία σημαντική συμφωνία, που ανοίγει έναν νέο δρόμο με φόντο και το μέλλον, με τον διευθυντή του αμερικανικού μουσείου, Max Hollein να σημειώνει πως: «Η συμφωνία αυτή βασίζεται σε δεκαετίες γόνιμης συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΜΕΤ. Είμαστε ευτυχείς για το ρόλο μας σε μια συμφωνία που θα ενθουσιάσει και θα επιμορφώσει τους επισκέπτες και τους μελετητές τώρα και για τις επόμενες γενιές».

Η συμφωνία και το νέο βήμα

met.jpg

Βάσει του νομοσχεδίου που έχει δημιουργηθεί, η συλλογή θα εκτίθεται στο Μet για 25 χρόνια, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2024, έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2048. Από το 2024, μέχρι και το 2033 θα εκτίθενται και τα 161 αντικείμενα της συλλογής, ενώ κάθε πέντε χρόνια έως και το 2048 θα καταφθάνουν στην Αθήνα 15 κομμάτια, τα οποία θα εκτίθενται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Αφού ολοκληρωθεί η έκθεση στη Νέα Υόρκη, θα επιστρέψει στην Ελλάδα και θα εκτεθεί σε διάφορα μουσεία της χώρας, τα οποία θα εγκρίνει το Υπουργείο Πολιτισμού. «Το σχέδιο που φέρνει τη συλλογή του Stern στο MΕΤ, είχε στόχο να κερδίσει την έγκριση της Ελλάδας, σε μια εποχή που η χώρα επιδιώκει μετ'επιτάσεως τις αρχαιότητες που πιστεύει ότι πρέπει να επιστραφούν στη χώρα», αναφέρουν -μεταξύ άλλων- οι New York Times, σημειώνοντας πως ο Stern δώρισε τη συλλογή στο Ινστιτούτο Ελληνικού Αρχαίου Πολιτισμού.

«Κανένα από τα μεγάλα μουσεία δε θέλει να προσβάλει την τιμή των χωρών, δεχόμενο την κληρονομιά τους, αν δεν έχουν τις ευλογίες των ίδιων των χωρών», ανέφερε από τη μεριά του ο Stern, κάνοντας λόγο για μία συμφωνία που ανοίγει το δρόμο και για άλλους συλλέκτες που ενδεχομένως θα είχαν τη διάθεση να εκθέσουν τις αρχαίες συλλογές τους σε μουσεία και εκθέσεις. Μία λαμπερή συλλογή, την οποία δημιούργησε ο ίδιος στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών θα αποκτήσει τη λάμψη που της αξίζει και τώρα, θα έχουν την ευκαιρία να την θαυμάσουν όλοι όσοι αγαπούν την ιστορία και την τέχνη. Η πλούσια συλλογή του θα παρουσιαστεί στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, με την Ελλάδα να μπαίνει σε μία νέα εποχή και να κάνει ένα σημαντικό βήμα, με φόντο την επόμενη μέρα και τα επόμενα χρόνια...