fbpixel

Search icon
Search
Η σκηνοθέτης Ελένη Ευθυμίου της ομάδας «Εν Δυνάμει» μιλάει για την πρόσφατη θεατρική επιτυχία της, «Υπνοβάτες»
MAGAZINE

Η σκηνοθέτης Ελένη Ευθυμίου της ομάδας «Εν Δυνάμει» μιλάει για την πρόσφατη θεατρική επιτυχία της, «Υπνοβάτες»

Ακροβασία ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα


Η σκηνοθέτης Ελένη Ευθυμίου της ομάδας «Εν Δυνάμει» συζητά μαζί μας για το θεατρικό έργο «Υπνοβάτες», που «ξόρκισε» πριν από έναν μήνα τα στερεότυπα του θανάτου στη σκηνή της Μονής Λαζαριστών.

«Τι είναι ο ύπνος, τι είναι ο θάνατος, και γιατί τους ονομάσαμε αδέρφια;» αποτέλεσε το κεντρικό ερώτημα της παράστασης «Υπνοβάτες», η οποία ανέβηκε τον Μάιο στη Μονή Λαζαριστών. Μετά το επιτυχημένο έργο «Ερωτευμένα άλογα», η ομάδα νέων καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία «Εν Δυνάμει» έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα του θανάτου. Η ιδέα οφείλεται στην Ελένη Δημοπούλου, μια εκ των συνιδρυτριών, σε σκηνοθεσία, δραματουργία και μουσική της Ελένης Ευθυμίου. Συνομιλήσαμε με τη δεύτερη, η οποία μοιράστηκε μαζί μας τη σημασία της παράστασης και τα συναισθήματά της από τη μέχρι τώρα συνεργασία της με τους ηθοποιούς της καλλιτεχνικής οικογένειας. 

Η ίδια μάς λέει...

Γνωρίζοντας ότι ο Θάνατος και ο Ύπνος στη μυθολογία θεωρούνταν αδέρφια, μας φάνηκε γοητευτικό να συνδέσουμε δραματουργικά τις ιστορίες μας με το κομμάτι του ύπνου και των ονείρων, άρα γενικότερα με το υποσυνείδητο και με τη βύθιση σε αυτόν τον άγνωστο κόσμο. Στην Ελλάδα φοβόμαστε το ζήτημα του θανάτου. 

01-ypnobates-en-dynami-elenh-efthymiu-fotografia-staurula-ntolopulu.jpg


Τους ηλικιωμένους ανθρώπους η κοινωνία τους παραμελεί και δεν τους φροντίζει με έναν σεβαστικό τρόπο. Ο θάνατος είναι δαιμονοποιημένος με τέτοιον τρόπο, ώστε να ασχολούμαστε πιο πολύ με το πώς να μην πεθάνουμε, παρά με το πώς να πεθάνουμε ωραία και αξιοπρεπώς και πώς να εντάξουμε τον θάνατο στη ζωή μας με έναν οργανικό τρόπο, τη στιγμή που είναι άμεσα συνυφασμένος με τη φύση μας. 

Ακόμη ένα ζήτημα του έργου σχετίζεται με την απώλεια της μητέρας, ως αγωνία υπαρξιακή, τόσο για τους ανθρώπους με αναπηρία όσο και για τους ανθρώπους χωρίς αναπηρία. Από τη συνεργασία μου με τους ηθοποιούς μέχρι σήμερα έχω λάβει μια δημιουργική ελευθερία και αισιοδοξία ότι υπάρχουν κοινωνικά μοντέλα που μπορούν να επιτευχθούν. Έτσι όπως έχει στηθεί η κοινωνία, δεν υπάρχουν τέτοιες ευκαιρίες. Όταν μπορείς να υπάρξεις σε μια ομάδα που διαθέτει τον χρόνο και τον χώρο στην κοινωνική αλλαγή, έστω και σε ένα μικρό πλαίσιο, αυτό είναι πολύ ζωογόνο!

03-ypnobates-en-dynami-elenh-efthymiu-fotografia-staurula-ntolopulu.jpg


I
nfo: 14 Ιουνίου πρεμιέρα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΝΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2024