fbpixel

Search icon
Search
Η Μέμα Σιμωνετάτου μας ανοίγει τις πόρτες του υπέροχου σπιτιού της στην Πλάκα που χρονολογείται από το 1930
MAGAZINE

Η Μέμα Σιμωνετάτου μας ανοίγει τις πόρτες του υπέροχου σπιτιού της στην Πλάκα που χρονολογείται από το 1930

Το οποίο έχει αναβιώσει ως μια εξαιρετική κατοικία, διατηρώντας τα ιστορικά στοιχεία της


H αγάπη της για την αισθητική και τους καλαίσθητους, ενδιαφέροντες χώρους είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που την καθορίζουν και τη γοήτευαν σχεδόν από πάντα. Η διακόσμηση είναι μια διαδικασία που απολαμβάνει, και από όσο θυμάται τον εαυτό της, είχε πάντα μια αδυναμία στις αλλαγές στους χώρους της. Παρά το γεγονός ότι στην επαγγελματική της πορεία ακολούθησε έναν λιγότερο καλλιτεχνικό δρόμο, αυτόν της δικηγορίας, συνεχίζει να τροφοδοτεί το πάθος της για το interior μέσα από την καθημερινότητά της.

High Aesthetics

6x3a5532-copy.jpg

«Η Τέχνη και η αισθητική, σε όλες τους τις μορφές, νομίζω ότι καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μου - από τη διακόσμηση των χώρων όπου ζούσα μέχρι την ίδια μου την εικόνα. Αγαπώ πολύ τη μόδα και πιστεύω πως συμβάλλει στην καλλιέργεια της αισθητικής, ενώ την αντιλαμβάνομαι επίσης ως ένα είδος Τέχνης που εκφράζει συναισθήματα, δηλώνει κάτι και, πάνω απ' όλα, αφηγείται την εποχή της. Η μητέρα μου επηρέασε σημαντικά το αισθητικό μου κριτήριο - ήταν μια γυναίκα που αγαπούσε και εκείνη τη συνεχή ανανέωση των χώρων της. Η αισθητική της είχε μια αύρα χαράς, την οποία μοιραζόταν με όλη την οικογένεια. Επιπλέον, τα βιβλία αρχιτεκτονικής και διακόσμησης, καθώς και ό,τι όμορφο ανακαλύπτω στα ταξίδια μου, έχουν επιδράσει στη διαμόρφωση του γούστου μου. Σε μεγάλο βαθμό, πιστεύω πως η αισθητική καλλιεργείται. Όμως, χρειάζεται και η προσωπική ανησυχία για να την καλλιεργήσεις. Αν δεν υπάρχει το "σαράκι" μέσα σου, όσα βιβλία κι αν διαβάσεις, όσα όμορφα κι αν δεις ή σε όσα μέρη κι αν ταξιδέψεις, δε θα μπορέσεις να την εξελίξεις».

Home: A Sweet Heaven

6x3a5809-copy.jpg

«Πολλές φορές λέω πως “χώρος δίχως έμπνευση είναι ένας ανύπαρκτος χώρος”, γι’ αυτό και το πώς είναι διαμορφωμένο το σπίτι μου παίζει πρωταρχικό ρόλο στη ζωή μου. Είναι η πηγή της δημιουργίας μου, η αφετηρία για τις σκέψεις και τα όνειρά μου και την υλοποίηση των σχεδίων μου. Δε θα έλεγα ότι περνάω εκεί τον περισσότερο χρόνο της καθημερινότητάς μου, λόγω δουλειάς και υποχρεώσεων, όμως τις λίγες εκείνες ώρες που βρίσκομαι σ’ αυτό, το αισθάνομαι όχι απλά σαν καταφύγιο, αλλά ως το σημείο αναφοράς της ίδιας της προσωπικότητάς μου. Από πάντα με γοήτευε το κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα η γειτονιά της Πλάκας - αυτή που με τα χρόνια κράτησε τα αρώματα μιας άλλης εποχής και μια αύρα που με ελκύει όσο καμία άλλη. Με τα στενά δρομάκια της και τις φραγκοσυκιές, με την ενέργεια της Ακρόπολης, απλά σε μαγεύει! Κάθε φορά που ήθελα να ηρεμήσω και να ονειρευτώ το μέλλον μου, τα βήματά μου με οδηγούσαν εκεί. Η οδός Τριπόδων ήταν για μένα η αρχή για όλες μου τις περιπλανήσεις. Στην περίοδο της καραντίνας αποφάσισα ότι θα ήθελα να μπορώ να ζω σε αυτό το μαγικό περιβάλλον της περιοχής. Ύστερα από έρευνα, ξαφνικά βρέθηκα μπροστά σε μια μικρή μονοκατοικία ρυθμού Bauhaus του 1930. Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Παρότι ήταν ταλαιπωρημένη από τις φθορές του χρόνου, την αισθάνθηκα αμέσως σπίτι μου! Μετά από έναν χρόνο εργασιών, σεβόμενη τον ρυθμό και την αισθητική του κτιρίου, το σπίτι μου ολοκληρώθηκε, με τη συμβολή του αρχιτέκτονα Θανάση Καλογιάννη της AKKM και της BNK Development που ανέλαβε την αναπαλαίωση».

The Rebirth

6x3a5576-copy.jpg

«Καθαρές γραμμές, σύγχρονη αισθητική και απλότητα. Ένας συγκερασμός κλασικών και μοντέρνων στοιχείων αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά του σπιτιού μου. Μετά τη ριζική ανακαίνιση, το εσωτερικό έγινε πιο λειτουργικό με τις κατάλληλες καθαιρέσεις και ενισχύσεις του κτιρίου, το οποίο αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα. Το εξωτερικό περίβλημα παρέμεινε αμετάβλητο, με απόλυτο σεβασμό στον αρχιτεκτονικό του ρυθμό. Η παλιά κυκλική μεταλλική σκάλα που οδηγούσε στην ταράτσα μετατράπηκε σε εσωτερική, συνδέοντας τους ορόφους. Η μόνη διαφορά είναι ότι τα σκαλοπάτια της αντικαταστάθηκαν με διάφανο γυαλί, ώστε ο χώρος να φαίνεται μεγαλύτερος. Στην κατοικία υπήρχαν αρκετά έπιπλα και διακοσμητικά του 1930, τα οποία μου άφησε η προηγούμενη ιδιοκτήτρια. Κρατώντας ζωντανές τις μνήμες του σπιτιού, τα επισκεύασα και τα συντήρησα, ώστε να παραμείνουν και να διατηρηθεί η αίσθηση της συνέχειας στον χρόνο. Ένα από αυτά είναι ένα σκαλιστό κινέζικο παραβάν με υπέροχη μεταξωτή ταπετσαρία, την οποία αντικατέστησα με αντίστοιχη, και πλέον κοσμεί σαν έργο Τέχνης τον διάδρομο της εισόδου. Τέλος, επειδή το συγκεκριμένο σπίτι βρίσκεται σε ένα πολύ μικρό οικόπεδο, δεν υπήρχε η δυνατότητα να αποκτήσω έναν κήπο όπως επιθυμούσα. Γι' αυτό, σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα, δημιουργήσαμε έναν μικρό εσωτερικό κήπο στην είσοδο του σπιτιού, με ειδικά φώτα για την ανάπτυξη των φυτών. Το πιο όμορφο στοιχείο, όμως, είναι το rooftop με θέα στα Αναφιώτικα και τα τείχη της Ακρόπολης, το οποίο κυριολεκτικά κόβει την ανάσα. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που απέκτησα αυτό το σπίτι».

Be Creative

6x3a5682-copy.jpg

«Για μένα, δεν μπορεί να υπάρξει καμία μορφή δημιουργίας χωρίς έναν χώρο που, όχι μόνο με εμπνέει, αλλά ταυτόχρονα μου προκαλεί συναισθήματα γαλήνης, ευφορίας και ασφάλειας. Η δημιουργία ήταν πάντα ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή μου, το οποίο με ενεργοποιούσε για κάθε βήμα και εξέλιξη».


Her Favorites List:

FASHION DESIGNERS Zeus+Dione, Vassilis Zoulias, Evi Grintela και Levinia Konyalian από Έλληνες, καθώς και Saloni και Alexander Vauthier.

BOOK «Τα τέσσερα κουαρτέτα» του T.S. Elliot.

CITY Όλες οι πόλεις στην Puglia της Ιταλίας, με αγαπημένη το Lecce.

HOTEL To Storchen στη Ζυρίχη και το Nomade στην Tulum στο Μεξικό.

MUSEUM Το Μουσείο της Ακρόπολης, το θεωρώ αξεπέραστο.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΙΩΑΝΝΑ ΡΟΥΦΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024