fbpixel

Search icon
Search
Η Κοπεγχάγη ονομάστηκε Παγκόσμια Πρωτεύουσα Αρχιτεκτονικής της UNESCO για το 2023
DESIGN NEWS

Η Κοπεγχάγη ονομάστηκε Παγκόσμια Πρωτεύουσα Αρχιτεκτονικής της UNESCO για το 2023

Kαι θα φιλοξενήσει το 28ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιτεκτόνων της UIA


Παράλληλα με το Παγκόσμιο Συνέδριο της UIA, η πόλη της Κοπεγχάγης ορίστηκε επίσημα ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Αρχιτεκτονικής το 2023 από την UNESCO και την UIA. Οι δύο φορείς ξεκίνησαν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία με σκοπό να να τονίσουν τον βασικό ρόλο της αρχιτεκτονικής, του πολεοδομικού σχεδιασμού και του πολιτισμού στη διαμόρφωση της αστικής ταυτότητας και της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. 

Η Κοπεγχάγη είναι η δεύτερη πόλη που ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Πρωτεύουσα Αρχιτεκτονικής - μετά το Ρίο το 2021.
01078p113-wilkinsoneyre-lille-langebro-c-rasmus-hjortshoj-realdania-by-byg-1-no0ox.jpg

Το 28ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιτεκτόνων της UIA που θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη, 2-6 Ιουλίου 2023 θα έχει θέμα «Αειφόρο μέλλον – Μην αφήνετε κανέναν πίσω», το συνέδριο θα ρίξει φως σχετικά με τις δυνατότητες της αρχιτεκτονικής να διαμορφώσει καλύτερες κοινωνίες και να συμβάλει σε ένα βιώσιμο μέλλον. Οι προσκεκλημένοι κύριοι ομιλητές περιλαμβάνουν κορυφαίες παγκόσμιες φωνές από τον κόσμο της αρχιτεκτονικής, της πολιτικής, της επιστήμης και των επιχειρήσεων.

59019228-ede5-4a66-89b6-94bade8b8398-RRofT.jpg

Το συνέδριο που θα λάβει χώρα τη χρονιά που έρχεται θα περιστραφεί γύρω από τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UN SDGs) και οι ομιλητές θα τονίσουν πώς η αρχιτεκτονική μπορεί να αποτελέσει βασικό εργαλείο για την επίτευξη αυτών των στόχων.
«Οι κύριοι ομιλητές έχουν προσφέρει ο καθένας μοναδικές συνεισφορές στην αρχιτεκτονική, την επιστήμη, την πολιτική και τις επιχειρήσεις και είμαστε περήφανοι που έρχονται στην Κοπεγχάγη. Τους ζητάμε να συμμετάσχουν σε διαλόγους που κυμαίνονται σε όλους τους πολιτισμούς και κλίματα. Μαζί με το υπόλοιπο πρόγραμμα, ελπίζουμε ότι οι κεντρικές ομιλίες θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση μιας ζωτικής σημασίας κατανόησης των παγκόσμιων προκλήσεων και θα εμπνεύσουν για βιώσιμη δράση στο δομημένο περιβάλλον», λέει η Natalie Mossin, Πρόεδρος του Κογκρέσου. περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα συνεδριών που θα διερευνήσουν πώς η αρχιτεκτονική και το δομημένο περιβάλλον μπορούν να συμβάλουν σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

ff791e2e-3bed-4489-83ea-311b11073c69-FuXK0.jpg

«Το πρόγραμμα του συνεδρίου μας παρουσιάζει νέες γνώσεις και εμπνευσμένες πρακτικές που συμβάλλουν στη βιωσιμότητα στο δομημένο περιβάλλον, τόσο κοινωνικά όσο και περιβαλλοντικά. Οι προκλήσεις είναι επείγουσες και παγκόσμιες, και πρέπει να μοιραστούμε τις γνώσεις και τις βέλτιστες πρακτικές μας διασυνοριακά για να φτάσουμε στην απαιτούμενη κλίμακα δράσης. Αυτό ελπίζουμε ότι τόσο οι ομιλητές όσο και οι εκπρόσωποι θα συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιτεκτόνων UIA 2023», συνεχίζει η Mossin. Η αρχιτέκτονας είναι επικεφαλής του Ινστιτούτου στη Βασιλική Ακαδημία της Δανίας και Πρόεδρος του Κογκρέσου, Παγκόσμιο Συνέδριο UIA of Architects.

worldarchitecture-1.jpg

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι τα παγκόσμια συνέδρια της UIA είναι οι βασικές εκδηλώσεις για επαγγελματική ανταλλαγή μεταξύ όλων των αρχιτεκτόνων του κόσμου, που λαμβάνουν χώρα κάθε τρία χρόνια από το 1948, και συγκεντρώνοντας χιλιάδες συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο. Κάθε ένα από αυτά επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο θέμα που σχετίζεται με την αρχιτεκτονική, το οποίο αναπτύχθηκε από αξιόλογες προσωπικότητες από τους διεθνείς αρχιτεκτονικούς, σχεδιασμούς και κατασκευαστικούς τομείς.

Το Παγκόσμιο Συνέδριο UIA προσκαλεί αρχιτέκτονες και επαγγελματίες από τις κοινότητες κτιρίων και σχεδιασμού να συμμετάσχουν στο συνέδριο στην Κοπεγχάγη τον Ιούλιο του 2023, όπου αναμένεται να λάβουν μέρος περισσότεροι από 10.000 επαγγελματίες.