fbpixel

Search icon
Search
Η ηθοποιός Δανάη Παππά εξηγεί γιατί το “positivity” είναι το δικό της mantra
MAGAZINE

Η ηθοποιός Δανάη Παππά εξηγεί γιατί το “positivity” είναι το δικό της mantra

Ένα αυθόρμητο κορίτσι που κλέβει τις εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή...


Δίνει με την παρουσία της νόημα, αλήθεια, ουσία και ομορφιά. Έχει πίστη στον εαυτό της, διαθέτει ένα βάθος που λάμπει στα μάτια της και πάθος για τη ζωή και τους ανθρώπους. Η Δανάη Παππά είναι ένα αυθόρμητο κορίτσι που κλέβει τις εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή. Η αγάπη της για τον χορό την οδήγησε στην υποκριτική και στην τηλεόραση, όπου και βρήκε το πραγματικό της πάθος. Eντόπισε από νωρίς μέσα της τη θέση της στον κόσμο και με τον χρόνο διαμορφώνεται σε ένα υπέροχο πλάσμα που βαδίζει με επίγνωση των ικανοτήτων και των προσδοκιών της.

Η ενασχόληση με το σώμα μου και τον χορό ειδικά... είναι για μένα ψυχοθεραπεία. Καταρχάς, είναι η ειδικότητά μου και οι σπουδές μου. Αισθάνομαι ότι λύνομαι, ότι χάνομαι, νιώθω όλο μου το σώμα, σπιθαμή προς σπιθαμή. Ξεκίνησα τα πρώτα μου χρόνια με ρυθμική γυμναστική αγωνιστικά, έπειτα πέρασα στο μπαλέτο και μετά στον στίβο. Όταν έγινα περίπου 16 με 17 χρονών με κέρδισε ο σύγχρονος χορός.

Το fitness στην καθημερινότητά μου το θεωρώ αναγκαίο… και επειδή οι δικαιολογίες είναι το εύκολό μας εμπόδιο, αποφάσισα να αφιερώνω πλέον μία ώρα σε μένα. Ξεκίνησα Pilates, που με συνδέει με τον χορό -οι χορευτές το χρησιμοποιούν για αποκατάσταση-, και personal training σε ανοιχτό γήπεδο, κάνοντας ασκήσεις με το βάρος του σώματός μου. Όταν γυμνάζομαι, νιώθω ότι κάνω κάτι για τη Δανάη, τα έχω καλά με εμένα. Αν δε σε αγαπάς, δε θα σε αγαπήσει κανένας άλλος. Πρέπει να εκπέμπεις από μέσα σου το φως.

Μια εσωτερική βουτιά για να βρει κανείς φως σε πιθανά του σκοτάδια… είναι χρήσιμη. Άλλωστε, χωρίς αυτό δεν υπάρχει φως. Οι άσχημες στιγμές υπάρχουν -και πρέπει-, για να εκτιμήσουμε τις όμορφες. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις πτυχές της ζωής μας. Για παράδειγμα, έρχεται κάποιος άνθρωπος δίπλα μου και είναι δύσκολος, σκέφτομαι τότε: «Αυτό τι θέλει να μου δείξει, πώς μπορώ να τον αντιμετωπίσω ώστε να μη με καταβάλει, να μη χαθώ;»

Τις δύσκολες καταστάσεις… τις αντιμετωπίζω με χιούμορ. Ελαφραίνει τη δυσκολία μέσα μου, δε νιώθω το βάρος και την αρνητική ενέργεια. Γενικά, όμως, δεν αφήνομαι να με παρασύρουν οι άλλοι όταν δε νιώθουν καλά, λέω «γκρίνιαξε όσο θέλεις, εγώ δε θα σε ακολουθήσω σε αυτό, δεν είναι ευθύνη μου, εσύ πρέπει να το διαχειριστείς».

Ο ρόλος της Θεοδώρας στον «Σασμό»... αν και είναι δυσλειτουργικός, τοξικός και ίσως από τους «κακούς» του σεναρίου, μου αρέσει τόσο πολύ! Κάθε φορά που πηγαίνω στα γυρίσματα και διαβάζω τα κείμενα σκέφτομαι πώς μπορώ να βάλω αυτό το spicy στον χαρακτήρα της, γιατί έτσι τη βλέπω, έχει την τοξικότητά της και είναι πιπεράτη. Αν και έχει αρνητική ενέργεια, έχει πάρει τα μαθήματά της, έχει περάσει δύσκολα και προσπαθεί να το ισορροπήσει.

Απομακρύνω τους τοξικούς ανθρώπους από τη ζωή μου... βάζοντας όρια. Τον τελευταίο καιρό το κάνω πράξη, παλιά δεν είχα καταλάβει πόσο πολύ με επηρεάζει. Παίρνω την απόστασή μου. Ο άλλος μπορεί να έχει κάποιον λόγο να φέρεται έτσι, οπότε δε χρειάζεται να ασχοληθώ, εάν δεν το κάνει ο ίδιος για τον εαυτό του.

Ο τρόπος σκέψης μου... είναι προϊόν τόσο του χαρακτήρα μου όσο και της ψυχοθεραπείας που είχα κάνει στο παρελθόν, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο της ζωής μου. Με βοήθησε ξεκάθαρα να δω τις αδυναμίες και τις δυνάμεις μου. Θα έλεγα ότι οι συνεδρίες είναι κάτι που χρειαζόμαστε όλοι, ανεξάρτητα από το αν περνάμε κάποια περίεργη φάση. Είναι σαν το γυμναστήριο, σαν την καλή διατροφή. Όπως τρώμε, έτσι πρέπει να μιλάμε σε έναν ειδικό, να το θεωρούμε φυσικό. Αν όλοι αφιερώναμε λίγο χρόνο και γυρίζαμε την κάμερα μέσα μας, θα αντιμετωπίζαμε πολύ διαφορετικά ο ένας τον άλλον.

dsc-4415.jpg
Tank Top Karl Lagerfeld, Sport & Fashion Freedom LTD & Intervista | Φούστα Burberry, Attica - The Department Store

Τα wellness κεριά ήταν το απωθημένο μου... Καθώς πάντα μου άρεσε να τα μυρίζω και να τα έχω αναμμένα, παρατήρησα ότι τα συστατικά τους δεν ήταν ξεκάθαρα, είχαν παραφίνη, που δεν είναι καλό να την εισπνέεις. Μπορεί να έγραφαν soya mix, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ήταν 100% «καθαρά». Άρχισα να ψάχνω λοιπόν διάφορα vegan είδη και με καθαρά συστατικά και κατέληξα να φτιάξουμε όλη η οικογένεια την Ensay. Ήδη διανύει τον δεύτερο χρόνο της. Τα αγαπώ, γιατί όλα τα αρώματα μου θυμίζουν κάτι. Έχω, για παράδειγμα, ένα κερί με φυλλόσυκο, σύκο και σανταλόξυλο, που μου θυμίζει το χωριό μου, την Καμαρίτσα στην Εύβοια, από τις συκιές που έχει η γιαγιά μου. Είναι 100% vegan και όταν καεί το κερί, γίνεται λάδι που μπορείς να το απλώσεις στην επιδερμίδα σου. Αυτό το άρωμα το «κουβαλάω» όλη μέρα μαζί μου.

Η ρουτίνα ομορφιάς μου… προσαρμοζόταν ανάλογα με τις διαθέσεις, αλλά αποτελεί για μένα πια ένα τελετουργικό. Παλιότερα είχα μία κρέμα ημέρας και την έβαζα όποτε θυμόμουν, αντηλιακό δεν έβαζα ποτέ. Μετά την προτροπή μιας φίλης μου, ξεκίνησα μία ιεροτελεστία κάθε βράδυ: πλένω τα δόντια μου, καθαρίζω το πρόσωπό μου, απλώνω σ’ αυτό κρέμα και λάδι στα μαλλιά. Όλες μου οι αισθήσεις είναι παρούσες, εκεί. Και συνειδητοποίησα ότι αυτό για μένα ήταν μεγάλη αλλαγή. Έτσι η ρουτίνα ομορφιάς μου σχετίστηκε με την υγεία και την καλή μου διάθεση, γιατί μου έμαθε πως αυτή η απλή φροντίδα αρκεί για να αγαπήσω τον εαυτό μου. Αυτό με βοήθησε να προχωρήσω και σε άλλες self care επιλογές: έβαλα και τη γυμναστική στο πρόγραμμα και τον δερματολόγο για καθαρισμό.

Όσον αφορά στις επεμβάσεις αισθητικής... δεν είμαι καθόλου αντίθετη στην ιδέα. Πιστεύω ότι και καμία γυναίκα δε θα έπρεπε να νιώθει ενοχές επειδή θέλει να φροντίσει τον εαυτό της. Προς το παρόν όμως θέλω πρώτα από όλα να είμαι καλή με εμένα και να φροντίζω τον εαυτό μου όσο καλύτερα γίνεται. Δε θέλω ποτέ να τον κοιτάξω στον καθρέπτη και να του πω «πώς έγινες έτσι;».

Το “positivity”... είναι το μάντρα μου. Δεν είναι μόνον η θετικότητα, είναι και η απενοχοποίηση και η αποδοχή του διαφορετικού. Γενικά, θέλω οι μέρες μου να είναι χαρούμενες, θέλω η δική μου διάθεση και των άλλων να είναι η καλύτερη, γι’ αυτό συνήθως στα social media κάνω αναρτήσεις με θετικό πρόσημο.

Έχω ένα κενό στα δόντια... που το λατρεύω! Με ρώτησαν σε ένα Q&A που κάνω συχνά στο Instagram αν σκέφτομαι να αποκαταστήσω «αυτό το τεράστιο κενό»! Αν θα κάνω κάτι με αυτό, είναι δική μου υπόθεση, μπορεί να κάνω κάτι στο μέλλον, μπορεί και όχι. Εάν κάποιος έχει μια ατέλεια, είναι πολύ εύκολο να την αλλάξει στις μέρες μας. Εγώ δε θέλω προς το παρόν. Το σημαντικό είναι να κάνουμε αυτό που θέλουμε εμείς, όχι αυτό που θέλουν οι άλλοι.

Σχετικά με το body shaming, το «φαίνεσθαι» και το «είναι»... προτείνω να μην κριτικάρουμε αλόγιστα και να ασχολούμαστε με το φαίνεσθαι των άλλων, αλλά να δουλεύουμε με τον εαυτό μας και το «είναι» μας. Κανείς δε γνωρίζει τι συμβαίνει στη ζωή των άλλων. Μπορεί εύκολα να πεις: «Α, έχει αδυνατίσει πάρα πολύ αυτή», αλλά δεν ξέρεις τι της συμβαίνει, αν περνάει δύσκολα, αν έχει κάποιο ιατρικό θέμα που την ταλαιπωρεί. Το αν κάποιος ή κάποια έχει π.χ. παραπάνω κιλά δε σημαίνει ότι έχει παρατήσει τον εαυτό του/της. Εκείνο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να επικεντρωνόμαστε στην υγεία και όχι στο βάρος.

Αυτήν την περίοδο ακολουθώ μια διατροφή... με έτοιμα γεύματα στο σπίτι. Πιο παλιά δε με ενδιέφερε καθόλου το θέμα. Επειδή γυμναζόμουν πάρα πολύ, έκαιγα και θερμίδες. Δεν έχω κάνει ποτέ κάποια στερητική δίαιτα. Όταν έκανα ρυθμική, είχαμε σκληρό πρόγραμμα διατροφής και γυμναστικής, έξι ώρες την ημέρα, και από τότε δε θέλω να ξαναδώ γραμμένο σε πρόγραμμα τίποτα. Είπα: «Θα τρώω ό,τι θέλω, χωρίς καμία ενοχή». Νομίζω ότι αυτό που επιβαρύνει τον εαυτό μας είναι οι ενοχές κι όχι τόσο οι τροφές που βάζουμε στο σώμα μας. Αυτό που κάνω για να μη νιώθω ότι στερούμαι είναι το εξής: για έξι ημέρες την εβδομάδα προσέχω πολύ και την Κυριακή έχω την «ελεύθερη» μέρα, οπότε μπορώ να πιω και να φάω ό,τι θέλω. Έτσι, έχω ένα κίνητρο και έναν στόχο. Και όπως λένε, οι μικροί στόχοι σε οδηγούν στον μεγάλο, βήμα βήμα.

Τα σχέδιά μου για το άμεσο μέλλον… δεν τα σκέφτομαι. Είμαστε σε συζητήσεις για 3η σεζόν με τον «Σασμό», αλλά αυτό που κάνω πάντα είναι να μην κάνω σχέδια, θέλω να είμαι ανοιχτή σε προτάσεις, για να τις αντιμετωπίζω με καθαρό μυαλό, όταν έρθουν.

Credits 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΟΛΥΜΠΙΑ ΚΡΑΓΑΣΑΚΗ 

STYLING NATAΛΙΑ ΜΠΑΛΤΑ

HAIR & MAKE UP ΡΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ (D TALES)

Κεντρική φωτογραφία: Tank Top Karl Lagerfeld, Sport & Fashion Freedom LTD & Intervista | Φούστα Burberry, Attica - The Department Store

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ THE DOLLI ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗΣ