fbpixel

Search icon
Search
Η έκθεση του Gucci "Bamboo 1947: Then and Now" επαναφέρει την πιο iconic τσάντα του οίκου
THE LOOK

Η έκθεση του Gucci "Bamboo 1947: Then and Now" επαναφέρει την πιο iconic τσάντα του οίκου

Το ιταλικό high-fashion house γιορτάζει τα 60 χρόνια του στην Ιαπωνία


Ο ιταλικός high-fashion οίκος Gucci γιορτάζει τα 60 χρόνια του στην Ιαπωνία με αυτή την ιδιαίτερη έκθεση από τσάντες που μεταμορφώνονται σε μοναδικά συλλεκτικά αντικείμενα, φέροντας την υπογραφή και την καλλιτεχνική παρέμβαση των καλύτερων Japanese artists και artisans. Ο φωτογράφος Daido Moriyama, ο κεραμίστας Hirotsune Nakazato και η ζωγράφος Yui Yaegashi είναι μεταξύ των διαφορετικών ταλέντων που εμπνεύστηκαν εκ νέου την επανερμηνεία της iconic bag Bamboo 1947 του οίκου.

gucci1.jpg

Αυτό το πολυπόθητο αξεσουάρ μόδας έχει μια ιστορική σχέση με την Ιαπωνία, πέρα από το γεγονός ότι η χώρα αποτελεί εδώ και καιρό μια από τις μεγαλύτερες αγορές του Gucci. Για αυτό το ειδικό καλλιτεχνικό έργο, ένας ειδικός συνεργάτης του οίκου επέλεξε 60 εξαιρετικά vintage σχέδια της Bamboo 1947, καθένα από τα οποία χρησιμοποιήθηκε ως «βάση» γι' αυτή τη νέα δημιουργική μεταποίηση. Τα αποτελέσματα συνδέουν τη δημιουργικότητα των Ιαπώνων καλλιτεχνών και χειροτεχνών με τις δεξιότητες των Ιταλών τεχνιτών που αρχικά παρήγαγαν αυτές τις τσάντες. Για τις πιστές fashionistas, οι δημιουργίες που εκτίθενται επίσης είναι διαθέσιμες προς αγορά.

gucci2.jpg

Καθώς τα υλικά υψηλής ποιότητας ήταν δύσκολο να αποκτηθούν στα χρόνια αμέσως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Gucci βρήκε την ιδέα να χρησιμοποιήσει επεξεργασμένο ιαπωνικό μπαμπού για τις λαβές των τσαντών και γεννήθηκε αυτό που είναι πλέον γνωστό ως τσάντα Bamboo 1947.

Η ανατρεπτική ιστορία μιας πραγματικά εμβληματικής τσάντας

gucci3.jpg

Όλα ξεκίνησαν το 1947, όταν ο Guccio Gucci και οι τεχνίτες της Φλωρεντίας χρησιμοποίησαν με πρωτότυπη σκέψη το μπαμπού για τα χερούλια των τσαντών, εξαιτίας της έλλειψης δέρματος. Η iconic bag έγινε γρήγορα συνώνυμο της πρωτοποριακής δεξιοτεχνίας και της ελκυστικότητας του οίκου. Έκτοτε, κάθε creative director του Gucci έχει επανερμηνεύσει την Bamboo 1947 μέσα από τον προσωπικό του σύγχρονο φακό, γεφυρώνοντας το παρελθόν και το παρόν, ενώ παράλληλα εξυμνεί τη διαχρονική της κομψότητα.

Παρόλο που το design της ήταν αποτέλεσμα λιτότητας, η μοναδική αυτή τσάντα μετατράπηκε άμεσα σε ένα δυναμικό it piece. Το σχήμα της που έμοιαζε με σέλα - ένας φόρος τιμής στις ιππικές επιρροές του Gucci - ήταν καμπυλόγραμμο, όμορφο και τα χαρακτηριστικά της, όπως η λαβή από μπαμπού ήταν χειροποίητα. Στην πραγματικότητα, ο οίκος «κατοχύρωσε» με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αυτή τη μέθοδο και μέχρι σήμερα, όλες οι λαβές μπαμπού του fashion house κατασκευάζονται με αυτόν τον τρόπο, από ειδικούς τεχνίτες.

Φυσικά, η Gucci Bamboo 1947 αποδείχθηκε μεγάλη επιτυχία (και συνέχισε να είναι, πολύ καιρό μετά την επανέναρξη της παραγωγής δέρματος) - με λίγη βοήθεια από τους μεγαλύτερους stars της εποχής, εντός κι εκτός οθόνης. Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο ήταν γεμάτο drama, καθώς η Ingrid Bergman την κρατούσε με δερμάτινα γάντια - μαζί με μια ασορτί ομπρέλα με λαβή από μπαμπού - ανάμεσα στα ερείπια της Grande Palaestra της Πομπηίας στην ταινία Viaggio in Italia του 1954. Εμφανίστηκε επίσης όχι σε μία, αλλά σε δύο ταινίες του Michelangelo Antonioni, πρώτα στο χέρι της Eleonora Rossi Drago στο Le Amiche του 1955 και στη συνέχεια, 11 χρόνια αργότερα, με μια Vanessa Redgrave που τη συνδύασε με μίνι φούστα, στο θρίλερ Blow-Up της δεκαετίας του '60. Η Liz Taylor, Grace Kelly και μετέπειτα η Πριγκίπισσα Diana ήταν επίσης θαυμάστριες της εμβληματικής αυτής τσάντας.

Μια έκθεση που αποτελεί φόρο-τιμής στη μεγάλη κληρονομιά του οίκου Gucci 

gucci.jpg

Η έκθεση εκθέτει στο κοινό 60 vintage τσάντες Gucci Bamboo 1947, κυρίως από τις δεκαετίες του '80 και του '90, κάθε μία από τις οποίες έχει διατηρηθεί εξαιρετικά και έχει αγαπηθεί από τους ιδιοκτήτες της. Οι it bags αναδημιουργήθηκαν από μια διακεκριμένη ομάδα τεχνιτών και καλλιτεχνών: τον χρυσοχόο και Ζωντανό Εθνικό Θησαυρό Morihito Katsura και τη μαθήτριά του Naoko Ai, τον κεραμίστα Nakazato Hirotsune, τον βαφέα Ai Tokeshi, τον φωτογράφο Daido Moriyama, τη ζωγράφο Nami Yokoyama και τη ζωγράφο Yui Yaegashi. Ο καθένας προσέθεσε τη δική του ξεχωριστή πινελιά στις τσάντες Bamboo 1947, αντανακλώντας τη δεξιοτεχνία της Gucci και τη διαχρονική κληρονομιά αυτού του στιλ.

Info: Η έκθεση «Bamboo 1947: Then and Now Celebrating 60 years of Gucci in Japan» πραγματοποιείται στη γκαλερί Gucci Ginza Gallery στη Ginza του Τόκιο, έως τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου. Μετά την έκθεση, κάθε τσάντα θα είναι διαθέσιμη για αγορά ως ένα ιδιαίτερο έργο τέχνης.

Images: Courtesy of Gucci