fbpixel

Search icon
Search
Η έκθεση Barbie στο Design Museum παρουσιάζει τη σχεδιαστική εξέλιξη της εμβληματικής κούκλας
ARTS & CULTURE

Η έκθεση Barbie στο Design Museum παρουσιάζει τη σχεδιαστική εξέλιξη της εμβληματικής κούκλας

Άνοιξε σήμερα τις πύλες της και θα πρωταγωνιστεί στην artistc σκηνή του Λονδίνου έως τις 23 Φεβρουαρίου 2025,


Δεν χρειάζεται να είστε φανατικοί της Barbie για να απολαύσετε την τελευταία έκθεση του Design Museum, η οποία σηματοδοτεί τα 65α γενέθλια της iconic κούκλας. Αυτή η νέα μεγάλη έκθεση κάνει μια βαθιά βουτιά στην εξέλιξη του σχεδιασμού της κούκλας, από το πρώτο λανσάρισμα το 1959 μέχρι σήμερα, καταγράφοντας την αλλαγή της εμφάνισής της σε σχέση με την κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα. Παρουσιάζονται περισσότερα από 250 αντικείμενα, με κυριότερα μια σπάνια Barbie πρώτης έκδοσης, ένα μοναδικό πρωτότυπο Talking Barbie, την επιτυχημένη Totally Hair Barbie και την Barbie που μεταφέρθηκε στο διάστημα από την Ιταλίδα αστροναύτη Samantha Cristoforetti, η οποία εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό.

Tην σχεδιαστική επιμέλεια έχει το λονδρέζικο στούντιο Sam Jacob, το οποίο έχει εργαστεί σε έργα για το Science Museum, το V&A, το RIBA και το Somerset House. Σαν να μπαίνεις σε ένα γιγαντιαίο σπίτι της Barbie, το σκηνικό είναι φωτεινό και τολμηρό, σε ροζ, μπλε και πράσινα χρώματα. Η έκθεση ανοίγει με μια χειροποίητη Barbie πρώτης έκδοσης που φοράει ένα ασπρόμαυρο μαγιό, ένα μοντέλο που είναι περιζήτητο από τους συλλέκτες. 

2-2JBtX.jpg

Ένα χρονολόγιο παρουσιάζει σημαντικές στιγμές στην επιτυχημένη ζωή της κούκλας, μια αναδρομή που περιλαμβάνει τον Oscar de la Renta ως τον πρώτο σχεδιαστή ρούχων που σχεδίασε τα ρούχα της (το 1985) και τη ζωγραφική της από τον Andy Warhol (το 1986), ενώ υπάρχουν και πληροφορίες για τα παρασκήνια της διαδικασίας σχεδιασμού και παραγωγής της Mattel.

Επιπλέον, εκτίθενται περισσότερες από 180 μοναδικές κούκλες, οι οποίες καταγράφουν την εξέλιξη της Barbie όσον αφορά το design, το στιλ, την καινοτομία, την ποικιλομορφία και την εκπροσώπηση. Στα σημαντικότερα σημεία περιλαμβάνονται η Twist 'n' Turn Barbie (η μέση της μπορούσε να στρίψει μπρος-πίσω), η Sunset Malibu Barbie, η Bead Blast Barbie και η Yves Saint Laurent Barbie (με το εμβληματικό φόρεμα Mondrian του σχεδιαστή), ενώ η πρωτοποριακή Day to Night Barbie φοράει ένα ροζ κοστούμι εργασίας που μεταμορφώνεται σε ένα κομψό βραδινό φόρεμα. Υπάρχουν παραδείγματα από τις πρώτες αφροαμερικανίδες, ισπανόφωνες και ασιατικές κούκλες που έφεραν το όνομα Barbie, καθώς και από την πρώτη Barbie με σύνδρομο Down, την πρώτη που χρησιμοποίησε αναπηρικό αμαξίδιο, την πρώτη που σχεδιάστηκε με curvy σχήμα σώματος και την έγκυο Barbie. Και υπάρχει και λίγη Kenergy, καθώς ένας τοίχος καταγράφει τις κούκλες Ken έξι δεκαετιών από την πρώτη παρουσίασή του το 1961.

Μια εμβληματική διαδρομή 

2.jpg

Η κούκλα Barbie λανσαρίστηκε το 1959, χάρη στη Ruth Handler, συνιδρύτρια και πρώτη πρόεδρο της εταιρείας παιχνιδιών Mattel, η οποία εντόπισε ένα κενό στην αγορά για μια κούκλα που να μοιάζει με γυναίκα και όχι με μωρό. Η Handler συνειδητοποίησε ότι μια κούκλα με ενήλικο σώμα, με μια λαμπερή, ενήλικη γκαρνταρόμπα, θα μπορούσε να προσφέρει έναν νέο και πιο ευέλικτο τρόπο παιχνιδιού για τα παιδιά. Η αρχική της δημοτικότητα εξέπληξε τη βιομηχανία παιχνιδιών, με περισσότερες από 300.000 κούκλες Barbie να πωλούνται μόνο το 1959. Αλλά η Mattel, πάντα ικανή να αξιοποιεί την αναγνωρισιμότητα της μάρκας της, συνέχισε να εξελίσσει την κούκλα ώστε να αντικατοπτρίζει τα μεταβαλλόμενα πολιτιστικά τοπία, δημιουργώντας νέες εκδόσεις και αξεσουάρ και ενισχύοντας το παιχνίδι με εμπορεύματα που κυμαίνονταν από μυθιστορήματα και κόμικς μέχρι φιάλες θερμός και πικάπ.

1.jpg

Το 2023, η Barbie μπήκε στη λίστα του Forbes με τις πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου. Δεν αποτελεί έκπληξη αν αναλογιστεί κανείς ότι όταν λανσαρίστηκε, το 1959, οι γυναίκες δεν μπορούσαν να δανειστούν χρήματα από μια τράπεζα ή ακόμη και να ανοίξουν έναν λογαριασμό χωρίς την υπογραφή του συζύγου ή του πατέρα τους. Η Barbie, εν τω μεταξύ, έχει κάνει περισσότερες από 260 καριέρες, μεταξύ των οποίων αρχιτέκτονας, χειρουργός, αστροναύτης και υποψήφιος πρόεδρος, και μια γκαρνταρόμπα υψηλών προδιαγραφών που αντικατοπτρίζει έξι δεκαετίες μόδας. Προοριζόταν να είναι μια απόλυτα σύγχρονη γυναίκα που θα μπορούσε τόσο να αντανακλά όσο και να εμπνέει φιλοδοξίες, διδάσκοντας μια νέα γενιά κοριτσιών να στοχεύουν σε μια ζωή και καριέρα πέρα από το να παντρεύονται και να μεγαλώνουν παιδιά.

Image credit: Jo Underhill, Courtesy Design Museum

Πηγή: Wallpaper