fbpixel

Search icon
Search
Η Barbie είναι μια εξαιρετικά "φιλική προς το ανδρικό φύλο" ταινία, παρά τα σχόλια που διαφωνούν
LIFE & CAREER

Η Barbie είναι μια εξαιρετικά "φιλική προς το ανδρικό φύλο" ταινία, παρά τα σχόλια που διαφωνούν

Ας αναγνωρίσουμε τι πραγματικά συμβαίνει


Οι γυναίκες συχνά κατηγορούνται ότι είναι "υπερβολικά" ευαίσθητες. Μας υπαγορεύουν ότι πρέπει να σταματήσουμε να παίρνουμε τα πράγματα τόσο σοβαρά. Ωστόσο, με τη σειρά μου μπορώ να στρέψω την προσοχή σας στους άνδρες που αναστατώθηκαν αδικαιολόγητα με την ταινία Barbie της Greta Gerwig; 

Ένας παρεξηγημένος άνδρας μοιράστηκε ότι πρόκειται για ένα "δίωρο woke-a-thon που ξεχειλίζει από φεμινιστικές διαλέξεις και πυρηνική οργή εναντίον των ανδρών", ενώ ακόμη ένας έγραψε στο Twitter ότι "έκαναν την Barbie ένα φεστιβάλ προπαγάνδας που μισεί τους άντρες και τους Woke". Θα καταπολεμήσω αυτή την υστερία με τη λογική και θα εξηγήσω την ταινία ως γυναίκα σε όλους όσους ενδέχεται να μπερδεύτηκαν λόγω της "περίεργης" αντιστροφής ρόλων στην Barbieland. 

Η Barbie είναι υπέρ των ανδρών

Μεγάλο μέρος της κριτικής σχετικά με το ότι η Barbie είναι "αντί-ανδρική" συμπυκνώνει μια κοινή παρανόηση σχετικά με την πατριαρχία. Μια από τις βασικές γραμμές της ταινίας ακολουθεί τον Ken του Ryan Gosling σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας, όπου παρασύρεται από την πατριαρχία του πραγματικού κόσμου χωρίς να συνειδητοποιεί ότι αυτή θα βλάψει και τον ίδιο. Στο μουσικό νούμερο "Just Ken", έχει μια στιγμή ανάπτυξης, όπου ξεκόβει από αυτή την επιβεβλημένη αρρενωπότητα. Με τόσο πολλά λόγια, η Barbie του μιλάει για να βρει τη δική του ταυτότητα- μια ταυτότητα ξεχωριστή από εκείνη και την πατριαρχία. Εκεί όπου είναι ο "Απλά Κεν".

barbie-cast-240723-rev-1-barbie-tp-0003-high-res-jpeg.webp

Υπάρχουν πολλοί συμβολισμοί μέσα στο ταξίδι του Κεν- μας δείχνει πώς τα αγόρια συχνά στερούνται την αθωότητα και την ευαλωτότητά τους από την κοινωνία. Παρακολουθούμε τον Ken να μετατρέπεται από έναν ευγενικό, γλυκό άνθρωπο (κούκλα) σε έναν άνθρωπο που έχει γαλουχηθεί από την πατριαρχία- αναγκάζει τον εαυτό του να φοράει συγκεκριμένα ρούχα, να πίνει μπύρα και να φέρεται σαν "μάτσο άνδρας". Με αυτόν τον τρόπο, υποφέρει. Ευτυχώς, στο τέλος, επιστρέφει στον πραγματικό του εαυτό με ανανεωμένη αίσθηση της περιπέτειας.

Η Barbie δεν είναι κατά των ανδρών- είναι κατά της πατριαρχίας, κάτι το οποίο είναι πολύ υπέρ των ανδρών.

Δεν πρέπει τα πάντα (συμπεριλαμβανομένης της Barbie) να είναι υπέρ των ανδρών

Ενώ το τελευταίο σημείο σχετικά με την πλοκή της ταινίας είναι πιο διανοητικό, υπάρχει ένα εξαιρετικά σημαντικό και αρκετά προφανές πράγμα που πρέπει να ειπωθεί: Η Barbie, δεν αφορά τους άνδρες. Η Barbie είναι ένα παιχνίδι που απευθύνεται σε κορίτσια και έχει ως στόχο να μας εμπνεύσει να κάνουμε μεγάλα όνειρα. Είχε ένα ονειρεμένο σπίτι πριν οι γυναίκες αποκτήσουν πιστωτικές κάρτες. Η Ruth Handler, η δημιουργός της κούκλας, δήλωσε: "Όλη η φιλοσοφία μου για την Barbie ήταν ότι μέσω της κούκλας, το κοριτσάκι μπορούσε να γίνει ό,τι ήθελε. Η Barbie αντιπροσώπευε πάντα το γεγονός ότι μια γυναίκα έχει επιλογές".

Η Barbie είναι για τα κορίτσια, και ενώ οι άντρες ενθαρρύνονται να την παρακολουθούν και να την απολαμβάνουν, προτείνω επίσης να απενοχοποιηθούν. Οι γυναίκες τόσο σπάνια επιτρέπεται να απολαμβάνουν μαζικά τον πολιτισμό μαζί. Μας λένε ότι τα ενδιαφέροντά μας είναι ανόητα και ασήμαντα, ότι κανείς δεν θέλει να ακούσει τις ιστορίες των γυναικών.

Ο Ryan Gosling τα πήγε περίφημα στην πραγματικότητα

Η Margot Robbie και η America Ferrera έδωσαν και οι δύο δυνατές ερμηνείες, αλλά ήταν ο Ryan Gosling που έκλεψε πραγματικά την παράσταση. Ήταν ο τέλειος Ken και είχε την πλειοψηφία των πιο αστείων ατακών της ταινίας (και όλα τα μουσικά νούμερα). Οι κριτικές στο διαδίκτυο τον έχουν επαινέσει σε μεγάλο βαθμό, πάνω από τις γυναίκες ηθοποιούς, και όμως κάποιοι άνδρες σχολιαστές θέλουν ακόμα να αισθάνονται παραγκωνισμένοι.

Οι ταινίες είναι τόσο συχνά "κατά των γυναικών" και εξακολουθούν να θεωρούνται "καλές"

Πραγματοποιούνται συνεχώς ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές - κυριολεκτικά σε εβδομαδιαία βάση - οι οποίες δεν περνούν το τεστ Bechdel. Κάποιες είναι εντελώς μισογυνικές, όπως το The Idol, και εξακολουθούν να χειροκροτούνται όρθιες σε τελετές κύρους. Η Barbie δεν είναι κατά των ανδρών, στην πραγματικότητα είναι πολύ υπέρ των ανδρών, αλλά ακόμη και αν δεν έδινε στον Ken τη μεγάλη του ιστορία, αυτό δεν θα ήταν λόγος για αναταραχή: οι γυναίκες πρέπει να έχουν χώρο για να έχουν τέχνη που εστιάζει στις ιστορίες τους.

Η Gerwig είναι μία από τις πολύ λίγες γυναίκες σκηνοθέτες, και μία από τις ακόμα λιγότερες επιτυχημένες - η Barbie είναι πλέον η ταινία με τα υψηλότερα έσοδα στο Σαββατοκύριακο πρεμιέρας για ταινία από γυναίκα σκηνοθέτη, διεκδικώντας την κορυφή από το Captain Marvel του 2019.

Αν μη τι άλλο, νόμιζα ότι η ταινία αυτή ήταν ένα χτύπημα-μας-πάνω-στο-κεφάλι θετικό για τους άνδρες και τον ανδρισμό. Ήταν μελετημένη και συνειδητοποιημένη για το πώς θα αισθάνονταν τα αγόρια και οι άνδρες που την παρακολουθούσαν και ήθελε να τους δώσει ένα εξίσου ισχυρό μήνυμα με αυτό της Barbie- ένα μέτρο που ήταν ευγενικό, αλλά όχι υποχρεωτικό.

Σε όποιον εξακολουθεί να παραπονιέται ότι η Barbie είναι "αντί-ανδρική", θέλω να πω: παρακολουθήστε την ξανά έχοντας διαβάσει αυτό το άρθρο.