fbpixel

Search icon
Search
Η 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Κεραμικής Τέχνης στην Ελλάδα είναι γεγονός: 20 Καλλιτέχνες - 20 Πρωτότυπα Έργα
ARTS & CULTURE

Η 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Κεραμικής Τέχνης στην Ελλάδα είναι γεγονός: 20 Καλλιτέχνες - 20 Πρωτότυπα Έργα

«Πηλού Αντηχήσεις: Μέσα Aπό Kρυμμένες Αφηγήσεις»: Από τις 7 Ιούνη μέχρι τις 26 Οκτωβρίου του 2024 στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας της Σαντορίνης


Αφετηρία για την 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Κεραμικής 2024 είναι η Σαντορίνη. Τόπος συνάντησης, το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, το οποίο, έχοντας ως σημείο αναφοράς τον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου, παρουσιάζει τη ζωή και τον πολιτισμό της Θήρας κατά την προϊστορική περίοδο, όπως απεικονίζεται μέσα από ποικίλα εκθέματα, κυρίως πήλινα αγγεία και τοιχογραφίες. Το Ακρωτήρι υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα αστικά κέντρα και λιμάνια του Αιγαίου κατά τη Μέση και Ύστερη Εποχή του Χαλκού (2000-1700 π.Χ.). Ήταν μια πολυπληθής πόλη με αξιοθαύμαστη κοινωνική οργάνωση, δημόσιους δρόμους και πολυώροφα κτίρια. Εντυπωσιακές τοιχογραφίες, τα παλαιότερα δείγματα μνημειακής ζωγραφικής στην Ελλάδα, διακοσμούσαν σχεδόν όλα τα κτιριακά συγκροτήματα, παρέχοντας μέσα από τον αφηγηματικό τους χαρακτήρα πολύτιμες πληροφορίες για την κοινωνία του Ακρωτηρίου. Εισαγόμενα αντικείμενα αποδεικνύουν τις σχέσεις και την επικοινωνία των κατοίκων του Ακρωτηρίου με τα Δωδεκάνησα, την Κύπρο, την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και την Αίγυπτο, και τη Συρία.

bck-bbd-web-update-homepage.jpg

Στην περιοχή ανακαλύφθηκαν 5.000 κεραμικά αγγεία διαφόρων τύπων και μεγεθών, εργαλεία, ειδώλια, τελετουργικά αντικείμενα και έπιπλα, τα οποία μαρτυρούν τη μεγάλη ανάπτυξη του οικισμού. Η γη φύλαξε μέσα της κατάλοιπα τα οποία αποκαλύφθηκαν, και τώρα μας αφηγούνται πτυχές του καθημερινού βίου των ανθρώπων της κυκλαδικής Θήρας. Επιπλέον, σήμερα η παγκόσμια επιρροή της Σαντορίνης την καθιστά ιδανικό πρώτο προορισμό για την BCK και εξαιρετικό μέσο για τη διάδοση της τοπικής καλλιτεχνικής δραστηριότητας παγκοσμίως. Το νησί διαθέτει ήδη την απαραίτητη υποδομή για τη μεταφορά των έργων και τη φιλοξενία επισκεπτών και καλλιτεχνών και είναι εύκολα προσβάσιμο με πλοίο και αεροπλάνο.

Ηχηρά ονόματα στη διεθνή κριτική επιτροπή

Μεγάλα ονόματα από τον χώρο της Τέχνης στην Ελλάδα και όχι μόνο, συμπεριλήφθηκαν στη διεθνή κριτική επιτροπή, όπως η Φραγκούλα Γεώρμα (Αρχαιολόγος, Υπουργείο Πολιτισμού), η Κωνσταντίνα Δασκαλαντωνάκη (Επιμελήτρια), η Λουκία Θωμοπούλου (Καλλιτεχνική διευθύντρια BCK), η Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη (Καλλιτεχνική σύμβουλος), η Μαρίνα Φωκίδη (Επιμελήτρια, Συγγραφέας, Εκπαιδευτικός), η Θεοδώρα Χωραφά (Κεραμίστρια), ο Florian Daguet-Bresson (Επιμελητής σύγχρονης τέχνης, Ιδιοκτήτης γκαλερί) και ο Dr. David Jones (Κεραμίστας, Θεωρητικός). 

young-yena-utold-stories-figurines-of-akrotiri.jpg
Young Yena_Utold Stories_Figurines of Akrotiri


Η έκθεση και οι καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν 

Με έμπνευση από τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου στα νότια του νησιού, όπου έχουν αποκαλυφθεί τα ερείπια μιας προϊστορικής πόλης μεγάλης πολιτιστικής σημασίας, το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας θα φιλοξενήσει είκοσι πρωτότυπα έργα, είκοσι καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέσω ανοικτής πρόσκλησης, οι καλλιτέχνες κλήθηκαν να εμπνευστούν από τα ευρήματα του προϊστορικού Ακρωτηρίου, να ερευνήσουν και να παρουσιάσουν τα έργα τους, με τον πηλό ως κυρίαρχο υλικό. Τα έργα επιλέχθηκαν από διεθνή επιτροπή ειδικών και θα εκτεθούν στον τόπο που αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης.

Η ανταπόκριση των καλλιτεχνών και οι προτάσεις από κάθε γωνιά του πλανήτη ήταν εκπληκτικές. Κάθε καλλιτέχνης δημιούργησε μια μοναδική αφήγηση. Η Διεθνής Κριτική Επιτροπή επέλεξε είκοσι, οι οποίοι μοιράστηκαν το όραμά τους με την BCK, και μέσα από τη δουλειά τους γιορτάζουν την ομορφιά της κεραμικής.

garnaoui-amyel-clithera.jpg
Garnaoui Amyel_CLI(T)HERA


Οι καλλιτέχνες είναι:

Γιώργος Βαβάτσης | Helena Boddenberg | Μίρκα Δραπανιώτου | Ule Ewelt | Ion Fukazawa | Amyel Garnaoui | em irvin | Ιωσηφίνα Κοσμά | Κωνσταντίνος Λαδιανός | Simon Manoha | Ναταλία Μαντά | Στέλλα Μπαρακλιανού | Aylin Önen | Αγγελική Παπαδοπούλου | Desa Philippi | Yoav Reches | Νίκος Σεπετζόγλου | Θεόκλητος Τριανταφυλλίδης | Χρήστος Τσουμπλέκας | Yena Young

boddenberg-helena-earthen-fibres-02.jpg
Boddenberg Helena_Earthen Fibres_02


Κάνοντας λόγο για την Biennale of Contemporary Keramics

Η Biennale of Contemporary Keramics είναι εκ πεποιθήσεως περιπλανώμενη και αποκεντρωμένη. Σαν μια μπλε κουκίδα που ταξιδεύει, δεν έχει κέντρο την αθηναϊκή μητρόπολη αλλά διεξάγεται κάθε φορά σε ένα διαφορετικό νησί, αντλώντας έμπνευση από τον κάθε τόπο, το μυθολογικό και ιστορικό παρελθόν του, τα αρχαιολογικά του τοπόσημα, παρουσιάζοντας μια έκθεση και ένα πρόγραμμα με παράλληλες δράσεις, πρότζεκτ, εκθέσεις και εργαστήρια τόσο για καλλιτέχνες όσο και για την τοπική κοινωνία.

ladianos-konstantinos-blue-monkey-2023-detail-photo-by-ismini-goula-courtesy-of-can-christina-androulidaki-gallery-athens-and-the-artist.jpg
Ladianos Konstantinos, Blue Monkey, 2023 (detail)_Photo by Ismini Goula_Courtesy of CAN Christina Androulidaki gallery, Athens and the artist
Ευγενική παραχώρηση της γκαλερί CAN Christina Androulidaki, Αθήνα και του καλλιτέχνη Courtesy of CAN Christina Androulidaki gallery, Athens and the artist. 

H περιπλάνηση της BCK οδηγεί σε μια νέα αφήγηση, η κεραμική είναι κάθε φορά ο αφηγητής της πολιτιστικής κληρονομιάς του εκάστοτε τόπου. Διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα προσφέροντας γνώσεις, νέες εμπειρίες και ερεθίσματα στις τοπικές κοινότητες, συμβάλλει στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού και ενισχύει την τοπική οικονομία και τέχνη. Η Οργανωτική Ομάδα σε συνεργασία με καλλιτεχνικούς φορείς και ομάδες, ινστιτούτα, μουσεία και εκπαιδευτικούς οργανισμούς ερευνά και σχεδιάζει νέους τρόπους ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας μέσα από τη σύγχρονη κεραμική τέχνη. Κάθε δύο χρόνια η διοργάνωση θα έχει νέο, ανανεωμένο πρόσωπο, αναδεικνύοντας και ενδυναμώνοντας πολιτιστικά ένα καινούργιο κομμάτι της Ελλάδας και της ιστορίας μας.  Νέοι τόποι, νέες αφηγήσεις.

natalia-manta-for-ever-photo-by-dimitratzanou-03.jpg
Natalia Manta_FOR EVER_Photo by_DimitraTzanou_03


Το όραμα πίσω από την καλλιτεχνική αυτή πρωτοβουλία

Με κύριο γνώμονα την ανάδειξη και αναγνώριση της σύγχρονης ελληνικής κεραμικής τέχνης και των κεραμιστών σε παγκόσμιο επίπεδο, η BCK οραματίζεται να αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα, το οποίο θα διεξάγεται κάθε δύο χρόνια στην Ελλάδα. Αποστολή της είναι να καλύψει το κενό το οποίο υπήρχε μέχρι σήμερα στη σύγχρονη κεραμική τέχνη στη χώρα μας και να αποτελέσει μία σπουδαία μπιενάλε, αντίστοιχη με αυτές του εξωτερικού. Η BCK φιλοδοξεί να γίνει ο καταλύτης για τον ελληνικό πολιτισμό και την προβολή ελλήνων και ξένων κεραμιστών, καταξιωμένων και νέων, συνδέοντας την εγχώρια καλλιτεχνική παραγωγή με τη διεθνή σκηνή.

H BCK 2024 υλοποιείται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Big Blue Dot, με έδρα την Κεφαλονιά, με σκοπό τη διοργάνωση της Biennale of Contemporary Keramics και την ανάδειξη της ελληνικής κεραμικής παγκοσμίως.

Επιμέλεια Έκθεσης

Κωνσταντίνα Δασκαλαντωνάκη | Λουκία Θωμοπούλου | Μαρίνα Φωκίδη | Σε συνεπιμέλεια με τη Μάγια Ευσταθίου, Έφορο Αρχαιοτήτων Σαντορίνης και Αρχαιολόγο του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας

Κεντρική φωτογραφία: Drapaniotou Mirka_ Encapsulated Memories_02

Info

Εγκαίνια: 7.6 2024 | Closing: 26.10 2024 

Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή, 08:30 - 15:30 (Τρίτη κλειστά), Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, Σαντορίνη Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Φηρά, Τ.Κ. 84700, Θήρα

Instagram: @bckeramics

W: bigbluedot.art

E: info@bigbluedot.art