fbpixel

Search icon
Search
Houseplant care: Τα πιο συχνά λάθη που πρέπει να αποφύγετε για υγιή φυτά
INTERIORS

Houseplant care: Τα πιο συχνά λάθη που πρέπει να αποφύγετε για υγιή φυτά

Δημιουργήστε έναν κήπο γεμάτο με «ζωντανά» και πολύχρωμα λουλούδια


Την άνοιξη έχουμε την έμφυτη τάση να θέλουμε όχι μόνο να ανανεώσουμε το εσωτερικό του σπιτιού μας, προσθέτοντας με αυτό τον τρόπο περισσότερο χρώμα και χαρούμενες πινελιές, αλλά να φτιάξουμε και το εξωτερικό του. Η άνοιξη χαρακτηρίζεται από τους πολύχρωμους, καταπράσινους και γεμάτους «ζωντάνια» κήπους. Αυτό σημαίνει πως ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε ένα όμορφο περιβάλλον, δίνοντας περισσότερη έμφαση στην ποιότητα των φυτών που θα επιλέξουμε, καθώς και στην ένταξη πολλών ανθισμένων λουλουδιών. Βέβαια, μπορεί η τεράστια ποικιλία φυτών να μας δελεάζει, αλλά σκεφτείτε πως η προστασία τους δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση, με άλλα λόγια δεν φτάνει μόνο να επενδύσετε στα πιο αισθητικά όμορφα, πρέπει και να γνωρίζεται τις ανάγκες του κήπου ή του μπαλκονιού σας και τους τρόπους που μπορείτε να τα φυλάξετε.

Διαβάζοντας παρά κάτω, θα συναντήσετε τα κριτήρια που πρέπει να σκεφτείτε όταν ετοιμάζετε τον κήπο σας, καθώς και μερικά κλασικά λάθη που κάνουν οι περισσότεροι όταν μπαίνουν στη διαδικασία να διαλέξουν φυτά!

Προμηθευτείτε αρκετή ποσότητα από το κάθε είδος

plants-1.png

Η αλήθεια είναι πως ναι μεν θέλουμε έναν γεμάτο από φυτά και λουλούδια κήπο, αλλά τις περισσότερες φορές καταφεύγουμε στην αγορά ελάχιστης ποσότητας, γιατί φοβόμαστε πως δεν θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε, με αποτέλεσμα να χαλάσουν. Ωστόσο, ένας κήπος ή ακόμα ένα μπαλκόνι δεν δείχνει ωραίος όταν έχει μόνο 2 τουλίπες, 2 τριαντάφυλλα και 2 γαρδένιες. Ένας κήπος δείχνει πιο πλούσιος όταν έχει αρκετή ποσότητα απ΄το κάθε λουλούδι. Γι’ αυτό καλό είναι να επιλέξετε ελάχιστες παραλλαγές φυτών και να προτιμήσετε μεγαλύτερη ποσότητα, παρά να διαλέξετε πολλές ποικιλίες και να μην καταφέρετε να γεμίσετε ούτε την μισή επιφάνεια του κήπου σας.

Δώστε έμφαση στο φύλλωμα

plants-2.png

Όταν πλησιάζει η άνοιξη και μπαίνουμε στην διαδικασία να φτιάξουμε τον κήπο μας, καταφεύγουμε πολλές φορές στην αγορά φυτών που μας προσεγγίζουν μόνο και μόνο από την ιδιαίτερη εμφάνισή τους εκείνη την στιγμή. Πιο συγκεκριμένα, αγοράζουμε χωρίς να έχουμε μελετήσει το ιστορικό του κάθε φυτού και χωρίς να έχουμε όλες τις πληροφορίες για τις ιδιαιτερότητες του. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά να τα γνωρίζετε, γι’ αυτό καλό είναι πριν κάνετε τις αγορές σας να έχετε κάνει μια έρευνα στο τι είδη φυτών μπορείτε να φυτέψετε στον κήπο σας και τη στιγμή που θα τα βρείτε, να ψάξετε και τους τρόπους συντήρησής τους. Plus, στην αγορά υπάρχουν φυτά, τα οποία αντέχουν στους περισσότερους κήπους – όπως η βιολέτα, το γαρίφαλο, το δεντρολίβανο και ο κατηφές.

Προσέξτε τις ρίζες

plants-3.png

Σίγουρα για τους περισσότερους από εσάς αυτήν τη στιγμή «γεννιέται» το ερώτημα, πώς να δώσουμε προσοχή στις ρίζες ενώ δεν έχουμε ιδέα για το πώς μπορεί να είναι μία σωστή και υγιής ρίζα. Πως το καταλαβαίνουμε; Όταν θα βρισκόμαστε στην αναζήτηση φυτών για τον κήπο μας θα ζητήσουμε την βοήθεια ενός ειδικού να μας βρει φυτά με πολλές, υγιείς και φρέσκες ρίζες. Σε περίπτωση που δεν προσέξετε τις ρίζες σας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το φυτό σας να μην "πιάσει" όπως το θέλατε.

Διαβάστε τις ετικέτες

plants-4.png

Πόσες φορές έχετε πετάξει τις ετικέτες τόσο στα φυτά όσο και στα καινούργια ρούχα σας; Όλοι έχουμε αυτή την τάση, ακόμα και με τα μικρά βιβλία οδηγιών, σχεδόν ποτέ δεν τα λαμβάνουμε υπόψιν, γιατί νομίζουμε πως δεν θα μας πάρει πολύ χρόνο στο να χτίσουμε ή να κατασκευάσουμε κάτι. Πόσο λάθος! Αντί να το διαβάσουμε και να ολοκληρώσουμε την διαδικασία σε πολύ λίγο χρόνο, καθόμαστε με τις ώρες μέχρι να το υλοποιήσουμε. Το ίδιο συμβαίνει και με τα φυτά. Δεν δίνουμε ποτέ σημασία στην ετικέτα, κάτι το οποίο δεν είναι βοηθητικό, καθώς μας αναφέρει όλες τις οδηγίες συντήρησης και φροντίδας του. Επίσης, στο κάθε φυτό καταγράφετε το ύψος που θα φτάσει, έτσι ώστε να αποφύγετε να φυτέψετε ένα πολύ χαμηλό φυτό κάτω από ένα χαμηλό υπόστεγο.

Φυτέψτε τα φυτά αμέσως μετά την αγορά

plants-5.png

Όταν αγοράζετε φυτά και καρπούς είναι πολύ σημαντικό να τα φυτεύετε κατευθείαν, έτσι ώστε να μην χαλάσουν. Με λίγα λόγια, όταν γυρίσετε σπίτι φροντίστε να τα φυτέψετε άμεσα και αν δεν προλαβαίνετε βάλτε τα για λίγο σε σκιερό μέρος για να μην προλάβουν να στεγνώσουν τελείως και φυτέψτε τα με την πρώτη ευκαιρία. Βέβαια, σημαντικό είναι να γνωρίζετε και την σωστή τεχνική φυτέματος, καθώς μόνο έτσι θα αναπτυχθούν ομοιόμορφα τα φυτά σας . Για αρχή, θα πρέπει να προετοιμάσετε το χώμα, σκάβοντάς το με μια φρέζα ή τσάπα, μέχρι να γίνει αφράτο και να οξυγονωθεί. Μετά, ανοίγετε το χώμα και μεταφυτεύετε τα φυτά σας. Κάθε φυτό όμως, πρέπει να τοποθετείται σε μια ελάχιστη απόσταση από το επόμενο, ανάλογα πάντα με το είδος του.

Αποφύγετε την αγορά πολύ ανθισμένων φυτών

plants-6.png

Η αλήθεια είναι πως τις περισσότερες φορές τα πολύ ανθισμένα φυτά μας πείθουν να τα αγοράσουμε, γιατί είναι όμορφα και έχουν την δύναμη να μας εντυπωσιάζουν. Ωστόσο, καλό είναι να μην σταθείτε σε αυτό τον τρόπο αγοράς, διότι μόνο προβλήματα θα σας επιφέρει. Αντί λοιπόν να επιλέξετε τα πολύ ανθισμένα φυτά, προτιμήστε να πάρετε τα πιο φρέσκα, έτσι ώστε να ευδοκιμήσουν στον δικό σας κήπο και όχι μέσα στην γλάστρα που αγοράσατε.