fbpixel

Search icon
Search
Her Greek Island Home: Η Claire Lloyd μάς υποδέχεται στην παραμυθένια κατοικία της στη Λέσβο
MAGAZINE

Her Greek Island Home: Η Claire Lloyd μάς υποδέχεται στην παραμυθένια κατοικία της στη Λέσβο

Το λευκό και το γαλάζιο είναι τα χρώματα που πρωταγωνιστούν


Η Claire Lloyd είναι μια υπέροχη Αυστραλή, η οποία λατρεύει το φως, αγαπάει να δημιουργεί με πολλούς τρόπους και με το σπίτι της στη Λέσβο έχει κάνει την Ελλάδα τόπο της.

Έγινε γνωστή στη χώρα μας όταν κυκλοφόρησε το δεύτερό της βιβλίο, με τίτλο “My Greek Island Home”, από τις εκδόσεις Penguin Lantern. H Claire Lloyd, εκτός από συγγραφέας, είναι designer και φωτογράφος. Γεννήθηκε στην Αυστραλία και μεγάλωσε αγαπώντας τον ήλιο και τις παραλίες του τόπου της. Στα 18 της έπιασε δουλειά σ’ ένα διαφημιστικό γραφείο στο Σίδνεϊ, ωστόσο από μικρή της άρεσε να ζωγραφίζει, κυρίως σχέδια που αφορούσαν τη μόδα. Ο πατέρας της, μάλιστα, που εργαζόταν σε εφημερίδα, της έφερνε κάθε μήνα την αυστραλιανή Vogue, κι εκείνη περνούσε τον ελεύθερο χρόνο της δημιουργώντας εικονογραφήσεις που έβλεπε στις σελίδες του περιοδικού. Η μαμά της ει[λέον, αγαπούσε το ράψιμο, και συνήθιζε να σχεδιάζει ρούχα και να αγοράζει υφάσματα που στη συνέχεια έραβε για την κόρη της. «Ήμουν τόσο τυχερή», όπως λέει η ίδια! Κι αυτό φάνηκε και στα 21 της, όταν πραγματοποίησε το όνειρό της: να δουλέψει για τη Vogue Australia.

20140915-0f4a7906-snaked.jpg
Claire Lloyd


Σε κάποιες διακοπές της, ωστόσο, ταξίδεψε στην Ευρώπη και στα ελληνικά νησιά, και, όπως φάνηκε, η πρώτη της γεύση από Ελλάδα σίγουρα δεν ήταν και η τελευταία. Μετά το ταξίδι εκείνο, πήρε την απόφαση να ζήσει εκτός Αυστραλίας, μιας και θεώρησε πως υπήρχαν τόσα πολλά να μάθει κι εντόπισε αυτήν την εξαιρετικά συναρπαστική προοπτική. Κατευθύνθηκε στο Λονδίνο, για να ξεκινήσει μια νέα περιπέτεια στη ζωή της. Εκεί, δούλεψε σε διάφορα περιοδικά, όπως τα World of Interiors, W, Elle Decoration και σε πολλές διαφημιστικές εταιρίες και design studios, πριν ξεκινήσει μόνη της, ως creative director, σε brands, όπως οι Jo Malone, Harvey Nichols, Harrods, Connolly London, French Connection κ.ά.

Αργότερα, το 1998, έγραψε και το πρώτο της βιβλίο, “Sensual Living”, το οποίο εκδόθηκε από την Conran Octopus. Μετά την επιτυχία του, συνέχισε να φωτογραφίζει, να γράφει και να προετοιμάζει το δεύτερο βιβλίο της, που ήρθε το 2012. Έχει, επίσης, σχεδιάσει πολλά interiors, ενώ έχει σκηνοθετήσει και ταινίες μικρού μήκους. Αφού έζησε στο Λονδίνο για 27 χρόνια, μετακόμισε στη Λέσβο, όπου πλέον μένει με τον σύντροφό της, τον καλλιτέχνη Matthew Usmar Lauder, και πολλούς σκύλους και γάτες. Πλέον κινούνται μεταξύ Αυστραλίας και Ελλάδας, και η ζωή τους είναι πάντα καλοκαίρι!

img-9059.jpg


Επιλέξατε
ν’ ασχοληθείτε -μεταξύ άλλων- με το interior design. Πώς ξεκίνησε κι εξελίσσεται αυτή η αγάπη σας; 

Από μικρή με έλκυε η εσωτερική διακόσμηση, η κλίμακα των χώρων και το πόσο σημαντικό είναι το φως. Θυμάμαι ως παιδί ν’ αποτυπώνω δωμάτια στη μνήμη μου και να ονειρεύομαι πώς θα μπορούσα να τα αλλάξω. Όταν έμενα στο σπίτι της γιαγιάς μου, περνούσα πολύ χρόνο τα πρωινά βλέποντας τον τρόπο που το φως έπεφτε στην οροφή της κρεβατοκάμαρας και στο γείσο του. Έχω σχεδιάσει πολλά σπίτια και διαμερίσματα για εμάς στο Σίδνεϊ, το Λονδίνο και την Τασμανία. Δε θα κουραστώ ποτέ να κάνω τους χώρους όμορφους.

Το σπίτι σας στη Λέσβο πώς το ανακαλύψατε κι επιλέξατε να το αναδιαμορφώσετε; 

Στο νησί με σύστησε η όμορφη φίλη μου και ομοιοπαθητικός Βικτώρια. Της είπα ότι ένιωθα πως είχα χάσει τη δημιουργικότητά μου και μου έδειξε στο τηλέφωνό της μια φωτογραφία ενός πέτρινου εξοχικού, δίπλα σε μια καρυδιά, κάτω από έναν ανεπανάληπτο γαλάζιο ουρανό. Μου είπε ότι ήταν η Λέσβος και ίσως θα μπορούσε να είναι η θεραπεία μου. Έτσι, πρότεινα σε μια φίλη να έρθει μαζί μου, και σε μια εβδομάδα ήμασταν εκεί. Τη στιγμή που τα πόδια μου άγγιξαν το έδαφος, ένιωσα σαν να είχα γυρίσει σπίτι. Αισθάνθηκα τόσο συνδεδεμένη κι άρχισα αμέσως να ψάχνω για κατοικία. Από σύμπτωση, πήραμε λάθος στροφή και κατέληξα στο χωριό που τώρα αποκαλώ «σπίτι» μου. Δε χρειάστηκε χρόνος για να βρω το τέλειο μέρος. Νομίζω ότι το στιλ μου είναι απλό και χαλαρό, επομένως είναι εύκολο να το εισαγάγω σ’ ένα νέο περιβάλλον.

Τι αλλαγές κάνατε; 

Μου αρέσει να διατηρώ τον χαρακτήρα των χώρων που ανακαινίζω, κι έτσι είχα στο μυαλό μου να παραμείνει το σπίτι μας παραδοσιακό, αλλά με απλό τρόπο. Το λευκό είναι το χαρακτηριστικό μου χρώμα, επομένως το μεγαλύτερο μέρος του είναι βαμμένο εντελώς άσπρο. Ένα όμορφο τιρκουάζ χρησιμοποιήθηκε για τις πόρτες και τα παντζούρια. Ταίριαξε τόσο τέλεια με το λευκό κάτω από τον ουρανό του Αιγαίου. Στο σπίτι προστέθηκαν δύο μπάνια, μια νέα κουζίνα και μια αίθουσα διαλογισμού, που οδηγεί σε μια μικρή βεράντα. Ο αρχικός κήπος ήταν υπέροχος και τον γεμίσαμε με περισσότερες γλάστρες. Κι ο σύντροφός μου κι εγώ αγαπάμε το σπίτι αυτό. Είναι σαν μια όαση ψηλά στο χωριό. Μικρό, αλλά έχει όλα όσα χρειαζόμαστε, όπως ένα καταφύγιο. Ο Matthew είναι καλλιτέχνης, έτσι είμαι αρκετά τυχερή που μπορώ ν’ αλλάζω τους πίνακες στους τοίχους. Στο χωριό έχουμε τόσα όμορφα λουλούδια, που χρησιμοποιούμε για να προσθέσουμε χρώμα και άρωμα.

img-7502.jpg


Υπάρχει
κάποιο μέρος σ’ αυτό που απολαμβάνετε περισσότερο; 

Λατρεύω την κρεβατοκάμαρά μου. Είναι το τέλειο μέρος για να ξεκινήσει και να τελειώσει η μέρα. Το φως είναι μαγικό και από τα παράθυρα βλέπεις όλο το χωριό.

Ποια είναι τα αγαπημένα σας υλικά και πώς τα αξιοποιείτε; 

Λατρεύω τις φυσικές υφές - λινά, κασμίρ, βελούδα, μαλλί και εξαιρετικής ποιότητας βαμβάκι. Τα χρησιμοποιώ στα κρεβάτια, στους καναπέδες και στους εξωτερικούς παραδοσιακούς ελληνικούς πάγκους.

Ποιο είναι ο ρόλος της τέχνης και του design στη ζωή σας; 

Η τέχνη παίζει μεγάλο ρόλο, καθώς ο σύντροφός μου είναι καλλιτέχνης. Έτσι, περιτριγυρίζομαι από έργα και βιβλία. Μου αρέσει, επίσης, να ζωγραφίζω, να φωτογραφίζω και να κινηματογραφώ. Όλα αυτά τα πράγματα είναι μέρος της καθημερινότητάς μας. Η αρχιτεκτονική πάντα με γοήτευε, ειδικά ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζονται τα κτίρια και οι χώροι διαβίωσης, αλλά και ο τρόπος που απολαμβάνεις το τοπίο.

Μιλήστε μας για το βιβλίο σας, ποια ήταν η ανάγκη σας να το δημιουργήσετε; 

Το “My Greek Island Home” είναι η εμπειρία μου από τη ζωή σ’ ένα παραδοσιακό ελληνικό χωριό, που περιβάλλεται από γενναιόδωρους κι εγκάρδιους ανθρώπους, που ξέρουν να ζουν απλά και καλά. Το βιβλίο είναι, λοιπόν, μια συλλογή από εικόνες που είχα τραβήξει και ιστορίες που είχα γράψει για την καθημερινή μου ζωή εδώ. Ξεκίνησα βγάζοντας φωτογραφίες του χωριού, των κατοίκων του και των γύρω περιοχών και τυπώνοντάς τες σε μέγεθος καρτ ποστάλ. Είχα ένα υπέροχο ροζ δερματόδετο βιβλίο στο οποίο τις κόλλησα. Εξέταζα προσεκτικά τη θέση κάθε εικόνας και έκανα μικρές σημειώσεις σε κάθε σελίδα. Το έκανα καθαρά από αγάπη. Μετά γνώρισα την υπέροχη αυστραλή εκδότρια Τζούλι Γκιμπς η οποία με ρώτησε αν θα ήθελα να το κάνω βιβλίο. Είχε ένα αντίγραφο του “Sensual Living”, το οποίο είπε ότι αγαπούσε. Μου το πρότεινε και δε δίστασα.

20140709-img-0222-9.jpg


Τι
είναι το ελληνικό καλοκαίρι για σας; 

Ο αυθεντικός τρόπος ζωής. Ο ελληνικός λαός ξέρει να διασκεδάζει και είναι απίστευτα ζεστός και γενναιόδωρος. Το καλοκαίρι είναι μια τόσο ιδιαίτερη εποχή. Όλα ζωντανεύουν, όλοι είναι έξω, και υπάρχουν πολλές γιορτές στο χωριό. Ανυπομονώ για την άφιξη των Ελλήνων της Αυστραλίας, του Καναδά και της Αμερικής, που έρχονται κάθε χρόνο εδώ για τις διακοπές τους.

Ποιο είναι το μέρος των ονείρων σας στην Ελλάδα; 

Φυσικά, η Λέσβος, κι έχω ένα πολύ ιδιαίτερο μέρος, όπου λατρεύω να κολυμπάω, κοντά στο Σίγρι. Όταν βρίσκομαι εκεί, νιώθω ότι είμαι ο μόνος άνθρωπος στον κόσμο. Τα νερά είναι κρυστάλλινα, ο αέρας, καθαρός. Μερικές φορές παίρνω κάποιον φίλο μαζί μου ή τα σκυλιά. Είναι έξω από τον χωματόδρομο, μεταξύ Σιγρίου και Ερεσού, και η διαδρομή κατά μήκος αυτού του δρόμου στο τέλος της ημέρας «φουσκώνει» την καρδιά μου.

Είστε globetrotter και ταξιδιώτρια. Ποιο από τα ταξίδια σας είναι το καλύτερο; 

Τα λατρεύω όλα το ίδιο. Το καθένα είναι διαφορετικό και όλα έχουν τις δικές τους ξεχωριστές στιγμές που μου αφήνουν μόνιμες εντυπώσεις.

img-1847.jpg


More on

Η χαρά της ζωής περιλαμβάνει... να περνάω χρόνο με τους φίλους μου, μόνη ή με τα ζώα διάσωσής μου, με περπάτημα στη φύση, κολύμπι στη θάλασσα, γελώντας πολύ, με παρακολούθηση ταινιών με τον Matthew, τρώγοντας νόστιμο φαγητό και πίνοντας καλό κρασί, με το να κυκλοφορώ μόνη μου στο νησί με τη μουσική μου ν’ ακούγεται δυνατά.

Ο εαυτός σας με τρεις λέξεις...
Ελεύθερο πνεύμα, γενναίο και αποφασιστικό.

Η έκθεση που αγαπήσατε...
 Μου άρεσε η “Marlene Dumas” στην Tate Modern στο Λονδίνο, το 2015.

Ο ορισμός σας για την ομορφιά...
Η θηλυκότητα, το φως, η υφή, η φύση και το να γερνάω με χάρη.

Το μεγαλύτερο ρίσκο που έχετε πάρει...
Όταν έφυγα από την Αυστραλία σε ηλικία 23 ετών και ξεκίνησα μια νέα ζωή από την αρχή στο Λονδίνο. Δεν ήξερα κανέναν. Έκλαιγα κάθε μέρα για έναν χρόνο, αλλά δεν τα παράτησα ποτέ, και ήταν ένα ρίσκο που άξιζε να το πάρω.

Η καλύτερη συμβουλή που έχετε λάβει ποτέ...
Ήταν από το πρώτο μου αφεντικό, και τη βρήκα εξαιρετικά χρήσιμη. Μου είπε ότι θα προτιμούσε να πάρω μια απόφαση και να είναι λάθος, παρά να μην πάρω καθόλου. Μου έδωσε πραγματικά αυτοπεποίθηση.

Κάτι για το οποίο είστε περήφανη... 
Που αλλάζω τις ζωές πολλών σκύλων και γατών. Ο Μάθιου και εγώ έχουμε σώσει και περιθάλψει πολλά ζώα όλα αυτά τα χρόνια της ζωής μας εδώ στο νησί της Λέσβου.

Ο εαυτός σας σε δέκα χρόνια...
Προτιμώ να μην κοιτάζω μπροστά, αλλά να απολαμβάνω το πού βρίσκομαι αυτήν τη στιγμή.

Μια τέλεια μέρα...
Να ξυπνάω νωρίς στην όμορφη, φωτεινή, λευκή κρεβατοκάμαρα του νησιωτικού σπιτιού μου και να ακούω το τραγούδι των πουλιών και τα κουδούνια του χωριού, πριν πάμε τα σκυλιά μας βόλτα. Έχουμε καταπληκτικά ηλιοβασιλέματα εδώ στη Λέσβο. Επίσης, με ποτά στη βεράντα με φίλους και τον ήλιο να δύει πάνω από το Αιγαίο πέλαγος, είναι το τέλειο τέλος για τη μέρα μου.

befunky-collage-1-XuqPa.jpg

Best of

TO EAT
Το αγαπημένο μου ήσυχο, απομονωμένο μέρος για φαγητό δίπλα στο κύμα είναι το Caravan by the Sea. Τα νόστιμα σπιτικά πιάτα εκεί είναι της Φιλιώς. Ένα υπέροχο μέρος για να παρακολουθήσει κάποιος από εκεί το ηλιοβασίλεμα. Αν αναζητάτε μια αυθεντική εμπειρία παράδοσης, τότε ο Πλάτωνος στο Σκαλοχώρι είναι ό,τι πρέπει. Η Δέσποινα και η Ευαγγελίστα μαγειρεύουν καθημερινά υπέροχες συνταγές, χρησιμοποιώντας φρέσκα τοπικά προϊόντα. Είναι, επίσης, ένα εκπληκτικό μέρος για καφέ, απ’ όπου μπορείτε να περιπλανηθείτε στο χωριό.

TO SWIM

Η παραλία Τάρτη με τα καταγάλανα νερά της είναι τέλεια. Εκεί, υπάρχουν και μερικές ταβέρνες και beach bars, για να μείνετε όλη μέρα. Η Ερεσός είναι ένα όμορφο μέρος για να κολυμπήσετε και, αν αισθάνεστε γεμάτοι ενέργεια, μπορείτε να φτάσετε μέχρι τον βράχο. Υπέροχο παραθαλάσσιο σημείο με πολλές μικρές ταβέρνες, καταστήματα, καφέ και μπαρ.

NOT TO MISS

Τον Μόλυβο. Περπάτημα στην αγορά και καθισμένοι στο λιμάνι, τρώγοντας φρέσκα θαλασσινά στο Octapus Restaurant δίπλα στη θάλασσα. Διαφορετικά, κάνοντας μια βραδινή εκδρομή με πλοίο προς τη Σκάλα Σκαμηνέα και απολαμβάνοντας ένα βραδινό γεύμα νωρίς στο μικρό γοητευτικό λιμάνι. Επίσης, ένα ταξίδι στη Μονή Υψηλού, όπου υπάρχει ένα υπέροχο μικρό μουσείο.