fbpixel

Search icon
Search
Healthy brain: Πώς να διατηρήσετε τον εγκέφαλο σας υγιή
HEALTH

Healthy brain: Πώς να διατηρήσετε τον εγκέφαλο σας υγιή

Ενσωματώστε αυτές τις απλές πρακτικές και δείτε τη διαφορά


Ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται πάνω από 6.000 σκέψεις κάθε μέρα. Μην ξεχνάτε πως το να διατηρούμε το μυαλό μας σε φόρμα είναι εξίσου σημαντικό με το σώμα μας. Οι αλλαγές στο σώμα και τον εγκέφαλό μας είναι φυσιολογικές καθώς γερνάμε. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, η διατήρηση της βέλτιστης υγείας του εγκεφάλου είναι απαραίτητη για τη συνολική ευημερία και τη γνωστική λειτουργία.

...Και μπορεί να επιτευχθεί με τους παρακάτω τρόπους

1. Κοιμηθείτε επαρκώς

Σύμφωνα με έρευνες, ο ύπνος επιτρέπει στον εγκέφαλο να αποβάλει τις τοξίνες και να αποκαταστήσει τις βλάβες που προκαλούνται από την καθημερινή φθορά. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος παγιώνει τις μνήμες και τη μάθηση ενώ κοιμόμαστε. Επομένως, ο επαρκής ύπνος -και ιδιαίτερα ο επαρκής ύπνος REM- είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας υγιή.

shutterstock-1909519561.jpg

2. Μην ξεχνάτε την άσκηση του σώματος

Η τακτική σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στην αύξηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο, προάγοντας την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων και βελτιώνοντας τη γνωστική λειτουργία. Δεν είναι τόσο σημαντικό τι κάνετε όσο το να βγείτε και να το κάνετε. Το περπάτημα έχει βρεθεί ότι είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να δημιουργήσετε σωματική γυμναστική καθώς και εγκεφαλική γυμναστική. 

3. Τρώτε περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα

Ενσωματώστε στη διατροφή σας τροφές που ενισχύουν τον εγκέφαλο, όπως σολομό, βατόμουρα, ξηρούς καρπούς και φυλλώδη λαχανικά. Αυτές οι τροφές είναι εξαιρετικές πηγές θρεπτικών συστατικών φιλικών προς το μυαλό, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, των αντιοξειδωτικών και των βιταμινών. Επίσης, η μείωση ή η εξάλειψη της ζάχαρης μπορεί να έχει ισχυρή επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου, καθώς είναι μία από τις πιο βλαβερές τοξίνες που μπορείτε να βάλετε στον οργανισμό σας.

4. Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία εγκεφαλικών κυμάτων

Το λεγόμενο "brainwave entertainment" περιλαμβάνει την έκθεση του εγκεφάλου σε ρυθμικούς παλμούς ήχου ή φωτός για την πρόκληση συγκεκριμένων καταστάσεων εγκεφαλικών κυμάτων. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συγκέντρωσης, της μνήμης και της συνολικής λειτουργίας του εγκεφάλου.

shutterstock-1937522521.jpg

5. Παραμείνετε κοινωνικοί

Η κοινωνική ενασχόληση μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας και να προάγει τη συνολική ευημερία. Επισημαίνει μελέτες σχετικά με τις μπλε ζώνες -δηλαδή τις περιοχές όπου οι άνθρωποι ζουν τη μεγαλύτερη και υγιέστερη ζωή- που δείχνουν ότι η υγεία και η μακροζωία βελτιώνονται με την κοινωνική αλληλεπίδραση. Στην πραγματικότητα, υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ της υγείας σας και του μεγέθους του κοινωνικού σας κύκλου. Είναι σημαντικό να βγαίνετε έξω και να δικτυώνεστε, να κάνετε φίλους και να κοινωνικοποιείστε.

6. Εξάσκηση του mindfulness και του διαλογισμού

Η ενσυνειδητότητα και ο διαλογισμός μπορούν να μειώσουν το στρες και το άγχος, να βελτιώσουν την προσοχή και τη συγκέντρωση και να αυξήσουν τη συνολική ευημερία. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ενσυνειδητότητα και ο διαλογισμός μπορούν να προωθήσουν θετικές δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο, υποστηρίζοντας τη συνολική του υγεία.