fbpixel

Search icon
Search
Haute Couture Fall '21: Πώς η Maria Grazia Chiuri επαναπροσδιορίζει τον όρο «Υψηλή Ραπτική»
TRENDS & CATWALKS

Haute Couture Fall '21: Πώς η Maria Grazia Chiuri επαναπροσδιορίζει τον όρο «Υψηλή Ραπτική»

Οι οίκοι Maison Schiapareli και Iris van Herpen άνοιξαν την Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι


Παρόλο που βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, η Εβδομάδα Υψηλής Ραπτικής στο Παρίσι έχει την τιμητική της. Μάλιστα, έχοντας επιστρέψει σε μία μορφή κανονικότητας, αφού τα περισσότερα shows γίνονται με την παρουσία κοινού, θυμίζοντάς μας κάτι από την αίγλη του παρελθόντος τους. Την Κυριακή 4 Ιουλίου, λοιπόν, σήκωσε αυλαία η Paris Haute Couture Week, για την περίοδο Φθινόπωρο/Χειμώνας 2021 με τους Maison Schiapareli και Iris van Herpen να εντυπωσιάζουν με τις δημιουργίες τους, αλλά και τη Maria Grazia Chiuri να «κλέβει» τις εντυπώσεις πριν από λίγο, για ακόμα μία φορά, μέσα από τη νέα κολεξιόν της. 

Dior

dior-8nuo4.jpg

Σήμερα το μεσημέρι η καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου Dior, μαγνήτισε για ακόμα μια φορά τα βλέμματα και κέντρισε το ενδιαφέρον, με την fall '21 Haute Couture collection για λογαριασμό του γαλλικού οίκου. Το show έλαβε χώρα στο Musée Rodin του Παρισιού. Τους τοίχους της αίθουσας κοσμούσε ένα μοναδικό κέντημα της καλλιτέχνιδας Eva Jospin, το οποίο ήταν επηρεασμένο από τους τοίχους που υπάρχουν στο Sala dei Ricami στο Palazzo Colonna της Ρώμης.

dior-2-EvfdH.jpg

Οι δημιουργίες της Chiuri είχαν για ακόμα μία φορά με μοναδικό τρόπο την υπογραφή της. Οι ίσιες και καθαρές γραμμές κυριαρχούσα καθ’ όλη τη διάρκεια της επίδειξης. Οι δημιουργίες ήταν βασισμένες σε ουδέτερες αποχρώσεις, όπως το γκρι και το μπεζ, με κάποιες εξαιρέσεις, όπως ήταν το κίτρινο αέρινο φόρεμα προς το τέλος της επίδειξης. Τα μοτίβα σε συνδυασμό με τα γκρι-λευκά prints σε μάλλινα υφάσματα, άνοιξαν το show, ενώ το maxi, oversized coat που παρουσιάστηκε είναι το κομμάτι που κάθε γυναίκα θέλει να έχει στη γκαρνταρόμπα της.

dior-3.jpg

Τα φορέματα της haute couture collection, τόνιζαν με μοναδικό τρόπο τις σιλουέτες των μοντέλων, ενώ τα πολλά και διαφορετικά χρώματα που παρουσιάστηκαν απογείωσαν τη δυναμική τους. Σε ακόμα ένα show η creative director του οίκου, χάρισε τη δική της ταυτότητας, ισορροπώντας την υψηλή ραπτική με την χαλαρή και άνετη αισθητική, συνδυάζοντας όλες τις δημιουργίες της με flat shoes.

Iris van Herpen

iris-van-herpen-2.jpg

Αυτό που έκανε η Iris Van Herpen με τον καλύτερο και πιο θεαματικό τρόπο ήταν να στρέψει την προσοχή μας στο μπλε «πλανήτη». Το βίντεο για την παρουσίαση της συλλογής διαδραματίζεται στον αέρα, αφού τα μοντέλα αιωρούνται και οι δημιουργίες με τα dramatic sleeves, κυματίζουν στον αέρα. Η ίδια η creative director εξομολογήθηκε πως αυτή η collection είναι εμπνευσμένη από την καλλιτεχνική, χορογραφία της ελεύθερης πτώσης της Kiger -κι επίσης τη φωτογραφία ορόσημο "Earthrise", που τραβήχτηκε από το πλήρωμα του Απόλλωνα 8 του πλανήτη μας που κρυφοκοιτάζει έξω από τη σεληνιακή επιφάνεια.

«Είναι πραγματικά αυτή η άλλη κοσμική προοπτική που ήθελα να μεταφέρω ως ενέργεια σε αυτήν τη συλλογή. Και υπό αυτή την έννοια, ήταν πραγματικά ένα τέλειο ταίριασμα με αυτό που κάνει η Domitille, επειδή είναι πραγματικά όμορφο πώς παίζει με τα στοιχεία και ωθεί τα όριά της για το τι πρέπει να είναι άνθρωπος, καθώς και πώς μπορούμε να επεκτείνουμε ή να ξεπεράσουμε τα όρια», ανέφερε η ίδια. 

iris-van-herpen-3.jpg

Εκτός από το μοναδικό μπλε φόρεμα που φωτογραφίζεται στην πτώση από το ελικόπτερο, τα υπόλοιπα 17 φορέματα δημιουργήθηκαν με πιο εύθραυστες τεχνικές. Οι γραμμές τους ήταν πιο αυστηρές ενώ τα μοτίβα τους είχαν μία εξωγήινη αισθητική. Το φόρεμα της Kinger δεν ήταν το πιο όμορφο αλλά ζωντάνεψε μ’ έναν αξέχαστο τρόπο.

«Και μετά απελευθερώνεται από αυτό. Εκπέμπει πραγματικά την ελευθερία, με τη μεγαλύτερη έννοια της λέξης. Νομίζω ότι αυτό ελπίζω να φέρει αυτή η συνεργασία», δήλωσε η Iris Van Herpen.

iris-van-herpen.jpg

Schiaparelli

schiaparelli.jpg


Η αλήθεια είναι πως ο Daniel Roseberry έχει αναδειχθεί ως ανερχόμενο αστέρι της Υψηλής Ραπτικής του Παρισιού με τις σουρεαλιστικές δημιουργίες του στον οίκο Schiaparelli. Αν και η συλλογή ονομάστηκε "Matador Couture", δεν ασχολήθηκε με τις ισπανικές επιρροές. Ένα σακάκι ήταν φτιαγμένο από παλιά μπουφάν ποδηλασίας, ενώ ένα άλλο κεντημένο με βαμμένα τριαντάφυλλα, σε φόρο τιμής σε ένα παλτό που έφτιαξε η Schiaparelli με τον ποιητή και τον καλλιτέχνη Jean Cocteau.

schiaparelli-3.jpg

Η συλλογή ήταν βασισμένη στη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών, γεγονός που τα περισσότερα γίνονται μοναδικά, αφού δε μπορούν να αναπαραχθούν. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής έκλεισε την παρουσίασή του στο couture salon Schiaparelli στο Place Vendôme σ’ ένα δωμάτιο γεμάτο χρώμα - ξετυλίγοντας τα ονόματα υφασμάτων όπως πορτοκαλί διπλό σατέν, μπλε peau de soie και ροζ.

«Νιώθω πολύ καλά για τη δουλειά που κάνουμε εδώ. Νομίζω ότι οι άνθρωποι που το παίρνουν, το παίρνουν πραγματικά, πολύ καλά», είπε ο Roseberry.

schiaparelli-2.jpg

Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα fashion reports από την Εβδομάδα Υψηλής Ραπτικής στο Παρίσι!