fbpixel

Search icon
Search
Hatha Υoga: Γνωρίστε το δημοφιλέστερο είδος yoga που είναι κατάλληλο για αρχάριους & πώς θα το εφαρμόσετε στο σπίτι μόνες σας
WELLNESS

Hatha Υoga: Γνωρίστε το δημοφιλέστερο είδος yoga που είναι κατάλληλο για αρχάριους & πώς θα το εφαρμόσετε στο σπίτι μόνες σας

Τα οφέλη στην υγεία σας και όλα τα tips για να ξεκινήσετε


Ζούμε σε μια εποχή που επιβάλλει να βρίσκουμε τρόπους να επανασυνδεόμαστε με τη φύση. Η yoga και ο διαλογισμός είναι μερικοί από αυτούς. Ωστόσο, είναι αλήθεια -πως σήμερα περισσότερο από ποτέ- και η yoga αποτελεί μία φιλοσοφία που μας βοηθά να συνδεόμαστε με τον εσωτερικό μας εαυτό, αλλά και να ξεπερνάμε δύσκολες καταστάσεις. Υπάρχουν πολλά είδη που μπορείτε να δοκιμάσετε, ωστόσο εάν είστε αρχάριοι και δε θέλετε να πέσετε με τη μία στα βαθιά, εμείς ανακαλύψαμε και σας προτείνουμε το νέο trend στον κόσμο της συγκεκριμένης άσκησης που κυριαρχεί ήδη στον δυτικό κόσμο, την hatha yoga.

Τι είναι η hatha yoga;

000f5316-1600.jpg

Στην αρχαία γλώσσα Sanskrit, hatha σημαίνει ισορροπία και ένωση. Αν χωρίσουμε τη λέξη στα συνθετικά της, το "ha" συμβολίζει τον ήλιο και την αρσενική ενέργεια, ενώ το "tha" τη σελήνη και τη θηλυκή ενέργεια. Μαζί, δημιουργούν μια λέξη που αντιπροσωπεύει την ένωση (yoke) αυτών των δύο ενεργειών. Μια άλλη σημασία που αποδίδεται σε αυτόν τον όρο είναι η δύναμη και η δράση. Το σίγουρο είναι ότι η hatha yoga είναι μια τεχνική που συνδέει τόσο το μυαλό όσο και το σώμα. Αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσετε στο μυαλό σας είναι ότι όλα τα γνωστά είδη yoga, που χρησιμοποιούνται στον δυτικό κόσμο, όπως η vinyasa, συμπεριλαμβάνονται στη hatha. Πώς συμβαίνει αυτό; Είναι απλό. Κάθε είδος yoga, που συνδυάζει σωματική άσκηση (asanas), τεχνικές αναπνοής (pranayamas) και είδη διαλογισμού, ανήκει στην κατηγορία της hatha. Άρα θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί ουσιαστικά έναν συνδυασμό mindfulness πρακτικής με ασκήσεις yoga. 

Σε τι διαφέρει η hatha από την vinyasa;

coronavirus-meditation-1584702965.jpg

Υπάρχουν, ωστόσο, πράγματα που διαχωρίζουν αυτές τις 2 τεχνικές. Η βασική διαφορά τους είναι το flow, με άλλα λόγια η ροή της yoga. Στην vinyasa, οι θέσεις (asanas) αλλάζουν σχετικά γρήγορα και το flow είναι πιο γρήγορο, ενώ η hatha συγκεντρώνεται περισσότερο στις πόζες και στάσεις της yoga, αφιερώνοντας παραπάνω χρόνο στην καθεμία, ώστε να γίνει σωστά. Έχει, λοιπόν, ένα πιο αργό flow, γι’ αυτό και ενδείκνυται για αρχάριους, θεωρείται κατάλληλη για όλες τις ηλικίες και βοηθάει συνολικά στην ψυχική υγεία, αφού στοχεύει περισσότερο στην καλυτέρευσή της. 

Τα οφέλη της

758d4a995fbfc15162670f0b1efe1bbf.jpg

Η hatha yoga αποκαλείται και η yoga της υγείας, λόγω των πολλών οφελών που έχει τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό. Δείτε μερικά από αυτά στην παρακάτω λίστα:

Λιγότερο άγχος

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2016, οι άνθρωποι που υπέφεραν από αγχώδεις διαταραχές κατάφεραν να μειώσουν το στρες από την καθημερινότητά τους καταφεύγοντας στην hatha yoga. Είναι γνωστό εξάλλου, ότι η άσκηση συμβάλλει στην ψυχική υγεία, και σε συνδυασμό με τον διαλογισμό, μπορεί να σας δώσει τον κατάλληλο χρόνο για να βρείτε ισορροπία σε όλα όσα σας ανησυχούν.

Βελτίωση της ισορροπίας

Όλα τα είδη yoga είναι θαυματουργά όταν πρόκειται για την ισορροπία του σώματός σας, λόγω των asanas που περιέχουν. Οι ασκήσεις της hatha βοηθούν στην ενδυνάμωση του κορμού του σώματος και της σπονδυλικής στήλης. Είναι αποδεδειγμένο, σύμφωνα με μελέτες, ότι οι άνθρωποι που εξασκούνται στην hatha yoga έχουν καλύτερη ισορροπία και στάση του σώματος από τους υπόλοιπους.

Υγιές και λαμπερό δέρμα

Κι, όμως, η yoga μπορεί να συμβάλει στην υγεία του δέρματός σας, καθώς διώχνει τις τοξίνες από το δέρμα και ενισχύει τη ροή του αίματος. Σε συνδυασμό με τη μείωση του άγχους, που είναι βασική αιτία για την εμφάνιση πρόωρων ρυτίδων, η hatha αφήνει το δέρμα σας να αναπνεύσει και να λάμψει.

How to: Οδηγός για αρχάριους

Βήμα 1ο: Καθίστε αναπαυτικά και κάντε focus στην αναπνοή σας. Τοποθετήστε το χέρι σας στην κοιλιά και πάρτε μεγάλες εισπνοές και εκπνοές για 3 λεπτά.

Βήμα 2ο: Αφού νιώσετε ότι έχετε πάρει ρυθμό στην αναπνοή σας, εξασκήστε τον διαλογισμό. Είτε μόνοι σας, είτε με τη βοήθεια guided διαλογισμών, δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας να χαλαρώσει. Αν σας έρχονται αρνητικές σκέψεις, προσπαθήστε να επαναφέρετε το μυαλό σας στην αναπνοή σας.

Βήμα 3οΞεκινήστε το flow με αργές στάσεις, όπως η στάση του δέντρου (Vrikshasana) και κρατήστε το σώμα σας στην καθεμία παίρνοντας τουλάχιστον 5 αργές αναπνοές. Μπορείτε να κρατήσετε το flow όση ώρα θέλετε εσείς. Με τον καιρό και την εξάσκηση θα είστε σε θέση να εφαρμόζετε περισσότερες asanas.

Βήμα 4ο: Στο τέλος, χαμηλώστε τα φώτα και διαμορφώστε μια calming ατμόσφαιρα. Καθίστε αναπαυτικά και επαναφέρετε το σώμα σας και το μυαλό σας στο τώρα. Αφουγκραστείτε τον χώρο που βρίσκεστε, χωρίς να βιαστείτε να βγείτε από το mood της hatha.

Για περισσότερες ιδέες, δείτε το παρακάτω βίντεο tutorial και ξεκινήστε το ταξίδι της hatha χωρίς αναστολές και δε θα το μετανιώσετε!