fbpixel

Search icon
Search
Harry - Linda Macklowe: Το «χρυσό» διαζύγιο και τα αμύθητης αξίας έργα τέχνης
PEOPLE & MOMENTS

Harry - Linda Macklowe: Το «χρυσό» διαζύγιο και τα αμύθητης αξίας έργα τέχνης

Ένας χωρισμός που συγκλόνισε τη Νέα Υόρκη!


Υπό άλλες συνθήκες, το διαζύγιο της Linda με τον Harry Macklowe θα απασχολούσε λίγους ανθρώπους, που ενδεχομένως τους γνώριζαν καλά. Ωστόσο, η απόφασή τους να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους μετά από πενήντα χρόνια κοινής πορείας, αποτελεί θέμα συζήτησης στη Νέα Υόρκη -κι όχι μόνο- καθώς έχει ξεσπάσει ένας τεράστιος «πόλεμος» με φόντο την αμύθητη περιουσία τους και μία πλούσια συλλογή με σπάνια έργα τέχνης. Το ζευγάρι είχε δημιουργήσει μία μεγάλη, κοινή περιουσία, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει δύο σπίτια στο Μανχάταν, μία έπαυλη στα Χάμπτονς, αυτοκίνητα και γιοτ. Ο 82χρονος μεγιστάνας του real estate κι η πρώην σύζυγός του ακολούθησαν διαφορετική πορεία κι η σκληρή τους αντιδικία, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για πολλούς λόγους.

Ένα διαζύγιο γεμάτο... λάμψη!

Ο χωρισμός και το μεγάλο φινάλε

divorce.jpg

Μετά τα πρώτα χρόνια του γάμου τους, οι Macklowe ξεκίνησαν να συλλέγουν έργα τέχνης, περίπου στα τέλη της δεκαετίας του '50. Δημιούργησαν μία συλλογή με τεράστια ποιότητα, που περιελάμβανε σπουδαία κομμάτια, που θα ήθελε να τα έχει στην κατοχή του ο καθένας. Ωστόσο, μετά από πολλές δεκαετίες κοινής πορείας, ο Harry ζήτησε διαζύγιο από τη σύζυγό του, με τις δύο πλευρές να φτάνουν σε μία συμφωνία για ένα ποσό που άγγιζε το 1.3 εκατ. δολάρια, σαν αποζημίωση προκειμένου να μπει ένα οριστικό τέλος στη συγκεκριμένη ιστορία. Ένα χρόνο μετά, το 2017, ξαναπαντρεύτηκε τη γαλλίδα ερωμένη του, Patricia Landeau, που ήταν επιμελήτρια μουσείου, όμως μία -ενδεχομένως- κίνησή του ήταν αρκετή για να εξοργίσει την Linda. Ο Macklowe τοποθέτησε τη φωτογραφία του, μαζί με αυτήν της νέας του συζύγου σε γιγαντοαφίσες στο παγκοσμίου φήμης συγκρότημα 432 της Park Avenue, που είναι και το υψηλότερο κτίριο κατοικιών του δυτικού ημισφαιρίου, θέλοντας να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλη την υψηλή κοινωνία της Νέας Υόρκης.

Κάπως έτσι, τα πράγματα έγιναν πολύ δύσκολα για ένα από τα πιο λαμπερά ζευγάρια στην κοσμική ζωή της πόλης, που ήταν καλεσμένο σε όλα τα μεγάλα gala και λάτρευε την τέχνη. Το διαζύγιο βγήκε, ο Harry παντρεύτηκε τη νέα αγαπημένη του, αλλά τότε ήταν που ξεκίνησε μία σκληρή διαμάχη, που περιλαμβάνει διαμερίσματα στο Μανχάταν, μία τεράστια εξοχική κατοικία στα Χάμπτονς, ένα σκάφος 46 μέτρων και πάνω από όλα, 150 έργα τέχνης σπάνιας αξίας. Οι δικηγόροι των δυο πλευρών κατάφεραν να φτάσουν σε συμφωνία, προκειμένου να βγει σε δημοπρασία η συλλογή του ζεύγους, με το πιο πολυσυζητημένο γεγονός στον κόσμο του χρήματος να παίρνει ακόμη μεγαλύτερη έκταση!

Τα σπουδαία έργα τέχνης

harry-linda-macklowe-60.jpg

Ο Harry κι η Linda δημιούργησαν μία τεράστια περιουσία, αλλά στη δική τους περίπτωση τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καθόλου καλά. Αφού, προσέλαβαν μερικούς από τους πιο γνωστούς και πετυχημένους δικηγόρους της Νέας Υόρκης, για να γίνει μία αναλυτική καταμέτρηση της περιουσίας του καθενός, διαπιστώθηκε πως ο ισχυρός άνδρας της μεγαλούπολης είχε χρέη και σημαντικά έξοδα, που δεν είχαν καταγραφεί νωρίτερα. Αρχικά, μοιράστηκαν μερικά διαμερίσματα στο Μανχάταν, μια εξοχική κατοικία στα Χάμπτονς αξίας 19 εκατ. δολαρίων, αλλά κι ένα υπερπολυτελές γιοτ 46 μέτρων, όμως, λίγο αργότερα και πιο συγκεκριμένα το 2019, το αρμόδιο δικαστήριο διέταξε να βγουν τα έργα τέχνης της συλλογής τους σε πλειστηριασμό.

Στη δική τους περίπτωση δεν πρόκειται απλά για μερικά κτίρια, για ακίνητα και τραπεζικές καταθέσεις. Τα έργα τέχνης που είχαν στην κατοχή τους κι αυτή η τεράστια συλλογή με τα σπάνια pieces, με την ανυπολόγιστη αξία, βρέθηκαν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στο επίκεντρο. Το -πρώην- ζευγάρι λάτρευε τους Αμερικανούς καλλιτέχνες, όπως ο Mark Rothko, αλλά και τους Ευρωπαίους «κλασικούς» της σύγχρονης τέχνης, όπως ο Pablo Picasso ή ο Sigmar Polke, γι' αυτό και δεν προκαλεί καμία απολύτως εντύπωση, το γεγονός ότι κέρδισαν τον τίτλο της ακριβότερης συλλογής έργων τέχνης που δημοπρατήθηκε στην ιστορία. 

Η δημοπρασία περιλάμβανε 30 έργα, που συγκέντρωσαν το ποσό των 241.6 εκατ. δολαρίων, ενώ το πρώτο μέρος, δημοπρατήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο προς 676 εκατ. «Είμαι πολύ ευτυχισμένος που τα έργα μου θα βρουν ένα καινούργιο σπίτι. Ήμουν σε όλες τις δημοπρασίες και δεν πίστευα ότι θα βρισκόμουν κάποτε και στη δική μου, αλλά βρέθηκα και είμαι εντυπωσιασμένος», σημείωσε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο συνέντευξής του ο Harry Macklowe. Δεν πρόκειται για μία απλή συλλογή και σίγουρα, δεν πρόκειται για απλά έργα τέχνης. Το διαζύγιο του ζευγαριού είναι γεγονός και σίγουρα, θα μείνει στην ιστορία για πολλούς λόγους...