fbpixel

Search icon
Search
Halloween Season: 4 εκπληκτικές συνταγές με βάση την κολοκύθα
TASTE

Halloween Season: 4 εκπληκτικές συνταγές με βάση την κολοκύθα

Οι top επιλογές που πρέπει να δοκιμάσετε


Εάν το φθινόπωρο ήταν συνδεδεμένο μ' ένα μόνο λαχανικό, αυτό δεν είναι άλλο πέρα από την κολοκύθα. Κι όμως, αυτήν την περίοδο μπορείτε να την αξιοποιήσετε δημιουργώντας τις πιο ιδιαίτερες συνταγές, οι οποίες είμαστε σίγουροι που θα ξετρελάνουν τον ουρανίσκο σας, κι ακόμα κι να δε σας αρέσει αυτό το λαχανικό -πιστέψτε μας- θα σας κάνουν να το λατρέψετε. 

Keep reading για να ανακαλύψετε τις ωραιότερες γλυκές κι αλμυρές συνταγές με βάση την κολοκύθα!

Pumpkin pancakes

whole-wheat-pumpkin-pancakes-1.jpg

Υλικά:

  • 1 κούπα αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κούπα αλεύρι ολικής
  • 1 κ.σ. baking powder
  • 1 κ.γ. pumpkin pie spice
  • 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κούπα γάλα
  • 1/2 κούπα πουρές κολοκύθας
  • 3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 2 κ.σ. ηλιέλαιο
  • chipsσοκολάτας

Εκτέλεση:

Σ' ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλεύρι ολικής άλεσης, το baking powder, το pumpkin pie spice, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Στο μεταξύ, σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε το γάλα, τον πουρέ κολοκύθας, την καστανή ζάχαρη, τα αυγά, και το ηλιέλαιο. Ρίξτε το μείγμα αυτό μόλις ομογενοποιηθεί στο αλεύρι και ανακατέψτε πολύ καλά. Πάρτε μια κουταλιά της σούπας από το μείγμα και ρίξτε το στο τηγάνι για να δημιουργήσετε το πρώτο σας pancake. Συνεχίστε μέχρι να τελειώσετε όλα τα pancakes σας. Σερβίρετε με μέλι και chips σοκολάτας.

Pumpkin banana bread

pumpkin-banana-bread.jpg

Υλικά:

  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. baking powder
  • 1 & 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 3/4 κ.γ. ginger
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
  • 2/3 κούπας ηλιέλαιο
  • 3 αυγά
  • 1 κούπα πουρές κολοκύθας
  • 1 κούπα μπανάνα που θα έχετε λιώσει με το πιρούνι
  • 1 κούπα καρύδια

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Ανακατέψτε το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα, το baking powder, και τα μπαχαρικά. Σε ένα άλλο μπολ, ανακατέψτε τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο, και τα αυγά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Προσθέστε την κολοκύθα και την μπανάνα. Ανακατέψτε πολύ καλά. Ρίξτε το μείγμα στο αλεύρι και ξανανακατέψτε. Προσθέστε και τα καρύδια. Ψήστε το κέικ σας για 45-60 λεπτά.

Βελουτέ κολοκύθας με μους γιαουρτιού

shutterstock-1157714077.jpg

Υλικά: 

  • 1 & 1/2 kg κίτρινη κολοκύθα
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλη πατάτα
  • 1 lt ζωμό κρέατος
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 120 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 120 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση: 

Καθαρίστε πρώτα την κολοκύθα και κόψτε τη σε κομμάτια. Μ' ένα κουτάλι αφαιρέστε τους σπόρους κι ίνες ξύνοντας τη σάρκα. Κόβετε την κολοκύθα σε κομματάκια σε μέγεθος μπουκιάς. Στη συνέχεια, αφού καθαρίσετε την πατάτα, την κόβετε σε μικρά καρέ. Ψιλοκόψτε και το πράσο. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ρίξτε μέσα όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά: κρεμμύδι, πράσο, κολοκύθα και την πατάτα. Τα σοτάρετε για 3-4΄μέχρι να γίνει διάφανο το κρεμμύδι. Προσθέστε τον ζωμό κρέατος και το μοσχοκάρυδο. Αφήστε τα υλικά να βράσουν για 25΄, έως ότου μαλακώσουν. Πολτοποιείστε με το ραβδομπλέντερ κι αλέστε λίγη λίγη τη σούπα μέχρι να γίνει κρέμα. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι και βράστε για ακόμη 1΄σε χαμηλή φωτιά.

Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Κολοκύθα ογκρατέν

kolokytha.jpg

Υλικά:

  • 1 & 1/2 κιλό κολοκύθα
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 100 γρ. νερό
  • 20 γρ. βούτυρο
  • 20 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 200 γρ. γάλα πλήρες
  • 1 κ.σ. εστραγκόν
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 200 γρ. mix τυριών
  • 100 γρ. μπέικον
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 αυγά

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα. Κόψτε την κολοκύθα εγκάρσια στη μέση κι αφαιρέστε τα σπόρια. Τοποθετείστε την κολοκύθα σ' ένα ταψί και βάλτε αλάτι, πιπέρι, νερό στο ταψί και καλύψτε με το αλουμινόχαρτο. Ψήστε για 1 ώρα. Αφαιρέστε και βγάλτε 4-5 κουταλιές σάρκα από κάθε κομμάτι κολοκύθας. Αφήνετε στην άκρη. Για την μπεσαμέλ, τοποθετήστε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Βάλτε το βούτυρο κι αφήστε το να λιώσει. Προσθέστε το αλεύρι κι ανακατέψτε μ' ένα σύρμα χειρός. Προσθέστε το γάλα σε δόσεις ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ. Βάλτε στη μπεσαμέλ τη σάρκα από την κολοκύθα κι ανακατέψτε μέχρι να λιώσει η κολοκύθα κι ενσωματωθεί στο μείγμα. Μόλις πάρει βράση αφαιρέστε από τη φωτιά. Προσθέστε 1 κ.γ. εστραγκόν, το μοσχοκάρυδο, πιπέρι και 120 γρ. από το mix τυριών. Ανακατέψτε καλά και γεμίστε τις κολοκύθες. Πασπαλίστε με τα υπόλοιπα 80 γρ. των τυριών, 1 κ.γ. εστραγκόν και ψήστε στο γκριλ για 10-15 λεπτά. Για τη σύνθεση, τοποθετήστε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Κόψτε το μπέικον σε κομμάτια και βάλτε τα στο τηγάνι. Σοτάρετε μέχρι να πάρει χρώμα. Τοποθετήστε ένα άλλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέστε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Σπάστε μέσα τα αυγά και βάλτε αλάτι, πιπέρι και τηγανίστε για 1-2 λεπτά.

Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης

Καλή απόλαυση!