fbpixel

Search icon
Search
Η Χριστίνα Οικονόμου είναι παράδειγμα ελληνικής δημιουργικότητας
FASHION

Η Χριστίνα Οικονόμου είναι παράδειγμα ελληνικής δημιουργικότητας

Έχει καταφέρει να ξεχωρίσει χάρη στο μοναδικό ταλέντο της


Ύστερα από τις fashion σπουδές της στο Παρίσι και ένα πέρασμα από τον εμβληματικό οίκο του Giambattista Valli, από το οποίο κέρδισε κι έμαθε πολλά, η Χριστίνα Οικονόμου αποφάσισε να γυρίσει πίσω στην πατρίδα της και να σημειώσει τη δική της πορεία. Αποτέλεσμα ήταν πριν από επτά χρόνια να ξεκινήσει το ομώνυμο brand της με luxury style items, που αναδείκνυαν μια πιο σύγχρονη οπτική του greek chic. Σήμερα, και παρά την επιτυχία της, η ίδια δεν εφησυχάζεται και ακολουθεί το παράδειγμα των σπουδαιότερων σχεδιαστών στον κόσμο, λανσάροντας το resort brand "March", με υπέροχα μαγιό κι άλλα καλοκαιρινά ρούχα και αξεσουάρ, που σίγουρα θα σας ενθουσιάσoυν. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή!

christina-oikonomou-66.jpg
Χριστίνα Οικονόμου, φωτ.: Γιώργος Καπλανίδης

Ύστερα από την πορεία σου στο Παρίσι, γιατί αποφάσισες να γυρίσεις πίσω στην Αθήνα, δεδομένων των οικονομικών συνθηκών;

Η χρονική στιγμή της επιστροφής μου δεν ήταν προφανώς ιδανική, αλλά ένιωθα πραγματικά την ανάγκη να γυρίσω στην Αθήνα. Η αλήθεια είναι ότι είμαι «ερωτευμένη» με το Παρίσι και οτιδήποτε αποτελεί κομμάτι του: τον πολιτισμό του, τη μόδα, τη ζωή, την αρχιτεκτονική. Είναι  μια πόλη με τεράστια κληρονομιά και ιστορία κάτι που μπορεί άνετα να αποτελέσει μεγάλη πηγή έμπνευσης για έναν σχεδιαστή. Παρ’ όλη την αγάπη μου όμως, και μετά από 6 χρόνια που έμενα μόνιμα εκεί, ήθελα να επιστρέψω και παράλληλα να ξεκινήσω κάτι δικό μου. Παρά το γεγονός ότι η χώρα περνούσε μια δύσκολη περίοδο αλλαγών, ύφεσης και λιτότητας, δε σταμάτησα να πιστεύω σε αυτήν! Άλλωστε είναι γνωστό ότι μετά την παρακμή έρχεται η ακμή, η ανάπτυξη και η ολοκληρωτική επανεκκίνηση!
christina-oikonomou-70.jpg
Από τη συλλογή March Resort 2018, φωτ: Γιώργος Καπλανίδης

Ωστόσο, σίγουρα κέρδισες πάρα πολλά από την παραμονή σου στη γαλλική πρωτεύουσα…

Εννοείται. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για την πρωτεύουσα της μόδας με πλούσια ιστορία και κληρονομιά στο κομμάτι αυτό. Επομένως αποτέλεσε μεγάλο μέρος της δουλειάς αλλά και της εξέλιξης μου. Μάλιστα ήταν και ο λόγος που αποφάσισα να συνεχίσω τις σπουδές μου στο Instituto Marangoni, μιας και ήθελα να παραμείνω στο Παρίσι.  Οι επισκέψεις μου σε πολλές εκθέσεις και  galleries  μου έδωσαν άπειρες γνώσεις, οι παρέες μου εκεί με μύησαν στη γαλλική κουλτούρα και οι συνεργασίες στη δουλειά μου δίδαξαν πολλά! Η αλήθεια είναι ότι είναι μια πόλη που έχεις να πάρεις πολλά και να κάνεις ακόμα περισσότερα.

Πώς ήταν να δουλεύεις σε έναν τόσο σπουδαίο οίκο, όπως ο Giambattista Valli; Δε μπορώ καν να το φανταστώ!

Πρόκειται για μια συνεργασία που δεν θα μπορούσε παρά να είναι καταπληκτική. Ήταν μοναδική εμπειρία: βρέθηκα δίπλα σε τόσο ταλαντούχα άτομα και γνώρισα τη σχεδιαστική προσέγγισή του δημιουργού, τις μεθόδους και τον τρόπο λειτουργίας ενός επιτυχημένου οίκου μόδας. Μάλιστα είχα την ευκαιρία να είμαι παρούσα στο ξεκίνημα του στην Haute Couture και στις πρώτες συλλογές,  βλέποντας από κοντά τις καταπληκτικές τεχνικές και τη δεξιοτεχνία που εφαρμόζονται σε κάθε κομμάτι της συλλογής. Οι ρυθμοί όμως είναι πολύ έντονοι,  μιας και οι κολεξιόν –τέσσερις Ready To Wear και δύο Haute Couture κάθε χρόνο- ξεκινάνε η μία μετά την άλλη, δίχως ανάσα. 


ellietsatsou-for-intheknow-studiovisit-christinaeconomou1.jpg
Inspiration board, φωτ: Έλλη Τσάτσου

Φεύγοντας λοιπόν από το Παρίσι, ποιες θεωρείς ότι ήταν οι κινητήριες δυνάμεις που σε ώθησαν να χτίσεις το δικό σου brand;

Πάντα ήθελα να κάνω κάτι δικό μου, να δημιουργήσω κάτι στο οποίο θα μπορώ να εκφραστώ και να είμαι ελεύθερη ως προς τις επιλογές έκφρασης μου, να απολαμβάνω όλη τη διαδικασία -από τη σύλληψη μιας ιδέας μέχρι και την υλοποίηση της. To brand θα έλεγα ότι είναι ένα σύνολο βασικών πραγμάτων, που συντέλεσαν πρώτα να χτιστεί και ύστερα να εξελιχθεί σε αυτό που είναι σήμερα! Αρχικά, με βοήθησε πολύ οτιδήποτε διδάχτηκα στις σπουδές μου.  Εξελίχθηκα, έμαθα πολλά, είδα ακόμα περισσότερα, δημιούργησα, δούλεψα σκληρά, ερεύνησα, ωρίμασα σαν προσωπικότητα και σαν άτομο, γνώρισα καινούρια πράγματα. Παράλληλα όμως, πιστεύω ότι αυτό που με κατεύθυνε για να τα καταφέρω ήταν και είναι η επιμονή μου, η σκληρή δουλειά, η θέληση και η προσήλωση στους στόχους. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι έχω ανθρώπους στο γραφείο που εμπιστεύομαι τυφλά και ξέρω πως θα διεκπεραιώσουν την οποιαδήποτε δουλειά σαν να ήμουν εκεί. Είναι όλα τα άτομα άξια εμπιστοσύνης και αυτό που μου δίνει πολύ σιγουριά.

Και με ποια φιλοσοφία κινείσαι πλέον σχεδιαστικά;

Το Christina Economou είναι ένα ελληνικό luxury brand. Χρησιμοποιώντας σαν καμβά τα πλούσια και όμορφα σχέδια, προσπαθώ να δημιουργήσω κομμάτια σύγχρονα και ταυτόχρονα μοναδικά, τα οποία διακρίνονται από διαχρονική κομψότητα, αλλά έχουν παράλληλα τη σύγχρονη προσέγγιση που απαιτείται στις μέρες μας. Μεταξωτά υφάσματα που παράγονται στην ιστορική πόλη του Σουφλίου στη βόρεια Ελλάδα, συνυπάρχουν με κλασσικές γραμμές, αντισυμβατικές κοπές και πρωτότυπα prints. Tα prints, ως βασικό κομμάτι της ταυτότητας του brand υπάρχουν σε κάθε συλλογή, αλλάζουν όμως τα χρώματα που χρησιμοποιώ σε ανάλογα με την εκάστοτε ιδέα.
Όσον αφορά το March, το καινούριο beach & resort brand, πρόκειται για μια νέα και ενδιαφέρουσα άφιξη στην ελληνική αγορά με ρούχα, μαγιό και αξεσουάρ για γυναίκες, άνδρες και παιδιά, κάθε ηλικίας, στιλ και προσωπικότητας. Ξεχωρίζει και αυτό για τα ιδιαίτερα, ζωηρά και έντονα prints και χρώματα. Η mix & match  φιλοσοφία αποτελεί και κεντρικό σημείο της συλλογής. Matching μαγιό, ρούχα και αξεσουάρ δημιουργούν και matching styles για όλη την οικογένεια! Φυσικά, όλα παράγονται στην Ελλάδα.


ellietsatsou-for-intheknow-studiovisit-christinaeconomou29.jpg
Σκίτσα της σχεδιάστριας, φωτ: Έλλη Τσάτσου
economou.jpg
Από την Christina Ecnomou Resort 2018 collection

Πριν ξεκινήσεις τη διαδικασία δημιουργίας, ποια γυναίκα φέρνεις στο νου σου; Πώς ορίζεις εσύ μια καλοντυμένη γυναίκα;

Είναι η γυναίκα που θέλει να είναι όμορφη, με στιλ αλλά ταυτόχρονα απλή στην καθημερινότητα της. Είναι μια γυναίκα με αυτοπεποίθηση και ενέργεια! Θέλει να αισθάνεται καλά με τα ρούχα που φοράει κάθε στιγμή της μέρας και όχι μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, να είναι σε θέση να εκφράζεται κάθε ώρα, κάθε μέρα χωρίς περιορισμούς. Μία γυναίκα σαφέστατα δυναμική αλλά παράλληλα δε χάνει τη ρομαντική θηλυκότητά της. Το στιλ έχει να κάνει με τον άνθρωπο, την αισθητική του και τις εμπνεύσεις του. Θαυμάζω το απλό και μη επιτηδευμένο. Είναι σημαντικό να φοράς το ρούχο και όχι το αντίθετο.

christina-oikonomou-37.jpg
Από τη συλλογή March Resort 2018, φωτ: Γιώργος Καπλανίδης

Δώσε μας ένα παράδειγμα… Ποιο style icon θαυμάζεις και γιατί;

Την Cate Blanchett. Πάντα  είναι ντυμένη τέλεια και έχει απίστευτο στιλ. Είναι ακριβώς αυτό που περιγράφω πιο πάνω, φοράει το ρούχο και όχι το αντίθετο! Θα δοκιμάσει κάτι καινούριο, μη-αναμενόμενο και θα καταφέρει να το φορέσει όπως ακριβώς πρέπει. Δεν είναι ποτέ too much.

Η μόδα και το στιλ πιστεύει ότι μαθαίνονται ή πρέπει να «τα’ χεις»;

Όπως ανέφερα και πιο πάνω, το στιλ έχει να κάνει με τον άνθρωπο, την αισθητική του και τις εμπνεύσεις του. Είναι κάτι προσωπικό, υποκειμενικό! Θεωρώ ότι το όλο θέμα είναι να «το’ έχεις».  Δεν είναι κάτι που μπορεί να διδαχθεί εξολοκλήρου. Όμως ακόμα και να τα’ έχεις πρέπει οπωσδήποτε  να το «διαβάσεις», να το μάθεις, να το δουλέψεις! Η γνώση είναι σημαντική!


christina-oikonomou-61.jpg
Από τη συλλογή March Resort 2018, φωτ: Γιώργος Καπλανίδης
christina-oikonomou-57.jpg
Από τη συλλογή March Resort 2018, φωτ: Γιώργος Καπλανίδης

Το Instagram είναι πηγή έμπνευσης για σένα;

Σαφέστατα! Ακολουθώ από  galleries,  μουσεία  μέχρι  influencers, ηθοποιούς και περιοδικά μόδας. Υπάρχουν πολλοί λογαριασμοί που λειτουργούν σαν πηγή έμπνευσης.  Δεν θα μπορούσα να ξεχωρίσω κάποιους συγκεκριμένους ή να προτείνω γιατί είναι καθαρά θέμα αισθητικής και πάει αναλόγως με το τι εκφράζει τον καθένα.

Στην καθημερινότητά σου ποια κομμάτια προτιμάς;

Το στιλ μου είναι αρκετά απλό.  Συνήθως φοράω  jeans και flat παπούτσια. Αλλά στην ντουλάπα μου μπορεί κανείς να βρει τα πάντα, από ένα  tailored jackets μέχρι και πολλά vintage κομμάτια! Γενικότερα μου αρέσει να ντύνομαι ανάλογα με τη διάθεση μου και χωρίς περιορισμούς.


economou1.jpg
Από την Christina Ecnomou Resort 2018 collection
ellietsatsou-for-intheknow-studiovisit-christinaeconomou13.jpg
Αγαπημένα coffee-table books, φωτ: Έλλη Τσάτσου

Μίλησέ μου και για το φετινό καλοκαίρι… Τι προτείνεις;

Για το καλοκαίρι, πάντα προτείνω ευκολά ρούχα! Αέρινα και δροσερά! Μαγιό, shorts jumpsuits, και φλατ πέδιλα! Ένα look που θεωρώ must είναι τα wide leg pants και ένα crop-top από πάνω στο ίδιο χρώμα ή print.

Και για τη βαλίτσα των διακοπών τι θεωρείς must;

Η βαλίτσα μου θα έχει πολλά μαγιό March, αέρινα φορέματα, σορτς, το κόκκινο jumpsuit από την καλοκαιρινή μου συλλογή, σανδάλια, αντηλιακό, ενυδατικές κρέμες και γυαλιά ηλίου!
adv

GLOW LOVES

Μαργαρίτα Χατζηνάσιου: Η μουσική μέσα της
ARTS & CULTURE

Μαργαρίτα Χατζηνάσιου: Η μουσική μέσα της