fbpixel

Search icon
Search
Η σκηνοθέτης Kelly Noonan Gores του περίφημου ντοκιμαντέρ Heal μιλά στο GLOW
MAGAZINE

Η σκηνοθέτης Kelly Noonan Gores του περίφημου ντοκιμαντέρ Heal μιλά στο GLOW

Διαβάστε το cover story του νέου GLOW Health που μόλις κυκλοφόρησε


Τι αντίκτυπο έχουν οι σκέψεις και οι πεποιθήσεις στην υγεία μας και την ικανότητά μας να θεραπευτούμε; Η σκηνοθέτης Kelly Noonan Gores δίνει τις απαντήσεις μέσα από το ντοκιμαντέρ “Heal”, ενώ μιλάει σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο GLOW για όλα όσα την οδήγησαν σε μια πνευματική στροφή στη ζωή της και όλα όσα την ισορροπούν.

Tο ντοκιμαντέρ “Heal”, που δημιούργησε παγκόσμια φρενίτιδα, είναι ένα πνευματικό κι επιστημονικό ταξίδι, το οποίο επικεντρώνεται στο γεγονός ότι έχουμε τελικά περισσότερη δύναμη από αυτήν που πιστεύουμε. Ενισχύει, δηλαδή, τον θεατή με τη σκέψη της θαυματουργής φύσης του ανθρώπινου σώματος και του εκπληκτικού θεραπευτή που όλοι κρύβουμε μέσα μας. Για να το πετύxει αυτό, η Noonan καταγράφει μαρτυρίες ασθενών που διαμορφώνοντας έναν νέο τρόπο σκέψης, άλλαξαν τα δεδομένα της ασθένειάς τους, και παίρνει συνεντεύξεις από θεραπευτές και φωτισμένους δασκάλους, όπως ο Deepak Chopra, για την εσωτερική μας δύναμη και τον επαναπρογραμματισμό της σκέψης.

Η εντυπωσιακή Αμερικανίδα από το L.A., ξεκίνησε την καριέρα της ως ηθοποιός πριν 20 χρόνια, ενώ από το 2012, πέρασε στο γράψιμο και την παραγωγή, με τις δουλειές της να βραβεύονται, όπως τα “Beneath” και “Take a Seat”. «Είχα πάντα την επιθυμία να σκηνοθετήσω μια ταινία και το να κάθομαι περιμένοντας έναν agent ή manager να με καλέσει για μια πρόταση δεν δούλευε πλέον για μένα. Ήθελα να δημιουργήσω το δικό μου περιεχόμενο». Αναζητώντας τη βαθύτερη αλήθεια της ύπαρξής μας, συστήθηκε με τη γιόγκα και τον διαλογισμό πριν 15 χρόνια, ενώ θεωρεί το “Heal”, το μεγαλύτερο πάθος της και έργο ζωής.

Όλα ξεκίνησαν στα 28, όταν σας χορηγήθηκε κάποιο φάρμακο για οισοφαγική παλινδρόμηση, αλλά ακολουθήσατε το μονοπάτι της αυτοθεραπείας. Τι σας έκανε να αμφισβητήσετε τις κλασικές μεθόδους Ιατρικής; Νομίζω ότι ήταν μια γενική δυσπιστία για τη συμβατική Ιατρική, που είχα χτίσει με την πάροδο του χρόνου. Ένας συνδυασμός διαίσθησης και κακής εμπειρίας κατά τη διάρκεια ενός χειρουργείου, μιας βιοψίας λεμφώματος στον λαιμό μου. Η βιοψία βγήκε εντάξει και οι «δυτικοί» γιατροί δεν είχαν καμία εξήγηση γιατί οι αδένες μου είχαν διογκωθεί για πάνω από έναν χρόνο, ακόμα και μετά από τρεις γύρους αντιβιοτικών και κάθε είδους εξέταση. Τελικά, ο χειροπράκτης της μητέρας μου, μού πρότεινε σφηνάκια με μηλόξυδο δύο φορές την ημέρα, για μια εβδομάδα. Αυτό έπιασε και οι αδένες μου επέστρεψαν στο φυσιολογικό. Αυτή ήταν η αρχή της αμφισβήτησής μου. Αντί για τη λήψη του Prilosec, αποφάσισα να εγγραφώ στο Institute for Integrative Nutrition και να μάθω για τις επιπτώσεις του φαγητού στο ανθρώπινο σώμα.

Και πότε ανακαλύψατε ότι αυτά που σκέφτεστε δημιουργούν την πραγματικότητά σας; Όταν πρωτοείδα το ντοκιμαντέρ The Secret, το 2017. Μετά, ξεκίνησα να διαβάζω τέτοιου είδους βιβλία, όπως το The Power of Intention του Dr. Wayne Dyer, το The Power of Now του Eckhart Tolle κλπ.

Τι σημαίνει “Heal” (θεραπεία) για εσάς και πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε το ντοκιμαντέρ; Healing είναι ένα πνευματικό ταξίδι. Προβλήματα εμφανίζονται στη ζωή, αλλά όλα είναι ανατροφοδότηση βασισμένη στους νόμους του σύμπαντος. Τα συμπτώματα και η δυσλειτουργία είναι όλα ουδέτερο feedback από τη νοημοσύνη του σώματός σας, που σας λέει ότι κάτι παρουσιάζει πρόβλημα. Αυτό που δε λειτουργεί σωστά μπορεί να εντοπίζεται στο φυσικό περιβάλλον (διατροφή, τοξίνες κλπ.), στον ψυχικό ή στον πνευματικό κόσμο. Healing σημαίνει αποδοχή για οτιδήποτε συμβαίνει, πίστη πως ό,τι συμβαίνει είναι για την εξέλιξη της ψυχής, ότι ζούμε σ’ ένα σύμπαν αγάπης ή ότι ο Θεός είναι θεός αγάπης. Χρησιμοποιήστε όποια εκδοχή θέλετε. Η επιστροφή σε μια κατάσταση ηρεμίας.

beachjournal-1.jpg

Υπάρχουν κάποια κοινά που μοιράζεστε με τους ασθενείς της ιστορίας σας και πώς αντεπεξήλθατε συναισθηματικά κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων; Όλοι οι άνθρωποι έχουμε κάποια περιοριστικά υποσυνείδητα συστήματα πεποιθήσεων, που μπορούν να μας βλάψουν αν δεν τα κατανοήσουμε και δεν τα αλλάξουμε. Η άποψη ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί ή ότι πρέπει να είμαστε τέλειοι για να μας αγαπήσουν κλπ. Πιστεύω ότι μοιράστηκα μερικά από αυτά με την Eva και την Εlizabeth. Όλα περιστρέφονται γύρω από την εξάσκηση της αυτογνωσίας. Συναισθηματικά, σε όλη την ταινία ήμουν σε μια κατάσταση συνεχούς δέους κι ευγνωμοσύνης. Ήμουν τόσο ευγνώμων που οι άνθρωποι ήταν πρόθυμοι να είναι ευάλωτοι και να μοιραστούν τις ιστορίες τους. Ευγνώμων, για την απλόχερη διάδοση σοφίας προκειμένου να ενημερωθεί και να ενδυναμωθεί το κοινό.

Ποιο είναι το πρώτο βήμα στο ταξίδι της θεραπείας; Η αποδοχή. Όταν αντιστεκόμαστε σε ό,τι συμβαίνει σπαταλάμε πολύτιμη ενέργεια και θυματοποιούμε τους εαυτούς μας. Μόνο όταν αποδεχτούμε μια κατάσταση μπορούμε να πάρουμε τα ηνία και να πάμε μπροστά. Αυτό δε σημαίνει να αποδεχτούμε αυτά που μας λέει κάποιος πως είναι πιθανά, αλλά την κατάσταση, να ενημερωθούμε γι’ αυτήν και να βρούμε ιστορίες ανθρώπων που έχουν θεραπευτεί, ώστε ν’ αντλήσουμε ελπίδα και να ενισχύσουμε την πίστη ότι όλα είναι εφικτά.

Κι αυτές τις διαπιστώσεις με ποιες θεραπευτικές μεθόδους τις προσεγγίζετε στην ταινία; Δεν υπάρχει μια φόρμουλα για όλους. Στην ταινία εξετάζουμε την ενεργειακή ιατρική, την τεχνική της συναισθηματικής ελευθερίας, την αγιουρβεδική ιατρική, την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, τον διαλογισμό, την ηχητική θεραπεία, την πνευματική ψυχολογία, την προσευχή κ.ά. Στο βιβλίο Heal, που θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο του 2019, εντρυφώ σε ακόμα περισσότερες, όπως η υπνοθεραπεία, η αναπνοή, η yoga, η κρανιακή ιερού, η εξέταση των μυών κ.ά.

Παρακολουθείτε ακόμα την εξέλιξη των ασθενών του ντοκιμαντέρ σας; Ναι! Συνεχίζω να τσεκάρω την Eva για την πρόοδό της. Εξακολουθεί να έχει «ξεμπλοκαρίσματα», αλλά έχει κάνει τεράστια βήματα. Στα γυρίσματα του Heal, ήταν η πρώτη φορά που η Eva εξέτασε συναισθηματικά τραύματα. Τέτοια ταξίδια διαρκούν μερικά χρόνια, μερικά μπορούν να συμβούν αυθόρμητα σε μια στιγμή. Η Elizabeth εξακολουθεί να είναι θεραπευμένη από τον καρκίνο και βοηθά τους άλλους, προσφέροντας καθοδήγηση. Έχουμε λάβει μηνύματα απ’ όλο τον κόσμο ότι η ταινία έχει βοηθήσει ανθρώπους ν’ αλλάξουν τη νοοτροπία τους ή να ανάψουν μια φωτιά μέσα τους για να πάρουν τη δύναμή τους πίσω και να θεραπευτούν.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που δεν μας επιτρέπουν να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμή μας και τι πρέπει να κάνουμε για να κατακτήσουμε τη δύναμη του μυαλού; Αρνητικές υποσυνείδητες πεποιθήσεις, μη επεξεργασμένο τραύμα, συνεχή αρνητικά συναισθήματα ή χρόνιο στρες είναι μερικά. Αναζητώντας βοήθεια από επαγγελματίες είναι ένα καλό σημείο για να ξεκινήσουμε ν’ αποκαλύπτουμε τις υποσυνείδητες περιοριστικές πεποιθήσεις μας και να τις αντικαταστήσουμε με νέες. Καθημερινές πρακτικές, όπως ο διαλογισμός, η προσευχή και οι σημειώσεις ευγνωμοσύνης συμβάλλουν στο να μειώσετε το άγχος, να επανασυνδεθείτε με τον υψηλότερο εαυτό σας και να μετατρέψετε τα συναισθήματά σας σε θετικά. Όλα αυτά μπορούν να μας βοηθήσουν να βρούμε τον δρόμο μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ GLOW 148 ΜΑΪΟΣ 2019