fbpixel

Search icon
Search
Η συλλεκτική Art Event 2021 σειρά της IΚΕΑ εξερευνά το γοητευτικό σημείο συνάντησης τέχνης και design
DESIGN NEWS

Η συλλεκτική Art Event 2021 σειρά της IΚΕΑ εξερευνά το γοητευτικό σημείο συνάντησης τέχνης και design

To GLOW.GR επιλέχθηκε να συμμετέχει στο IΚΕΑ Art Event


Σήμερα, 1η Απριλίου επέλεξε η IKEA για να παρουσιάσει στο κοινό της τη νέα της limited edition σειρά Art Event 2021 από οικιακά αντικείμενα, που εξερευνά τη μαγεία ανάμεσα στα όρια της τέχνης και του λειτουργικού σχεδιασμού και ελαχιστοποιεί τα όρια μεταξύ τους.

Για τη δημιουργία των δέκα design αντικειμένων που πρωταγωνιστούν και πραγματικά πρόκειται να κάνουν αίσθηση, η ΙKEA συνεργάστηκε με πέντε μοναδικούς, σύγχρονους καλλιτέχνες, τους Daniel Arsham, Gelchop, Humans since 1982, Sabine Marcelis και Stefan Marx, οι οποίοι αξιοποίησαν τις δικές τους δημιουργικές εμπειρίες, το καλλιτεχνικό τους υπόβαθρο και τη δική τους γραφή και δημιούργησαν αποκλειστικά για τo αναγνωρισμένο brand.

To GLOW.GR επιλέχθηκε ανάμεσα σε ελάχιστα μέσα στην Ελλάδα για να παρακολουθήσει liveτο artevent που έφερε σε ζωντανή σύνδεση τους δημιουργούς με τους ανθρώπους των mediaαπό όλο τον κόσμο οι οποίοι είχαν ετοιμάσει κάποιες ερωτήσεις για τους οραματιστές της σειράς. Ήταν πραγματικά μοναδική αίσθηση να μοιράζεσαι με τους εκλεκτούς του design τις ιδέες που τους ενέπνευσαν, τη σημειολογία των επιλογών τους, ακόμη και τα πρακτικά θέματα που προέκυψαν στη διαδικασία του σχεδιασμού και της υλοποίησης των αντικειμένων. Ειδικά όταν το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά σχεδιασμένα αντικείμενα τόσο οικεία και προσιτά όσο της νέας σειράς της IKEA.

Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν το νέο φωτιστικό της Ολλανδού designer Sabine Marcelis, ένα ρολόι του πολυεπίπεδα δημιουργικού Daniel Arsham, δημιούργησαν ένα επιτραπέζιο φωτιστικό και έναν φακό σε σχήμα κλειδιού allenαπό την ιαπωνική συλλογική ομάδα Gelchop, ένα βάζο και ένα ριχτάρι από τον Stefan Marks, καθώς κι ένα έργο τοίχου από τους Humans From 1982.

580809.jpg
Το φωτιστικό τοίχου της Sabine Marcelis σε δύο μεγέθη

Στο πλαίσιο της δημιουργίας αυτών ιδιαίτερων σειρών, η IKEA έχει συνεργαστεί, από το 2015 μέχρι σήμερα, με πλήθος καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, με στόχο να αναδείξει διαφορετικά είδη τέχνης και τεχνοτροπιών: από χειροποίητα χαλιά και γυάλινες φιγούρες παιχνιδιών, μέχρι διαφορετικά είδη εικαστικών τεχνών όπως φωτογραφία, street art και εικονογραφήσεις. Ο σκοπός πίσω από τη δημιουργία αυτών των σειρών παραμένει κοινός όλα αυτά τα χρόνια: ο εκδημοκρατισμός της τέχνης και η άμεση πρόσβαση σε αυτήν από όλους τους ανθρώπους.

Με την 6η συλλεκτική σειρά IKEA Art Event, η εταιρία επιχειρεί να φέρει την τέχνη στα σπίτια ακόμα περισσότερων ανθρώπων, «θολώνοντας» τα όρια μεταξύ τέχνης και λειτουργικού σχεδιασμού. Για αυτό και σε αυτό το ταξίδι, προσκάλεσε καλλιτέχνες με διαφορετικό υπόβαθρο, από διαφορετικά μέρη του κόσμου – Νέα Υόρκη (Daniel Arsham), Τόκυο (Gelchop), Στοκχόλμη (Humans since 1982), Ρότερνταμ (Sabine Marcelis) και Βερολίνο (Stefan Marx).

ikea-art-event-6.jpg
Ικea Art event 2021 συλλογή

«Επιλέξαμε να συνεργαστούμε με ξεχωριστούς καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο την ποικιλομορφία της τέχνης και του λειτουργικού σχεδιασμού, όταν αυτά ενωθούν», αναφέρει ο Henrik Most, Creative Leader για τη σειρά IKEA Art Event. «Θέλουμε να δείξουμε ότι το να είσαι καλλιτέχνης ή σχεδιαστής δεν σημαίνει ότι πρέπει να βαδίζεις σε αυστηρά πλαίσια, αλλά μπορείς να κινηθείς και σε άλλα πεδία, και αυτό το νέο κίνημα έχει σήμερα σημαντικό αντίκτυπο τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην τέχνη», συμπληρώνει ο ίδιος.

«Η τέχνη δίνει σημαντικό ρόλο στην καθημερινή μας ζωή. Ενεργοποιεί συναισθήματα, πυροδοτεί συνομιλίες. Έχοντας αυτόν τον ευφάνταστο χώρο και χρόνο στη ζωή μας μας εμπλουτίζει ως ανθρώπινα όντα», συνεχίζει. «Αυτή η σειρά εξερευνά το γoητευτικό σημείο ανάμεσα στην τέχνη και το design». Η σειρά έχει μια τυπική απλότητα στα θεμέλια της και εμπλουτίζεται με την ευαισθησία των καλλιτεχνών. Παρουσιάζοντας 10 αντικείμενα της καθημερινότητας μέσα από μία ευρηματική οπτική, φέρνει την τέχνη στο σπίτι σας και προκαλώντας τον θαυμασμό. Πρόκειται για εμπνευσμένα design items που αιχμαλωτίζουν τη φαντασία, ενώ ταυτόχρονα είναι και χρήσιμα οικιακά αντικείμενα. Μία υπέροχη νέα άποψη για την τέχνη και την κατοικία, που μας παροτρύνει όχι μόνο να θαυμάζουμε, αλλά και να αγγίζουμε τα έργα τέχνης, πέρα από τους καθιερωμένους κανόνες.

580806.jpg
580822.jpg
Το βάζο και η κουβέρτα του Stefan Marks όπου αναγράφονται συνθήματα

Η Sabine Marcelis βασίζεται στην αλληλεπίδραση μεταξύ φωτός και χρώματος, με μια ζεστή χρωματική λάμψη που αυξάνει την εμπειρία του φωτιστικού που σχεδίασε. Οι HumansFrom 1982 δημιούργησαν εκ νέου ένα κλασικό κουτί εντόμων, αλλά αντικατέστησαν τις παραδοσιακές πεταλούδες με μικροσκοπικά drones. «Τα εικονικά σχήματα των drones μας συναρπάζουν. Τα Drones προκαλούν πολλά συναισθήματα, συνομιλίες και συζητήσεις που μπορούν να συνδέσουν ανθρώπους», είπαν οι ίδιοι. Ο Daniel Arsham σχεδίασε το Falling Clock του, ένα έργο τέχνης του 2011 με ένα τυπικό ρολόι τοίχου που εξαφανίστηκε στον τοίχο και αναφερόταν στην ανησυχία του καλλιτέχνη σε σχέση με τον χρόνο. Για την IΚΕΑ, επανεξέτασε το σχέδιο με το ρολόι να τυλίγεται στο φαινομενικά κινούμενο άκαμπτο ύφασμα. «Νομίζω ότι η θέση του καλλιτέχνη πρέπει να είναι ουδέτερη, οπότε βλέπω τα έργα ως πρόκληση για έναν θεατή που μπορεί να κάνει τη δική του υπόθεση», λέει. Ο Γερμανός illustrator Stefan Marks συνεισέφερε με μια κουβέρτα και ένα βάζο στη σειρά, όπου αναγράφονται τα μηνύματα “I’m so so so sorrryyyy” και “I wait here for your forever as long as it takes”.

ikea-art-event-2.jpg
Το ρολόι γλυπτό του Daniel Arsham

Και τέλος, η ιαπωνική creative ομάδα Gelchop βρήκε έμπνευση στην ίδια την IKEA, αναδημιουργώντας το γνωστό σχήμα του κλειδιού Allen της εταιρείας (απαραίτητο για την αυτο-κατασκευή των επίπλων Ikea) και μετατρέποντας το σε φωτιστικό και φακό. «Η έμπνευσή μας προέρχεται από τις καθημερινές στιγμές. Ένα μικρό, ασήμαντο εργαλείο μετατρέπεται σε ένα σημαντικότερο αντικείμενο και αποκτά νέο νόημα».

«Νιώθω ενθουσιασμό όταν βλέπω αυτή τη συλλεκτική σειρά, καθώς κάθε προϊόν έχει από μία σημαντική ιστορία», αναφέρει ο Henrik Most. Οι λάτρεις της σειράς θα έχουν τη δυνατότητα να την ανακαλύψουν και να αλληλεπιδράσουν μαζί της, μέσα από μια μοναδική εμπειρία επαυξημένης πραγματικότητας (AR) που θα είναι διαθέσιμη μέσα από το λογαριασμό της ΙΚΕΑ στο Instagram (@ikeagreece). Με αυτό τον ξεχωριστό τρόπο όλοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στο #IKEAARTEVENT2021 και να δημιουργήσουν τη δική τους ψηφιακή έκθεση τέχνης στο σπίτι.

580820.jpg
To έργο drones των Humans fron 1982
ikea-art-event-8.jpg
Φωτιστικό των Gelchop εμπνευσμένα από το κλειδί Allen
ikea-art-event-7.jpg
Φακός των Gelchop εμπνευσμένος από το κλειδί Allen

Η σειρά περιορισμένης κυκλοφορίας IKEA Art Event 2021 θα είναι διαθέσιμη αποκλειστικά στο IKEA.gr από σήμερα 1η Απριλίου. Επισκεφθείτε το site της ΙΚΕΑ και ανακαλύψτε περισσότερα για τη σειρά και τους δημιουργούς των design αντικειμένων!