fbpixel

Search icon
Search
H ρετσίνα αλλιώς... Η premium εκδοχή μιας παραδοσιακής Θεσσαλονικιώτης γεύσης
CITY VIBES

H ρετσίνα αλλιώς... Η premium εκδοχή μιας παραδοσιακής Θεσσαλονικιώτης γεύσης

Γνωρίζοντας καλύτερα τον τόπο μας μέσα από το αυθεντικό ποτό της πόλης, που είναι συνδεδεμένο με την παρεΐστικη κουλτούρα της


Μιλώντας για ρετσίνα το πρώτα πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι ενθουσιώδεις παρέες γύρω από ένα τραπέζι. Κακά τα ψέματα, η ρετσίνα έχει συνδεθεί με τα γλέντια και τις χαρές των Θεσσαλονικιών ενώ για χρόνια συνόδευε κάθε καλοκαιρινό μεσημερο-απόγευμα εντός κι εκτός πόλης. Αυτό είναι που διαφοροποιεί το συγκεκριμένο ποτό από τα υπόλοιπα - η αυθεντικότητα και ο ξεχωριστός «χαρακτήρας» του. Η ρετσίνα μάς μαθαίνει τι θα πει μοίρασμα, μοίρασμα φαγητού σε ένα τραπέζι με φίλους, μοίρασμα ιδεών, απόψεων, συμφωνιών και διαφωνιών. 

i6a5257.jpg
Ελένη Κεχρή

Αυτό ήρθε να μάς διδάξει και το νέο προσωπικό project της Ελένης Κεχρή, χημικού μηχανικού και οινολόγου της Θεσσαλονίκης με πολυετή εμπειρία στην παραγωγή ρετσίνας. Μαζί της στο εγχείρημα αυτό έχει μια ομάδα έμπειρων ερευνητών στον τομέα της οινοπαραγωγής, της ιστορίας του κρασιού και του τουρισμού, μεταξύ των οποίων και ο Γιώργος Δάρλας, υπεύθυνος στρατηγικής & μάρκετινγκ του έργου.

i6a4984.jpg

Πραγματοποιώντας, λοιπόν, σχετική έρευνα στο πλαίσιο του προγράμματος «Ερευνώ- Δημιουργώ-Καινοτομώ», η “Apeiron” δημιούργησε μια εμπλουτισμένη, εξειδικευμένη οινοτουριστική εμπειρία για τη Θεσσαλονίκη με βάση τη ρετσίνα και το storytelling που αναδεικνύει την ιστορία, τον πολιτισμό και την απόλαυση αυτού του κρασιού και συμπληρώνει το γαστρονομικό τουριστικό προϊόν της πόλης. 

osr2781.jpg

Εμείς γνωρίσαμε αυτήν τη μοναδική δράση ως καλεσμένοι σε ένα άκρως διδακτικό και γαστρονομικό lunch που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σ' έναν νέο και σύγχρονο χώρο με νόστιμη κουζίνα και αυθεντικές γεύσεις. Στο Kitchen Suite απολαύσαμε υπέροχα πιάτα, τα οποία ετοίμασε ειδικά για εμάς ο σεφ Χριστόφορος Κατσιάνας και παράλληλα γνωρίσαμε ότι η ρετσίνα μπορεί να συνοδέψει εξαιρετικά κάθε μεσογειακή γαστριμαργική πρόταση, καθώς δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα πλούσιο αρωματικό λευκό κρασί.

Μια νέα εμπειρία οινοτουριστικών διαδρομών 

Αυτή η νέα εμπειρία επιτυγχάνεται μέσω της δημιουργίας διαδρομών που συνδέουν προσωπικές αφηγήσεις και ενδιαφέροντα με μέρη της πόλης, σημαντικά για την ιστορία και τον πολιτισμό της. Με αυτές τις προσχεδιασμένες, θεματικές, self-guided διαδρομές της “Apeiron”, ο επισκέπτης της Θεσσαλονίκης έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει την πόλη και τη ρετσίνα μέσα από τα μάτια των κατοίκων της, με βάση τα ενδιαφέροντά του (τέχνη, αρχιτεκτονική, γαστρονομία κ.λπ.).

Την ίδια στιγμή, ο καθένας που επιθυμεί να συμμετέχει, έχει την ευκαιρία -μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων- να επισκεφτεί αμπελώνες, πευκοδάση και οινοποιεία που παράγουν ρετσίνα, για να γνωρίσει τον πολιτισμό και την ιστορία αυτού του κρασιού, αλλά και να το απολαύσει σε εστιατόρια της ευρύτερης περιοχής.

osr2888.jpg

City of retsina

Όλες αυτές οι διαδρομές της πόλης, μαζί με τις προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων της, αλλά και στοιχεία για την ιστορία, την παραγωγή και τον πολιτισμό της ρετσίνας είναι διαθέσιμα για τον κάθε έναν που ενδιαφέρεται να γνωρίσει τη ρετσίνα και τη Θεσσαλονίκη στη διαδραστική πλατφόρμα της “Apeiron” (δείτε εδώ: cityofretsina.com). Το παραπάνω υλικό ανανεώνεται και εμπλουτίζεται συνεχώς με βάση τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την αξιοποίηση της οινοτουριστικής εμπειρίας.

Στόχος των προσχεδιασμένων, θεματικών, self-guided διαδρομών είναι μια αυθεντική, βιωματική, οινοτουριστική εμπειρία για τον επισκέπτη της Θεσσαλονίκης. Με αυτόν τον τρόπο οι επισκέπτες εισάγονται στον πολιτισμό της περιοχής, την τοπική γαστρονομική κουλτούρα και την κουλτούρα της απόλαυσης της ρετσίνας με τρόπο βιωματικό.

Συνδυάζοντας την επαγγελματική της εμπειρία στον χώρο του κρασιού και την αγάπη της για τη Θεσσαλονίκης, η “Apeiron” αναζητά τις ψηφίδες των προσωπικών ιστοριών που συνθέτουν την ιστορία της πόλης. 

Οδηγός τους; Η ρετσίνα, το πιο εμβληματικό από τα ελληνικά κρασιά, η ιστορία της, οι συνήθειες και η κουλτούρα γύρω από την απόλαυσή της.

Φωτογραφίες: Σάκης Γιούμπασης