fbpixel

Search icon
Search
H νέα JW Anderson boutique στο Μιλάνο είναι μια ωδή στους σχεδιαστικούς κώδικες της πόλης
DESIGN NEWS

H νέα JW Anderson boutique στο Μιλάνο είναι μια ωδή στους σχεδιαστικούς κώδικες της πόλης

Για το πρώτο του εγχείρημα εκτός Λονδίνου, ο designer αποτίει φόρο τιμής στους στιλιστικούς κώδικες της ιταλικής μητρόπολης


Τον περασμένο Ιούνιο, ο fashion designer Jonathan Anderson αποφάσισε να αποκτήσει μια πρώην βιομηχανική αποθήκη στα περίχωρα του Μιλάνου για να παρουσιάσει την ανδρική συλλογή Άνοιξη/Καλοκαίρι 2023 για το ομώνυμο brand του, JW Anderson. Έξω, τα μοντέλα χαλάρωναν - μέσα, η συλλογή που παρουσιάστηκε ήταν μια ιδιότυπη "σύγκρουση" επιρροών και στοιχείων, από αυτοπροσωπογραφίες του Rembrandt μέχρι ιδιαίτερα πλαίσια ποδηλάτων. Αργότερα το βράδυ κατέλαβε το γνωστό night club της πόλης, Teatro Principe, φωτισμένο με neon - το παλιό το Discoteca Tropicana - όπου οι καλεσμένοι χόρευαν μέχρι το πρωί.

Τα παραπάνω αποτέλεσαν την έναρξη μιας πιο μόνιμης σχέσης με την ιταλική πόλη για τον Βρετανό σχεδιαστή, ο οποίος συνδέεται κυρίως με το Λονδίνο - όπου παραδοσιακά παρουσιάζει τις συλλογές του JW Anderson - και το Παρίσι, όπου ο Loewe πραγματοποιεί τις εποχιακές επιδείξεις του (ο Anderson είναι δημιουργικός διευθυντής του ισπανικού οίκου παράλληλα με τη δική του ετικέτα). Τον Ιανουάριο του 2023, επέστρεψε στο Μιλάνο για να παρουσιάσει την ανδρική συλλογή JW Anderson Φθινόπωρο/Χειμώνας 2023 σε έναν άλλον χώρο της πόλης - ενώ πρόσφατα άνοιξε τις πόρτες της καινούριας του boutique στο Quadrilatero - την παραδοσιακή εμπορική περιοχή του Μιλάνου - το πρώτο κατάστημα εκτός Λονδίνου για το brand και το δεύτερο JW Anderson συνολικά.

4-JNxag.jpg

«Αγαπώ το Μιλάνο επειδή αγαπάει τη μόδα», λέει ο Anderson στο Wallpaper*. «Υπάρχει μια αυξημένη περιέργεια και μια βαθιά εκτίμηση για τη μόδα με έναν τρόπο που είναι πολύ διαφορετικός από άλλα μέρη.»

The JW Anderson Boutique 

Βρίσκεται στη διεύθυνση 16 via Sant'Andrea - στην ίδια γειτονιά με τους Bottega Veneta, Miu Miu και Chanel - το μονώροφο κατάστημα 53 τ.μ. χωρίζεται σε δύο δωμάτια και φέρει την υπογραφή των 6a Architects με έδρα το Λονδίνο, οι οποίοι προηγουμένως συνυπέγραψαν τη JW Anderson boutique στο Soho. Μια φωτεινή πινακίδα με neon - που αρχικά δημιουργήθηκε ως ωδή στη νυχτερινή ζωή του Soho - παρέχει έναν οπτικό σύνδεσμο μεταξύ των δύο καταστημάτων, αν και ο Anderson λέει ότι ο σχεδιασμός καθενός από αυτά αντανακλά την πόλη στην οποία βρίσκεται.

3-0wsSA.jpg

Εδώ, αυτό σημαίνει ότι αξιοποιούνται τα χαρακτηριστικά του ιταλικού σχεδιασμού του 20ού αιώνα - «το λεξικό JW Anderson με μιλανέζικη χροιά», όπως αναφέρεται στις σχεδιαστικές σημειώσεις - ιδίως μέσω της χρήσης του terrazzo που εκτείνεται σε όλο το δάπεδο και έχει το μοτίβο της άγκυρας της μάρκας. «Τα στοιχεία του μιλανέζικου design έπαιξαν πραγματικά ρόλο στα υλικά που χρησιμοποιήσαμε, ήταν πολύ μελετημένα», εξηγεί. «Ειδικά το εκπληκτικό δάπεδο που εγκαταστήσαμε. Είναι πραγματικά ιδιαίτερο επειδή έχει σχεδόν το εφέ της σκακιέρας - όπου διασπάται σε διαφορετικά τμήματα, αλλά όλα αποδίδονται με terrazzo.»

2-G8psu.jpg

Τα πάνελ από ξύλο καρυδιάς και οι κρεμαστές κουρτίνες προσδίδουν οικειότητα και ζεστασιά στον χώρο. Διάφορα έπιπλα κι έργα τέχνης είναι τοποθετημένα «αραιά», το καθένα από τα οποία έχει επιλεγεί για να αντικατοπτρίζει την αίσθηση της εισόδου σε ένα μιλανέζικο "salotto" (σαλόνι). Ένα κρεμαστό φωτιστικό "Cardinal Hat" από την Lutyens Furniture - ένα παιχνιδιάρικο σχέδιο που θυμίζει τα καλύμματα κεφαλής που φορούν οι Ρωμαιοκαθολικοί καρδινάλιοι - κυριαρχεί στον κύριο χώρο, ενώ η καρέκλα Iklwa του Mac Collins και τα αντίστοιχα τραπεζάκια από το Benchmark Studio παραπέμπουν με την επιβλητική τους παρουσία επίσης σε salottο. Από τα έργα τέχνης ξεχωρίζουν αυτά του Κινέζου καλλιτέχνη Hongyan αλλά και οι εικόνες του Γερμανού φωτογράφου Wolfgang Tillmans, στα δοκιμαστήρια.

1-A9lXo.jpg

«Για μένα, η τέχνη θα είναι πάντα μια γλώσσα», αποκαλύπτει ο designer. «Πάντα ανακαλύπτω πράγματα που με γοητεύουν ή για τα οποία έχω περιέργεια. Οπότε ο σχεδιασμός ενός καταστήματος αποτελεί για μένα προσωπική υπόθεση. Είναι εξίσου σημαντικό με ένα show, αν όχι περισσότερο - επειδή έχει διάρκεια. Απολαμβάνω τη διαδικασία και το να συμμετέχω σε κάθε απόφαση που αφορά μέχρι και τα χερούλια της πόρτας. Τα έπιπλα, ο φωτισμός και κάθε άλλη πτυχή.»

«Υπάρχει αυτή η άμεση σχέση που δημιουργείται μεταξύ ενός brand και του κοινού - και κατά κάποιον τρόπο, η κάθε boutique γίνεται ένα παράθυρο για μένα», συνεχίζει. «Μπορεί να εξηγήσει τι είσαι, τις εμπνεύσεις σου και να αφηγηθεί την ιστορία σου...», καταλήγει. 

Info: JW Anderson, Via Sant'Andrea, 16, 20121, Μιλάνο, Ιταλία.