fbpixel

Search icon
Search
H Μαρίλυ Γλύπτη-Κανελλάκη αποκαλύπτει τα μυστικά για ένα εντυπωσιακό Art de la Table
MAGAZINE

H Μαρίλυ Γλύπτη-Κανελλάκη αποκαλύπτει τα μυστικά για ένα εντυπωσιακό Art de la Table

Με αφορμή το νέο βιβλίο της συζητάμε για αισθητική, έμπνευση και τα μυστικά για ένα ονειρικό τραπέζι


«Ζώντας σ’ ένα οικογενειακό περιβάλλον, που αγαπούσε τη διακόσμηση και το art de la table, μεγάλωσα βλέποντας τη μητέρα μου να το κάνει με αγάπη και αφοσίωση. Κάπως έτσι γεννήθηκε αυτή η αγάπη μου -ως χόμπι στην αρχή- από νεαρή κιόλας ηλικία». Αναπόφευκτα, λοιπόν, προέκυψε και η έκδοση του λευκώματος με τίτλο L’ Art de la Table της Μαρίλυς Γλύπτη-Κανελλάκη. Πρόκειται για ένα λεύκωμα που όμοιό του δεν έχει κυκλοφορήσει ξανά με ελληνική υπογραφή, σχετικά με την τέχνη του τραπεζιού. Δίνει ιδέες, αντλεί έμπνευση από την Ελλάδα, την ιστορία και την τέχνη, αλλά και την αρχιτεκτονική και τη μυθολογία. Τραπέζια με αέρα κοσμοπολίτικο, αλλά κι ελληνικό. Όταν το διαβάσεις σε πλημμυρίζει χαρά και ψυχική ευφορία, ενώ παροτρύνει σε ωραία καλέσματα με βάση το στιλ και την προσωπικότητα κάθε οικοδεσπότη. Η ίδια, σπούδασε Οικονομικά κι εργάστηκε στον συγκεκριμένο τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ωστόσο η αγάπη της για την Τέχνη, τα ταξίδια και τη διακόσμηση την οδήγησε στο ν’ αλλάξει πορεία, παίρνοντας την απόφαση ν’ ασχοληθεί με κάτι δημιουργικό με θέμα το Art de la Table. «Πολλοί ήταν και οι φίλοι που με παρότρυναν ν’ ασχοληθώ με την έκδοση του βιβλίου και να το τολμήσω. Ανάμεσα σε αυτούς, ο κύριος Μιχάλης Βόττας της εταιρίας Christ Hellas».

artdelatable-cover.jpg

Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του, διαπιστώνει κανείς πως οι λεπτομέρειες είναι αυτές που κάνουν, για μια ακόμη φορά, τη διαφορά. Οι κρίκοι για τις πετσέτες και τ’ αντικείμενα που κοσμούν το τραπέζι. Ο στολισμός και η επιλογή των πιάτων. Το χρώμα που θα επιλέξει κανείς και το ύφος για το τραπέζι. Όλα αυτά είναι σημαντικά στοιχεία και tips που παίζουν ρόλο για τη Μαρίλυ Γλύπτη - Κανελλάκη κάθε φορά που ετοιμάζει ένα ιδιαίτερο art de la table. Και σε όλα αυτά προστίθεται και ο ρόλος του οικοδεσπότη, που είναι πολύ σημαντικός και πρέπει, για να είναι «τέλειος», να είναι αυτός που πραγματικά ενδιαφέρεται για τους καλεσμένους του, ώστε να περάσουν αξέχαστα. 

«Αγαπώ πολύ το mix and match σε σερβίτσια και αντικείμενα, αλλά πρέπει πάντα ν’ αποφεύγουμε να είναι πολύ φορτωμένο το τραπέζι. Κάθε εποχή έχει τις δικές της ανάγκες. Το καλοκαίρι, για παράδειγμα, θα μας φέρει τα απαλά γαλάζια και παστέλ χρώματα που θυμίζουν ελληνικά νησιά και το μπλε του Αιγαίου. Έχω δει στην ιταλική εξοχή ιδιαίτερα floral σερβίτσια κι εντυπωσιακές συνθέσεις από φρούτα και λουλούδια». Κι αν θα έπρεπε να ξεχωρίσει το πιο σημαντικό στοιχείο για ένα επιτυχημένο dinner; Μα, φυσικά, οι καλεσμένοι. Να ταιριάζουν μεταξύ τους ώστε να περάσουν όλοι ευχάριστα, αλλά και το φαγητό ν’ ανταποκρίνεται σε όλα τα γούστα. Και το τέλειο τραπέζι; «Αυτό με την ωραία ατμόσφαιρα και τις ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Να ειπωθεί στο τραπέζι κάτι αξέχαστο για όλους! Αυτό θα ήταν επιτυχία για μένα».

Top 5 art de la table norms

1. Αρχικά, σκεφτόμαστε το ύφος του τραπεζιού και τη διακόσμησή του

2. Στη συνέχεια, πόσοι και ποιοι θα είναι οι καλεσμένοι και πώς θα καθίσουν

3. Η σωστή τοποθέτηση στα σερβίτσια

4. Το επαγγελματικό σερβίρισμα

5. Η σωστή επιλογή του φαγητού (set menu) 

img-0.jpg

Ένα αξέχαστο art de la table... Ένα δείπνο που έκανα πρόσφατα με καλεσμένους σημαντικούς ανθρώπους της Τέχνης και των Γραμμάτων. Το είχα ονομάσει «Συνάντηση Κορυφής» και ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν και ο σπουδαίος Έλληνας καλλιτέχνης Αλέκος Φασιανός.

Τα μυστικά για ένα επιτυχημένο dinner... Καταρχάς η διακόσμηση του τραπεζιού και οι λεπτομέρειες σε πιάτα και αντικείμενα. Ο φιλόξενος χαρακτήρας της οικοδέσποινας. Η μουσική επιλογή ανάλογα με το ύφος και το θέμα. 

Τα στοιχεία που πρέπει να αποφύγουμε στο art de la table είναι... να μην είναι πολύ φορτωμένο με αντικείμενα το τραπέζι. Οι τάσεις πρέπει να προκύπτουν μέσα από τη σύγχρονη Τέχνη, τη μόδα και φυσικά την εποχή. Η ωραία διακόσμηση, η καλή παρέα και το νόστιμο φαγητό θα το απογειώσει! 

Η σχέση μου με τη μαγειρική... προτιμώ την απλή μαγειρική και αγαπώ την ελληνική και την ιταλική κουζίνα. 

Τα καλέσματά μου έχουν... χρώμα ελληνικό και αέρα κοσμοπολίτικο. Δίνουν αίσθηση χαράς και ευφορίας.

Σχετικά με τη Μαρίλυ Γλύπτη -Κανελλάκη: Η συγγραφέας του λευκώματος L’Art de la Table γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά στο Λονδίνο και είναι κάτοχος MSc μεταπτυχιακού στις Ιδιωτικοποιήσεις των Τραπεζών και τα Χρηματοοικονομικά.

Περιηγηθείτε στην gallery για περισσότερες φωτογραφίες και ανεξάντλητη έμπνευση!

Το λεύκωμα L’ Art de la Table κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φερενίκη.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΙΩΑΝΝΑ ΡΟΥΦΟΠΟΥΛΟΥ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΡΤΡEΤΟΥ: KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ GLOW 150 ΙΟΥΛΙΟΣ 2019