fbpixel

Search icon
Search
Η Μαλαγουζιά είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής του καλοκαιριού και εμείς σας προτείνουμε τους καλύτερους τρόπους να την απολαύσετε
TASTE

Η Μαλαγουζιά είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής του καλοκαιριού και εμείς σας προτείνουμε τους καλύτερους τρόπους να την απολαύσετε

Τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας ταιριάζουν αρμονικά με τις γεύσεις που θα ανακαλύψετε


Το κρασί δεν έχει εποχές. Το απολαμβάνουμε όλο τον χρόνο, ανάλογα με το φαγητό, την παρέα και τις προτιμήσεις μας. Μερικά ξεχωρίζουν για την έντονη γεύση τους, άλλα για το σώμα τους ή τα αρώματα τους. Υπάρχει, ωστόσο, μία ποικιλία που, όσο κι αν την αγαπάμε όλες τις εποχές, το καλοκαίρι μοιάζει να μεταμορφώνεται. Ίσως αυτή η αίσθηση να έχει απλώς χαραχτεί στο μυαλό μας – όμως το ήρεμο σώμα της, τα αρώματα και η γεύση της την καθιστούν ιδανική για ένα καλοκαιρινό τραπέζι ή για ένα βράδυ στη βεράντα με φίλους.

Αυτή η ποικιλία είναι η Μαλαγουζιά. Χαρίζει κρασιά με μέτρια απαλό κιτρινοπράσινο χρώμα και εξαιρετικά εκφραστική, έντονη μύτη, με νύξεις ροδάκινου, πράσινης πιπεριάς, βασιλικού και λουλουδιών. Στο στόμα, το κρασί είναι στρογγυλό και γεμάτο, αλλά πάντα φρέσκο, με μέτρια προς υψηλά επίπεδα αλκοόλης. Τα γλυκά κρασιά της ποικιλίας παράγονται από σταφύλια όψιμου τρύγου, γεγονός που τα καθιστά ακόμη πιο πυκνά και αρωματικά.

Όπως λέμε συχνά πως ο καλύτερος φίλος του φαγητού είναι το κρασί, έτσι ισχύει και το αντίστροφο. Φυσικά και απολαμβάνεται εξίσου και μόνο του, όμως τις περισσότερες φορές αναζητά – και θέλουμε κι εμείς – μια μικρή ή μεγάλη συνοδεία. Από τραπέζια γεμάτα πιάτα με έντονες γεύσεις, όπου η Μαλαγουζιά παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, έως απλά σνακ που στέκονται δίπλα της σαν ιδανική παρέα.

Ψάξαμε, μάθαμε και γευτήκαμε συνδυασμούς που ταιριάζουν ιδανικά με τη μοναδική αυτή ποικιλία και σας τους παρουσιάζουμε!

Χαλούμι με μαρμελάδα ροδάκινο και κροστίνι

d4953350ee9e3ddd8990f30e1c37f269.jpg

Μαλακό και γευστικό χαλούμι, που δένει αρμονικά με τη γλυκόξινη μαρμελάδα ροδάκινο και σερβίρεται πάνω σε τραγανά κροστίνι. Ο συνδυασμός αυτός ταιριάζει απόλυτα με τη Μαλαγουζιά, χάρη στα κοινά φρουτώδη αρώματα που χαρακτηρίζουν την ποικιλία.

Υλικά:

200 γρ. μανούρι
4–6 φέτες μπαγκέτας
3–4 κ.σ. μέλι
Ελαιόλαδο
Προαιρετικά: φύλλα δυόσμου

Τρίβουμε τις φέτες της μπαγκέτας με λίγο ελαιόλαδο και τις φρυγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ή στον φούρνο μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένια όψη και τραγανή υφή. Κόβουμε το μανούρι σε λεπτές φέτες και το τοποθετούμε πάνω στα ψημένα κροστίνι. Προσθέτουμε από πάνω μια γενναιόδωρη κουταλιά μέλι, ενώ προαιρετικά μπορούμε να στολίσουμε με φύλλα δυόσμου για επιπλέον φρεσκάδα. Σερβίρουμε αμέσως ως κομψό amuse-bouche ή ελαφρύ ορεκτικό.

Σεβίτσε λαβράκι

ee58333213f70152558aeb24b41c1ecf.jpg

Δροσερό και γεμάτο πανδαισία γεύσεων, το ωμό λαβράκι μαριναρισμένο σε λεμόνι και lime, με φρεσκοκομμένο κρεμμύδι και αρωματισμένο με νότες λουλουδιών και βοτάνων, αποτελεί ιδανικό ταίρι για τη φρέσκια και εκφραστική Μαλαγουζιά. Για μια πιο ελληνική εκδοχή του σεβίτσε, μπορούμε να εντάξουμε μεσογειακά υλικά, προσθέτοντας γεύσεις που αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο το κρασί - όπως το ροδάκινο ή η φράουλα, που συνδέεται άμεσα με τα αρώματά του. 

Υλικά:

300 γρ. φρέσκο φιλέτο λαβράκι, ψιλοκομμένο
Χυμός από 3 λεμόνια
1 κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. κόλιανδρο ή μαϊντανό
1 μικρό τσίλι (προαιρετικά)
Αλάτι, πιπέρι

Κόβουμε το φιλέτο του λαβρακιού σε μικρούς κύβους και το τοποθετούμε σε γυάλινο μπολ. Περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε το ψάρι να «ψηθεί» στο λεμόνι για περίπου 10–15 λεπτά, μέχρι να ασπρίσει εξωτερικά. Έπειτα, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το τσίλι (αν θέλουμε ένταση) και τον φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε δροσερό, ιδανικά σε μικρά μπολ ή κουταλάκια amuse-bouche.

Κολοκυθάκια βραστά με ψωμί σκόρδου‑δυόσμου και κρίταμο

2c2c4b272bebdfb8fd3c1b57d92f6578.jpg

Απαλά βραστά κολοκυθάκια με πικάντικη, μεσογειακή διάσταση, όπου το σκόρδο, ο δυόσμος και το κρίταμο συμπληρώνουν ιδανικά το πιάτο. Η Μαλαγουζιά δένει απόλυτα με αυτήν τη σύνθεση, με την προϋπόθεση να τηρηθεί η ισορροπία στα έντονα υλικά, όπως το σκόρδο, ώστε να αναδειχθούν αρμονικά όλες οι γεύσεις.

Υλικά:

4–6 κολοκυθάκια
4 φέτες ψωμί
1 σκελίδα σκόρδο
Μισό φλιτζάνι λάδι
Δυόσμος ψιλοκομμένος
Λίγο κρίταμο
Αλάτι, πιπέρι

Βράζουμε τα κολοκυθάκια ολόκληρα ή σε μεγάλα κομμάτια σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να διαλυθούν. Παράλληλα, σε τηγάνι σοτάρουμε ελαφρά ψιλοκομμένο σκόρδο με ελαιόλαδο και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα κύβους ψωμιού ώστε να γίνουν χρυσαφένια και τραγανά κρουτόν. Προσθέτουμε φρέσκο δυόσμο και αφήνουμε να αρωματιστεί το λάδι. Σερβίρουμε τα κολοκυθάκια ζεστά ή χλιαρά, με τα αρωματικά κρουτόν και μερικά φυλλαράκια κρίταμου από πάνω.

Αμπελοφάσουλα σαλάτα με ντομάτα, λάδι και λεμόνι

f02409c0116ae0e1a03352c9db4b2886.jpg

Δροσερή σαλάτα με πρασινοκόκκινα τραγανά φασολάκια, ζουμερές ντομάτες και απλή, ελαφριά βινεγκρέτ, που αποπνέει την καθαρή ελληνική αίσθηση του καλοκαιριού. Με ήπιες γευστικές εντάσεις, αφήνει τον χώρο στο κρασί να αναδειχθεί ως ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής.

Υλικά:

300 γρ. αμπελοφάσουλα
2–3 ώριμες ντομάτες
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Χυμός 1 λεμονιού
Αλάτι, πιπέρι

Βράζουμε τα αμπελοφάσουλα σε αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν τρυφερά αλλά ακόμη τραγανά. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς. Κόβουμε τις ντομάτες σε μέτριους κύβους ή φέτες και τις ανακατεύουμε με τα φασολάκια. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε. Σερβίρουμε αμέσως, ιδανικά ως συνοδευτικό ή και μόνο του με φρέσκο ψωμί.

Σπαγγέτι al limone

ad05794384f77041a26f8dd77daad3f3.jpg

Αρωματικά σπαγγέτι με λεμονάτη, κρεμώδη σάλτσα, που συνδυάζουν φρεσκάδα και μια ελαφριά πικρόξινη επίγευση. Πρόκειται για ένα ιδανικό πιάτο να συνοδεύσουμε με το κρασί, καθώς η φρεσκάδα του συμπληρώνει τέλεια το κρασί χωρίς να το επισκιάζει. Μία γρήγορη, άνετη και απολαυστική επιλογή για να απολαύσουμε μαζί.

Υλικά:

300 γρ. σπαγγέτι
Χυμός & ξύσμα από 2 λεμόνια
150 ml κρέμα γάλακτος ή τυρί κρέμα
50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο

Βράζουμε τα σπαγγέτι σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν al dente. Στο μεταξύ, σε μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε ελαφρώς το ψιλοκομμένο σκόρδο με λίγο ελαιόλαδο και μόλις μαλακώσει, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού. Αφήνουμε τη σάλτσα να ζεσταθεί καλά και να δέσει ελαφρώς, πριν προσθέσουμε την παρμεζάνα. Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και τα μεταφέρουμε στο τηγάνι, ανακατεύοντας ώστε να καλυφθούν πλήρως από τη λεμονάτη σάλτσα. Σερβίρουμε αμέσως με επιπλέον ξύσμα λεμονιού και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σπανακόρυζο με φρέσκα μυρωδικά

7de117185ef9c52eaa5ff715f2ac27cf.jpg

Κλασικό μεσογειακό σπανακόρυζο, με φρέσκα αρώματα άνηθου και δυόσμου, συνοδεύεται τέλεια από τη λευκή ποικιλία της Μαλαγουζιάς. Αφήνει χώρο στις νότες του κρασιού να αναδειχθούν, ενώ ταυτόχρονα το πιάτο σφύζει από φρεσκάδα, δημιουργώντας έναν αρμονικό συνδυασμό.

Υλικά:

400 γρ. φρέσκο σπανάκι
200 γρ. ρύζι (καρολίνα)
1 μεγάλο κρεμμύδι
Φρέσκος άνηθος, δυόσμος
4 κ.σ. ελαιόλαδο
600 ml νερό/ζωμό λαχανικών
Αλάτι, πιπέρι

Σε κατσαρόλα σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σπανάκι και το αφήνουμε να μειώσει τον όγκο του. Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά για να ενσωματωθεί με τα λαχανικά. Προσθέτουμε τον ζωμό ή νερό, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι και να απορροφήσει τα υγρά. Πριν το τέλος, προσθέτουμε φρέσκο ψιλοκομμένο άνηθο και δυόσμο. Το αφήνουμε να σταθεί λίγα λεπτά και σερβίρουμε με λίγο λεμόνι.

Γαρίδες αχνιστές, κρασάτες

bf00ff703774626ac7dd8075e454946f.jpg

Ένα απλό αλλά εντυπωσιακό πιάτο με φρέσκες γαρίδες, που αχνίζονται και αρωματίζονται διακριτικά με σκόρδο, μυρωδικά και λίγο λεμόνι. Η θαλασσινή τους γεύση αναδεικνύεται υπέροχα χωρίς περιττές προσθήκες, ενώ το απόλυτο πάντρεμα επιτυγχάνεται όταν αχνίσουμε τις γαρίδες στο κρασί της Μαλαγουζιάς. Κοινά αρώματα από δύο πλευρές που δένουν αρμονικά.

Υλικά:

800 γρ. γαρίδες, καθαρισμένες
1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
Χυμός από 1/2 λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδύ τηγάνι και σοτάρουμε ελαφρώς το σκόρδο μέχρι να μοσχομυρίσει, χωρίς να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τις γαρίδες και τις αφήνουμε 1–2 λεπτά να αλλάξουν χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί και σκεπάζουμε με καπάκι για 3–4 λεπτά μέχρι να αχνιστούν καλά. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε το λεμόνι, τον μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε ελαφρά. Σερβίρουμε ζεστές, ιδανικά με φρέσκο ψωμί ή ρύζι.

Τσιπούρες με λαχανικά

a0e86338ccc2ed0e38bcb64364ae2d33.jpg

Καλοκαιρινό πιάτο βαθείας γεύσης, με τις τρυφερές τσιπούρες να ψήνονται στον φούρνο και συνοδεύονται από ρατατούιγ, ένα μείγμα σοταρισμένων λαχανικών εποχής, όπως μελιτζάνες, κολοκύθια και πιπεριές, μαγειρεμένα με ντομάτα και μυρωδικά. Η εποχικότητα αναδεικνύεται μέσα από αυτό το πιάτο, που συνοδεύεται άψογα από τη Μαλαγουζιά, η οποία υπηρετεί τέλεια αυτή τη γευστική αρμονία. Πρόκειται για μια ιδανική επιλογή για ένα οικογενειακό καλοκαιρινό τραπέζι.

Υλικά:

2 τσιπούρες, καθαρισμένες
1 μελιτζάνα, κομμένη σε κύβους
2 κολοκύθια, κομμένα σε φέτες
1 κόκκινη πιπεριά, σε λωρίδες
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 ντομάτες ώριμες, τριμμένες
2 σκελίδες σκόρδο
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. θυμάρι ή ρίγανη
Αλάτι, πιπέρι

Σε μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά (μελιτζάνα, κολοκύθια, πιπεριά) και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τα μυρωδικά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για άλλα 10 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Παράλληλα, αλατοπιπερώνουμε τις τσιπούρες και τις τοποθετούμε σε ταψί. Τις περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25–30 λεπτά. Προς το τέλος, προσθέτουμε τη ρατατούιγ στο ταψί ή σερβίρουμε δίπλα. Ένα πιάτο ισορροπημένο, θρεπτικό και γεμάτο αρώματα Μεσογείου.

Το τέλειο pairing 

Το κρασί παραμένει ο πρωταγωνιστής, και εμείς σας προτείνουμε τις καλύτερες επιλογές σε ετικέτες, για να απολαύσουμε μαζί την αυθεντική, μοναδική γεύση και τα εκλεπτυσμένα αρώματα της Μαλαγουζιάς.

Μαλαγουζιά Κτήματος Κυρ - Γιάννη

malagouziamparakyrgianni.webp

Λαμπερό λεμονοπράσινο χρώμα προϊδεάζει για την εκφραστικότητα που ακολουθεί. Στη μύτη κυριαρχούν αρώματα λευκών ανθών, λευκόσαρκου ροδάκινου και κυδωνιού, εμπλουτισμένα με διακριτικές νύξεις εσπεριδοειδών. Οι ίδιες ευωδίες επανεμφανίζονται στο στόμα, όπου η ζωηρή οξύτητα ενισχύει τη φρεσκάδα και δίνει ένταση στο πλούσιο σώμα. Η επίγευση είναι μακρά και ευχάριστα αρωματική.

Μαλαγουζιά Κτήμα Άλφα

1539341693-854297.jpg


Μια τραγανή και λαμπερή έκφραση της ελληνικής ποικιλίας, με καθαρό πράσινο-κίτρινο χρώμα. Στη μύτη εντοπίζονται έντονες νότες λουλουδιών και εσπεριδοειδών, με διακριτική παρουσία αρωματικών βοτάνων. Στο στόμα είναι γεμάτη και ισορροπημένη, με δροσερό χαρακτήρα και φίνα υφή. Η επίγευση της είναι ζωηρή και με εντυπωσιακή διάρκεια.

Μαλαγουζιά Κτήματος Γεροβασιλείου

1652794026-865998.jpg

Ένα εκλεπτυσμένο κρασί με ζωηρό λεμονοπράσινο χρώμα, που αναδεικνύει πλήρως τον αρωματικό πλούτο της ποικιλίας. Στη μύτη κυριαρχούν φρούτα όπως βερίκοκο, ροδάκινο και αχλάδι, πλαισιωμένα από τροπικές νότες και μια φρέσκια φυτική διάσταση με έντονο δυόσμο. Την παλέτα ολοκληρώνουν ανθικά αρώματα με έμφαση στο τριαντάφυλλο. Στο στόμα είναι ξηρό, με ευχάριστη οξύτητα, μέτριο σώμα και μακρά, αρωματική επίγευση.