fbpixel

Search icon
Search
H κατοικία Solis house σε ένα τροπικό νησί είναι το σπίτι των ονείρων μας
INTERIORS

H κατοικία Solis house σε ένα τροπικό νησί είναι το σπίτι των ονείρων μας

Από τον αρχιτέκτονα Renato d’Ettorre


Έχοντας κερδίσει το βραβείο του House of the year στο Australian Institute of Architects το 2011, το Solis house βρίσκεται στην καρδιά του Great Barrier Reef, στην Αυστραλία. Σχεδιασμένο από τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Renato d’Ettorre, εκμεταλλεύεται πλήρως το εντυπωσιακό σκηνικό του νησιού με την πλούσια βλάστηση, με στόχο τη δημιουργία μιας κομψής κατοικίας, που βρίσκεται μέσα στη φύση και στην ηρεμία που αυτή προσφέρει. Η θέα που απολαμβάνει κανείς από το Solis house και η ιδέα της ισότητας ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό τμήμα του, συνδέουν άμεσα τον επισκέπτη με το φυσικό περιβάλλον.

Τα ανώτερα επίπεδα της κατοικίας είναι φωτεινά και μπορεί κανείς να θαυμάσει τη φύση τριγύρω. Στην πραγματικότητα, μόνο σε ένα μικρό τμήμα αυτού του επιπέδου μπορούν να τοποθετηθούν διαχωριστικά για την προστασία του σπιτιού από τις τροπικές καταιγίδες. Το κατώτερο επίπεδο του σπιτιού θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σπηλαιώδες, με τα δροσερά υπνοδωμάτια να έχουν θέα στον ωκεανό. Εξωτερικά, οι βεράντες αποτελούν επέκταση των εσωτερικών του χώρων και "αιχμαλωτίζουν" τον δροσερό αέρα. Μια ανοιχτή εξέδρα που χωρίζεται από την αντανάκλαση μιας λίμνης, αιωρείται πάνω από τη θάλασσα και κάτω από τους χώρους του καθιστικού.

Σε γενικές γραμμές, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία της κατοικίας, δηλαδή το τσιμέντο και ο ασβεστόλιθος, είχαν χαμηλό κόστος. Αυτό ήταν και το προαπαιτούμενο σε ένα ζεστό και υγρό κλίμα με πολλές βροχές. Επίσης, άλλο ένα στοιχείο που έλαβαν υπόψη τους οι δημιουργοί του, ήταν η ποιότητα των υλικών, με αυτά στα ανώτερα επίπεδα να προβάλλουν το στοιχείο της έντονης βλάστησης και τα άλλα στα κατώτερα επίπεδα να παρουσιάζονται πιο απλά, για να ταιριάζουν με το άγριο γκρι χρώμα της πέτρας. Στόχος της ομάδας του Renato d’Ettorre ήταν, να προσδώσει στον χώρο την αίσθηση της ηρεμίας, αποφεύγοντας κάθε περιττό στοιχείο που θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή του επισκέπτη από την ομορφιά του τοπίου. Αξίζει να σημειωθεί, πως η έμφαση δόθηκε στα εντοιχισμένα έπιπλα, όπως τα τσιμεντένια καθίσματα, σε μια διακριτική παλέτα με κυρίαρχο χρώμα το γκρι και στους άσπρους τοίχους που επιλέχθηκαν έτσι, ώστε να λειτουργούν σαν ένα ουδέτερο φόντο.

 

s3-solis-house-hamilton-island-qld-renato-d-ettorre-architects-photo-mads-mogensen-yatzer.jpg
f3-solis-house-hamilton-island-qld-renato-d-ettorre-architects-photo-mads-mogensen-yatzer-U89Ol.jpg


Μετάφραση: Κωνσταντίνα Τσώνου

 

GLOW LOVES

BB ή CC κρέμα: Βρείτε αυτή που ταιριάζει στην επιδερμίδα σας
MAKE UP

BB ή CC κρέμα: Βρείτε αυτή που ταιριάζει στην επιδερμίδα σας

|Icon9 photos