fbpixel

Search icon
Search
Η καλύτερη ατζέντα του Σαββατοκύριακου είναι εδώ
AGENDA

Η καλύτερη ατζέντα του Σαββατοκύριακου είναι εδώ

Ζήστε τις πιο fun στιγμές στην πόλη που ετοιμάζεται σιγά σιγά για τα Χριστούγεννα


Το πρώτο σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου είναι εδώ και η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να μας χαρίσει τις πιο ξεχωριστές στιγμές ψυχαγωγίας. Θεατρικές παραστάσεις, πλήθος από ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις και μουσικά events θα μας συνεπάρουν μαγικά, ξεκινώντας από σήμερα. Εμείς συγκεντρώσαμε όσα ξεχωρίσαμε και σας τα προτείνουμε για να νιώσετε τον παλμό της πόλης.

Take some notes!

THEATRE

Τα «Κατά Μάρκον» στο Θέατρο Αμαλία

739143-NRbJn.jpg

Ρεμπέτικη μουσική και κοινωνικές συνθήκες, που «γέννησαν» την παράδοσή της. Αφετηρία αποτελούν οι δραματοποιημένες αφηγήσεις δύο από τους κορυφαίους ρεμπέτες, του Μάρκου Βαμβακάρη και του Μιχάλη Γενίτσαρη, από τις αρχές του 20ου αιώνα έως τη δεκαετία του ’60, καθώς και άλλα αντιπροσωπευτικά κείμενα της περιόδου. Μέσα από τις μνήμες, τις διηγήσεις και τα τραγούδια τους, ξεκινάμε από την παλιά Σύρα του Μάρκου, για να καταλήξουμε στον Πειραιά της εποχής του Μεσοπολέμου, όπου η σμυρναίικη σχολή παραχωρεί τη θέση της στο πειραιώτικο ρεμπέτικο.

Info: Θέατρο Αμαλία, Αμαλίας 71, Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00.

«Ποιος Φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ» στο Θέατρο Σοφούλη

poios-fobatai-tin-virginia-730x410-qfyox.webp
Το θεατρικό έργο «Ποιος Φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ» επιστρέφει στη σκηνή του θεάτρου Σοφούλη σε σκηνοθεσία Αντώνη Καραγιάννη. Το πέρασμα της νύχτας είναι σαρωτικό και το ποτό, απαραίτητο καύσιμο, όπως ξεστομίζεται, από μια ηλικία και μετά. Τα ξεσπάσματα δημιουργούν απρόβλεπτες συνθήκες. Οι τέσσερις χαρακτήρες του έργου αποκαλύπτονται, επικοινωνούν, αγωνίζονται απελπισμένα να ξεσκεπάσουν όλη τους την αλήθεια. Έχοντας επίγνωση του κινδύνου από τις αποκαλύψεις που έπονται, το σκοτάδι αρχίζει να τους κυκλώνει... Πρωταγωνιστούν: Παυλίνα Χαρέλα, Κρίτωνας Ζαχαριάδης, Αλέξης Κότσυφας, Χρύσα Μπουγιουκλή.

Info:
Θέατρο Σοφούλη, Τραπεζούντος 5, Καλαμαριά. Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00, Kυριακή στις 19:30.

«Κάποιος να με προσέχει» του Frank McGuinness στο θέατρο Αυλαία

726688-bev90.jpg

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το συναρπαστικό έργο του Frank McGuinness Κάποιος να με προσέχει (Someone who’ll watch over me), παρουσιάζεται από 11 Νοεμβρίου 2022, στη Θεσσαλονίκη, σε παραγωγή του Θεάτρου Αυλαία και το Φεβρουάριο του 2023, στην Αθήνα, στο Θέατρο Ιλίσια, σε σκηνοθεσία της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου. Το έργο, βασισμένο στην αληθινή ιστορία, μιλά για τρεις ομήρους (έναν Άγγλο, έναν Ιρλανδό κι έναν Αμερικανό) που είναι έγκλειστοι σ’ ένα κελί στο Λίβανο, υπό το άγρυπνο βλέμμα των τρομοκρατών – απαγωγέων τους. Η προσπάθειά τους ν’ αντέξουν τις κακουχίες και την αγωνία του θανάτου εκδηλώνεται με δαιμονικό χιούμορ ή «παιχνίδια» διαφυγής. Μέσα από συγκρούσεις ή συναισθηματικές εξάρσεις, οι τρεις τους θα αγαπήσουν ο ένας τον άλλο και θα δεθούν με ισχυρότερα δεσμά και από τις αλυσίδες που τους κρατούν. Ερμηνεύουν ο Αντίνοος Αλμπάνης, ο Δημήτρης Μάριζας και ο Πήτερ Ράντλ.

Info: Θέατρο Αυλαία, Τσιμισκή 136, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:00. Παράταση Παραστάσεων: έως Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022. Κατάλληλο για ηλικίες: 16+.

MUSIC CONCERTS

Jack Savoretti "Europiana tour" στη Θεσσαλονίκη

721955-eSFFu.jpg

Ένας αγαπημένος καλλιτέχνης του ελληνικού κοινού έρχεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη μαζί με το συγκρότημά του. Ο Jack Savoretti θα δώσει μια μοναδική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής της πόλης, στα πλαίσια της περιοδείας του "Europiana" που περιλαμβάνει και την Αθήνα. Το άλμπουμ του Europiana κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2021 και είναι το δεύτερο άλμπουμ του που έφτασε το #1 των UK Charts μετά το "Singing to Strangers". Ηχογραφήθηκε στο σπίτι του κατά τη διάρκεια της καραντίνας και πήρε εξαιρετικές κριτικές.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου και Παραλία, Παρασκευή στις 21:30.

"Stand-up symphony" στην Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.

standupsymphony-18-JNgxo.jpg

Το πρωτοπόρο "Stand-up symphony" επιστρέφει δυναμικά την ερχόμενη εβδομάδα με συναυλίες για τα σχολεία της Θεσσαλονίκης, live stream για τα σχολεία όλης της Ελλάδας και ολοκληρώνει τον πρώτο φετινό του κύκλο με μία παράσταση για όλους το Σάββατο. Ο γνωστός κωμικός Δημήτρης Δημόπουλος ανεβαίνει στη σκηνή με την Κ.Ο.Θ. και με το αστείρευτο χιούμορ του απαντά σε ερωτήματα όπως «Ποιος είναι ο κώδικας συμπεριφοράς σε μια συναυλία συμφωνικής μουσικής;» ή το «Πώς άλλαξε ο τρόπος που ακούμε μουσική τον τελευταίο αιώνα;» αποκαλύπτοντας πως ο καθένας μας μπορεί να (και ίσως έχει ήδη) παίξει όργανο μιας συμφωνικής ορχήστρας.

Info: Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ, Εγνατίας και Λεωφ. Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Σάββατο στις 19:00.

Ανδριάνα Μπάμπαλη - Εύη Σιαμαντά - Κώστας Φαλκώνης σε μια μουσική παράσταση

project-mesogeio-vergina-th-qHrl4.jpg

Η Ανδριάνα Μπάμπαλη, η Εύη Σιαμαντά και ο Κώστας Φαλκώνης ξεναγούν το κοινό τους με αφετηρία το Vergina Theatro, στα πιο όμορφα μουσικά τοπία της Μεσογείου με διαχρονικά τραγούδια από Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Κάτω Σικελία, Μαρόκο, Αλγερία, Κύπρο και Ελλάδα... Μια πανδαισία ήχων και μουσικών εικόνων από όλη τη Μεσόγειο! Συμμετέχουν ο Μιχάλης Φαλκώνης, ο Samir Al Belati και 8μελής ορχήστρα υπό την διεύθυνση του Άκη Κατσουπάκη. Με την καλλιτεχνική επιμέλεια του συνθέτη Κώστα Φαλκώνη.

Info: Regency Casino Thessaloniki, 12 χλμ. Θεσσαλονίκης - Αεροδρομίου, Παρασκευή & Σάββατο στις 22:00. To live concert θα διαρκέσει έως τις 10 Δεκεμβρίου.

EXHIBITIONS

Δωρεάν τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί χώροι την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

amth-esoteriko.jpg

Η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία που ανήκουν στο Δημόσιο είναι ελεύθερη, χωρίς την καταβολή αντιτίμου, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου εκάστου έτους.

Info: Διάρκεια από 8:30 έως τις 15:30. 

Έκθεση «Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και εβραίοι στη Θεσσαλονίκη» - 3ος κύκλος

1-hvlnl.jpg

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και το Αρχείο Γεωργίου Κωνσταντινίδη συνδιοργανώνουν σειρά εκθέσεων με τίτλο «Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την ανάδειξη της ατμόσφαιρας της Θεσσαλονίκης στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα μέσα από αδημοσίευτα ιστορικά τεκμήρια». Τα εγκαίνια του γ' κύκλου θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 19.00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Info: Αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης, Μανώλη Ανδρονίκου 6. Καθημερινά από τις 08:30 έως τις 15:30. Διάρκεια έως 15 Απριλίου. 

CINEMA

Η Νύχτα της 12ης - The Night of the 12th

744501-7sr58.jpg

Η δολοφονία μιας γυναίκας προκαλεί έναν κύκλο ερευνών γύρω από τη ζωή και τις σχέσεις της, κάτι που οδηγεί την αστυνομική ομάδα σε βασανιστική εμμονή. Η μια ανάκριση διαδέχεται την άλλη, οι ύποπτοι δεν τελειώνουν, δημιουργώντας όλο και περισσότερες αμφιβολίες. Ένα μόνο είναι σίγουρο, ότι το έγκλημα έγινε τη νύχτα της 12ης. Πρωταγωνιστούν οι Bastien Bouillon, Bouli Lannes, Anouk Grinberg, κ.ά.

Κάποια Μίλησε - She Said

744491.jpg

Η δυο φορές υποψήφια για Όσκαρ Carey Mulligan (Promising Young Woman, An Education) και η Zoe Kazan (The Plot Against American, The Big Sick) συμπρωταγωνιστούν στους ρόλους δυο δημοσιογράφων των New York Times που μαζί πετυχαίνουν να φέρουν στο φως μια από τις πιο σημαντικές αποκαλύψεις αυτής της γενιάς. Οι δύο γυναίκες ρεπόρτερ με πολύ κόπο και προσπάθεια κατάφεραν να κάνουν ένα ιστορικό πλέον ρεπορτάζ που γέννησε το κίνημα του #Metoo και που έσπασε δεκαετίες σιωπής γύρω από το θέμα της σεξουαλικής επίθεσης στο Hollywood, αλλάζοντας μια για πάντα τη σύγχρονη κοινωνία. Μια δραματική ταινία του 2022, σε σενάριο Rebecca Lenkiewicz, Jodi Kantor, Megan Twohey και σκηνοθεσία: Maria Schrader. Πρωταγωνιστούν: Carey Mulligan, Zoe Kazan, κ.ά. 

EVENTS

Χάρτης των Γεύσεων 2022

xartis-ton-gefseon-585Eo.jpg

Ο Χάρτης των Γεύσεων είναι η σημαντικότερη οινική εκδήλωση στη Βόρεια Ελλάδα. Από την πρώτη του διοργάνωση, το 2003, μέχρι σήμερα, έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην ποιοτική και στοχευμένη επικοινωνία και προώθηση του ελληνικού κρασιού και κατ’ επέκταση στη δημιουργία οινικής παιδείας. Πλέον, έχει εξελιχθεί σε ιδανική πλατφόρμα συνάντησης του οινικού κόσμου ολόκληρης της Ελλάδας. Οινοποιοί, αποσταγματοποιοί και εισαγωγείς προβάλλουν τα προϊόντα και τη δραστηριότητά τους στους χιλιάδες επισκέπτες: καταναλωτές, πλήθος σημαντικών οινικών προσωπικοτήτων και επαγγελματιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Info: Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης, Λεωφ. Στρατού 3, Σάββατο & Κυριακή από τις 12:00 έως τις 20:00.

Χριστουγεννιάτικη αγορά 2022 από το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης

food-festival-dimarxio-696x464.jpg

Η χριστουγεννιάτικη αγορά του Thessaloniki Food Festival αλλάζει. Με επίκεντρο την αειφορία των τοπικών προϊόντων, τις Food for life εφαρμογές που ακολουθούν οι παραγωγοί, το μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα για το περιβάλλον και την κυκλική οικονομία, το Τμήμα Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης επιχειρεί να φέρει κοντά τη βιώσιμη τοπική παραγωγή με τους καταναλωτές και τους επιχειρηματίες της πόλης. Για μία ημέρα, την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, από τις 11.00 το πρωί έως τις 8.00 το απόγευμα στο Φουαγιέ του Δημαρχείου κορυφαίους τοπικούς παραγωγούς και τα προϊόντα τους.

Info: Νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, Λεωφόρος Βασιλέως Γεωργίου 1, Κυριακή από τις 11:00 έως τις 20:00. 

Φιλανθρωπικό bazaar για τη στήριξη του Κέντρου Προστασίας Ανηλίκων «Φάρος του κόσμου»

1920x1005-fbevent-bazaar-2022.jpg

Το Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» μας προσκαλεί την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στη φιλανθρωπική εκδήλωση, με τίτλο «Το χωριό των αστεριών». Το φετινό bazaar περιλαμβάνει χειροποίητες δημιουργίες των μαθητών του Κολεγίου, γαστρονομικές λιχουδιές και χριστουγεννιάτικα στολίδια, προϊόντα από τον «Φάρο του κόσμου», παιχνίδια για τα παιδιά και εθελοντικές δράσεις και αιμοδοσία. Θα ξεκινήσει από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι, στις εγκαταστάσεις του, στα Πεύκα της Θεσσαλονίκης. Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα, από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 13:00 το μεσημέρι, στις εγκαταστάσεις του Γυμνασίου - Λυκείου. Με αφορμή τις γιορτινές ημέρες, οι μαθητές, καθώς και το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό του θα μας υποδεχτούν για διασκέδαση και ψυχαγωγία, αλλά κυρίως για να εκφράσουν όλοι μαζί την αγάπη, την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Info: Οδός Δελασάλ Πεύκα Θεσσαλονίκη, Κυριακή από τις 10:00 μέχρι τις 15:00 (bazaar) & 10:00 μέχρι τις 13:00 (αιμοδοσία)

Χριστουγεννιάτικο Bazaar Κολλεγίου Ανατόλια 2022

anatolia-college-xmas-bazaar-2022.jpg

Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, είμαστε όλοι καλεσμένοι στους ανοιχτούς χώρους του campus μπροστά στο Macedonia Hall και το Kyrides Hall στην πλευρά των Λυκείων (πρώην Αρρένων). Η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου θα γίνει στις 17:30 από τον Δήμαρχο Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιο Καϊτεζίδη και τον Πρόεδρο του Κολλεγίου Ανατόλια Δρα Πάνο Βλάχο, και θα ακολουθήσει η κλήρωση των μεγάλων δώρων από τη λοταρία που φέτος περιλαμβάνει περισσότερα από 200 δώρα. Οι μαθητές έχουν κατασκευάσει και παρασκευάσει δικά τους προϊόντα και θα παρουσιάσουν δράσεις που προετοιμάστηκαν σε clubs του σχολείου, και συνδυάζουν τη δημιουργικότητα με τον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται με την εθελοντική συμμετοχή μαθητών του Anatolia High School, φοιτητών του ACT - the American College of Thessaloniki και του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού του Κολλεγίου Ανατόλια, των Συλλόγων Γονέων, Αποφοίτων και Φίλων. Όπως κάθε χρόνο, τα έσοδα του Χριστουγεννιάτικου Bazaar θα διατεθούν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και κοινωφελείς οργανισμούς, τιμώντας την προϊστορία του θεσμού που ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του ’30 για να υποστηρίξει τους προσφυγικούς πληθυσμούς μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν 15 σωματεία, ιδρύματα και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Info: Τζων Κέννεντυ 60, Πυλαία, Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022, από τις 14:00 έως τις 18:00.

Have a nice weekend!