fbpixel

Search icon
Search
H υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη αποδεικνύει πως ακόμα υπάρχει ελπίδα
MAGAZINE

H υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη αποδεικνύει πως ακόμα υπάρχει ελπίδα

Γεμάτη αισιοδοξία είναι έτοιμη να αλλάξει τα πράγματα


Είναι σπάνιο το φαινόμενο να έρχεσαι σ’ επαφή μ’ έναν νέο πολιτικό και να εισπράττεις τόσο θετικά vibes. Άμεση, φιλική και αβίαστα γελαστή. Αυτό το τελευταίο το συναντάς σπάνια στον χώρο της. Μεγάλωσε σ’ ένα οικογενειακό περιβάλλον αγάπης και αλληλοκατανόησης, που της δίδαξε κυρίως τις αξίες του σεβασμού και της συνέπειας. Η ενασχόλησή της με την πολιτική ήρθε νωρίς, ως μια συνειδητή επιλογή, που τη γοήτευε, παρά τις σπουδές στην Αγγλική Φιλολογία και την πορεία της ως εκπαιδευτικού. «Τα θέματα νεολαίας και βελτίωσης του πανεπιστημίου και των επαγγελματικών προοπτικών ήταν πεδία που δε σταμάτησα να παρακολουθώ. Ξανασυναντήθηκα με την πολιτική το 2016, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε να γίνω αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου. Τότε φάνταζε ως mission impossible. Στο τέλος, όμως, απέκτησα μια διδακτική εμπειρία».

Tourism on the spot

Η θέση της στο υπουργείο Τουρισμού ως υφυπουργού προέκυψε μετά την ενδιαφέρουσα θητεία της στο υπουργείο Παιδείας. Η ίδια αισθάνεται πως το αντικείμενο της είναι οικείο, καθώς υπάρχει μια πλούσια οικογενειακή παράδοση, που, όμως, απαιτεί σωστό συντονισμό και μεγάλη συνέπεια. «Ο παππούς μου ήταν από τους πρώτους ξενοδόχους στο Καρπενήσι και η οικογένεια της μητέρας μου διατηρεί μικρά ξενοδοχεία στην περιοχή. Η θέση μού προκαλεί ενθουσιασμό, αλλά και μια εσωτερική ανάγκη να αντεπεξέλθω στις προσδοκίες που θα είχε ο παππούς από μένα. Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα και συζητώντας με ανθρώπους του χώρου, μου γίνεται επιβεβλημένο να ενισχύσω και να βοηθήσω το ανεκτίμητο αυτό προϊόν μας, βελτιώνοντας τις υποδομές και μεταφέροντας παντού το μήνυμα της φιλοξενίας και της αναβαθμισμένης εμπειρίας που προσφέρει η χώρα μας».

Ανάμεσα στα πρωταρχικά ζητήματα που διαχειρίζεται είναι η συνεπής υλοποίηση των σχεδίων και των δράσεων του Υπουργείου, ώστε οι επισκέπτες να συνεχίζουν ν’ απολαμβάνουν με ασφάλεια κάθε ελληνικό προορισμό. Υπερθεματίζοντας στο σχέδιο αυτό, διευκρινίζει: «Στόχος είναι όσοι επισκέπτονται την Ελλάδα να επιστρέφουν, αφού έχουν γίνει οι καλύτεροι πρεσβευτές μας στη χώρα τους. Πέρα απ’ αυτό, όμως, η αγωνία μου είναι να μπορέσουμε να επιμορφώσουμε χιλιάδες εργαζόμενους και ανέργους στον χώρο του Τουρισμού σε σύγχρονες ειδικότητες και ν’ αναβαθμίσουμε τις υποδομές. Θα είναι μια ουσιαστική βοήθεια για μορφές τουρισμού, όπως ο θαλάσσιος, ο γαστρονομικός, ο ορεινός, ο προσβάσιμος, ο τουρισμός ευεξίας». Σε αυτό θα βοηθήσει σίγουρα ένα μεγάλο project, η ξενόγλωσση τουριστική σχολή στην Ελλάδα, που θα προσελκύσει σπουδαστές απ’ όλο τον κόσμο. «Στοχεύουμε να οργανώσουμε την τουριστική εκπαίδευση μ’ ένα σχέδιο που θα καλύπτει τη μεταλυκειακή επιμόρφωση. Ήδη έχει καταρτιστεί η πρόταση κι έχει γίνει αίτηση για τεχνική βοήθεια. Μην ξεχνάμε ότι στο Υπουργείο Τουρισμού λειτουργεί και μία αξιόλογη σχολή στην Περαία, ενώ ανανεώνουμε και τον κανονισμό των ΙΕΚ Τουρισμού εντός τριών μηνών», υπογραμμίζει.

dsc-1223-copy.jpg

Point of view

Σ’ έναν ανδροκρατούμενο χώρο, όπως η Πολιτική, αναρωτιέμαι ποιες δυσκολίες έχει να διαχειριστεί μια γυναίκα. Αν και τονίζει ότι έχουν γίνει βήματα προόδου, παραδέχεται πως ακόμη επικρατούν κάποιοι λάθος συλλογισμοί, που συνδέουν, για παράδειγμα, την εμφάνιση μιας γυναίκας με την ικανότητά της ως πολιτικού ή τη γυναικεία συμμετοχή στα κοινά με το μη ουσιώδες. «Υπάρχουν ακόμη αυτές οι απόψεις και οφείλουμε να προσπαθούμε για την εξάλειψή τους. Να ενισχύουμε με δημοκρατικό τρόπο τη φωνή και τις δράσεις οργανώσεων που βοηθούν στην ενδυνάμωση των γυναικών και την ανάδειξη -στον δημόσιο διάλογο- παραδειγμάτων επιτυχίας που ανέτρεψαν στερεότυπα κι έδειξαν σθένος σε καταστάσεις βίας, καταπάτησης δικαιωμάτων και καταπίεσης». Και κάπου εδώ στην κουβέντα μας μπαίνει η Margaret Thatcher, που είχε πει: «Αν θες κάτι να συζητηθεί, ζήτα το από έναν άντρα. Αν θες κάτι να υλοποιηθεί, ζήτα το από μια γυναίκα». Και ζήτησα απλά το σχόλιό της… «Αν δε συμφωνούσα θα υποτιμούσα την αποτελεσματικότητα, το multitasking, αλλά και τον πραγματισμό με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα πράγματα οι περισσότερες γυναίκες. Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη το quote της Thatcher, που αποτέλεσε ένα πρότυπο για πολλές γυναίκες και άνδρες πολιτικούς», μου απαντά.

Personal matters

Η ίδια δεν έχει ακόμη τη δική της οικογένεια, αλλά γνωρίζει πολύ καλά ότι για να μπορέσει η πολιτική να συναντήσει μ’ επιτυχία την οικογενειακή γαλήνη απαιτείται μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά όλων και μια πολυμέτωπη στήριξη από τους οικείους. «Θαυμάζω τις γυναίκες συναδέλφους, που έπειτα από μια απαιτητική καθημερινότητα αφοσιώνονται με το ίδιο πάθος στην οικογένεια. Δεν το ζω, άρα δεν μπορώ να μοιραστώ μια παρόμοια εμπειρία. Ξέρω, όμως, πόσο δύσκολο είναι να συντηρώ μια καθημερινή επικοινωνία με τους δικούς μου». Εν αναμονή των διακοπών της, μου σκιαγραφεί το ιδανικό καλοκαίρι: «Στην αγαπημένη μου ταβέρνα, στη Λάμπη της Πάτμου, με τους καλύτερους φίλους και τους κουμπάρους μου. Είναι κάτι που ονειροπολώ συχνά και μου προκαλεί συναισθήματα χαράς. Όταν το πρόγραμμα είναι ασφυκτικό, η σκέψη αυτή με βοηθάει ν’ αποφορτίζομαι και παίρνω δύναμη».

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021