fbpixel

Search icon
Search
H graphic designer, Θεανώ Πετρίδου, μας υποδέχεται στο μοναδικό σπίτι της στο κέντρο της Αθήνας
MAGAZINE

H graphic designer, Θεανώ Πετρίδου, μας υποδέχεται στο μοναδικό σπίτι της στο κέντρο της Αθήνας

Το προσωπικό της καταφύγιο αποδεικνύει την υψηλή αισθητική που τη διακρίνει και το πάθος της για δημιουργικότητα


Γνώριζε ότι θα γίνει γραφίστρια από 11 χρονών, κι αυτό γιατί η δημιουργία ήταν πάντα μέρος κάθε στιγμής της ζωής της. Η Θεανώ Πετρίδου ανοίγει τις πόρτες του προσωπικού της καταφυγίου, ενός μοναδικού σπιτιού στο κέντρο της Αθήνας.

img-4154.jpg


Η graphic designer Θεανώ Πετρίδου είναι μια γυναίκα που ξεχωρίζει για την αισθητική της, την καλλιτεχνική της φύση, κι αυτό είναι κάτι εμφανές σε καθετί φέρει την υπογραφή της. Μια από τις τελευταίες της δημιουργίες ήταν κι αυτή με την Ελληνίδα Ριάνα Κούνου για την boutique του οίκου μόδας Rianna + Nina στο Παρίσι, όπου και φιλοτέχνησε τους τοίχους της. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν που μου κέντρισε πραγματικά το ενδιαφέρον, όπως επίσης εντυπωσιάστηκα με τα prints που σχεδίασε για το tableware brand Crini and Sophia. Αυτή η ματιά της και το γούστο της -κομψό και διακριτικό, δίχως να «φωνάζει»- είναι εμφανή και στον προσωπικό της χώρο, σ’ ένα υπέροχο διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας. «Με κάποιον τρόπο το σπίτι μου συνδέεται με αυτό που κάνω. Το βλέπω κι αυτό σαν μια σύνθεση από χρώματα, υφές, φόρμες, εποχές και μνήμες. Ένας μικρόκοσμος που δημιουργήθηκε σ’ ένα διαμέρισμα 95 τετραγωνικών, σε μια πολυκατοικία της δεκαετίας του ’60, στο κέντρο της Αθήνας, σε μια γειτονιά που αγαπώ, γιατί έχει τα πάντα», μου λέει. Με μια μίξη σχημάτων και συναισθημάτων, όπως λέει η ίδια χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει κάτι σε αυτό το σπίτι που να μην κουβαλά μια μικρή ιστορία είτε από το παρελθόν, είτε από ένα ταξίδι ή από κάποιον αγαπημένο της άνθρωπο. «Το αντικείμενο που ξεχωρίζω είναι το τραπέζι της τραπεζαρίας που το έφτιαξα σε ξυλουργό. Είναι τετράγωνο, επιβλητικό, σε λευκή γυαλιστερή λάκα που λειτουργεί σαν καμβάς. Μια δυναμική επιφάνεια που πάνω της ζωγραφίζω ή στρώνω χρωματιστά τραπεζομάντιλα για να έρθουν αγαπημένοι φίλοι για φαγητό».

D is for Design

img-4130.jpg


Τι ήταν αυτό που σας προσέλκυσε στο graphic design, ώστε να ασχοληθείτε και επαγγελματικά με αυτό; 

Το επάγγελμα του γραφίστα το επέλεξα όταν ήμουν 11 χρονών. Ο πατέρας μου, βλέποντάς με να ζωγραφίζω από πολύ μικρή, μου έβαλε την ιδέα, αφού μου εξήγησε τι είναι γραφιστική χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα ένα περιοδικό. Για χρόνια έλεγα ότι θέλω να σχεδιάζω περιοδικά. Δεν είναι τυχαίο που τα λατρεύω. Σπουδάζοντας βέβαια στη Σχολή Βακαλό και στη συνέχεια στο Parsons School of Design στη Νέα Υόρκη, κατάλαβα πόσες εκφάνσεις και πόσες εφαρμογές έχει το graphic design. Κι αυτό είναι που αγαπώ!

Τι είναι αυτό που σας γοητεύει σήμερα στο επάγγελμά σας; 

Η γραφιστική είναι εφαρμοσμένη Τέχνη. Ο σκοπός της είναι να επικοινωνήσει κάποια συγκεκριμένα μηνύματα κάθε φορά και, για να γίνει αυτό, θα πρέπει να είναι εντός των ορίων που τίθενται από το εκάστοτε θέμα-project. Αυτό ακούγεται περιοριστικό, αλλά έχει πάρα πολλή ελευθερία. Όσο περισσότεροι οι περιορισμοί και οι προδιαγραφές, τόσο πιο ευρηματικός και δημιουργικός καλείσαι να γίνεις.

img-4123.jpg


Τι
μέρος της ζωής σας καταλαμβάνει, λοιπόν; Υπάρχει όριο στη δημιουργικότητα; 

Η αγάπη για το design είναι που μας ένωσε και με τους συνεργάτες μου Φίλιππο Φωτιάδη, αρχιτέκτονα-εικαστικό, και Σέργιο Φωτιάδη, βιομηχανικό σχεδιαστή, και δημιουργήσαμε πριν από 22 χρόνια το γραφείο μας, We Design. Μπορεί η κλίμακα, οι διαστάσεις, να διαφέρουν, αλλά η αφετηρία είναι κοινή, κι αυτό είναι πάντα η ιδέα. Οπότε θεωρώ τον εαυτό μου πάρα πολύ τυχερό που από πολύ μικρή ήξερα τι ήθελα να κάνω και που κατάφερα να πραγματοποιήσω το όνειρό μου: να μοιράζομαι δηλαδή την καθημερινότητά μου με εμπνευσμένους ανθρώπους, δημιουργώντας. Και ακόμη πιο τυχερό, που συνεχώς ανακαλύπτω νέους δρόμους έκφρασης, όπως είναι ο σχεδιασμός prints που κάνω τα τελευταία 8 χρόνια μέσα από συνεργασίες με brands, όπως τα Rianna + Nina, Sophie Deloudi, Bleecker and Love και πρόσφατα, το Crini and Sophia με tableware.

High Aesthetics

img-4098.jpg


Η κουβέντα μας συνεχίστηκε μιλώντας τώρα για την αισθητική, την ομορφιά και το στιλ: «Δεν ξέρω εάν η αισθητική είναι επίκτητη ή έμφυτη. Διαμορφώνεται σαφώς από τον τρόπο που καλλιεργούμε και διεγείρουμε τις αισθήσεις μας, αλλά και από το πώς εισπράττουμε και επεξεργαζόμαστε τα ερεθίσματα που παίρνουμε. Το κράμα αυτών των δύο διαμορφώνει την προσωπικότητα και την αντίληψή μας για το περιβάλλον. Όμως, αυτό που "αισθάνομαι" περισσότερο είναι ότι η αισθητική πάνω από όλα είναι θέμα συμπεριφοράς», δηλώνει. Για τη Θεανώ, το στιλ είναι έκφραση της αισθητικής του καθενός, η απεικόνιση της προσωπικότητάς του. Και ομορφιά, οτιδήποτε ανεπιτήδευτο και αυθεντικό. Όπως ακριβώς και η ίδια.

My Life Rules

img-4090.jpg


Α
διαπραγμάτευτη συνήθεια; Τα καλοκαίρια στη Σύμη.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας χρώμα; Πώς το έχετε βάλει στη ζωή σας; Κάποτε είχα αδυναμία σ’ ένα μόνο, στο κόκκινο. Όμως, χάρη στη δημιουργία των prints, μου αποκαλύφθηκε ότι η πραγματική μου αγάπη για τα χρώματα είναι ο συνδυασμός τους.

Ποια πράγματα ή ανθρώπους δεν αντέχετε; Αυτά που δεν αντέχω στους ανθρώπους ξεκινάνε με το στερητικό «α-»: αγένεια, αλαζονεία, αχαριστία, απληστία, αγνωμοσύνη, απαιδευσιά...

img-4210.jpg


Τι
είναι για εσάς ευτυχία; Και πάλι θα πω, τα καλοκαίρια στη Σύμη.

Ποιο είναι το motto σας; Δεν ξέρω εάν είναι motto, αλλά αυτό που λέω στον αγχωμένο εαυτό μου είναι: «Όλα θα γίνουν». Και κάπως πιάνει!

Φωτογραφία: Ιωάννα Ρουφοπούλου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023