fbpixel

Search icon
Search
Η Γενική Διευθύντρια της Φαρμακαποθήκης Λίαφαρμ, Λία Κουδούνη, χτίζει ένα δυναμικό πρότυπο σύγχρονης γυναίκας
MAGAZINE

Η Γενική Διευθύντρια της Φαρμακαποθήκης Λίαφαρμ, Λία Κουδούνη, χτίζει ένα δυναμικό πρότυπο σύγχρονης γυναίκας

Περιγράφοντας την επαγγελματική και προσωπική της διαδρομή


Τι πιο φυσικό από ένα παιδί που μεγαλώνει στις επιχειρήσεις να νιώθει οικεία με το επιχειρείν. Και τι ακόμη πιο φυσικό από το, όταν καλείται να επιλέξει τον επαγγελματικό του προσανατολισμό, ν’ αποφασίζει να αποκτήσει τα εφόδια που απαιτεί η διοίκηση ενός μεγάλου οργανισμού, ανακαλύπτοντας στην πορεία ότι πρόκειται για έναν συναρπαστικό χώρο. «Ο κόσμος των επιχειρήσεων έγινε προσωπικό όνειρο, πάθος και διάθεση για εξέλιξη», παραδέχεται. Εκτός από τις σπουδές της, όμως, το πείσμα και η θέληση για επιτυχία είναι τα χαρακτηριστικά που της δείχνουν τον δρόμο προς την κορυφή. Γι’ αυτό και η φράση «δε γίνεται» δεν υπάρχει καν στο λεξιλόγιό της, βασικό πλεονέκτημα για μια θέση ιδιαίτερα απαιτητική, γεμάτη προκλήσεις. Παραλαμβάνοντας, πριν από επτά χρόνια, τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης, το πρώτο πράγμα που αισθάνθηκε ήταν το χρέος να συνεχίσει το έργο των προηγούμενων γενεών, αλλά και να πάει ένα βήμα παρακάτω. 

Με την εξέλιξη και την πρόοδο ν’ αποτελούν μονόδρομο, το όραμά της για τον οργανισμό είναι κάτι μεγαλύτερο από έναν βραχυπρόθεσμο στόχο: «Να βάλει η Λίαφαρμ ένα ακόμη λιθαράκι στην κοινωνία, προσφέροντας το ύψιστο αγαθό της υγείας, μέσω της φαρμακευτικής περίθαλψης, εξασφαλίζοντας ασφάλεια και σιγουριά σε εργαζομένους και συνεργάτες, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Θέλω να συμβάλω στην ανάπτυξη της χώρας μας και στην υποστήριξη της οικονομίας της. Γι’ αυτό επενδύουμε διαρκώς σε τεχνολογίες αιχμής, ανθρώπινο δυναμικό και σε δράσεις ΕΚΕ. Και οι εργαζόμενοι είναι δίπλα μου στην προσπάθεια αυτή», υπογραμμίζει με πάθος.

Inspiring People

Αυτό που τη γοητεύει περισσότερο στον κόσμο του επιχειρείν είναι το έμψυχο δυναμικό και η διαχείρισή του. «Το να διοικείς μια επιχείρηση σημαίνει να διοικείς τους ανθρώπους της. Να εμπνέεις, να δημιουργείς όραμα, μια δεύτερη οικογένεια, να χτίζεις σχέσεις. Ξέρεις ότι η κάθε απόφαση επηρεάζει τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων και η ευθύνη είναι μεγάλη, αλλά εξίσου μεγάλη είναι και η χαρά, όταν βλέπεις στα πρόσωπά τους το χαμόγελο της επιτυχίας, της ασφάλειας, της εξέλιξης», τονίζει, διευκρινίζοντας ότι το κλειδί της επιτυχίας είναι η σωστή επιλογή των ανθρώπων που θα συμπορευτούν με αφοσίωση στις επιτυχίες και στις αποτυχίες. Μάλιστα, αληθινή πρόκληση για εκείνη αποτελεί η συνεργασία με διαφορετικές -σε όλα τα επίπεδα- προσωπικότητες, δυναμικές, με αυτοπεποίθηση, που κυνηγούν τα όνειρά τους. «Έχεις να κερδίσεις πολλά περισσότερα από ανθρώπους που δε σκέφτονται όπως εσύ. Ο διάλογος είναι πιο εποικοδομητικός όταν δε συμφωνούν μαζί σου», σημειώνει.

lia-019-as.jpg

Horses Love

Μακριά από τις επιχειρήσεις, το μεγαλύτερό της πάθος είναι τα άλογα, το οποίο γεννήθηκε στην ηλικία των 4 ετών, όταν ήρθε σ’ επαφή μ’ ένα πόνι στον ζωολογικό κήπο, καθώς, όπως λέει, αυτά αποτελούν για εκείνη αληθινή διαφυγή: «Έτσι, οι γονείς μου αποφάσισαν να πάμε σε ιππικό όμιλο, απ’ όπου ξεκίνησαν όλα. Δε θα ξεχάσω ποτέ όταν πήρα το πρώτο μου άλογο. Ήταν ένα ζώο τρομαγμένο, κακοποιημένο. Του έδειξα αγάπη και φροντίδα και μεταμορφώθηκε στο πιο γλυκό πλάσμα. Αυτή η ευγνωμοσύνη στα μάτια του είναι η απόδειξη πως το καλό έχει πάντα τον τρόπο να επιστρέφει», μου αποκαλύπτει. Η ίδια αγωνίζεται επαγγελματικά στο άθλημα του Dressage, αυτό που οι περισσότεροι καταλαβαίνουμε ως το «μπαλέτο της ιππασίας». Όσο για τις διακρίσεις, σίγουρα την κάνουν να αισθάνεται ότι οι κόποι της ανταμείβονται. «Όσοι έχουν ασχοληθεί με τον πρωταθλητισμό γνωρίζουν ότι οι αποτυχίες είναι περισσότερες, σου δίνουν, όμως, τη δύναμη να συνεχίσεις να κυνηγάς τα όνειρά σου, σου μαθαίνουν τη ζωή», εξηγεί. Ενώ όσον αφορά στους τετράποδους φίλους της, τους θεωρεί πραγματικά ευφυή πλάσματα: «Ο κόσμος της ιππασίας είναι για μένα το μεγαλύτερο σχολείο. Το άλογο -ένα ζώο περήφανο και δυνατό- σου υποδεικνύει ότι το ζητούμενο δεν είναι να του επιβληθείς, αλλά να το κάνεις να θέλει να συνεργαστεί μαζί σου. Το άλογο το γητεύεις. Θεωρώ πως όλες μας οι σχέσεις πρέπει να διαμορφώνονται έτσι. Και πολλές φορές, οι άνθρωποι, όταν αποκτούν εξουσία, το ξεχνούν, αλλά το άλογο πάντα σ’ το υπενθυμίζει. Σου διδάσκει κατανόηση, συνεργασία, υπομονή κι ευθύνη».

Dare To Dream

Λίγο πριν από τα 30 της, οραματίζεται για εκείνη έναν ευτυχισμένο γάμο, πραγματικούς φίλους, αγαπημένα πρόσωπα και ταξίδια. Όνειρα μπορεί να μην κάνει, ως ρεαλίστρια, εντούτοις στα επαγγελματικά της θεωρεί πως βρίσκεται ακόμη στην αρχή της καριέρας της: «Δε θέλω να θέτω μετρήσιμους στόχους. Αν κάτι μπορείς να το μετρήσεις, δεν είναι αρκετά άπιαστο, και μένα μου αρέσει το άπιαστο! Ο όμιλος Στρούμσας συμπλήρωσε πάνω από 60 χρόνια ιστορίας και θεωρώ χρέος μου να χαράξω νέους δρόμους για τα επόμενα 60!» λέει χαρακτηριστικά.

Credits: Φόρμα Red Valentino, Grigio | Μεταξωτό τοπ Iro και γιλέκο Etro, Intervista | Σοτρς και μπότες ιππασίας από προσωπική συλλογή

Φωτογραφία: Έκτορας Νικολάκης, pov studio

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021