fbpixel

Search icon
Search
H φανταστική JJ Martin μας δείχνει τον τρόπο να πετύχουμε το αυθεντικό ιταλικό aperitivo
PEOPLE & MOMENTS

H φανταστική JJ Martin μας δείχνει τον τρόπο να πετύχουμε το αυθεντικό ιταλικό aperitivo

Eμπνευστείτε και δημιουργήστε κι εσείς την τέλεια βραδιά


Η παράδοση του aperitivo είναι κάτι που παίρνουν πολύ στα σοβαρά οι Ιταλοί. Από το Μιλάνο έως τη Νάπολη και την Πούλια, όταν το ρολόι δείχνει 7 το απόγευμα, τα κρυστάλλινα ποτήρια έρχονται στο προσκήνιο, οι ελιές μπαίνουν στο στόμα και τα κουδούνια χτυπούν με σκοπό να γιορτάσουν την ώρα του! Αυθεντική Ιταλίδα και άκρως ερωτευμένη με την πατρίδα της, η JJ Martin εμπνευστής και δημιουργός του fashion brand, LaDoubleJ, αποφάσισε να μας αποκαλύψει τα δικά της μυστικά για το ιδανικό aperitivo time, μέσω μοναδικών γεύσεων της χώρας της, αλλά και της νέας της homeware συλλογής. 

H νέα κολεξιόν οικιακών ειδών, LaDoubleJ δημιουργεί μια σύζευξη από αντικείμενα στα χρώματα του ουράνιου τόξου, με handmade παραδοσιακές τεχνικές της Ιταλίας. Είτε λοιπόν, βρίσκεται στο Los Angeles, είτε στο Παρίσι είτε στην Ελλάδα και θέλετε να βιώσετε το αυθεντικό dolce vita, τότε δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις συμβουλές της! 

22-v6DV0.jpg

To start with

Αν και οποιοσδήποτε Ιταλός θα σας πει ότι το aperitivo είναι κάτι περισσότερο από ένα cocktail, προσφέρετε στους καλεσμένους σε ένα ποτήρι σαμπάνιας με κάποιο sparlking beverage με το που περάσουν την πόρτα σας -είναι ένας σίγουρος τρόπος για να ξεκινήσετε το πάρτι. Υπάρχουν περισσότεροι τύποι spritz στην Ιταλία, αλλά το αγαπημένο της Martin για ένα ζεστό καλοκαιρινό βράδυ είναι ένα φρέσκο, φρουτώδες και εξαιρετικά ευχάριστο cocktail, εν ονόματι Bellini.

Γεννημένο στο θρυλικό Harry's Bar της Βενετίας, η συνταγή του είναι η εξής: Αναμιγνύετε 1/3 φλιτζάνι χυμού ροδάκινου με 2/3 φλιτζάνι prosecco. To go with: Συνοδεύστε το με διάφορα μπολ γεμάτα με εσπεριδοειδή, βότανα και μπαχαρικά, lime με ροζ πιπέρι, γκρέιπφρουτ με δεντρολίβανο και δώστε μια εξεζητημένη πνοή πολυτέλειας στο home bar σας. 

Wine Stories

Όσον αφορά το κρασί, το νέο τοπικό αγαπημένο της είναι της Maria Pia Castelli, μιας βιοδυναμικής παραγωγού που συγκομίζει τα σταφύλια στην εκπληκτική ύπαιθρο της Le Marche. Το ξηρό και "γεμάτο" λευκό Stella Flora της Maria κάνει υπέροχο pairing με μαλακά τυριά, ενώ το ρόδινο Sant' Isidoro αποτελεί ένα αξιοσημείωτο σκούρο ροζέ, που είναι κι ένα εξαιρετικό δώρο σε κάλεσμα! 

4-gfMnW.jpg

Alcohol free

Στην περίπτωση που δεν πίνετε, δεν υπάρχει πρόβλημα. Η JJ Martin προτείνει το Chinotto, ένα πορτοκαλί μη αλκοολούχο ποτό που διαθέτει την πικρή γεύση Negroni που λατρεύουν οι Ιταλοί, από τους παραγωγούς της Λιγουρίας, Niasco Portofino, -με τα εξαιρετικά κομψά μπουκάλια-. Συμβουλή της σχεδιάστριας, τοποθετήστε τα ποτήρια σας στην κατάψυξη για λίγα λεπτά πριν φτάσουν οι καλεσμένοι σας, ώστε να βεβαιωθείτε ότι τα ποτά τους θα είναι παγωμένα. Ενώ παράλληλα, μην ξεχνάτε πως μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας pop up color σκηνικό, συνδυάζοντας μαζί πολύχρωμα ποτήρια!

18.jpg

To go with

To συνοδευτικό στην Ιταλία -εν ονόματι stuzzichini- αποτελεί επίσης ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο του aperitivo. Όπως λέει η φίλη της Martin και chef από το Μιλάνο, Sofia Falchi, «Όταν οι Ιταλοί τρώνε, ακόμα κι αν είναι aperitivo, μιλούν πάντα για το φαγητό που τρώνε». Ευτυχώς, όπως με όλα τα μεσογειακά πιάτα, η έμφαση δίνεται στα καλύτερα φρέσκα, τοπικά προϊόντα που μπορείτε να βρείτε. Η αγαπημένη συνταγή για συνοδευτικό aperitivo της Sofia αναδεικνύει αγαπημένες γεύσεις: πεκορίνο Τοσκάνης παλαιωμένο, μαζί με ωμά φασόλια και φρεσκοψημένες μπρουσκέτες. Αυτά θα δώσουν και την αίσθηση αλμυρού και γλυκού στη γευστική σας παλέτα!

8-sj7Kc.jpg

Επίσης, μην αμελείτε ποτέ τα παραδοσιακά τοπικά, εποχιακά προϊόντα. Όσο περισσότερο χρώμα από λαχανικά και φρούτα προσθέσετε, τόσο πιο φίνο, ιταλικό θα κάνετε το aperitivo σας. Επιλέξτε ανάμεσα από ραπανάκια, καρότα, κόκκινες πιπεριές και σέλινο. Κόψτε τα σε ατομικές λωρίδες και στη συνέχεια τοποθετήστε τα στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά ώστε να τα σερβίρετε δροσερά. Για περισσότερη απόλαυση μπορείτε να προσθέσετε ένα εξαιρετικό dressing της επιλογής σας -ταιριάζουν πολύ ωραία με γουακαμόλε! Φυσικά μην ξεχάσετε να προσθέσετε στο τραπέζι σας μικρά μπολάκια με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, με δύο τσίμπημα αλάτι, μαύρο πιπέρι και μερικές σταγόνες ξύδι βαλσάμικο, στο οποίο οι καλεσμένοι μπορούν να βουτούν την focaccia τους.

1.gif

Θυμηθείτε πως το aperitivo δεν είναι ποτέ ολοκληρωμένο χωρίς ένα πλατό αλλαντικών και τυριών; Επιλέξτε μοτσαρέλα και ρικότα, κριτσίνια με προσούτο, φέτες bresaola ενώ η καλύτερη foodie επιλογή για να το συνδυάσετε δεν είναι άλλη από γευστικά μακαρόνια και φρέσκα μανιτάρια. Τέλος, τη μια λιχουδιά που λατρεύουν οι Ιταλοί, και καταναλώνουν συνήθως με το aperitivo τους δεν είναι άλλη από τις ελιές.

Bon Apettito!