fbpixel

Search icon
Search
Η επιμελήτρια εκθέσεων και ιδιοκτήτρια της Athanasiadou Gallery στην Πάρο, Μαρίνα Αθανασιάδου, μας ξεναγεί στο δικό της κυκλαδίτικο νησί
#GREEKSDOITBETTER

Η επιμελήτρια εκθέσεων και ιδιοκτήτρια της Athanasiadou Gallery στην Πάρο, Μαρίνα Αθανασιάδου, μας ξεναγεί στο δικό της κυκλαδίτικο νησί

Mε αφορμή το πρότζεκτ SHOW TIME που παρουσιάζεται αυτήν τη στιγμή εκεί


Με αφορμή το πρότζεκτ SHOW TIME που παρουσιάζεται στην Athanasiadou Gallery στην Πάρο, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης-μουσειολόγου Μαρίνας Αθανασιάδου, η ίδια μας ξεναγεί στο δικό της αγαπημένο κυκλαδίτικο νησί. Η έκθεση αποτελείται στο σύνολό της από σχέδια, γλυπτά και ζωγραφικά έργα καλλιτεχνών της νέας γενιάς. Η γκαλερί που ιδρύθηκε από τη Ζήνα Αθανασιάδου το 1983 προωθεί τη σύγχρονη τέχνη στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, ενώ ανακαλύπτει και υποστηρίζει ανερχόμενους και καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες.

Αbout the exhibition

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ δεν έχει θεματικό ή χρονολογικό άξονα, καθώς τα έργα είναι πρωτότυπα και ανθρωπομορφικά. Η συνολική εγκατάσταση παραπέμπει σε ένα cabiné des curiosités της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα του 2021. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν προέρχονται από διαφορετικά πεδία δημιουργίας γεγονός που διαμορφώνει έναν πολυμορφικό και υβριδικό χαρακτήρα. Ο επισκέπτης βρίσκεται μπροστά σε ένα μωσαϊκό έργων που το καθένα προσθέτει μία νότα δημιουργίας και αναστοχασμού.

view14.jpg
Έργο του πρότζεκτ SHOW TIME
Με βαθιά αγάπη για την τέχνη αλλά και τις ομορφιές αυτού του τόπου, η Μαρίνα Αθανασιάδου μας συστήνει τη δική της Πάρο μέσα από τους κρυμμένους «θησαυρούς» της, που γνωρίζει καλά.

«Δεν την επέλεξα εγώ αλλά αυτή». Ήταν το 1987 που ο Άνεμος, το καράβι που ξεκινούσε από τη Θεσσαλονίκη για τις Κυκλάδες, μας έφερε, πιτσιρίκια τότε, στην αλλοτινή Πάρο. Εδώ και τρία καλοκαίρια η γκαλερί ATHANASIADOU έχει μία δυνατή παρουσία στο νησί. Ένα hub τέχνης και surf n skate culture με ράμπες και murals, ενώ προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο και ομορφαίνει την ανατολική και πιο άγρια πλευρά του νησιού. 

home.jpg
Η κατοικία της Μαρίνας Αθανασιάδου στην Πάρο

Το σπίτι μου... Είναι ένα λιλιπούτειο στούντιο in the middle of nowhere. Μέσα σε ένα τεράστιο κήπο με φραγκοσυκιές και όλων των ειδών τα παχύφυτα. Το βράδυ εμφανίζεται ο έναστρος ουρανός σε όλο του το μεγαλείο, δεν υπάρχουν καθόλου φώτα τριγύρω. Πέρυσι στην παραλία μας, hidden spot, ήρθε η caretta caretta γα να αφήσει τα μικρά της.

Το νησί έχει μία διάχυτη αθλητική και well being αύρα καθώς κ έντονη πολιτιστική ατμόσφαιρα... Αξίζει κανείς να δώσει χρόνο και νωχελικά να βιώσει την εμπειρία του windsurf και kite watching στις ειδικά διαμορφωμένες παραλίες και γιατί όχι να πειραματιστεί κιόλας ιδανική η παραλία Τσερδάκια και το Paros Windsurf Center.

taos-center1.JPG
Taos Center

Στο ίδιο ύφος είναι και τα διάφορα yoga and retreat studios. Μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και διαλογισμού σε φυσικό περιβάλλον. Για τους πιο μυημένους υπάρχει και το Taos Center, όπου μπορείς να δοκιμάσεις ακόμη και yin yoga.

Εξίσου διάχυτο είναι και το πολιτισμικό κομμάτι του νησιού. Τέσσερα φεστιβάλ, το Paros Festival στην Παροικιά τον Ιούλιο, οι Διαδρομές στη Μάρπησσα τον Αύγουστο, τα Καπετανέικα στη Νάουσα τον Οκτώβριο και το Φεστιβάλ στο Πάρκο που διαρκεί όλο το καλοκαίρι μαζί με πληθώρα παραδοσιακών πανηγυριών συνθέτουν ένα μοναδικό πολιτισμικό μωσαϊκό.

paros-festival.jpeg
Paros Festival

Οι καλύτερες βουτιές που έχω κάνει... Στη μικρή παραλία της Αγίας Ειρήνης με τις χουρμαδιές. Εξωτικό σημείο. Στη Λάγγερη με τα μεγάλα αφρώδη κύματα να σε παρασέρνουν και στην Καντίνα, λιλιπούτεια παραλία στη Σάντα Μαρία. Σκηνικό αλλοτινό με αυτοσχέδιες ξαπλώστρες και τοστ όπως παλιά.

207009731-1137919820068181-5580609170442353200-n.jpg

Ένα κρυφό σημείο μου... Τα Τσουκαλιά που όταν πιάνει βοριάς μαζεύονται οι pro του wave surf προσφέροντας μοναδικό θέαμα. Η ρεματιά του Κακού Ποταμού στα Λινούδια που ανακαλύψαμε χάρη στον Χριστόφορο κ τους Paros Hikes. Η παραλία Καλόγερος και ο μοναδικός άργιλος σε αφθονία. Σπα στη φύση. Καλλωπισμός και χαλάρωση. Το μοναδικό Sandom Holistic Experience, ένα διαμαντάκι απέναντι από το δασύλλιο της Παροικίας. Τα δειλινά με handmade cocktails στα Τσερδάκια στο Νίκο και τη Λίλα στο Philoxenia. Το Δήλιον, το σούρουπο παρέα με τους Περπατητές Πάρου.

kazania.JPG
Καζάνια

Τον χειμώνα... Η παραμονή στο νησί θυμίζει ιστορίες από μέρη μακρινά όπως η Ισλανδία. Δυνατός αέρας και φουρτουνιασμένη θάλασσα, λιγοστοί περαστικοί και μικρά γλέντια με άφθονη Παριανή σούμα κ μεζέδες. Μοναδική εμπειρία να παρεβρεθείς στα «Καζάνια». Η γιορτή της σούμας για την οποία χρειάζεσαι προσωπική πρόσκληση! 

parko-arkhilokhoy-WtveS.jpeg
Περιβαλλοντικό Πάρκο Αρχιλόχου

Ο επισκέπτης αξίζει να δει... Το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Παροικιά, το Λαογραφικό Μουσείο στη Νάουσα, και να περιηγηθεί στα γραφικά στενάκια το Μουσείο Περαντινού στη Μάρπησσα, το Κάστρο της Παροικιάς, το Περιβαλλοντικό Πάρκο Αρχιλόχου με τη μοναδική πεζοπορική διαδρομή για τη ρωσική πυροβολαρχία, το δάσος με τις Πεταλούδες και τα Αρχαία Λατομεία στο Μαράθι.

Μία τοπική λέξη-τοποθεσία που ξυπνά αναμνήσεις... Μπαρμπαρόσα, Πλατεία Μαντώ Μαυρογένους.

Αγαπημένη μυρωδιά... Από τα φρέσκα καλαμαράκια στο ταβερνάκι του Αντώνη στο Δρυό και από τα κεφτεδάκια στο Καλλιτεχνικό Καφενείο στον Πρόδρομο.

Αγαπημένες συνήθειες... Οι βραδιές σινεφίλ στο Ciné Rex με ποπκόρν, μπύρα και απαραίτητα αξεσουάρ το ζακετάκι κ το αντικουνουπικό. Τα μαθήματα Κεραμικής στο Fladakia Estate με τη Χρυσή Ακτή να απλώνεται μπροστά σου σαν ζωγραφιά και τα απογευματινά μίνι τουρνουά τένις στο ολοκαίνουριο Aegean Tennis Club στο Υστέρνι.

aegean-tennis-center2.jpeg
Aegean Tennis Club

Αγαπημένο εστιατόριο... Το γνήσιο ναπολιτάνικο Buon Vento στην εξωτική παραλία της Μεσσάδα, ο Massimiliano και ο Gianluca τα φετινά Χριστούγεννα της καραντίνας μας έφτιαξαν χειροποίητα panettone, η Σιγή Ιχθύος για all time classic ελληνικές γεύσεις και μοναδικά instantanés στο γραφικό λιμανάκι της Νάουσας. Ο Gialos στο Πίσω Λιβάδι όπου έχεις τη μοναδική ευκαιρία να δοκιμάσεις άνυδρο καρπούζι. Τέλος αξεπέραστες είναι οι γαλλικές κρέπες της Αριέττας, Ar&So Crepes, κρυμμένες σε ένα γραφικό στενάκι στον οικισμό της Παροικίας.

pragmata-concept-store.JPEG
Pragmata Concept Store

Τhe best shopping experience... Απαραίτητο στα χέρια μας το βιβλίο «Πάρος. Οδοιπορκό στον Τόπο και το Χρόνο» του Γιώργου Πίττα. Για κρασιά και τυριά εξαιρετικής ποιότητας κ παριανής προέλευσης στον Αγροτοτουριστικό Συνεταιρισμό, όπου ο Αλέξης Γκόκας θα σας μυήσει στα τοπικά προϊόντα του νησιού. Στο μαγικό Μελίσσι της Μάρως Βούλγαρη, για όλων των ειδών τα βιολογικά καλούδια και στο Bleecker n Love στο Δρυό, όπου γεννήθηκε η πολυαγαπημένη αυτή παρέα. Μία αυθεντική εμπειρία είναι η επίσκεψη στο σπίτι του 19ου αιώνα της Μαριγούλας με τον αργαλειό και τα χειροποίητα έργα της. Για πραγματικές δημιουργίες από μάρμαρο σε συνδυασμό με πανοραμική θέα αξίζει μία επίσκεψη στο Yria του Στέλιου Γκίκα στον Κώστο. Δεν λείπουν τα Concept Store, μοναδικό στο είδος του το Π Pragmata της Giordana, για ό,τι πιο σύγχρονο στο design και το πρωτοποριακό ThinkSea, όπου τα πάντα φτιάχνονται από σκισμένα πανιά του windsurf. Μη φύγετε από το νησί χωρίς μία ανακυκλώσιμη κούπα από το Clean Blue Paros.

Info: 

Επιμέλεια έκθεσης: Μαρίνα Αθανασιάδου, ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια σύγχρονης τέχνης

Διάρκεια έκθεσης: Ιούλιος – Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2021

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά, 10:00 - 2:00  & 6:00 -10:00