fbpixel

Search icon
Search
H εμβληματική Hermès Birkin της Jane Birkin εκτίθεται για πρώτη φορά στο Παρίσι
FASHION NEWS

H εμβληματική Hermès Birkin της Jane Birkin εκτίθεται για πρώτη φορά στο Παρίσι

Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, ο οίκος Sotheby's, ο οποίος γιόρτασε πρόσφατα τα εγκαίνια της νέας του έδρας στο Παρίσι, διοργανώνει μια έκθεση με τίτλο "Excellence à la Française"


Ναι, είναι γεγονός! Η αυθεντική Hermès Birkin εκτίθεται για πρώτη φορά στη Γαλλία και συγκεκριμένα στο Παρίσι. Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, ο οίκος Sotheby's, ο οποίος γιόρτασε πρόσφατα τα εγκαίνια των νέων του headquarters στο Παρίσι, διοργανώνει μια έκθεση με τίτλο "Excellence à la Française" - ένα αφιέρωμα στα «καλύτερα δείγματα της γαλλικής artistic παραγωγής κατά την τελευταία χιλιετία». 

Παρόλο που ο οίκος Hermès βασίστηκε πάνω σε βασικά είδη ιππασίας, όπως σέλες και χαλινάρια, σήμερα, το high-luxury brand είναι περισσότερο γνωστό για τις iconic τσάντες του. Το μοντέλο "Birkin", που κυκλοφόρησε το 1984 και πήρε το όνομά του από την αείμνηστη ηθοποιό, καλλιτέχνη και είδωλο του στιλ Jane Birkin, έχει γίνει πλέον παγκόσμιο σύμβολο κύρους, με τις περιζήτητες δερμάτινες τσάντες να έχουν υψηλές τιμές μεταπώλησης και αμέτρητους διάσημους συλλέκτες.

1-AspXb.jpg
Jane Birkin, Photo Credits: SHUTTERSTOCK

Αφού συνάντησε το στέλεχος της Hermès, Jean-Louis Dumas, τυχαία μέσα στο αεροπλάνο, η ίδια η Birkin σχεδίασε το design της ιδανικής για την ίδια τσάντας. Εκείνη την εποχή, η σταρ ταξίδευε συνήθως με ένα straw bag στο χέρι, αλλά ως νεαρή μητέρα, χρειαζόταν μια τσάντα με περισσότερες τσέπες. Η Birkin εμπνεύστηκε το σχέδιό της από ένα άλλο δημοφιλές μοντέλο του οίκου, την Kelly, της οποίας το όνομα είναι επίσης δανεισμένο από την εμβληματική ηθοποιό και τότε πριγκίπισσα του Μονακό, Grace Kelly. Ο Dumas χρησιμοποίησε το σκίτσο της Birkin ως έμπνευση για την τσάντα Haut à courroies της Hermès. Τελικά χάρισε στην ηθοποιό ένα πρωτότυπο της Birkin από μαύρο δέρμα, προτείνοντας να πάρει η τσάντα το όνομά της.

1-jtT8Y.jpg
Η αυθεντική τσάντα Birkin της Jane Birkin, που εκτίθεται στον οίκο Sotheby's στο Παρίσι. Photo Credits: ELÉA LEFÈVRE

Σήμερα, η ιδιοκτήτρια της πρώτης Birkin της Jane ακούει στο όνομα, Catherine Bernier και είναι η founder της παρισινής vintage boutique Les 3 Marches, που ειδικεύεται σε συλλεκτικά αντικείμενα πολυτελείας, όπως αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμά του το WWD.

Η Birkin δώρισε τη μαύρη πρωτότυπη Birkin της σε μια φιλανθρωπική δημοπρασία για την έρευνα του AIDS το 1994. Η Bernier εντόπισε την τσάντα μέσω μιας φίλης της, η οποία εργαζόταν σε έναν οίκο δημοπρασιών. Μάλιστα, την απέκτησε για ένα άγνωστο ποσό την χρονιά 2000 και στη συνέχεια αποφάσισε να την εκθέσει σε ιδιαίτερα μέρη. Πριν από τον οίκο Sotheby's, η τσάντα είχε εκτεθεί δημόσια μόνο δύο φορές: πρώτα στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης το 2018 και στη συνέχεια στο Μουσείο Βικτωρίας και Αλβέρτου στο Λονδίνο το 2020.

Η original Birkin φέρει αρκετά μοναδικά χαρακτηριστικά: όχι μόνο είναι engraved με τα αρχικά της ηθοποιού, αλλά διαθέτει επιχρυσωμένο ορειχάλκινο υλικό, αντί για το τυπικό επιχρυσωμένο. Διακοσμείται επίσης με έναν μη αποσπώμενο ιμάντα ώμου - μια προσθήκη που δεν έχει παρατηρηθεί σε κανένα άλλο μοντέλο. Επιπλέον, η τσάντα συνδυάζει δύο ξεχωριστά μεγέθη, το 35 και το 40, αντίστοιχα, συνδυάζοντας το πλάτος και και το ύψος της Birkin 35 με το βάθος μιας Birkin 40.

1-hQ9vY.jpg
Η Jane Birkin με την αυθεντική της τσάντα Birkin τη δεκαετία του 1990. Photo Credits:WIREIMAGE

Ο τρόπος με τον οποίο η Jane Birkin διαμόρφωσε την ομώνυμη τσάντα της είναι τόσο επίκαιρος, όσο ποτέ: η φετινή φρενίτιδα με τα bag charms μπορεί να αποδοθεί, τουλάχιστον εν μέρει, στην Birkin, η οποία ήταν γνωστή για τη διακόσμηση των Hermès totes της με αυτοκόλλητα που προωθούσαν τους αγαπημένους της σκοπούς, καθώς και με χάντρες και κορδέλες.

Info: Η έκθεση «Excellence à la Française» παρουσιάζεται στα κεντρικά γραφεία του Sotheby's στο Παρίσι, που βρίσκονται στην οδό Rue du Faubourg Saint-Honoré 83.