fbpixel

Search icon
Search
H Ελληνίδα YouTuber που προωθεί έναν ηθικό και οικολογικό τρόπο ζωής
#GREEKSDOITBETTER

H Ελληνίδα YouTuber που προωθεί έναν ηθικό και οικολογικό τρόπο ζωής

Η Kristen Leo μας μιλά για τη vegan ζωή και για το πώς μπορούμε να αναπτύξουμε περιβαλλοντική συνείδηση


Υπάρχουν εκατομμύρια influencers στο διαδίκτυο. Θα βρείτε αυτούς που προωθούν προϊόντα, αλλά και αυτούς που εκτός από υλικά αγαθά προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την απήχηση που έχουν, ώστε να προωθήσουν και έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής. Μια από αυτές τις ιντερνετικές παρουσίες που αξίζει να παρακολουθήσετε είναι η Ελληνίδα YouTuber, Kristen Λεοτσάκου ή Kristen Leo, όπως είναι γνωστή στους συνδρομητές της. Η 27χρονη Kristen ασχολείται με το blogging, διατηρώντας τη δική της ιστοσελίδα, ενώ από το 2014 είναι ενεργή στο YouTube, με τα βίντεο της να ξεπερνούν, συνολικά, τις 10 εκατομμύρια προβολές. 

Ηθική μόδα, οικολογική συνείδηση, χορτοφαγία, είναι μερικά από τα θέματα που θίγει στο κανάλι της, με μεγάλη επιτυχία. Μετρημένη, παραθέτοντας επιχειρήματα και διόδους για μια πιο σωστή καθημερινότητα, καταφέρνει και ενθαρρύνει τους 170.000 συνδρομητές της να δοκιμάσουν καινούρια πράγματα, που κρύβουν, όμως, μια ουσία. Εμείς, συνομιλήσαμε μαζί της και σας μεταφέρουμε τα ενδιαφέροντα, τις απόψεις και πτυχές της ζωής μια influencer με όλη την έννοια της λέξης.

leo1.jpg

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το YouTube;

Έψαχνα έναν τρόπο να συνδυάσω δημιουργικά το ενδιαφέρον μου για τη μόδα, τον βιγκανισμό, και τη δημιουργία βίντεο και κάπως έτσι ανακάλυψα το YouTube και ξεκίνησα το κανάλι μου. Παρατήρησα ότι υπήρχε μια τεράστια έλλειψη από YouTubers που δημιουργούσαν βίντεο για την ηθική και οικολογική μόδα και ήθελα πάρα πολύ να το μοιραστώ αυτό με τον κόσμο, αλλά και να προτείνω ιδέες για το πώς να καταναλώνουμε πιο συνειδητά.

Είστε μέλος της κοινότητας του YouTube από το 2013. Τι πιστεύετε έχει αλλάξει σήμερα στη συγκεκριμένη κοινότητα;

Τον λογαριασμό μου τον άνοιξα το 2013, αλλά το κανάλι μου το ξεκίνησα προς το τέλος του 2014, αν θυμάμαι καλά. Η "κοινότητα" του YouTube είναι τεράστια, οπότε είναι δύσκολο να προσδιορίσω το πώς ακριβώς έχει αλλάξει. Αυτό που παρατηρώ είναι η ύπαρξη μιας πιο καυστικής κριτικής. Όταν πρωτοξεκίνησα υπήρχαν απλώς YouTubers, ενώ τώρα τα πιο επιτυχημένα κανάλια είναι αυτά που YouTubers σχολιάζουν άλλους YouTubers. YouTube-ception! Προσωπικά, πάντως, αυτό δε με ενοχλεί.

 Γιατί έχετε επιλέξει να κάνετε βίντεο στα αγγλικά;

Είμαι δίγλωσση, οπότε θεώρησα ότι θα μπορέσω να προσεγγίσω πολύ μεγαλύτερο κοινό κάνοντας βίντεο στα αγγλικά. Βέβαια, υπάρχει πιθανότητα αυτό να αλλάξει σύντομα...

 Πώς συνδυάζετε το blogging με το vlogging?

Ξεκίνησα το fashion blogging όταν ήμουν 18 χρονών, οπότε ανέπτυξα σχετικά νωρίς μια οικειότητα με τον κόσμο του ίντερνετ και εξασκήθηκα σε διάφορους τρόπους που μπορείς να δουλεύεις online. Το blogging όμως, είναι ακραία πιο εύκολο και λιγότερο χρονοβόρο από το vlogging. Η δημιουργία βίντεο, για εμένα, τουλάχιστον, είναι μια δύσκολη διαδικασία που απαιτεί ακριβό εξοπλισμό, γνώσεις μοντάζ και πάρα μα πάρα πολύ ελεύθερο χρόνο. Το θετικό είναι ότι μέσω βίντεο μπορείς να "φτάσεις" ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό, ενώ το blogging απαιτεί περισσότερη δουλειά για να προωθηθεί η ιστοσελίδα σου.
veganleo.jpg

Ποιες είναι οι δυσκολίες και οι απαιτήσεις του επαγγέλματος;

Όπως ανέφερα υπάρχουν αρκετές δυσκολίες. Για εμένα, όμως, η μεγαλύτερη είναι οι ατελείωτες ώρες που περνάω μπροστά στον υπολογιστή. Αρκετές φορές περνάω ολόκληρη τη μέρα μου καθισμένη μπροστά από μια οθόνη, από τη στιγμή που θα ξυπνήσω, μέχρι να πέσω για ύπνο. Δεν μπορώ να πω ότι το απολαμβάνω ιδιαίτερα αυτό!

Στο κανάλι σας μιλάτε για θέματα όπως ethical fashion, βιγκανισμό, φεμινισμό και ανθρώπινα δικαιώματα. Ποια είναι τα προτερήματα του ethical living;

Δεν ξέρω από που να αρχίσω, πιο εύκολο θα ήταν να πω ποια είναι τα αρνητικά! Ο στόχος ενός πιο ηθικού τρόπου ζωής είναι να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο, αλλάζοντας τον τρόπο που καταναλώνουμε και κατ’ επέκταση να κάνουμε τη δική μας καθημερινότητα πιο ποιοτική. Για παράδειγμα, όταν αντικαθιστάμε τα ζωικά προϊόντα της διατροφής μας με φυτικά, ναι μεν βοηθάμε τα ζώα, αλλά παράλληλα κάνουμε καλό και στην υγεία μας. Κάτι που πολλοί πλέον γνωρίζουν, είναι ότι η βιομηχανία του κρέατος συμβάλλει σε εκπομπές ρύπων που προκαλούν κλιματική αλλαγή σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό, ακόμα και από τη βιομηχανία πετρελαίου. Η αποτροπή της κλιματικής αλλαγής είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσουμε ένα υγιές και ασφαλές μέλλον για εμάς και τις επόμενες γενιές.
Ένα άλλο προτέρημα είναι ότι είναι πολύ πιο οικονομικός αυτός ο τρόπος ζωής. Με το να αποφεύγουμε να υποστηρίζουμε εταιρείες που εκμεταλλεύονται τους εργαζομένους τους και να επιλέγουμε καταστήματα με μεταχειρισμένα ρούχα, ντυνόμαστε πιο οικονομικά και ποιοτικά. Θα μπορούσα να μιλάω για τα προτερήματα του ethical για μέρες, αλλά νομίζω θα σταματήσω εδώ!

 Πότε και πώς ξεκινήσατε να έχετε τέτοιες ανησυχίες και ενδιαφέροντα;

Νομίζω ήμουν 10-11 χρονών όταν πρωτοδιάβασα ένα άρθρο στην εφημερίδα που μιλούσε για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα, παραθέτοντας διαφορά σενάρια καταστροφής που θα μας πλήξουν το 2050. Θυμάμαι ότι σκεφτόμουν πόσο πολύ δεν ήθελα αυτό να είναι το μέλλον μου. Λίγα χρόνια αργότερα, διάβασα το AND An Inconvenient Truth, του Al Gore, όπου η μόνη ουσιαστική λύση που μπορούσα σε εκείνη την ηλικία να εφαρμόσω ήταν να αλλάξω λάμπες, κάτι όχι και τόσο βοηθητικό. Όταν έμαθα, λοιπόν για τον βιγκανισμό και την ηθική μόδα, χάρηκα που επιτέλους είχα έναν πιο ουσιαστικό τρόπο να πάρω μέρος στην αποφυγή της καταστροφής του πλανήτη μας.
21576405-1974600532821056-5441692481353678848-n.jpg

Πιστεύετε οι Έλληνες έχουν ηθική συνείδηση όσον αφορά τέτοιου είδους θέματα;

Επόμενη ερώτηση... 

Έχετε διστάσει ποτέ να ανεβάσετε κάποιο βίντεο που μπορεί να θίξει κάποια εταιρεία;

Όχι καθόλου. Δε με ενδιαφέρει να έχω επαγγελματική σχέση με καμία από τις εταιρίες που θίγω στα βίντεο μου, οπότε μιλάω ελευθέρα. Ο κόσμος αξίζει να γνωρίζει την διαφθορά που κρύβεται πίσω από τις fast fashion εταιρείες και γενικότερα, πίσω από πολλές πολυεθνικές επιχειρήσεις που παράγουν φαγητό, καλλυντικά και πολλά αλλά καθημερινά προϊόντα. 

Ποια είναι τα πρώτα βήματα που μπορεί να κάνει κάποιος για να ξεκινήσει έναν πιο ηθικό τρόπο ζωής;

Θα πρότεινα να ξεκινήσετε με το φαγητό. Είναι κάτι που καταναλώνουμε 3 φορές την ημέρα (ή και περισσότερο) και είναι αυτό που έχει την μεγαλύτερη αρνητική επιρροή στο περιβάλλον. Εγώ έγινα vegan μέσα σε μια μέρα, αλλά γνωρίζω ότι δεν μπορούν όλοι να το κάνουν αυτό. Βρείτε τον ρυθμό που σας ταιριάζει και ξεκινήστε να αντικαθιστάτε τα ζωικά προϊόντα της διατροφής σας, με φυτικά. Το veganuary.com είναι μια πολύ καλή πηγή πληροφοριών για όσους θέλουν να το επιχειρήσουν. Το πιο σημαντικό, μην τα βάζετε ποτέ κάτω! 

Ποιο είναι το αγαπημένο σας vegan γεύμα;

Τρελαίνομαι για παγωτό μπανάνα. Κόβεις ώριμες μπανάνες, τις βάζεις στην κατάψυξη μέχρι να παγώσουν και μετρά τις ανακατεύεις στο multi η στο blender και γίνεται ένα λαχταριστό υγιεινό παγωτό!
kristen.jpg

Μοιραστείτε μαζί μας μια συνήθεια που προσθέσατε στη ρουτίνα σας και σας άλλαξε τη ζωή.

Να βάζω την πνευματική μου υγειά πάνω από όλα. Εφόσον είμαι ψυχικά καλά, όλες οι άλλες δυσκολίες αντιμετωπίζονται.

 Ποιες είναι οι επόμενες επαγγελματικές σας βλέψεις;

Προς το παρόν ο στόχος μου είναι να μεγαλώσω όσο περισσότερο μπορώ το κανάλι μου και να συνεχίζω να διαδίδω το μήνυμα ενός βιώσιμου, οικολογικού τρόπου ζωής. Κυρίως με ενδιαφέρει να το καταφέρω αυτό στην Ελλάδα, καθώς πιστεύω πως το έχει περισσότερο ανάγκη. 

Δώστε μας μια συμβουλή στους νέους που επιθυμούν να ασχοληθούν με το YouTube.

Να προσπαθήσουν όσο μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα αυτή για να εξυψώσουν το κοινό τους, όχι απλά για να το διασκεδάσουν. Το YouTube έχει αρκετούς κλόουν που θα έκαναν τα πάντα για τα views και τα λεφτά και γι’ αυτό χρειάζεται περισσότερα άτομα με ταλέντο και γνώσεις, που μπορούν να μοιραστούν τις ιδέες τους δημιουργικά με τον κόσμο.

Μπορείτε να ακολουθήσετε την Kristen στο Instagram @kristenleo

Και να κάνετε εγγραφή στα κανάλια της Kristen Leo και Kristen Etc. στο YouTube