fbpixel

Search icon
Search
Η εικαστικός Μαριάννα Γκιόκα μας ξεναγεί στο εργαστήρι της και μας μιλά για τα έργα της
MAGAZINE

Η εικαστικός Μαριάννα Γκιόκα μας ξεναγεί στο εργαστήρι της και μας μιλά για τα έργα της

Μια ήρεµη δύναµη µε υπέροχες δηµιουργικές εκρήξεις


Το δηµιουργικό ταξίδι της Μαριάννας Γκιόκα ξεκίνησε από πολύ µικρή ηλικία, καθώς από πάντα ζωγράφιζε. Σαν παιδί περνούσε ατελείωτες ώρες βάζοντας σε χρωµατική σειρά τις φρεσκοξυµένες της ξυλοµπογιές, που για να τις αγοράσουν µαζί µε τη µητέρα της περνούσαν ατελείωτες ώρες ψάχνοντας στην αγορά για επαγγελµατικά χρώµατα -όχι ό,τι απευθυνόταν σε παιδιά. Η ζωγραφική πήρε πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή της από νωρίς. Σήµερα, νιώθει πολύ τυχερή που κάνει αυτό που αγαπά. Το φωτεινό ψηλοτάβανο εργαστήρι της βρίσκεται µακριά από το κέντρο της Αθήνας, σε µια γειτονιά χαριτωµένη και ήσυχη, ενώ το κτίριο στέγαζε παλιά µια βιοτεχνία. Εδώ και µερικά χρόνια, αποτελεί το µέρος όπου η Μαριάννα δηµιουργεί τους πίνακές της, συνεχίζοντας µε συνέπεια το έργο που ξεκίνησε από τα πρώτα χρόνια των σπουδών της µαζί µε τον σύζυγό της, κι επίσης γνωστό καλλιτέχνη, Αντώνη Ντόνεφ.

img-3789.jpg

Όταν κάθε πρωί… ξεκλειδώνω τη µεγάλη, σιδερένια πόρτα και βρίσκοµαι στον χώρο αυτόν, νιώθω τον ίδιο ενθουσιασµό µε αυτόν που ένιωθα όταν έβαζα σε σειρά τις φρεσκοξυµένες ξυλοµπογιές µου.

Με τον Αντώνη… είµαστε µαζί από τη Σχολή Καλών Τεχνών. Μοιραζόµαστε το ίδιο στούντιο, κάνουµε ατελείωτες συζητήσεις και παρόλο που συµφωνούµε ότι διαφωνούµε, καταφέραµε αυτήν τη στιγµή να δουλεύουµε πάνω σ’ ένα κοινό project.

Ο γάµος µου… προέκυψε, δεν ήταν στα σχέδιά µου. Ουσιαστικά δεν άλλαξε κάτι εκτός από τους ρυθµούς της καθηµερινότητας. Με τον ερχοµό του Μάξιµου, στην αρχή ο προγραµµατισµός µε τρόµαξε. Βλέποντας, όµως, το απαιτητικό πρόγραµµα που και οι τρεις µας έχουµε, όλο το σύστηµα λειτούργησε, κάνοντάς µε να νιώθω όµορφα δυνατή και πιο ώριµη.

Η πρώτη µου έκθεση… ήταν στο δωµάτιό µου, όταν ήµουν 10 χρονών, µε τεράστια επιτυχία.

Η έµπνευση... έρχεται από τη φύση και τα ανθρώπινα συναισθήµατα, που είναι εικόνες της ανθρώπινης ψυχής. Σε κατάσταση ηρεµίας ή φορτισµένη, άλλοτε µε άγχος και άλλοτε µε ενθουσιασµό. Πορτρέτα συναισθηµάτων, κρυφές σκέψεις, απρόσµενοι φόβοι. Υπό αυτήν την οπτική γωνία, τα έργα µου µπορούν να ερµηνευθούν ως µεταφορικές απεικονίσεις διάφορων πτυχών της πολύπλοκης και µυστηριώδους φύσης των νοητικών διεργασιών.

Τα υλικά µου… είναι η σινική µελάνι µε χρήση πένας και λάδι σε καµβά. Κλασικά υλικά µε πολλή ενέργεια και ιστορία. Τα αγαπώ.

Προσέχω ιδιαίτερα… τις λεπτοµέρειες.

img-3924.jpg

Η καριέρα ενός καλλιτέχνη… καλύπτει όλο το φάσµα της ζωής του. Έτσι δε θα µπορούσα να µιλήσω ακόµα για την πιο ευτυχισµένη στιγµή µου, καθώς θεωρώ τον εαυτό µου ανερχόµενο καλλιτέχνη.

Από τις δουλειές µου… η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιες. Θα ήταν άδικο. Το τελευταίο διάστηµα, όµως, I' m in love with my “pink period”.

Στη δουλειά µου µού αρέσει να… εξελίσσοµαι. Την εξέλιξη τη βλέπω όταν εγώ σαν άνθρωπος έχω προχωρήσει, όταν εντοπίζω και δουλεύω τις αδυναµίες µου.

Νέα projects… oι παρουσιάσεις µε την Gallery Kalfayan σε διεθνείς art fairs και η προετοιµασία της ατοµικής µου έκθεσης στο Λονδίνο.

Οι άνθρωποι που µε έχουν βοηθήσει… είναι όλοι αυτοί που στήριξαν τη δουλειά µου από την αρχή και συνεχίζουν. Όλους αυτούς τους ανθρώπους τους θεωρώ οικογένειά µου, που όλο και µεγαλώνει. Είναι πολύ όµορφο να το έχω όλο αυτό.

Η Ελλάδα µου… είναι τόπος µαγικός, σε ξελογιάζει. Είναι ο ήλιος, η θάλασσα, είναι τα τόσο απλά πράγµατα, αλλά και η κουλτούρα της. Είναι µια χώρα που συνεχίζει ν’ αφηγείται τις πιο όµορφες ιστορίες του κόσµου.

Ονειρεύοµαι… την πνευµατική εξέλιξη της ανθρωπότητας.

Infο: Στο τελευταίο της project “Topography of the mind”, που παρουσιάστηκε στην Gallery Kalfayan, η Μαριάννα Γκιόκα προχωρά σε μια πιο ενδελεχή έρευνα των τοπίων του ανθρώπινου νου, εμπνευσμένη από την απεικόνιση του ουρανού στην ολλανδική και ιταλική ζωγραφική του 15ου αιώνα. Δημιουργεί ουράνια τοπία ως συμβολικά συστήματα απεικόνισης νοητικών και συναισθηματικών διεργασιών και λειτουργίας των ανθρώπινων αισθήσεων.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ GLOW 151 ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2019

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΙΩΑΝΝΑ ΡΟΥΦΟΠΟΥΛΟΥ