fbpixel

Search icon
Search
H Dr. Joyce Harper, κορυφαία επιστήμονας παγκοσμίου βεληνεκούς, μας μιλάει για την εμμηνόπαυση
MAGAZINE

H Dr. Joyce Harper, κορυφαία επιστήμονας παγκοσμίου βεληνεκούς, μας μιλάει για την εμμηνόπαυση

Η Καθηγήτρια Αναπαραγωγικής Επιστήμης στο Ινστιτούτο Γυναικείας Υγείας του University College του Λονδίνου κάνει λόγο για όλα όσα απασχολούν τις γυναίκες σε αυτήν την ηλικία


Η Dr. Joyce Harper είναι μια προσωπικότητα παγκοσμίου εμβέλειας και κύρους στον τομέα της, μια γυναίκα με πάθος που στηρίζει και εργάζεται για τη βελτίωση της θέσης της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία μέσω εκπόνησης ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ομιλιών και workshop ανά τον κόσμο καθώς και μη κερδοσκοπικών οργανώσεων που έχουν συντελέσει πρακτικά σε σημαντικές βελτιώσεις.

Ημερίδα με την Dr. Joyce Harper

joyce-harper-04.jpg

Στις 3 Οκτωβρίου 2023, στο ΜΜΣΤ (MOMUS), διοργανώνεται ημερίδα με θέμα τη γυναικεία ενδυνάμωση, την παραγωγικότητα, τη θηλυκή ενέργεια και το well-being σε όλους τους κύκλους της ζωής και ιδιαίτερα στη δεύτερη φάση της ζωής τους.Κεντρική ομιλήτρια είναι η Dr. Joyce Harper, διεθνούς φήμης Καθηγήτρια Αναπαραγωγικής Επιστήμης και ερευνήτρια, ακαδημαϊκός και podcaster, στο Ινστιτούτο Γυναίκειας Υγείας του University College of London, επικεφαλής της ομάδας Αναπαραγωγικής Επιστήμης και Κοινωνίας, Διευθύντρια της Ακαδημίας Εμβρυολογίας και του Post Graduate Diploma (PGD) και της Global Women Connected. Ιδρύτρια του Reproductive Health at Work & International Reproductive Health Education Collaboration & UK Fertility Initiative. Παθιασμένη με την εκπαίδευση και τη συζήτηση για όλες τις πτυχές της γυναικείας υγείας.Την εκδήλωση στηρίζει το ΙΑΚΕΝΤΡΟ και διοργανώτρια είναι η Αγγέλικα Πράπα, καλλιτέχνιδα που δραστηριοποιείται ανιδιοτελώς με την εμψύχωση των γυναικών.

Μας πήρε σχεδόν έναν αιώνα για να πούμε την εμμηνόπαυση με το όνομά της. Ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε αυτήν την αλλαγή; Το μεγαλύτερο, θα έλεγα, πως είναι το ότι οι γυναίκες δεν είχαμε καμία εκπαίδευση σχετικά με την εμμηνόπαυση, καθώς ήταν ένα θέμα ταμπού. Επομένως δε γνωρίζουμε ποια είναι τα συμπτώματα και ποιες οι εν δυνάμει θεραπείες ή οι τρόποι που θα μας βοηθήσουν να έχουμε μια αρμονική μετάβαση σε μια διαφορετική λειτουργία του σώματός μας.

Γιατί οι περισσότεροι έχουν συνδέσει τη συγκεκριμένη φάση της ζωής της γυναίκας με το τέλος της δημιουργικότητας και του δικαιώματός της στη δουλειά; Αυτός είναι ένας τρομερός μύθος που πρέπει οπωσδήποτε να καταρρίψουμε. Υπάρχουν οφέλη που προκύπτουν με την εμμηνόπαυση. Ένα από αυτά είναι ότι δεν έχουμε πια περίοδο. Οι γυναίκες αισθάνονται ελεύθερες και πολύ δραστήριες σε αυτήν τη συγκεκριμένη φάση. Πιστεύω ότι, αν φροντίζουμε τον εαυτό μας όπως πρέπει, θα ανθίσουμε.

Θεωρείτε ότι είμαστε έτοιμες να μιλήσουμε ανοιχτά για την εμμηνόπαυση; Αυτό το κάνουμε πια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πολλές διάσημες γυναίκες μιλούν πια ανοιχτά γι’ αυτό που βιώνουν. Μια πολύ γνωστή ηθοποιός αναφέρθηκε με ενθουσιασμό στα βιώματά της και δέχτηκε επίθεση από ανθρώπους που ισχυρίστηκαν ότι παρουσιάζει μια φαντασιακή εκδοχή της πραγματικότητας. Η δουλειά μου είναι να αντιμετωπίσω ακριβώς αυτό.

Βιώνουμε όλες τα ίδια συμπτώματα; Καθόλου. Η κάθε γυναίκα είναι εντελώς ξεχωριστή και έχει διαφορετική εμπειρία. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα, καθώς ορισμένες γυναίκες που πέρασαν την εμμηνόπαυση με ευκολία μπορεί να μην είναι υποστηρικτικές προς αυτές που περνούν δύσκολα.

Αρκετοί γιατροί παραβλέπουν κάποια προβλήματα υγείας που «κρύβονται» πίσω από την εμμηνόπαυση. Τι πρέπει να κάνουμε; Είναι σημαντικό οι γιατροί μας να εκπαιδεύονται σωστά. Κάποιοι απορρίπτουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και λένε ότι δεν είναι εμμηνόπαυση και άλλοι αποδίδουν τα πάντα σε αυτήν. Και οι δύο είναι εξίσου επικίνδυνες καταστάσεις. Οι γυναίκες πρέπει να διασφαλίσουν ότι έχουν διαγνωστεί σωστά.

Ισχύει ότι αυτή η κατάσταση επηρεάζει τη σεξουαλική μας διάθεση; Ορισμένες γυναίκες θεωρούν ότι την επηρεάζεται, αλλά δεν έχει ερευνηθεί πολύ. Μερικές δηλώνουν ότι η libido τους επανέρχεται μετά την εμμηνόπαυση.

Μπορεί, πιστεύετε, να γίνει η αρχή ενός νέου κεφαλαίου στη ζωή μας; Την εμμηνόπαυση την αποκαλούμε «δεύτερη άνοιξη», γιατί για πολλές από εμάς είναι μια υπέροχη στιγμή της ζωής μας. έχουμε πια την ελευθερία να κάνουμε αυτό που θέλουμε. Αρχικά οφείλουμε να σιγουρευτούμε ότι είμαστε πλήρως ενημερωμένες για ό,τι συμβαίνει στο σώμα μας και σε δεύτερη φάση να διασφαλίσουμε ότι έχουμε υποστήριξη, τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Αναζητήστε την επαφή και την υποστήριξη από συνομήλικες γυναίκες. Μην ξεχνάτε: «Η ισχύς εν τη ενώσει».

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023