fbpixel

Search icon
Search
H Dior Medaillon chair ανασχεδιάστηκε από τους σπουδαιότερους designers του κόσμου
DESIGN NEWS

H Dior Medaillon chair ανασχεδιάστηκε από τους σπουδαιότερους designers του κόσμου

Κι εκτίθεται στο Palazzo Citterio στη διάρκεια του Salone del Mobile


Εάν τα όρια μεταξύ μόδας και design είναι συχνά θολά, η Medallion chair του οίκου Dior είναι study case. Το εμβληματικό σύμβολο του fashion house από τις αρχές του 1946, σήμερα ερμηνεύεται εκ νέου από 17 designers, αρχιτέκτονες και διεθνείς καλλιτέχνες με αφορμή την επιστροφή της έκθεσης του Μιλάνου. Από την Κυριακή 5 έως την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου, αυτές οι δημιουργίες  εκτίθενται στο Palazzo Citterio - μελλοντικό σπίτι της συλλογής μοντέρνας τέχνης της Brera Pinacoteca από το 2022 - για να αποτυπώσουν το νέο Zeitgeist, το πνεύμα των καιρών.

dior-salone-del-mobile-alessandro-garofalo-3-copy.jpg
Salone del Mobile @Alessandro Garofalo


Ο oίκος Dior κάλεσε δεκαεπτά καλλιτέχνες να ξανασχεδιάσουν την εμβληματική καρέκλα Medaillon chair, σύμβολο του οίκου σε στιλ Λουδοβίκου XVI που ο ίδιος ο Christian Dior επέλεξε μόλις ίδρυσε τον οίκο. Ήθελε οι καλεσμένοι του στα fashion shows να κάθονται σε κάτι «cool, απλό και πάνω από όλα κλασσικό και με παριζιάνικη αύρα» decor παρόμοιο με αυτό που ανακαλούσε απο τις μνήμες του. Η καρέκλα με την οβάλ πλάτη οβάλ έγινε ένα από τα μεγαλύτερα σύμβολα του οίκου στην οδό 30, Avenue Montagne, στην καρδιά του οίκου. Θηλυκή και αισθησιακή έχει πάρει κατα καιρούς διάφορα πρόσωπα, σε μαύρο και χρυσό ή ροζ και γκρι. Τα μπουκάλια των θρυλικών αρωμάτων του οίκου την μιμήθηκαν ενώ στην πρώτη Dior boutique το 1947 που σχεδίασε ο σπουδαίος couturier είχαν τιμητική θέση. Σήμερα οι guest designers δίνουν την οπτική τους με καλλιτεχνική ευαισθησία και ο καθένας με τη δική του κουλτούρα, επαναπροσδιορίζοντας αυτο το αντικείμενο του πόθου με αστείρευτη δημιουργικότητα. Ανάμεσα στους πιο influential του κόσμου που έχουν εκθέσει στα πιο αξιόλογα μουσεία του κόσμου χαρίζουν στον οίκο μια εξαιρετική και πλουραλιστική συνεργασία. Αντανακλώντας τον διαχρονικά μοντέρνο τρόπο σκέψης του οίκου που επαναπροσδιορίζει το όνειρο του Dior και του επιτρέπει να ζει και σήμερα. Μια ωδή στην τέχνη και στη χαρά της ζωής που λάτρευε ο Dior.

Απολαύστε μερικές από τις πιο λαμπερές προτάσεις των designers! 

Sam Baron

sam-baron-marion-berrin-6-copy.jpg
Sam Baron @Marion Berrin


Στην περίπτωση του γάλλου designer Sam Baron, προχώρησε σε μια επανάληψη της οβάλ σιλουέτας της καρέκλας και πρότεινε indoor και outdoor εκδοχές, μια κούνια όπως και μια κουνιστή διπλή πολυθρόνα. Παιχνιδιάρικα, έργα καρδιάς που γεννήθηκαν ελεύθερα από τη φαντασία του και την ονειρεμένη κομψότητα των δημιουργιών του που μοιράζονται το ίδιο ποιητικό όραμα της ομορφιάς με τον οίκο και μια ανιδιοτελή αγάπη για τη φύση.

dior-salone-del-mobile-alessandro-garofalo-75-copy.jpg
Sam Baron @Marion Berrin

India Mahdavi

Στον κόσμο της τα χρώματα είναι φανταχτερά, τα υλικά αισθησιακά και οι γραμμές κυρίως καμπύλες. Η αρχιτέκτων και designer India Mahdavi δημιουργεί κοσμοπολίτικους χώρους με χαρούμενη ατμόσφαιρα. Με έντονα γυναικεία και σχεδόν οργανική υπογραφή, επαναφέρει την Louis XVI Medallion καρέκλα συνθέτοντας έναν σύγχρονο πολυπολιτισμικό διάλογο, ενώ η καρέκλα αποκτά ζωηρές αποχρώσεις αντιπαραθέτοντας το εικονικό γκρι με έντονα prints. Πολύχρωμη και πολύγλωττη όπως την χαρακτηρίζει, η ιρανοαιγυπτιακής καταγωγής γαλλίδα designer, διατηρεί την κλασσική της γραμμή αποκτά όμως ένα απροσδόκητο χαρμάνι από tribal υφαντικές τεχνικές από διάφορες χώρες και υλικά. Οι πέντε διαφορετικές καρέκλες διατηρούν καθεμιά την ιδιαιτερότητά τους με crochet patterns κι ένα καλειδοσκοπικό αποτέλεσμα, πανηγυρίζοντας τη συνάντηση της τέχνης με το savoir faire του οίκου.

india2520mahdavi.jpg
India Mahdavi @Marion Berrin


india-mahdavimarion-berrin-2-copy.jpg
India Mahdavi @ Marion Berrin

Dimore Studio

dimore-studio-valentin-hennequin-4-copy.jpg
Dimore Studio @Valentin Hennequin


Τοποθετημένοι στα σταυροδρόμια του κόσμου της τέχνης, της μόδας, του κινηματογράφου και των ταξιδιών, το Dimorestudio πανηγυρίζει τον δημιουργικό πλούτο  της αρχιτεκτονικής και του design μέσω των πρωτοποριακών και εμπνευσμένων τους projects. Με όραμα και μοναδικότητα, οι Britt Moran και Emiliano Salci καταφέρνουν μια βιρτουόζικη και αναπάντεχη μίξη υλικών, περιόδων και χρωμάτων δημιουργώντας ένα αρμονικό, συλλεκτικό αποτέλεσμα. Με σεβασμό στη διαχρονικότητα και το γαλλικό πνεύμα της Medallion chair οι designers επέλεξαν να ανακατασκευάσουν την πρωτότυπη, σπάζοντας την σε κομμάτια και συνδέοντάς την ξανά χρησιμοποιώντας πολύτιμα μπρούντζινα συνδετικά και διακοσμώντας την με χρυσά φύλλα. Διαφορετικά στοιχεία κατασκευασμένα στο χέρι, συνθέτουν ένα αντικείμενο μοναδικής αισθητικής και κομψότητας.

dimore-studio-valentin-hennequin-3-copy.jpg
Dimore Studio @Valentin Hennequin


Pierre Yovanovitch

pierre-yovanovitchmarion-berrin-6-copy.jpg
Pierre Yovanovitch @Marion Berrin


Εμπνευσμένος από το νεο κλασσικό πνεύμα και τον αισθητικό πλούτο της φύσης ο Pierre Yovanovitch ανακαλύπτει στη χρωματική της παλέτα και στις οργανικές φόρμες μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης. Γνωστός για τα πρωτοποριακά του έργα όπου η τέχνη, το design και η φινέτσα, ο αισθησιασμός και η γεωμετρία είναι σε πρώτη ζήτηση, για τον οίκο Dior, o γάλλος designer μέτέτρεψε την περίφημη καράκλα σε κάτι σύγχρονο και cool. Δημιούργησε δύο εκδοχές, ένα αρσενικό και θηλυκό δίπτυχο των Monsieur και Madame Dior, με μεταλλικές γλυπτικές φόρμες, που σαν αγαπημένο ζευγάρι συνδέονται με το στιλ και τη γοητεία της ιστορίας και της κληρονομιάς του οίκου. Με ανανεωμένη διάθεση και σεβασμό στους κώδικες του οίκου, οι καρέκλες ξανασυναντούν τον signature καμβά που σχεδιάστηκε από τον Marc Bohan το 1967 στις original αποχρώσεις σαν μια artistic χειρονομία που αποτίνει φόρο τιμής στην στην αισθητική και τη διαχρονική κομψότητα του οίκου.

Απολαύστε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες!