fbpixel

Search icon
Search
Η δημοσιογράφος Μάριον Μιχελιδάκη σχολιάζει την καινούρια εκπομπή της στην ΕΡΤ και τα νέα δεδομένα της ζωής της
MAGAZINE

Η δημοσιογράφος Μάριον Μιχελιδάκη σχολιάζει την καινούρια εκπομπή της στην ΕΡΤ και τα νέα δεδομένα της ζωής της

Θέτοντας στο επίκεντρο τα τεκταινόμενα της επικαιρότητας


Η Μάριον έχει κρητικές ρίζες, που διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα της, αλλά κι επηρεάζουν τη στάση της απέναντι στη ζωή. Από νεαρή ηλικία η προσοχή της είναι περισσότερο στραμμένη στα εξωσχολικά ερεθίσματα απ’ ό,τι στα μαθήματα, με προτίμηση στα λογοτεχνικά αναγνώσματα κι ένα άσβεστο πάθος για τον κινηματογράφο -περνά ατελείωτες ώρες παρακολουθώντας ιταλικό νεο-ρεαλισμό. Κι αφού ολοκληρώνει τις σπουδές Δημοσιογραφίας σε αμερικανικό πανεπιστήμιο, συνεχίζει με μεταπτυχιακό στον Κινηματογράφο στο Λονδίνο κι ένα πέρασμα από την ελληνική υπηρεσία του BBC, που αποτελεί μεγάλο σχολείο για την ίδια. Η σχέση της με την ιδιωτική τηλεόραση δε διαρκεί πολύ, κι ένα βιογραφικό της στην ΕΡΤ, με υστερόγραφο το ενδιαφέρον της για το σινεμά, αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα μιας περιόδου με καθημερινές εκπομπές, ταξίδια, συνεντεύξεις για τον μαγικό αυτόν κόσμο, που γρήγορα, όμως, απομυθοποιεί. Μετά την επαγγελματική της αποχή για να μεγαλώσει την κόρη της, Ναυσικά, που έχει αποκτήσει από τον γάμο της με τον δημοσιογράφο και παρουσιαστή Βασίλη Νομικό, επιστρέφει πιο ενεργή και ορεξάτη από ποτέ, με νέες συνεργασίες.

Πρωταγωνιστής, η ενημέρωση

Μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας, ο τρόπος που δουλεύει -σε επίπεδο επαγγελματισμού κι αφοσίωσης- παραμένει ο ίδιος -και πιο ενισχυμένος-, ενώ η αγάπη για τις ζωντανές εκπομπές όσο εθιστική κι αν είναι, δεν παύει να είναι ενεργοβόρα. «Αναγνωρίζεις και “διαβάζεις” πιο γρήγορα την είδηση και θες να την κυκλώσεις, να πατήσεις σωστά, ν’ αποφύγεις τις κακοτοπιές και να διαισθανθείς το θυμικό του κόσμου, όταν μέσα από την κάμερα τον κοιτάς και του τη λες. Αυτό ακόμη μ’ ενθουσιάζει. Το “ζωντανό” έχει μια διάδραση εθιστική. Μου τρώει, όμως, και πολλή ενέργεια, μεγάλο προσωπικό κεφάλαιο. Είναι το αντίτιμο: με γεμίζει και με αδειάζει».

Η φετινή της εκπομπή, «Κάτι τρέχει με τη Μάριον», ισορροπεί ανάμεσα στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία -με το βάρος σίγουρα στον πρώτο άξονα-, καταφέρνοντας ν’ αναλύει και να παρουσιάζει όλη την γκάμα θεμάτων της καθημερινότητας: «Η εκπομπή τρέχει παράλληλα με την κοινωνία και τον ρυθμό της επικαιρότητας. Μας αφορά ό,τι συμβαίνει στον κόσμο, ό,τι συζητάμε στο σπίτι, με τους φίλους, τι μας απασχολεί, τι μας ενθουσιάζει και με τι γελάμε». Αναζητώντας ιδιαίτερα τη φωνή των Ελλήνων σ’ όλα τα πλάτη και μήκη της Γης, η Μάριον και οι συνεργάτες της στέκονται με ευαισθησία στις ανθρώπινες ιστορίες και δίνουν φωνή σε όποιον έχει να μοιραστεί μία ενδιαφέρουσα.

Αυτό που απουσιάζει σίγουρα από το βιογραφικό της είναι η παρουσίαση δελτίου ειδήσεων. Άραγε αποτελεί ένα επαγγελματικό «απωθημένο» και ποιες ακόμη πόρτες θα ήθελε ν’ ανοίξει; «Σ’ ένα θεωρητικό σενάριο και μέσα σ’ ένα συγκεκριμένο τηλεοπτικό περιβάλλον, αν στρεφόμουν σε κάτι διαφορετικό, θα μου άρεζαν οι εκπομπές έρευνας, τα ταξιδιωτικά ρεπορτάζ και τα τηλεπαιχνίδια. Ωστόσο, δεν το έχω σκεφτεί», τονίζει η ίδια. Η επιθυμία της, προς το παρόν, περιορίζεται στις καλές συνεργασίες. «Η κάθε διαδρομή -επαγγελματική ή προσωπική- έχει συνοδοιπόρους. Εύχομαι, λοιπόν, να έχω πάντα καλή παρέα»!

marion.jpg

Νέα εποχή

Όσο η τεχνολογία και η κοινωνία εξελίσσονται, η Δημοσιογραφία ολοένα και διαμορφώνεται, με το Internet‎ ν’ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Βάσει της δικής της εμπειρίας, υπογραμμίζει: «Πολλά έχουν αλλάξει. Ο κόσμος στρέφεται στο διαδίκτυο και διαβάζει διάφορα, που δύσκολα μπορεί να διασταυρώσει την εγκυρότητα ή την ορθότητά τους. Από την άλλη, στη Δημοσιογραφία μπερδεύεται συχνά η μετάδοση της είδησης με την έκφραση και την τοποθέτηση των δημοσιογράφων. Προσωπικά, προσπαθώ να τα διαχωρίζω, αν και το φίλτρο του καθενός πάντα υπάρχει και ο τηλεθεατής το αντιλαμβάνεται και αναλόγως επιλέγει». Σε μια περίοδο που οι αρνητικές ειδήσεις και τα δυσάρεστα γεγονότα έχουν τον πρώτο λόγο, η Μάριον προσπαθεί να ξεχωρίσει ένα θετικό νέο που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας τελευταία, αλλά κι ένα αρνητικό που τη συγκλόνισε. «Ειδησεογραφικά μιλώντας, η ήττα του Donald Trump ήταν μια χαρούμενη είδηση. Έφερε την ελπίδα να προσμένουμε σε παγκόσμιο επίπεδο μια βελτίωση σε πολλούς τομείς. Από την άλλη, λύγισα στην είδηση των μαθητών που χάθηκαν στον σεισμό της Σάμου».

#metoo

Όσον αφορά στις αποκαλύψεις των τελευταίων μηνών, η Μάριον έχει άποψη, που υπερασπίζεται σθεναρά. Όπως και μέσα από την εκπομπή της, που παρουσίασε -με άμεσα αντανακλαστικά- αρκετές πλευρές του θέματος. Και παρόλο που η θέση και η μακρόχρονη εμπειρία της στον χώρο των ΜΜΕ ίσως δε θα το δικαιολογούσε, εντούτοις με κάποιες από τις μαρτυρίες κλονίστηκε. «Δεν έπεσα από τα σύννεφα! Προφανώς με κάποιες σοκαρίστηκα, απογοητεύτηκα και αηδίασα με το πόσο αρρωστημένα μπορεί κάποιος να εκμεταλλευτεί την εξουσία, τη δύναμη, την επιτυχία. Την εξέλιξη την αναμένω από τη δικαιοσύνη για όσες περιπτώσεις φτάσουν εκεί, αλλά θέλω να δω όλους εμάς στην επόμενη μέρα, αν θα ξανα-ανεχτούμε, αν θα κλείσουμε τα μάτια ή αν θα προσπεράσουμε τέτοια περιστατικά». Από τους κλάδους όπου παρατηρήθηκαν φαινόμενα βίας δεν εξαιρεί φυσικά αυτόν της Δημοσιογραφίας, παρόλο που δεν έχουν έρθει ακόμη στην επιφάνεια παρόμοια γεγονότα και η ίδια δεν έχει βιώσει κάποια εμπειρία που να την έκανε να αισθανθεί ευάλωτη -είτε για την ασφάλειά της είτε για την επαγγελματική της θέση. «Δε φαντάζομαι να υπάρχει χώρος που να εξαιρείται -λαμπερός ή μη. Για να δούμε πόσο θα φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο, κι αν η σύμβαση εργασίας θα βάλει κάποιους ξεκάθαρους κανόνες και θα αναχαιτίσει το φαινόμενο. Προσωπικά, δεν είχα κάποιο περιστατικό, ωστόσο οι αποκαλύψεις του τελευταίου διαστήματος και το σθένος ανθρώπων να μιλήσουν για ό,τι τραυματικό τούς συνέβη, όταν κατάφεραν να βρουν τη δύναμη, ανέδειξε την αναγκαιότητα αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα και στον χρόνο παραγραφής. Πρέπει να έρθει η κάθαρση!»

Κλείνοντας, αναφορικά με το θέμα που πρωταγωνιστεί εδώ και καιρό στην παγκόσμια ειδησεογραφία, πιστεύει πως η νοοτροπία να κοιτάμε με καχυποψία το θύμα είναι αναγκαίο ν’ αλλάξει τώρα και εύχεται τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας -κυρίως οι γυναίκες- να ζητήσουν άμεσα βοήθεια, χωρίς να νιώθουν ντροπή και μειονεκτικά, και να βρουν στήριξη απ’ όλους. Ακρογωνιαίο λίθο, όμως, για την εξάλειψη σεξιστικών συμπεριφορών και βίας κάθε είδους αποτελούν αναμφισβήτητα για την ίδια η μόρφωση και ο αυτοσεβασμός. «Μόνο έτσι ως γυναίκες και ως άνθρωποι θα πατάμε γερά στα πόδια μας»!

marion1.jpg

Get personal

Είναι από τις γυναίκες που βίωσε το τέλος του γάμου της, και αναρωτιέμαι ποια είναι η άποψή της για το «καυτό» θέμα της συνεπιμέλειας. Αν και παιδί χωρισμένων γονιών και η ίδια, δεν έζησε ποτέ καβγάδες, δικηγόρους και δικαστήρια, αλλά ένα υποδειγματικό διαζύγιο από τους γονείς της, που δεν έγιναν ποτέ εχθροί. «Είχα και τους δύο. Αυτό ακολούθησα κι εγώ. Πάντα παρότρυνα να έχει η κόρη μου μια δυνατή σχέση με τον πατέρα της, να μην της λείψει. Μπορεί το ζευγάρι να πρέπει να βάλει νερό στο κρασί του, να κάνει παραχωρήσεις, αλλά να μη διεκδικούμε μέσα από τα παιδιά. Αν είναι εφικτό και χωρίς να ταλαιπωρείται το παιδί, αν θέλει να μένει με τον πατέρα -με συνέπεια και πρόγραμμα-, είμαι απολύτως θετική».

Όσον αφορά στα νέα δεδομένα που ζούμε τον τελευταίο χρόνο, διατηρεί την ψυχραιμία και την υπομονή της όσο και πολλές επιφυλάξεις για κάποια από τα μέτρα, νιώθοντας κουρασμένη και χωρίς μεγάλες προσδοκίες. Στο μεταξύ, ονειρεύεται... «Προσέχω και τηρώ τα μέτρα. Δε βρίσκω άλλον τρόπο να μας βγάλει από αυτήν την περιπέτεια. Όχι ότι δεν αμφισβητώ κάποια μέτρα για την απόδοσή τους, αλλά η ώρα του λογαριασμού δεν είναι τώρα. Τώρα πρέπει να μείνουμε ασφαλείς, ν’ αποφύγουμε την πιθανότητα να θέσουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο. Αναμένω με λαχτάρα να έρθει το καλοκαίρι, να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ελεύθεροι, να ξαναβρεθούμε με τους αγαπημένους μας, να ταξιδέψουμε, να νιώσουμε χαρά. Ίσως το καλό που θα μείνει απ’ όλο αυτό είναι ότι τα πιο απλά πράγματα είναι και τα πιο σημαντικά».

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ IOYNIOY 2021