fbpixel

Search icon
Search
Η δημόσια εξομολόγηση του Ryan Reynolds για την ψυχική του νόσο
PSYCHOLOGY

Η δημόσια εξομολόγηση του Ryan Reynolds για την ψυχική του νόσο

Οι δηλώσεις του ηθοποιού αποτέλεσαν προϊόν έμπνευσης για όλους εμάς


Τα θέματα της ψυχικής υγείας εξακολουθούν να θεωρούνται taboo για μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Οι άνθρωποι διστάζουν να μιλήσουν ανοιχτά γι αυτά, καθώς αισθάνονται πως δεν θα καταφέρουν να βρουν την ανάλογη κατανόηση. Με αφορμή τον περασμένο μήνα Μάιο, ο οποίος είναι ο Μήνας Ψυχικής Υγείας, είναι ευκαιρία να το συζητήσουμε περισσότερο. Μάλιστα, ο γνωστός καλλιτέχνης, Ryan Reynolds είχε προχωρήσει παλαιότερα σε μια μοναδική τοποθέτηση.

Συγκεκριμένα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, είχε μοιραστεί μαζί με τους διαδικτυακούς του φίλους, το πρόβλημα που τον ταλανίζει τα τελευταία χρόνια. Η αναφορά του δεν περιοριζόταν αποκλειστικά στην δική του διαταραχή, αλλά σκοπός του ήταν να ευαισθητοποιήσει το κοινό, προσπαθώντας να δώσει μια ελπίδα σε όλους αυτούς εκεί έξω που βιώνουν μια παρόμοια κατάσταση.

Όσο περισσότερο το συζητάμε, τόσο θα συνειδητοποιούμε την σημαντικότητά του. Η κοινωνία οφείλει να διαπιστώσει πως η κατάπτωση της ψυχολογίας δεν αποτελεί ταμπού. Ο ίδιος δεν επιχειρούσε στα αρχικά στάδια να ομολογήσει το τι του συμβαίνει. Το θάρρος το κέρδισε ανά τα χρόνια, όπου αντιλήφθηκε πως δεν νιώθει πλέον μόνος του σε όλο αυτό, γνωρίζοντας πως όσοι ζουν με αυτό νιώθουν αποκομμένοι από τον κόσμο.

what-is-ryan-reynolds-worth-1-732x549.jpg

Η διάγνωση του Reynolds ήρθε το 2016, στα γυρίσματα της πρώτης του ταινίας “Deadpool”. Εκείνη την περίοδο ξεκίνησε να εμφανίζει ένα αβάσταχτο άγχος, μια νευρική κατάρρευση, κατά την οποία «έτρεμε», όπως περιέγραφε. Χαρακτηριστικά σε μια του συνέντευξή του είχε δηλώσει:

«Ένιωθα να είμαι σε ένα πλοίο στη μέση ενός απίστευτου κυκλώνα. Δεν σταματούσε ποτέ αυτή η αίσθηση. Όταν τελικά τα γυρίσματα τελείωσαν, απλά κατέρρευσα». Ο ηθοποιός, όπως πολύ έκανε δεν αμέλησε το σκηνικό, αλλά αναζήτησε την γνωμάτευση ενός ειδικού, όπου τελικά αποδείχθηκε πως επρόκειτο για αγχώδη διαταραχή. «Φυσικά το έψαξα, πήγα σε γιατρούς γιατί πίστευα ότι το πρόβλημά μου ήταν νευρολογικής φύσης. Όλοι βέβαια μου είπαν αυτό που πραγματικά συνέβαινε. Έπασχα από άγχος και κρίσεις πανικού».

Ο διάσημος ηθοποιός εξηγεί πως το είχε καταλάβει από πολύ νωρίτερα. Ο λόγος, επειδή διαρκώς μες τη ρουτίνα του αισθανόταν αυτή την έντονη ανησυχία για τα πάντα. Όπως ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, έτσι κι αυτός, διαθέτει το χαρακτηριστικό του overthinker, κυρίως για τα επαγγελματικά θέματα. «Συνηθίζω να υπεραναλύω τα πράγματα. Και τα υπεραναλύω γιατί πολύ απλά τα τελευταία χρόνια, έχω μόνιμο φίλο στη ζωή μου το άγχος. Ξέρω ότι δεν είμαι μόνος μου. Όλοι εσείς που υπεραναλύετε, κάνετε υπερωρίες, ανησυχείτε υπερβολικά και γενικά κάνετε τα πάντα στον υπερβολικό βαθμό, να ξέρετε δεν είστε μόνοι».

lipsis-2.jpg

Βέβαια, ειδικά σε περιόδους που το πρόγραμμά μας είναι αρκετά φορτωμένο και βρισκόμαστε σε μια συνεχής εγρήγορση δεν είναι πάντοτε δυνατό να αναγνωρίσουμε τα σημάδια. Αποδίδουμε το άγχος μας στην προκείμενη εποχή, δεδομένου πως μόλις χαλαρώσουμε, θα το αποχωριστούμε. Η αγχώδης διαταραχή, όμως, αποτελεί ένα μείζον ψυχικό θέμα. Μπορεί να εμφανιστεί από τα πιο περίπλοκα στα πιο απλά πράγματα, όπως για παράδειγμα στην συναναστροφή μας στις κοινωνικές εκδηλώσεις. Είναι αναγκαίο να τοποθετούμαστε. Πόσο μάλλον από ανθρώπους του θεάματος, οι οποίο διαθέτουν ένα κοινό που τους ακολουθεί. Επομένως, είτε το αντιμετωπίζετε είτε όχι, βάλτε ένα τέλος στη λανθασμένη διαχείρισή του.

«Δεν μιλάμε αρκετά για την ψυχική υγεία και δεν κάνουμε αρκετά για να διώξουμε το στίγμα του να μιλάει κανείς για αυτό. Αλλά, όπως ισχύει, καλύτερα αργά παρά ποτέ, ελπίζω», τόνισε ο Ryan Reynolds, ο οποίος επιθυμεί να μεταδώσει το δικό του μήνυμα και να ενθαρρύνει τον κόσμο να μην «ντρέπεται» να μιλήσει για τα όσα βιώνει.

Για πόσο καιρό ακόμη θα κλείνουμε τα μάτια μπροστά στην ψυχική υγεία μας;