fbpixel

Search icon
Search
Η διευθύντρια Προγραμματισμού & Παραγωγής του ΚΠΙΣΝ, Γαβριέλλα Τριανταφύλλη, μας μιλάει για τον λαμπερό Χριστουγεννιάτικο Κόσμο
ARTS & CULTURE

Η διευθύντρια Προγραμματισμού & Παραγωγής του ΚΠΙΣΝ, Γαβριέλλα Τριανταφύλλη, μας μιλάει για τον λαμπερό Χριστουγεννιάτικο Κόσμο

Ένας κόσμος... γεμάτος φως!


Τα εορταστικά φώτα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος άναψαν την 1η Δεκεμβρίου σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη του Χριστουγεννιάτικου Κόσμου! Φέτος, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, τα απολαύσαμε από το σπίτι μας, μαζί με την εναρκτήρια διαδικτυακή παράσταση με οικοδεσπότη τον Φοίβο Δεληβοριά. Για τον εντυπωσιακό στολισμό αλλά και το πρόγραμμα των γιορτινών ημερών συζητήσαμε με τη διευθύντρια Προγραμματισμού και Παραγωγής του ΚΠΙΣΝ, Γαβριέλλα Τριανταφύλλη, σε μια κουβέντα με... ισχυρή δόση Christmas spirit, που τόσο έχουμε ανάγκη.

Μιλήστε μας λίγο για το concept του Χριστουγεννιάτικου Κόσμου του ΚΠΙΣΝ.

Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ είναι μια ακόμη παράδοση του Κέντρου Πολιτισμού. Το ΚΠΙΣΝ στολίζεται, φωτίζεται και παρουσιάζει ένα μεγάλο εύρος εκδηλώσεων: συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα. Στόχος μας η μεταμόρφωση του δημόσιου χώρου σε έναν ζεστό, φωτεινό, φιλόξενο τόπο που ζωντανεύει κάθε χρόνο την 1 η του Δεκέμβρη και υποδέχεται το κοινό χωρίς περιορισμούς.

snfcc-december-1st-photo-nikos-karanikolas-3.jpg

Υπήρξε κάποια κεντρική ιδέα στον σχεδιασμό του προγραμματισμού;

Στο Κέντρο Πολιτισμού ο κάθε ένας μπορεί να βρει κάτι που του αρέσει – αυτό δεν θα μπορούσε να διαφέρει για την περίοδο των Χριστουγέννων. Η φετινή συνθήκη μας ώθησε να κινηθούμε προς δύο κατευθύνσεις: αρχικά να στολίσουμε το ΚΠΙΣΝ για να υποδεχθούμε το κοινό που μας επισκέπτεται την περίοδο αυτή, τηρώντας, φυσικά, όλα τα απαραίτητα μέτρα και περιορισμούς, ενώ, παράλληλα, σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων που μπορεί να παρουσιαστεί και διαδικτυακά, προσδοκώντας να παραμείνουμε στον πυρήνα της Χριστουγεννιάτικης περιόδου.

Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποιες από τις εκδηλώσεις που κατά τη γνώμη σας ξεχωρίζουν;

Το να ξεχωρίσω κάποια από τις εκδηλώσεις για τις οποίες δουλεύουμε όλο το χρόνο μοιάζει λίγο με την ταινία "Sophie’s Choice!". Λόγω μεγέθους, ξεχωριστή θέση πάντοτε κατέχουν η εναρκτήρια εκδήλωση της περιόδου και η αλλαγή του χρόνου. Η 31 η Δεκεμβρίου θα είναι μια πολύ διαφορετική γιορτή, μια εκδήλωση όπου θα παρουσιαστούν πολλές πτυχές και οπτικές του Κέντρου Πολιτισμού και των οργανισμών που στεγάζονται εδώ. Ξεχωριστή σημασία στον προγραμματισμό μας έχει, επίσης, και «Ο Σέρλοκ Χολμς και ο κλέφτης των Χριστουγέννων», μια παράσταση βασισμένη στον ήρωα του Κόναν Ντόυλ σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου με τον Νίκο Κουρή στον ομώνυμο ρόλο.

Όσον αφορά στον στολισμό, υπάρχει κάποια νέα προσθήκη φέτος;

Ένα από τα βασικά συστατικά στοιχεία των Χριστουγέννων στο Κέντρο Πολιτισμού είναι οι Φωτεινές Εγκαταστάσεις: από το 2017 διαδραστικές, φωτιστικές εγκαταστάσεις σημαινόντων καλλιτεχνών του είδους, συνθέτουν ένα μαγικό χριστουγεννιάτικο σκηνικό στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Το Πάρκο είναι το ιδανικό σκηνικό για να στηθεί ένα φεστιβάλ φωτός αντίστοιχο με αυτά του εξωτερικού. Φέτος θα φιλοξενηθούν έργα από την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ αναθέσαμε στους Beforelight την κατασκευή ενός έργου ειδικά σχεδιασμένου για τα Φυτεμένα Δώματα της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Από την επίσκεψη στο στολισμένο Κέντρο Πολιτισμού δεν μπορεί να λείπει μια βόλτα στα φωτισμένα πλατάνια στο Κανάλι!

Γιατί πιστεύετε ότι είναι σημαντικό να μπορεί ο κόσμος να βιώσει την εμπειρία των Χριστουγέννων, ειδικά φέτος; Και ποιος είναι ο ρόλος της τέχνης σε μία εποχή παγκόσμιας κρίσης, όπως αυτή που ζούμε με τη νόσο Covid-19;

Η περίοδος των γιορτών είναι πάντοτε ιδιαίτερη, αλλά και ειδική συνθήκη για τον καθένα μας. Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο και φαίνεται, ότι έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο μέχρι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα – τουλάχιστον, όπως ορίζεται στις μεγάλες εκδηλώσεις που φιλοξενεί το ΚΠΙΣΝ.

Είναι σαφής θέση μας ότι ο πολιτισμός είναι κοινό αγαθό και ο πολιτισμός έχει πολλές και ποικίλες εκφάνσεις: μουσική, θέατρο, εκπαίδευση, άθληση, δημιουργικός χρόνος με την οικογένειά μας και αυτούς που αγαπάμε. Αυτό συνεχίζουμε να προσφέρουμε στο κοινό μας, το οποίο έχει διευρυνθεί γεωγραφικά σημαντικά μέσω των διαδικτυακών αναμεταδόσεων, ελεύθερα, χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

gabriella-photo-1-eftychia-vlachou-HAxFw.JPG
Γαβριέλλα Τριανταφύλλη

Θα ήθελα το προσωπικό σας σχόλιο για την τεχνολογία και τις ψηφιακές εκδοχές της τέχνης, τις live streaming πλατφόρμες κοκ. Ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με το αν μπορεί να υποκαταστήσει -και σε ποιο βαθμό- τη φυσική επαφή και αν η ψηφιοποίηση στον πολιτισμό είναι η τάση του μέλλοντος.

Η τεχνολογία αυτή την περίοδο, περισσότερο από ποτέ, βοηθά στην καλύτερη και πληρέστερη επικοινωνία και διάχυση των πληροφοριών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι πολύ πιο εύκολο να φτάσει το κάθε πολιτιστικό «προϊόν» πολύ πιο μακριά, τόσο γεωγραφικά, όσο και στη σφαίρα επιρροής του. Παρ’ όλα αυτά, ένα από τα βασικά συστατικά στοιχεία μιας πολιτιστικής και εκπαιδευτικής δράσης είναι η συνύπαρξη του κοινού στον ίδιο χώρο: η κοινή εμπειρία που μόνο δια ζώσης μπορεί να βιωθεί. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το πετύχουμε ψηφιακά, με τα μέσα που υπάρχουν σήμερα, και - προσωπικά μιλώντας - δεν ξέρω αν θα θέλαμε. Έχουμε, όμως, μπροστά μας μια χρυσή ευκαιρία: να αναπτύξουμε περισσότερο τους νέους δρόμους που ξεδιπλώθηκαν την περίοδο της καραντίνας ενώ, παράλληλα, υποδεχόμαστε το κοινό μας.

Χριστούγεννα για εσάς σημαίνει...

Τζαζ μουσική, Gluehwein, αναμμένο τζάκι, θαλπωρή και πάνω απ’ όλα αγκαλιές και η παρουσία των πιο αγαπημένων μου.

Μοιραστείτε μαζί μας μια αγαπημένη σας εορταστική ανάμνηση από την παιδική σας ηλικία.

Πάντα θυμάμαι την ανυπομονησία της Πρωτοχρονιάς και του δώρου κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο- και, βλέποντας να συμβαίνει το ίδιο με την κόρη μου, νοιώθω πως κάποια πράγματα μένουν στην ψυχή μας πάντοτε ίδια.

snfcc-light-installations-moongarden-photo-nikos-karanikolas.jpg

Και από την ενήλικη ζωή σας;

Όπως λέει η κόρη μου, τα Χριστούγεννα είναι η πιο όμορφη περίοδος του χρόνου μετά από το καλοκαίρι!

Τι εύχεστε για το 2021;

Τα προφανή, τα οποία, όμως, έχοντας την εμπειρία της φετινής χρονιάς αποκτούν άλλο βάρος: υγεία, αγάπη και ηρεμία!

Αφήστε τον Χριστουγεννιάτικος κόσμος του ΚΠΙΣΝ να ζωντανέψει στις οθόνες σας:

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΡΤΡΕΤΟΥ: ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΛΑΧΟΥ

Info: Περισσότερες πληροφορίες για το εορταστικό πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ στο www.snfcc.org

Ανακαλύψτε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες του υπέροχου στολισμού και της επίσημης έναρξης του Χριστουγεννιάτικου Κόσμου!