H Donna Hay ξεκίνησε την καριέρα της πριν αρκετά χρόνια ως lifestyle editor στο Elle Australia. Διατηρώντας μια δυνατή σχέση με το φαγητό κι έχοντας ένα ξεκάθαρο όραμα να την οδηγεί, ξεκίνησε το δικό της περιοδικό, κυκλοφόρησε πολλά cook booκs, κυριάρχησε στην τηλεόραση και λατρεύτηκε από τους foodies για τις απλές συνταγές και τις υπέροχες φωτογραφίες της. Το μυστικό της επιτυχίας της; «Να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου και να παραμένεις αληθινός με κάθε κόστος» όπως μας λέει η ίδια, η οποία μας μίλησε για τον καίριο ρόλο που έπαιξε η γαστρονομία στη ζωή της και την πορεία της στον χώρο των εκδόσεων, αλλά και για όσα άλλα λατρεύει και αγαπά στο φαγητό.
Το περιοδικό σου γιορτάζει τα 100 του τεύχη κι αυτό είναι, χωρίς αμφιβολία, ένδειξη επιτυχίας. Πώς θα εξηγούσες σε κάποιον τη δουλειά σου; Σας ευχαριστώ πολύ! Αυτό που κάνω ουσιαστικά είναι να εμπνέω τους ανθρώπους να μαγειρέψουν στο σπίτι. Γράφω τις συνταγές, κανονίζω τις φωτογραφίσεις, κάνω styling, έχω τη δημιουργική διεύθυνση για το αποτέλεσμα. Θέλω να δείξω πως το να μαγειρεύει κανείς στο σπίτι δεν είναι ούτε χρονοβόρο, ούτε δύσκολο, αλλά κάτι που μας αξίζει.
Είσαι από τους ανθρώπους που με τη δουλειά τους διαμόρφωσαν την εικόνα του φαγητού. Με ποιον τρόπο η εικόνα αυτή άλλαξε τα τελευταία 20 χρόνια; Ίσως να το έχουμε πλέον ξεχάσει, αλλά τη δεκαετία του '90, η φωτογραφία του φαγητού ήταν πολύ βαριά, με φώτα studio, τραπεζομάντηλα και λουλούδια. Εγώ ήθελα το φαγητό να δείχνει φρέσκο, λαμπερό και απλό. Ήμουν αρκετά τυχερή που δούλεψα με φωτογράφους που μοιράζονταν το ίδιο όραμα με μένα. Δουλέψαμε πολύ με το φυσικό φως και δημιουργήσαμε απλές και κατανοητές εικόνες.
Ποιες είναι οι ιστορίες που προσπαθείς να διηγηθείς μέσα από τη δουλειά σου; Τη διαδικασία της προετοιμασίας και της απόλαυσης. Το φαγητό είναι κάτι πολύ σημαντικό για όλους μας. Είναι οι αναμνήσεις μου και οι εικόνες που έπλασα διαβάζοντας. Είμαι νοσταλγική και θεωρώ πως αυτό είναι η σημαντικότερή μου επιρροή. Οι άνθρωποι συχνά αναζητούν παρηγοριά (στο φαγητό), θα ήταν ψέμα αν έλεγα πως δεν το κάνω. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι πιο comfort από ένα ζεστό brownie ή μία σούπα μία κρύα μέρα. Είναι σαν μία γλυκιά ματιά στο παρελθόν.
Business talk
Ποιo είναι το πιο δύσκολο κομμάτι στήνοντας το δικό σου brand; Το να παραμένεις αληθινός στον εαυτό σου και στο όραμά σου. Είναι τόσο ωραίο να βλέπεις αυτό που πιστεύεις να γίνεται επιτυχημένο. Η σταθερότητα για μένα είναι το μοναδικό μυστικό επιτυχίας.
Πώς σου φαίνεται η νέα ψηφιακή εποχή στον χώρο; Ευτυχώς, η αλλαγή μας έκανε καλό. Η μετάβαση δεν είναι κάτι εύκολο, αυτή η νέα συνθήκη έχει αλλάξει θεαματικά τον διάλογο που αναπτύσσουμε με τον αναγνώστη.
Τι είναι αυτό που σου δίνει έμπνευση; Μετά από τόσα χρόνια, ξέρω πως ο προσωπικός χρόνος είναι ζωτικής σημασίας. Όταν δεν αφήνω χρόνο για γυμναστική ή όταν έχω ένα πολύ σφιχτό επαγγελματικό πρόγραμμα δεν μπορώ να είμαι δημιουργική. Πάντα αφήνω περιθώρια για μένα, τους ανθρώπους μου και τη φύση.
Υπάρχουν κάποια μελλοντικά σχέδια που θα ήθελες να μοιραστείς; Μόλις μετακομίσαμε τα γραφεία μας σ’ έναν νέο χώρο στο Sydney -έναν υπέροχο, φωτεινό χώρο. Επίσης, από τον Οκτώβριο, κυκλοφορεί στην Ευρώπη το νέο μου βιβλίο.
MODERN BAKING
Τι είναι αυτό που κάνει μοναδικό το νέο σου βιβλίο Modern Baking; Η ζαχαροπλαστική είναι σχεδόν θεραπευτική για μένα -ήταν η πρώτη μου μεγάλη αγάπη. Το βιβλίο αυτό είναι η σύγχρονη βίβλος, είναι όλα όσα μαγειρεύω στη δική μου κουζίνα. 250 συνταγές κλασικές ή νέες με κόλπα και δημιουργικές επεμβάσεις, που θα κάνουν τη ζωή μας νοστιμότερη κι ευκολότερη.
Η απόλυτη συμβουλή ζαχαροπλαστικής είναι... Το κέικ δε φουσκώνει μ’ ένα θαύμα. Η ζαχαροπλαστική είναι σχεδόν επιστήμη. Πρέπει να είσαι πιστός στη συνταγή. Είναι το πιο εύκολο πράγμα, αρκεί ν’ ακολουθείς τις οδηγίες.
Πώς είναι η τέλεια οικοδέσποινα; Μπορεί ν’ ακουστεί παράξενο, αλλά σ’ ένα τραπέζι το πιο σημαντικό πράγμα δεν είναι το φαγητό. Είναι να είσαι χαλαρός και χαρούμενος. Ετοιμάστε κάτι απλό και υποδεχτείτε τους καλεσμένους σας μ’ ένα cocktail. Περάστε χρόνο μαζί και μην ξεχνάτε το γλυκό. Ένα ωραίο γλυκό είναι το μυστικό της επιτυχίας.
Μπάρες με vegan καραμέλα και κακάο
Με χουρμάδες και βούτυρο φουντουκιού θα φτιάξουμε τις πιο καραμελένιες μπάρες χωρίς ζάχαρη. Αυτή η συνταγή είναι πραγματικά εντυπωσιακή.
Υλικά για 14 μερίδες
- 600 γρ. χουρμάδες, χωρίς, κουκούτσι
- 80 γρ. βούτυρο φουντουκιού και λίγο ακόμη
- 2 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας, 2 κ.γ. βούτυρο καρύδας λιωμένο, 25 γρ. κακάο ωμό
- 100 γρ. σοκολάτα υγείας 70% λιωμένη
- 45 γρ. κακάο σε κομματάκια
Εκτέλεση
Παίρνουμε ένα ταψάκι με διαστάσεις 10 εκ. x 20 εκ. και στρώνουμε μία λαδόκολλα. Βάζουμε τους χουρμάδες, το βούτυρο φουντουκιού, τη βανίλια, το βούτυρο καρύδας και το κακάο στο multi και αλέθουμε μέχρι να έχουμε μια ωραία πάστα. Μεταφέρουμε το μίγμα στο ταψάκι και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί.
Στρώνουμε μία λαδόκολλα σε μία πιατέλα. Όταν το μίγμα με τους χουρμάδες σταθεροποιηθεί, το βγάζουμε και το κόβουμε σε 14 κομμάτια. Μ’ ένα πιρούνι τσιμπάμε το κάθε κομμάτι και το βουτάμε στη σοκολάτα. Θα πρέπει να στραγγίζουμε το κάθε κομμάτι καλά πριν το ακουμπήσουμε στην πιατέλα. Πασπαλίζουμε με τα κομμάτια κακάο.
Tips & Tricks
Βούτυρο φουντουκιού, αλλά και άλλων ξηρών καρπών μπορούμε να βρούμε σ’ ένα κατάστημα με super foods και ξηρούς καρπούς.
Το κακάο σε κομματάκια είναι μία εξαιρετικής ποιότητας τροφή. Θα το βρούμε συσκευασμένο σε κάποιο κατάστημα με είδη υγιεινής διατροφής.
Διπλό σοκολατένιο κέικ
Ένα πλούσιο, σοκολατένιο κέικ σε μία απόλυτα σύγχρονη εκδοχή. Το καλύτερο; Θα χρειαστούμε μόνο ένα μεγάλο μπολ για το ανακάτεμα των υλικών.
Υλικά για 10 μερίδες
- 375 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 50 γρ. σκόνη κακάο
- 330 γρ. άχνη ζάχαρη , 4 αβγά, 375 γρ. γάλα πλήρες
- 250 γρ. βούτυρο ανάλατο, 200 γρ. κουβερτούρα λιωμένη
- 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, 2 κ.γ. μαύρο θαλασσινό αλάτι σε νιφάδες
Για τη ganache σοκολάτας γάλακτος
- 240 γρ. sour cream
- 400 γρ. σοκολάτα γάλακτος λιωμένη
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Θα χρησιμοποιήσουμε δύο φόρμες των 20 εκ. για να ψήσουμε τα κέικ. Στρώνουμε στις δυο φόρμες λαδόκολλα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο. Σ’ ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τα αβγά, το γάλα, το βούτυρο, τη λιωμένη σοκολάτα και τη βανίλια και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να έχουμε ένα ωραίο, μείγμα χωρίς σβώλους. Χωρίζουμε το μείγμα στη μέση, γεμίζουμε τις δύο φόρμες και ψήνουμε για 40’ περίπου. Τσεκάρουμε το ψήσιμο, κι αν χρειαστεί αφήνουμε λίγο ακόμη στον φούρνο. Όταν τα κέικ είναι έτοιμα, τ’ αφήνουμε να κρυώσουν για 10’ μέσα στη φόρμα και στη συνέχεια, τα βγάζουμε από τη φόρμα και τ’ αφήνουμε να κρυώσουν σε μια σχάρα ζαχαροπλαστικής. Ετοιμάζουμε τη γρήγορη ganache σοκολάτας. Σ’ ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τη sour cream και τη λιωμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για 10’, μέχρι να σταθεροποιηθεί. Βάζουμε το πρώτο κέικ στην πιατέλα που θα χρησιμοποιήσουμε για το σερβίρισμα. Απλώνουμε τη μισή ganache και βάζουμε το δεύτερο κέικ. Προσθέτουμε την υπόλοιπη σοκολάτα.