fbpixel

Search icon
Search
Η boutique της Chanel στο Άμστερνταμ είναι ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής
DESIGN NEWS

Η boutique της Chanel στο Άμστερνταμ είναι ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής

Το μοναδικό interior και exterior design του θα σας καταπλήξουν


Η MVRDV χρησιμοποίησε μια πρωτοποριακή τεχνολογία γυαλιού για να αντικαταστήσει την πρόσοψη από τούβλο ενός πρώην αρχοντικού στο Άμστερνταμ με ένα διαφανές αντίγραφο, πιο κατάλληλο για τη νέα χρήση του κτιρίου ως boutique Chanel. Περιγράφοντας το στούντιο του Ρότερνταμ ως το πρώτο του είδους, η πρωτοποριακή πρόσοψη του Crystal Houses Amsterdam χρησιμοποιεί γυάλινα τούβλα και κουφώματα παραθύρων, για να αναδημιουργήσει το παραδοσιακό αρχιτεκτονικό στιλ της πόλης.

Τα γυάλινα τούβλα κρατιούνται στη θέση τους με μια διαφανή κόλλα υψηλής αντοχής. Σύμφωνα με τον MVRDV, η κατασκευή είναι «κατά πολλούς τρόπους, ισχυρότερη από το σκυρόδεμα», όπως αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δοκιμών. Προς τους επάνω ορόφους, τα στοιχεία γυαλιού συγχωνεύονται με το αρχικό τούβλο τερακότας για να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ενός διαλυτικού τοίχου.

img-5215.jpg

Σχετική ιστορία MVRDV να κατασκευάσει γιγαντιαία σκάλα σκαλωσιάς στο κέντρο του Ρότερνταμ. Οι αρχιτέκτονες πιστεύουν ότι η τεχνολογία προσφέρει μια λύση στην απώλεια του τοπικού χαρακτήρα στα κέντρα των πόλεων σε όλο τον κόσμο, πολλά από τα οποία κυριαρχούνται πλέον από απλές αγορές. «Αναφέραμε λοιπόν στον πελάτη:» Ας επιστρέψουμε όσα θα κατεδαφιστούν αλλά θα τα αναπτύξουμε περαιτέρω», δήλωσε ο Winy Maas, ένας από τους τρεις συνιδρυτές του MVRDV.

crystal-facade-chanel-amsterdam-flagship-store-mrdv-yellowtrace.jpg

«Σεβόμαστε τη δομή του περιβάλλοντος χώρου και φέρνουμε μια ποιητική καινοτομία στην κατασκευή γυαλιού», συνέχισε. «Παρέχει τη δυνατότητα σε παγκόσμιες μάρκες να συνδυάζουν τη συντριπτική επιθυμία της διαφάνειας με την τοπική κουλτούρα και τη νεωτερικότητα με την κληρονομιά, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί παντού στα ιστορικά μας κέντρα». Τα Crystal Houses, που σήμερα φιλοξενούν τη μπουτίκ Chanel, βρίσκονται στο PC Hooftstraat, που είναι ένας πρώην οικιστικός δρόμος, ο οποίος έχει γίνει κόμβος για μάρκες πολυτελείας όπως η Prada, η Dior και η Rolex. Πολλά από τα κτίρια αυτού του δρόμου έχουν χάσει στοιχεία της αρχικής τους αρχιτεκτονικής. Το MVRDV δεν ήθελε να κάνει το ίδιο, αλλά η ιδέα του στούντιο να αναδημιουργήσει την αρχική πρόσοψη σε γυαλί δεν είχε δοκιμαστεί ποτέ πριν.

Μετά την ανάπτυξη της ιδέας, το στούντιο συνεργάστηκε με ειδικούς για να αναπτύξει τις τεχνολογίες για να το κάνει πραγματικότητα. Ερευνητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ντέλφτ συνεργάστηκαν με την εταιρία μηχανικών ABT και τον εργολάβο Wessels Zeist για να δοκιμάσουν δομικές λύσεις και τεχνικές κατασκευής. Μια ομάδα ποδοσφαιριστών Poesia στη Βενετία έριξε τα τούβλα από συμπαγές γυαλί, ενώ η γερμανική εταιρία Delo Industrial Adhesives παρείχε την κόλλα υψηλής αντοχής.

34087528241-acc8a99c0d-b.jpg

Για τη διαδικασία κατασκευής χρειάστηκαν λέιζερ υψηλής τεχνολογίας και λάμπες UV εργαστηριακού βαθμού. «Έξι έως δέκα εμπειρογνώμονες δούλευαν καθημερινά για ένα ολόκληρο έτος σε ένα μέρος που είχε περισσότερη ομοιότητα με ένα εργαστήριο απ' ό,τι με ένα εργοτάξιο», δήλωσε ο MVRDV σε δήλωση. Η εταιρία θεωρεί τα Crystal Houses ως σημείο εκκίνησης για την επανεξέταση του μέλλοντος του γυαλιού στην κατασκευή. Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα είναι ότι το υλικό είναι πλήρως ανακυκλώσιμο. Κατά την εγκατάσταση, πολλά ατελή τούβλα λειώθηκαν και αναμορφώθηκαν -στην πραγματικότητα, ολόκληρη η πρόσοψη θα μπορούσε να μεταρρυθμιστεί στο μέλλον.

Το MVRDV ιδρύθηκε το 1993 από τον Μάασ, με τους Jacob van Rijs και Nathalie de Vries. Το στούντιο χρησιμοποιεί συχνά πολύ γυαλί στα κτίριά του, με παραδείγματα που περιλαμβάνουν μια πυραμιδική βιβλιοθήκη κι ένα ξενοδοχείο σε ένα γιγαντιαίο θερμοκήπιο. Η ομάδα πειραματίστηκε επίσης με το υλικό για το γυάλινο κατάστημα και το συγκρότημα γραφείων στο Schijndel, το οποίο συνδυάζει επίπεδες επιφάνειες από γυαλί με τη μορφή ενός λαϊκού αχυρώνα.

Δείτε στο video τις διαδικασίες σχεδιασμού και ανέγερσης της boutique: 

Οι φωτογραφίες είναι από τη Daria Scagliola και τον Stijn Brakkee. Απολαύστε περισσότερες από αυτές στη gallery!