fbpixel

Search icon
Search
Η Annie Ernaux κατέκτησε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022
LIFE & CAREER

Η Annie Ernaux κατέκτησε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022

Αποτελεί την πρώτη Γαλλίδα συγγραφέα που κερδίζει το βραβείο μετά τον Patrick Modiano το 2014


Η γραφή της συγκινεί και μεταφέρει αλήθειες. Κάθε αφήγηση περιλαμβάνει προσωπικές εμπειρίες, οι οποίες ισορροπούν μεταξύ στενοχώριας και χαράς. Η Annie Ernaux είναι η συγγραφέας της μαρτυρίας και του βιώματος. Αρνείται να χρησιμοποιήσει εντυπωσιακά καμουφλάζ και ο μοναδικός της οδηγός είναι ο ρεαλισμός. Τα βιβλία της "A Woman's Story", "A Man's Place" και "Simple Passion" αναγνωρίστηκαν ως "The New York Times Notable Books", ενώ το "A Woman's Story ήταν φιναλίστ για το "Los Angeles Times Book Prize". Το "The Possession" συμπεριλήφθηκε στα δέκα κορυφαία βιβλία του 2008 από το περιοδικό "More".

Πριν λίγες ώρες, το επίσημο προφίλ του θεσμού των βραβείων "Nobel" στην πλατφόρμα του Twitter, ανακοίνωσε την απονομή του φετινού βραβείου Λογοτεχνίας στην καταξιωμένη Γαλλίδα συγγραφέα. Τιμήθηκε ιδιαίτερα «για το θάρρος και την οξύτητα, με την οποία αποκαλύπτει τις ρίζες, τις αποξενώσεις και τους συλλογικούς περιορισμούς της προσωπικής μνήμης», όπως μετέδωσε και δημόσια η διοργάνωση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του "The Guardian": «Η Ernaux είναι η πρώτη Γαλλίδα συγγραφέας που κερδίζει το Νobel μετά τον Patrick Modiano το 2014. Γίνεται η 16η Γαλλίδα συγγραφέας που το έχει κερδίσει μέχρι σήμερα». 

nobel.png

Ο Anders Olsson, πρόεδρος της επιτροπής των βραβείων, δήλωσε: «Στο έργο της η Ernaux εξετάζει με συνέπεια και από διαφορετικές οπτικές γωνίες μια ζωή που χαρακτηρίζεται από έντονες ανισότητες όσον αφορά το φύλο, τη γλώσσα και την τάξη».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου ρεπορτάζ: «Η διοργάνωση δεν είχε ακόμη καταφέρει να επικοινωνήσει μαζί της στο τηλέφωνο, αλλά αναμένει ότι θα μπορέσει να της μιλήσει σύντομα». 

Λέγοντας αλήθειες

annie-ernaux.jpg

Γεννήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου το 1940. Έζησε τις παιδικές τις στιγμές στο Yvetot της Νορμανδίας, όπου η οικογένειά της διατηρούσε ένα καφενείο-παντοπωλείο. Οι γονείς της κατάγονταν από την εργατική τάξη. Η ίδια, μεγαλώνοντας, άρχισε να αποκτά διαφορετικές επιρροές και άλλαξε πλεύση. Σπούδασε στον τομέα της παιδαγωγικής και της σύγχρονης λογοτεχνίας σε πανεπιστήμια της Rouen and του Bordeaux. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, δίδαξε στο Λύκειο Bonneville, στο κολέγιο Évire στο Annecy-le-Vieux, στη συνέχεια στο Pontoise, πριν ενταχθεί στο Εθνικό Κέντρο εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Το ντεμπούτο της ήταν το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα "Les armoires vides", το οποίο εκδόθηκε το 1974 στη Γαλλία και ως "Cleaned Out" στα αγγλικά το 1990. Το τέταρτο βιβλίο της, La place ή A Man's Place, υποστηρίχτηκε ότι ήταν η λογοτεχνική της επανάσταση. Πολύ νωρίς στην καριέρα της, απομακρύνθηκε από τη μυθοπλασία για να επικεντρωθεί στην αυτοβιογραφία. Το συγγραφικό της έργο ακολουθεί τις αληθινές ιστορίες. Συνδυάζει ιστορικές και ατομικές εμπειρίες, αφηγώντας σημαντικές στιγμές της ζωής της, όπως την κοινωνική ανέλιξη των γονέων της και τα εφηβικά της χρόνια μέχρι τον γάμο της και τον θάνατο της μητέρας της. 

Τα ιστορικά απομνημονεύματά της "Les Années" του 2008, απέσπασαν τις πιο αξιόλογες γαλλικές κριτικές. Σε αυτό το βιβλίο, η Ernaux γράφει για πρώτη φορά για τον εαυτό της σε τρίτο πρόσωπο, παρέχοντας μια ζωντανή ματιά στη γαλλική κοινωνία αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Το 2019 ήταν υποψήφια για το Διεθνές Βραβείο Booker για το βιβλίο της "The Years".